- Učlanjen(a)
- 05.04.2010
- Poruka
- 1
Nista bez narodne muzike.Rade Saric i Ipce Ahmedovski najbolji pevaci.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ma ljudi, zašto se postavlja pitanje problematičnosti narodnjaka? Svako voli nešto da sluša. A problematični su ljudi i tekstovi rokerski koliko i narodnjački. Zar će neko tvrditi da su rokerski tekstovi kvalitetniji ili narodnjački lošiji? Da ne bude zabune, slušam ja i jedno i drugo, samo mi je nejasno odakle povika na narodnjake? Oni se tako i zovu zato što ih sluša narod. Zar je to nešto loše. Kičeraja i gluposti ima svuda, a imam utisak da se takve stvari pripisuju samo narodnjacima. Ne branim ih, ali to mi dođe ko ono, Rugala se šerpa loncu...
To traženje kvaliteta i ukus valjda idu jedno s drugim :dntknw:A sve ostalo je stvar ukusa, pogotovu kad uzmeš u obzir da će retko ko od slušalaca i narodnjaka i rokera u običnom životu tražiti prvenstveno muzički i tekstualni kvalitet. Tražiš najviše ono što ti više leži i voliš i slušaš.
Znači ko nema faks on cepa narodnjake. Nije to baš tako jednostavno...uopšte takve i slične podele su vrlo rizičnije a čak i kad se utvrdi neka kategorizacija to zneči da nužno važi x godina :dntknw:Naravno, koliko je ko u stanju po obrazovanju, traži i nešto što je po njemu kvalitet
I to može svakako da se tumači ali na početku treba reći da se tu čisto radi o ukusu. Zbog čega bi na primer jedna, uslovno rečeno normalna, punoletna osoba bila opterećena nekim podelama u muzici, koje takođe postaju sve više relativne....i tako u stvari sebe prilagođavala nekom zvuku, a ne obrnuto da traži melodije koje sebi odgovaraju :dntknw:Dokaz ove moje priče je po meni to, što mnoštvo ljudi voli u nekim prilikama jedno, a u drugim drugo.
Nisam ni rekao da jeste, samo sam rekao da u načelu, za moje kriterijume, ima više predispozicija da to budeZaključak, nikako se ne slažem da je rok kvalitetniji.
Ova priča nije univerzalna zato što ne možeš porediti nekoga ko svira za lovu svaki vikend, znači svake nedelje ima radnu obavezu i nekog rokera koji na primer tek s vremena na vreme ima neku svirku koja ga sama po sebi inspiriše, znači tu para nema...možda ih i bude ali to nije presudnoPa znam jednog momka koji svira teški rok, a kad sam mu predložio da pređe u narodnjake jer tu ima više love, rekao mi je da je za to potrebno bolje svirati (gitaru) nego za ovo što on svira.
Dakle, šta mislite o ovoj muzici, da li slušate, koliko slušate....ipak je to muzika koja se najviše sluša ovde na Balkanu. Da li je zbog toga moguće od nje se potpuno distancirati...mediji su prepljavljeni svakakvim informacijama vezanim za njene izvođače. Ona je neizostavni deo svakog većeg slavlja, kao najvažnijih momenata u životu mnogih osoba...koliko smo iskreni ako je ne volimo samo zbog toga što je večiti rival rock n' roll-u...da li oni mogu da koegzistiraju a da pri tome naši "principi" ne budu ugroženi.
Da li narodna muzika u još većoj meri nego bilo koji drugi muzički pravac predstavlja način ili stil života?
Jel u redu nekad reći "Udri brigu na veselje"?
Može da počne
Ima ih, na primer srednja škola pa i ranije..kad su takve podele bitne zbog potrebe pripadnosti određenom stilu života koji se tada preferira...a što podrazumeva neku vrstu isključivosti...a ima i starijih koji slušaju samo određenu vrstu elektronike ili samo narodnu muziku na primer...a to što se usput vole i neke balade koje "svi slušaju" se ne računa yes3Ne verujem da postoji neko ko slusa samo jednu vrstu muzike!
Od vrste raspoloženja koje preovlađuje... otprilike to se najviše sluša... naravno svako kad se oseća srećnim i zadovoljnim ima i omiljenu muziku kojoj takvom stanje upotpunjuje...E,sad koja muzika vise predstavlja nacin zivota - to je vec stvar toga gde se pronadjes! Mada,to zavisi i od momentalnog raspolozenja!
Što se tiče tih klasika u narodnoj muzici i njihovog odnosa sa onim što se dans svrstava u narodnu muziku o tome bi baš mogao da se piše elaborat ...ali ukratko, za mene precenjuje se značaj starih narodnjaka a umanjuje značaj današnjih..jer ako su se nekada pravile tako dobre pesme koje se i danas slušaju zbog čega ih makar ti isti izvođači ne prave i danas:dntknw:Najbolji primer za dalji tekst je Toma Zdravkovic! On peva narodnu muziku! To je nesto sto ce se slusati i za 30 godina. Nesto sto ostaje. Danas ces tesko naci neku novu pesmu da moze da parira tako necemu iz prostog razloga sto je vecina danasnjih narodnjaka (pesama) napisana za "mesi tresi" skupove gde bi se na racun nekog levog teksta i muzike narodu uzele pare (primer su pesme napisane u stilu "otisao sam u inostranstvo,patim za kucom,deca me zaboravila,prokleti dolar,ostario sam,vracam se bogat i tuzan...")! Ili su radjene na fazon "ja sam polu gola,zavodnica,opasnica,sve me zenske gledaju,otimam momke,menjam ih k'o carape..." da bi se dopale vecini danasnjih klinki (a i malo starijih) i da ne nabrajam dalje! To su pesme kojih se niko nece secati ni za godinu dana,a kamo li vise! Pre neki dan sam pitao komsinicu (koja obozava jednu od GRAND 'zvezda' (gologuza matorka)) koji je prvi hit te 'zvezde' i mala ne moze da se seti! Ne moze da se seti pesme koju je pustala 50 puta dnevno pre par godina!