@navigas kako je moguće da je iGO pao u kvalitetu ako bi stavio TomTom mape?
Druže, izvini što nisam stigao ranije da ti odgovorim. Možda bih mogao samo da preformulišem izjavu. Nekada je iGO bio vrlo tražena navigacija, dok je to bila verzija Primo i dok su bili dostupni LOKALNI PROVAJDERI, kao Contrast recimo... Poslednjih godina su druge navigacije znatno napredovale i potisnule sadašnju verziju NextGen. Naravno, ovo je samo moje mišljenje. Lično mi se ne dopadaju ALTERNATIVE. Već sam negde pomenuo, "ako znamo koja je alternativa najbolja, tada nam nije potrebna navigacija". Kako znati kada da se izabere Brza, Kratka, Laka, Lepša (!?), Zelena, Više autoputem. Meni ovo liči na podešavanje video igrice... Smatram da navigacija treba, kao što to radi TomTom, da ponudi JEDNU JEDINU OPTIMALNU putanju. Ili tri alternativne gde će se nedvosmisleno ukazati na najpovoljniju. S druge strane, iGO ima vrlo diskutabilan prikaz Real Time Traffic. To se vidi na slici iste rute nekoliko navigacija u oblasti Hamburga. TomTom kaže da je kašnjenje 6:30 min a iGO čak 11 min.
Na gornjoj slici se vidi kvalitet TomTom navigacije. Jednostavan a ipak izuzetno lep prikaz. Mislim da je TomTom daleko bolja navigacija od iGO sa TomTom mapom. Zato se čudim neozbiljnoj izjavi kolege
@iGO_Fan :
@navigas
Ipak sam iGO Fan i ostajem. Za mene je to još uvijek br.1 zbog svega što nudi. Da budem iskren uvijek ću birati iGO prije TomTom ili bilo koje druge jer meni se sviđa ta cijela konstelacija koju iGO nudi ali moje iskustvo je pokazalo da TomTom ima dosta tačnije mape od Here. Ja znam da je Here kupljen i da su mape odlične ali na previše primjera sam vidio greške u Here a da ih TomTom nema.
Takođe, nije mi jasno zašto kolega uopšte koristi Google Maps pri pretraživanju a posle lokaciju prebacuje u iGO. I posebno naglašava da ne koristi Google Maps !? Ono što se može naći u GMaps, ne može ni u jednoj drugoj navigaciji. Mislim da je rutiranje, pa i rerutinje u GMaps mnogo kvalitetnije od iGO. To isto važi i za Sygic. I ja imam kupljenu Sygic Auto verziju (TomTom mapa i Real Time Traffic) a ipak postoji razlika. Uostalom, kolega je i naglasio da na androidu Nemci koriste isključivo Google Maps. Nije video da neko koristi iGO.
Voleo bih da se pokaže na primerima da je u Nemačkoj HERE bolja od TomTom. To se bar lako može odraditi koristeći Fake lokaciju. Paušalno tvrđenje oblika "moje iskustvo je pokazalo da TomTom ima dosta tačnije mape od Here" je neozbiljno. Samo vredi konkretan dokaz. Biti navijač (Fan) neke navigacije, bez argumenata, je detinjasto...
Još jedan glas za HERE WE GO. Kao i prošlog puta kada su napravljena 2 kružna toka u Somboru (dakle malom i nebitnom mestu), u roku od 4 dana od otvaranja isti se pojavio u mapi.
Na južnoj obilaznici oko Beograda sam, pri povratku iz Niša a pošto koristim GMpas, primetio odavno otvoreni kružni tok. Proverio sam u HERE WeGo, ucrtan je ali ne precizno. Ucrtan je i na sajtu TomTom, u mapi TomTom ga nema. Nažalost, samo je ucrtan ali je rutiranje ostalo kao kada je tu bila obična trokraka raskrsnica. Nažalost, tako stoje stvari sa provajderima na Balkanu...Slike u prilogu.
Na kraju ne mogu da pređem preko najveće budalaštine. Izvinjavam se kolegi
@iGO_Fan, ali prikladniji izraz ne mogu da pronađem. Napisao si :
Ovo nisam skontao po čemu je Niš bitniji od Heidelberg?
Bez ikakvog omalovažavanja i nadam se da nisam ovo pogrešno skontao ali ne kontam po čemu je Niš bitniji i kome?
Ovdje je najbitniji onkoloski centar u Europi tako da je jako bitno kakva je mapa. Sorry ali sumnjam da postoji Grad od ovih naših ExYu država da u svijetu ima veću vrijednost bar u ovom momentu. Bio je bitan Mark Twain, Goethe-u itd itd.
Ako ne možeš da "skontaš" pokušaću da ti pomognem. Dovoljno je samo reći :
Niš je jedna od najznačajnih saobraćajnih raskrasnica u Evropi .
Pored (ili kroz) njega prolaze putevi za Makedoniju, Grčku, pa i Albaniju, s jedne strane, i prema Bugarskoj i Turskoj, s druge strane. Dakle, bitan je milionima gastarbajtera iz pomenutih država. Slike u prilogu su ti sigurno dovoljne i mogao si i sam to zaključiti. Hajdelberg možda ima sve navedeno, ali je to sa aspekta SAOBRAĆAJA i NAVIGACIJA IRELEVANTNO. Čak i put prema Švajcarskoj prolazi dosta dalje od njega.
Kolega, da li si ti svestan šta si napisao : " Sorry ali sumnjam da postoji Grad od ovih naših ExYu država da u svijetu ima veću vrijednost bar u ovom momentu". Pa Hajdelberg ima samo 150,000 stanovnika. Dakle, minorna opština, mnogo manja od Sarajeva, Ljubljanje, Zagreba, Novog Sada i na kraju, od Beograda. Niš je velegrad za ovu, slobodno ću izjaviti, srednjevekovnu kasabu. Pa ni Google Street View nije prošao ovim gradićem. Valjda i to nešto govori o značaju Hajdelberga u saobraćajnom smislu. I (sorry) najgluplje : kakve veze imaju Mark Twain i Goethe sa navigacijama...
Kolega
@iGO_Fan, iako si pokušao da omalovažavanje Niša (i balkanskih velikih gradova) uviješ u oblandu pristojnosti, nisi uspeo. Ako si ti "dete iz malog mista", pa si opčinjen svakim nemačkim selom, ne vređaj nekadašnji industrijski gigant - Niš. To što je sticajem okolnosti sada industrija zamrla, ne umanjuje značaj saobraćajne infrastrukture u Nišu koja je i ostala ali se i sve više razvija. POGLEDAJ MALO MAPU a poželjno je i STREET VIEW. Za tvoju informaciju, samo na obilaznici koja vodi od autoputa koji ide ka Solunu, pa do Novog Niškog Groblja ima preko 5 kružnih tokova. Hajdelberg je možda lep, jedan od retkih gradova u nacističkoj Nemačkoj koji nije srušen a time zadršao zastarele saobraćajnice, možda je i kulturno značajni gradić, ali je provajderima NEBITAN. Njegov dvorac je manje vredan od Niške Tvrđave , poznate po svetskom festivalu "Filmski susreti". Dvorac turisti posećuju kao stari grad koji sam ja obilazio na Rodosu. TAJ OBILAZAK se ne realizuje AUTOMOBILOM, to su pešačke zone ! A svetska filmska elita mora da ima ucrtanu zabranu (preko mosta) za automobile od nekoliko Niških hotela do Tvrđave i da joj se tako pokaže kako se kolima može stići do nje ...Malo se edukuj pre nego što napišeš onoliki tekst koji NEMA VEZE S NAVIGACIJAMA i to u obliku "nevidljivog" EDIT-a. Skriveni edit je dozvoljen samo za otklanjanje štamparskih grešaka. Svaki drugi se piše uz novi pasus
EDIT.
Pošto si sam naglasio "Ne želim da se ovo pretvori u raspravu moj grad bitniji itd itd...", budi dosledan i ne komentariši ovaj moj odgovor izazvan tvojim neobjašnjivim ONAKVIM hvalospevom jednoj maloj nemačkoj opštini...
Na kraju, iako je korisno pokazati kako se navigacije koriste u Evropi, pokazati koliki je značaj saobraćaja u realnom vremenu, ovo je ipak Serbian Forum i nama je mnogo bitnije kako su provajderi mapirali Balkan. Koga je briga da li je čuveni put Route66 u SAD ucrtan ispravno... Nadam se da razumeš !
Zamolio bih te i da objasniš tvoju poruku "
Sretan put i vozite pazljivo (ali bez skina i slicnih gluposti).... ". Da li si ti pozvan da ocenjuješ da li je skin glupost a ipak ga koristi toliki broj članova. Čak si na drugom forumu "stručnjak za UX" a UX-evi su baš značajni za oblikovanje skina...
Ne zameri na mom iskrenom tonu. Dobronamerno ti predlažem da sledeći put argumentuješ tvoja zapažanja.
Nije dovoljno "moje iskustvo je pokazalo da TomTom ima dosta tačnije mape od Here"...