Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.282
Previse se subjektivno gleda na celu stvar, a zakljuci donose po istom principu.
Treba gledati na globalnom (world) nivou...
Kvalitet jedne navigacije ne zavisi od misljenja @navigas, @iGO_Fan, @akineki, @pera.simic, itd.
Koliko sam primetio vecina je ovde hvalila Navigon i davala prednost u odnosu na iGO u svakom pogledu.
I sta se na kraju desilo, posle 25 godinaje propala.
Bez obzira koliko se nama iGO svidja ili ne koliko je kod nas dobra, losa, precizna, neprecizna, mape ovakve ili onakve, dokle god zvanicno postoji na trezistu i dokle god opstaje znaci da je tamo negde dobra, jer inace bi prosla kao Navigon, sve je to trziste i cist biznis, niko nece da posluje sa gubicima.
Dokle god se posluje pozitivno zivece, kada ne bude bilo tako podeli ce sudbinu sa Navigon i to je to, a mi ce mo zatvoriti ove teme a otvoriti neke nove, da bi pljuvapi te neke nove navigacije i tako u krug.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2012
Poruka
933
Ma sve je to dobro mi idemo dalje i vozimo se a navigacije nam služe da nam pomognu tamo gdje mi ne znamo i nikad u njih ne možeš biti siguran 100 % jer to zavisi od jako puno faktora bitno da ima za nas materijala da se družimo i da skidamo programe mape i ostalo i igramo se jer to je za našu dušu a nekad nekome i pomognemo pišemo ovako po forumu sklapamo prijateljstva i drugo i to je to uglavnom.

Učlanjen(a)
10.09.2012
Poruka
349
Hvala na brisanju posta. Oni koji su videli dobili su to na mail kao obaveštenje.
E pa evo i ja VAS SVE OBAVESTAVAM da je ovo moje poslednje obraćanje na ovom forumu.
Moje zasluge kao i radove od sada možete da nadjete isključivo na drugom forumu jer koliko vidim ovde sam postao suvišan.
Zbogom

P.s. pozdravljam ovom prilikom sve one koji dobijaju obavestenje o postavljanju odgovora na mail.

Učlanjen(a)
09.10.2011
Poruka
274
Ne bih se složio da gledamo previše subjektivno i da smo pristrasni po pitanju određene navigacije, pogotovo to mislim na gore pomenute članove koji su svako na svoj način dali određen doprinos u kreiranju i funkcionalnosti iste.
Naravno da kvalitet navigacije ne zavisi od našeg mišljenja, ali kroz kvalitetnu diskusiju i razmenu mišljenja doprinosi njenoj boljoj funkcionalnosti. Niko ovde ne "pljuje" Igo, već iznosi određene nedostatke koji su se pojavili u novoj verziji. To ne znači da je loša, već da su i neke druge u međuvremenu napredovale i po kvalitetu stigle Igo. To što je prisutna i opstaje na tržištu, samo po sebi nije dovoljno ako se dalje ne razvija i napreduje?!
U svakom slučaju poenta ove teme i jeste ukazivanje na različitosti, greške i lična zapažanja, koliko god to nekome delovalo subjektivno. Neka svako izvuče zaključak za sebe. Pozdrav!

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.282
Ne bih se složio da gledamo previše subjektivno i da smo pristrasni po pitanju određene navigacije, pogotovo to mislim na gore pomenute članove
Pa kako nije subjektivno "iGO_Fan" a covek se kune u Sygic nema sanse da napise post a da ne pomene Sygic kad citam postove pre bih rekao da je "Sygic_Fan".
ali kroz kvalitetnu diskusiju i razmenu mišljenja doprinosi njenoj boljoj funkcionalnosti.
Kako, na koji nacin?
Cisto sumnjam da neko iz NNG cita ove nase primedbe ovde ili da ga mozda interesuje sta mi pisemo.
@navigas se covek ubi prijavljivajuci greske sto kancelariji HERE sto NNG ali slaba vajda.

Jedina korist od ove nase diskusije je sto ce mozda neko da procita i kroz razna iskustva olaksa sebi koriscenje ili odabir navigacije, naucis nesto na tudjim greskama.

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Jasno mi je da je moj prethodni post morao biti obrisan.

Ipak, i dalje ću insistirati da kolega @iGO_Fan odgovori, NE MENI već SVIM ČLANOVIMA FORUMA, na 2 pitanja vezana za post #294 :

1) Pošto je kolega ubeđen da su mape TomTom daleko kvalitetnije od mapa HERE u Nemačkoj, a s druge strane da je navigacija iGO najbolja, zašto ne koristi navigaciju iGO sa TomTom mapom nego kritične situacije rešava navigacijom TomTom NDS. Zašto koristi iGO sa HERE mapama. Šta to nije dobro u kombinaciji iGO NextGen i TomTom mape. Da ga podsetim da ne koristi kupljenu iGO PAL navigaciju već onu dobijenu, koju je i nama ponudio.

2) Pošto kolega smatra da je koncepcija navigacije iGO najbolja, zašto ne preporučuje Standalone PNA uređaj na bazi navigacije iGO Win CE. Zašto i kako smatra da je Standalone uređaj TomTom najbolji i njega preporučuje, a nikada ga nije video uživo, niti koristio...

Učlanjen(a)
05.02.2017
Poruka
224
Ajd da možda posljedni put krenem u "lov na vjetrenjače"

Here vs TomTom

Nikada nisam tvrdio da je TomTom DALEKO bolji od Here nego na par ovih instanci. Pošto vidim da se zadnje rečenice mojih postova ne čitaju da ponovim. Here je odličan i da nema TomTom ja bih savršeno vozio sa Here. Ovo je samo par malih sitnica koje sam zapazio. Možda slučajnost, možda realnost ne znam.

Sve ovo je proizvod mojih zapažanja na osnovu mog

- Iskustva
- Znanja
- Mogućnosti

Kontrola TomTom

Ja sa TomTom kontrolisem (iako je ovo prestroga rjec) jer TomTom ima instant Traffic info i meni je to ovdje u Njemačkoj jako bitno jer ovo je takozvana "Stauland" i vrlo mi je bitno planiranje rute I traffic info. Znači samo zbog dobrog Traffic info. iGO traffic info je jednostavno neupotrebljiv i to smo vec vise puta dokazali. iGO Traffic je jednostavno "bajat" i to je velika nesreca po iGO. Eto to je jedini razlog. Ostalo je ljubav prema navigacijama.

Zašto ne iGO i TomTom mape???

Pa kao iskusan forumaš do sada bi trebalo da ti je jasno da mape u iGO TomTom nisu ni blizu mapama koje ima sam TomTom. Najveći problem iGO je sam Naviextras koji iz ne znam ni ja kojeg razloga kasni sa mapama. Ovo se najbolje da uočiti ako uporedite mape koje dobije Sygic Truck i recimo Here We Go. Sygic Truck ide nekada po 2 3 generacije ispred iGO sa mapama. To najbolje vidim po kružnim tokovima, znakovima, novim ulicama ili promjenama statusa ulica.

A za tvoj info do sada sam ja koliko hoćeš starih TomTom i novih klase GO podesio/preprodao jer to je ovdje najzastupljenija STANDALONE navigacija s tim i dosta preprodaje. A zašto je nisam kupio, pa vrlo jednostavno meni je PRESPORA i imam na mobu i meni je dovoljno. Jedino što sam samo par puta probao su GARMIN i Becker to rjedje vidjam.

Zašto ne iGO standalone?

Zato sto ih nema u ponudi. Par komada koje sam.vidio su Blaupunkt i nisu vrijedni pomena. Na njima je nakakav stari primo i to je to. Mediamarkt, Saturn svi bude samo
TomTom
Garmin
Becker

Za kraj niko ovdje nikom ne mora objašnjavati, na članovima je da sami prosude i donesu najbolji sud. Mislim da ovakvi postovi ne doprinose kvaliteti foruma i ne želim više odgovarati na ovu vrstu postova. Ako se ostalim članovima ne svidja šta pišem to možemo lahko ispraviti tako da ja ugasim ton i budem pasivan korisnik kao većina i to je to.

Srećan put svima. Uzdravlje

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.282
A zašto je nisam kupio, pa vrlo jednostavno meni je PRESPORA.
Cuj kakav argument "prespora" pa ne vozite bre formulu, ko sto se na jednom stranom forumu takmice cija navigacija ce da brze preracuna sto duzu rutu.
Koja je razlika u tome da li cu da podesim i pokrenem navodjenje za 5 ili 15 sekundi?
I tako je naj bezbednije da se parkiras kad se igras sa navigacijom, pa kad sam se vec parkirao i da zakasnim tih 5 ili 15 sekundi nista strasno...
EDIT:
Mada s druge strane standalone je izdrzljiv po pitanju sunca, tempz rada itd itd.
E vidis ovo vec moze da bude korisna i zanimljiva informacija.
Mnogo je prijavljenih problema u toku leta sa pregrevanjem i prekidom punjenja baterija na klasicnim android telefonima kada duze vreme ostalu izlozeni nasuncu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.02.2017
Poruka
224
Ima to smisla sto govoris ali ipak eto takav sam kakav sam. imam TomTom NDS na dva uredjaja, jedan u autu Huawei Y6 a drugi na Note 8. Ne krivim nikoga niti pokusam da svoj razlog opravdam. Samo kazem meni je spor i to je to. Znam da je razlog mozda banalan ali eto meni to smeta. Mada s druge strane standalone je izdrzljiv po pitanju sunca, tempz rada itd itd. Ali eto ja sam iz tog razloga odustao a proslo mi je kroz ruke min 50ak TomTom uredjaj. Na FB marketu i Ebay krecu se u rasponu od 40 do 150ak eurica od onih starih do ovih TomTom GO. Sad ovisi koji dio Europe itd itd. Volio bi iskreno novog GARMINA probati u voznji, ovako u marketu lijepo radi (brzo) i hardware mi se cini hightec ali smatram da je preskup. A BECKER koliko znam je propao. I kao sto je gore receno iGO Stanalone sem nekakvih Blaupunkt i nekih kineza nisam vidio. I to sam vidio u marketima tipa ALDI, REAL, REWE itd ali ne i u MEDIAMARKT SATURN itd itd.

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.770
Što se tiče Garmina - sve je samo ne HiTech. Naprotiv, sa hardverske strane itekako je slabiji od konkurencije (kriju to kao zmija noge), što donekle nadomešćuju softverom. Ali grafika je i dalje očaj. Meni lično njihov softver debelo ide na živce, i nikada nisam uspeo da se iole priviknem na njega.
E, ali probaj neki od novih i skupljih TomTom uređaja, pa da vidim da se onda požališ na brzinu. Svi oni uređaji koji se i dalje vrte po oglasima (popularni jer možeš da radiš sa njima šta hoćeš) stari su tehnički više od 10god. Sa te strane itekako se dobro nose sa novim sadržajem i zubom vremena.

Natrag