Šta je novo?

Nasilno izbacivanje monahinja u gračanici!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
уторак, 16. фебруар 2010.
одговор из грачанице на лажи и незнања новинара е.в.н. (вечерње новости, 15.02.2010. године)
епископ атанасије, администратор епархије рашко-призренске јуче је реаговао писмом уредништву дневног листа "вечерње новости" на чланак који је објавио новинар овог листа под псеудонимом е.в.н. следи текст писма еп. атанасија:


прво незнање/лаж: ''владика атанасије служио литургију по новом''; мало ниже другим речима: ''не по устаљеном црквеном поретку, већ са неким новинама''. – одговор: владика атанасије је служио по званичном служебнику св.арх. синода спцркве. прича незналица ''о устаљеном поретку'' дугује одговор: којем то и чијем ''устаљеном поретку''? оном из покојне аустроугарске? – не, него оном из српских штампаних служабника, који је пренет на данашњи српски језик у синодском служебнику. нажалост, код нас данас бива, нарочито у новинама, да незналице попују синоду и епископима. а епископи служе свету архијерејску литургију, која је вечно стара и вечно нова (мт.13,52).

друга лаж: ''велики број присутних (на литургији у грачаници) показало је свој револт не сачекавши крај богослужења''. вест је лажна и злонамерна (осим ако се узме у обзир да мањи број срба, мањевише увек излази из цркве пре задњег отпуста). овде напротив, већина верника остала је до краја службе божије; сва деца и бројни старији су се причестили, затим присустовали резању славског колача мати игуманије грачаничке и крштењу двоје деце. потом је већина људи прешла у манастирску трпезарију да се послуже и остану у дужем разговору са новим владиком.

трећа лаж: игуманија манастира гориоча, наводно, ''смењена''! - а није смењена. управо овакве зловести ''стварају додатне раздоре'' у народу, код наивних.

четврто: коментари самозваних ''добрих познаваоца црквеног права'' (какав је ''нажалост'' уважени мученик жељко которанин, који је вероватно завршио црквено право у некој шуваревој школи, али свештене каноне не зна; он за ''стручњака'' важи само код незнавеног е.в.н. и њему сличних), - такав претенциозни коментар хоће да каже: да св. синод архијереја теологâ не зна каноне цркве! свети синод је, међутим, трипут уредно позивао епископа артемија (сваки пут друга делегација) да дође на седницу синода, али је он то одбио или изиграо, па је онда покушао ''приватни разговор'' са патријархом, на што је свјатјејши, поучен претходним ''завођењем за голеш планину'', одговорио: ''дођите у седницу синода, ја не решавам сам, него саборно'', а еп. артемије је отишао из патријаршије. дошао је тек у задњи дан и час у св. синод да каже сабраћи члановима синода: да су ''исхитрено пожурили''. ко разуме – нека разуме!

остало ће рећи св. синод и св. сабор у своје време.
 
Član
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
3
Izbacili monahinje?! Prosto i jednostavno doslo je do naredbe sa vrha crkve da se
smene odgovorni za neverovatne zloupotrebe g. Artemija. Mislim da on sad koristi sve oko sebe kako bi izbegao smenjivanje i monahinje i toboznji nacionani interese. Ma gde su PARE bre covece to odgovori. Ovo je surovi primer kako se zbog para koriste
sva raspoloziva sredstva, a gde je tu jevandjelje, poruke mira, .....odavno nismo culi nista o tome, a iskrenu i rec Hrist gotovo da nikad nismo culi iz njihovih ustiju, samo
Srpstvo, Srbi, pa koja je to nasa vera pitajte se vi.
 
Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Zao mi je sestara,ali nadam se da su dosad vec zbrinute.Bog je milostiv,vidi sve i nece dozvoliti da ostanu nezbrinute.
 
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
само да се потсетимо "о јереси у последњим временима", св. анатолија оптинског и све ово што се дешава, одмах ће бити јасније...

чедо моје, знај да ће у последње дане настати времена тешка, како говори аостол. и, гле, због оскудице у побожности, и у црквама ће се појавити јереси и расколи, и као што су предсказали свети оци, тада на архијерејским престолима и у манастирима неће бити људи опитних и искусних у духовном животу. због тога ће се јереси ширити посвуда и превариће многе. непријатељ рода људскога деловаће лукаво да би, ако је могуће, у јерес увукао и изабране. он неће одмах грубо одбацивати догмате о светој тројици, божанствености исуса богородици, већ ће почети неприметно да искривљује учење цркве, које су нам предали свети оци од духа светога. довијања непријатеља и његова лукавстава приметиће веома мали број њих, они који су најискуснији у духовном животу.
јеретици ће завладати црквом, свуда ће постављати своје слуге, а побожност ће бити занемарена. али господ неће оставити слуге своје без заштите. он је рекао: "по плодовима ћете их познати", тако и ти по плодовима, то јест по делеовању јеретика, настој да их разликујеш од правих (истинитих) пастира. ти духовни лопови који разграбљују духовно стадо ''не улазе на врата у тор овчији него прелазе на другом мјесту'', као што је рекао господ, то јест, ући ће на незаконит начин, уништавајући насиљем божје уставе. зато их господ назива разбојницима (јн. 10,1).
заиста, њихова прва дужност је прогањање истинских пастира, њихово затварање, јер без тога се не може ни стадо разграбити. зато, сине мој, кад у цркви видиш поругање божанственог чина, отачкога предања и богом установљеног поретка, знај да су се јеретици већ појавили, мада ће можда до одређеног вријемена скривати своје зловерје, или ће непримјетно искривљивати божанствену вјеру, да би боље успјели, обмањујући и варајући неискусне.
прогањаће не само пастире, него и слуге божје, јер ђаво који руководи јересју не трпи благочашће (побожност). препознаћеш ове вукове у овчијој кожи по њиховој гордељивој нарави, властољубљу, слатољубљу. биће клеветници, издајници који свуда сију мржњу и злобу, зато је и рекао господ да ћемо их по плодовима познати. истинске слуге божје су - смирене, братољубиве и цркви послушне.
велике притиске од јеретика трпеће монаси, а монашки живот тада ће бити изругиван. осуће се обитељи, смањиће се број монаха, а они који остану трпјеће насиље. ови мрзитељи монашког живота, који имају само изглед побожности, настојаће да привуку иноке на своју страну, обећавајући им заштиту и световна добра, а претећи изгнањем онима који се не покоре. од ових пријетњи малодушне ће захватити велико очајање. ако доживиш то вријеме, сине мој, радуј се, јер ће тада вјерници, који не буду имали никаквих других врлина, вијенце добијати само због остајања у правој вјери, по ријечи господњој: ''сваког, ко ме призна пред људима, признаћу и ја пред оцем својим небеским''. (мт. 10,3).
бој се господа, сине мој!, да не изгубиш припремљени ти вијенац, да не будеш одбачен од христа у таму најкрајњу и муку вјечну. храбро стој у вјери и, а као је потребно, с радошћу трпи прогоне и друге невоље, јер ће са тобом бити господ... и свети мученици и исповједници са радошћу ће гледати твој подвиг.
али, тешко у те дане монасима који су се везали за имања и богатство, и који због љубави према комфору буду били ради да се потчине јеретицима. они ће успављивати своју савјест, говорећи: "сачуваћемо и спасти обитељ (манастир) и господ ће нам опростити." несрећни и заслијепљени, уопште и не помишљају на то да ће преко јереси и јеретика у манастир ући и демони, и тада они више неће бити света обитељ (манастир) већ - голе зидине, од којих ће занавек одступити благодат.
али бог је већи од врага и никада неће оставити слуге своје и истинских хришћана ће бити до краја времена, али ће они бирати усамљени и пуста мјеста. не бој се невоља, већ се бој погубне јереси, јер она отклања благодат и одваја од христа. зато је христос и заповиједио да јеретика сматрамо за незнабошца и цариника.
итако, крепи се, сине мој, у благодати христа исуса, са радошћу хитај у подвиг исповиједања и подношења страдања, као добар војник исуса христа ( 2. тим. 11, 1-3), који рече:''буди вјеран до смрти и даћу ти вијенац живота'' (откр. 2,10). њему са оцем и светим духом част и слава и сила у вијекове вијекова. амин.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
57
jeres je nastala jos u 4 veku kada se paganizovalo hriscanstvo,umesto da se paganizam hristanizuje,pa tako sada imamo svece,zagrobni zivot,mariologiju...
 
Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.097
Niko od nas nije merodavan da komentarise odluku Sinoda SPC.

Ova tema sve vise pocinje da naginje prema politici,a posto takvim komentarima nije mesto na forumu tema ide pod kljuc.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top