Nastanak Adam i Eva

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Da li muskarci mogu da radjaju?
Da li muskarci imaju cvrstu veru?
Ne ne toliko kao zene.Mi i one smo razliciti.Eva je stvorena kao pomagacica i to je smisao reci koja je upotrebljena u Svetom Pismu.

Bez muske polne celije ,zena bi mogla samo da sanja o svome potomstvu. U Bibliji u rodoslovlju se uvek kaze da je musko rodilo,a ne zena,sem par izuzetaka.
1.Moj 5:4
A rodiv Sita požive Adam osam stotina godina, rađajući sinove i kćeri

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Bez muske polne celije ,zena bi mogla samo da sanja o svome potomstvu. U Bibliji u rodoslovlju se uvek kaze da je musko rodilo,a ne zena,sem par izuzetaka.
1.Moj 5:4
A rodiv Sita požive Adam osam stotina godina, rađajući sinove i kćeri
nemoj me praviti budalom brate, ja znam o cemu govorim, muskarci ne nose decu u svojoj utrobi.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
nemoj me praviti budalom brate, ja znam o cemu govorim, muskarci ne nose decu u svojoj utrobi.

Daleko bilo,ja to nisam napisao,a ti sam razmisli zasto pise
A rodiv Sita požive Adam osam stotina godina, rađajući sinove i kćeri....,i zasto ne pise Eva itd...

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Daleko bilo,ja to nisam napisao,a ti sam razmisli zasto pise
A rodiv Sita požive Adam osam stotina godina, rađajući sinove i kćeri....,i zasto ne pise Eva itd...
NE pisu zenska imena jer su zene bile nebitne kad je nasledstvo u pitanju, ne nasledjuje ceka majku vec sin oca.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nikad nisam rekla dasam bistra , ali zaovo mi treba tumač
Muskarac je glava zeni, to ti pise i u Svetom Pismu, nije da su zene nebitne uopste one imaju isto vaznu ulogu kao i muskarci, polovi su ustvari posledica pada, covek nije bio ni musko ni zensko kad je bio stvoren, oni su polove dobili po izgnanju odnosno posle pada.Kozni ogrtaci su zapravo nagon.Recimo ime Kainove zene se ne pominje, ali se ona svakako pominje kad se govori o njegovom izgnanju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Muskarac i zena su trebali biti ravnopravni, ali zbog pada Bog je naredio ''on ce ti biti gospodar'' i od tad i priroda tezi ka tome, pa zena fizicki nije jaca od muskarca, i priroda se pokorila Bozjoj reci..
Ali to ne unizava zenu ni u kom slucaju, jer ona ima svoju ulogu koju muskarac nikada nece imati..

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Muskarac i zena su trebali biti ravnopravni, ali zbog pada Bog je naredio ''on ce ti biti gospodar'' i od tad i priroda tezi ka tome, pa zena fizicki nije jaca od muskarca, i priroda se pokorila Bozjoj reci..
Ali to ne unizava zenu ni u kom slucaju, jer ona ima svoju ulogu koju muskarac nikada nece imati..
Ravnopravni su oni u ljubavi i oni su jedno telo bili i zato i imaju različite uloge, ali Eva je pomoćnica kad se gleda u koren reči.Svrha braka jeste da oni imaju telesnu i duhovnu zajednicu tj. da teže ka onom jedinstvu kog je stvorio Bog a kog je razdvojio u muško i žensko.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Lilith
Lilith.jpg

„Dok je Bog stvarao Zemlju, stvorio je Adama koji je bio sam. Stoga on stvori Adamu družicu (Postanak 2:18 I reče Jahve, Bog: "Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on." ). I tako je stvorio Lilith, na isti način kako je stvorio i Adama, od zemlje. Čim su se ugledali, Adam i Lilith su se odmah počeli svađati. Lilith je tražila svoje pravo kao jednako stvorena, a Adam je isticao da je superioran i da mu se ona treba potčiniti. Potčinjavanje se odnosilo na sve aspekte života, pa tako i na seksualne odnose. Adam je smatrao da je njegovo mjesto na Lilith i da ne dolazi u obzir da tijekom njihova odnosa zamjene mjesta.

Lilith je ubrzo shvatila da njihovi razgovori ne vode konstruktivnom rješenju problema jer je Adam nije slušao, a nijedno nije planiralo odstupiti od svog mišljenja, te je stoga izgovorila Neopisivo Ime i nestala bez traga. Adam se smjesta išao požaliti Stvoritelju koji je za odbjeglom Lilith poslao tri anđela. Oni su je našli na sredini Crvenog mora te zahtjevali da se vrati s njima Adamu. Lilith je odvratila da se ona tamo ne vraća. Anđeli su joj zaprijetili da će je utopiti, na što im Lilith odgovori: „Idite od mene, ja sam stvorena zato da djeci donosim bolest. Imat ću vlast nad muškom djecom osam dana po rođenju, a nad ženskom dvadeset dana. Ali, ako vidim vaša imena i lik na amuletu uz dijete, ono će biti pošteđeno.“ Zadovoljni ovim dogovorom, anđeli su ostavili Lilith uz obećanje da će uz ljudsku djecu, dnevno umrijeti i stotinu njezine djece, s čime se ona složila.“

Razlozi nastanka legendi o Adamovoj ženi koja je prethodila Evi nalaze se u nekonzistentnosti samih zapisa o stvaranju. U Postanku se spominju dvije inačice nastanka žene. Prvo su stvoreni istodobno, čovjek, muškarac i žena (Postanak 1:27)

27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.

28 I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!"

A zatim odvojeno (Postanak 2:21)

21 Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom.

22 Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku.

Pretpostavka je da je prva žena bila Lilith, istovjetna Adamu po načinu i času stvaranja, dok je druga, Eva, stvorena nakon Adama i od njega, tj. njegova rebra, a ne od zemlje poput Adama.

Zohar, središnje djelo Kabale, proširuje Lilithinu ulogu te joj dodjeljuje stalnog pratitelja Samaela, a nju postavlja za vladaricu Kraljevstva Zlih Sila, svijet paralelan onome u kojem prebiva Shekhinah, „Božanska Nazočnost“. Kao što je Shekhinah majka Kuće Izraelove, tako je Lilith majka Nesvetoga Naroda te vlada svime što je nečisto. Prvotnu verziju ove zamisli nalazimo kod Isaaca b. Jacob ha-Kohena. Kasnije se sama ideja razvijala te je Lilith počela u kabalističkim rukopisima preuzimati i druge uloge.

Kod:
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0013_0_12540.html

Pogledajmo film od 13 minute gde govori o Ademi i Lilith

BIBLIJA da li je tačna? (Izbrisano iz Biblije) - Dokumentarni Film
[raw]<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/JNbUD2aOPJ4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Muskarac je glava zeni, to ti pise i u Svetom Pismu, nije da su zene nebitne uopste one imaju isto vaznu ulogu kao i muskarci, polovi su ustvari posledica pada, covek nije bio ni musko ni zensko kad je bio stvoren, oni su polove dobili po izgnanju odnosno posle pada.Kozni ogrtaci su zapravo nagon.Recimo ime Kainove zene se ne pominje, ali se ona svakako pominje kad se govori o njegovom izgnanju.

Neslim, ovo nije tačno...Bog je stvorio muškarca i ženu na početku i rekao im rađajte se i množite se pre pada u greh. Dakle, polovi su postojali u Raju i tako će biti opet u Raju. Moram samo napomenuti da ovo što je Nesilim izneo nije ni Pravoslavno učenje ni Katoličko ni Protestantsko tj. nebiblijsko.

Natrag