Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Та идеја је настала у 7-ом веку пре Христа погрешним (злонамерним) тумачењем Мојсија. У првој глави пише:
27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.
То је наводно тај демон Лилит, који напушта својевољно врт. Онда "тумач" гледа другу главу где пише:
22. И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.
Тако гледано заиста делује да су две жене створене. Тумач намерно изоставља претходно понављање у другој глави где се каже:
7. А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.
Дакле, Мојсије понавља да Бог створи човека. Ако тако криво тумачимо онда створи још једног Адама, што је глупо. У првој глави се говори по данима, док у другој глави Мојсије детаљније описује стварање биљака, животиња, река и човека, тј. Еве од Адамовог ребра. И одмах иде прича: "неко је избацио из Библије" или "Библија је кривотворена". То је суштина - дискедитовати Библију. Нема Лилит, сем у месопотамском (вавилонском) окултизму.
Pogledajte prilog 97745
Прича је позната јер је реч о Иштар, "краљици ноћи". Позната је као грчка Афродита, римска Венера. Још познатија је у Библији као Астарота.
Pogledajte prilog 97746
Old Babylonian period Queen of Night relief, often considered to represent an aspect of Ishtar.
33. Јер оставише мене и поклонише се Астароти, богињи сидонској и Хемосу богу моавском и Мелхому богу синова Амонових, и не ходише путевима мојим чинећи што је право преда мном, уредбе моје и законе моје, као Давид отац његов.
13. И оставише Господа, и служише Валу и Астаротама.
Pogledajte prilog 97747
Astarotov pečat
Познато?
Ako je Bog stvorio Evu od Adamovog rebra, kako kaže Biblija, šta je onda Eva Adamu - sestra, ćerka, rodica...? U svakom slučaju, nešto od toga jeste, jer je nastala od Adamovog tijela, zar ne?
Hvala, mislio sam iskljucivo na ovaj pasus kada Isaija spominje "Lilit" :
"Divlje mačke tu će susretati hijene, satiri će se tu dovikivati. I ondje će se smjestiti Lilit : ona će tu nalaziti spokoj.".
Inace rec je na hebrejskom: " לִּילִ֔ית "
Izgovara se "Lilit" i pojavljuje se u bibliji samo jednom. Neki to prevode "vestica", neki "noc" "tama" , "kraljica noci" i sl..
Sigurno je astarota, i stvar je prevoda, pa su onda povezali i napravili od toga pricu.. Hvala ti.
Nastanak Adama i Eve je dokaz da je duša sam čovjek osoba, a ne nešto mimo čovjeka neki duh kako kažu tradicionalne crkve i većina drugih.
O evo i Tripa, jesu i tebe banovali?
O evo i Tripa, jesu i tebe banovali?
Nastanak Adama i Eve je dokaz da je duša sam čovjek osoba, a ne nešto mimo čovjeka neki duh kako kažu tradicionalne crkve i većina drugih.