Jesi li ti procitao napisano?
U redu mislio sam da je Danovo pleme pomenuto u sastavu drugog imena, jer se to cesto radi u SZ - ali pogresio sam..
Ne fali samo Danovo pleme vec i Efraimovo.
Evo sta sam pronasao:
"
U VRIJEME JOVANOVOG PISANJA 12 PLEMENA NE POSTOJE! UMESTO NJIH POSTOJE SAMO 10. Sjeverni Izrael, sastavljen od 10 plemena, nestao je iz povijesti s asirskim osvajanjem u 8. st. prije Krista (vidi 2 Kraljevima 17:5-23). Većina naroda koji je pripadao tim desetorim plemenima deportiran je iz Palestine i raspršen među narode Bliskog Istoka. Tijekom vremena oni su se asimilirali u tim zemljama (vidi 2 Kraljevima 17:24-41) ili međusobno pomiješali."
Sta sad hoces, da bude 10 plemena , a ne 12?
Ono sto je ucinjeno ovde je da se umesto njih pojavljuje Josifovo i Manasijino pleme.
Dakle "jedno pleme podeljeno je na dva, da se odrzi broj!"
Danovo i Efremovo pleme izbaceno je iz jos jednog razloga!
Kad citas Bibliju , nacices da se "Efrem udruzio sa idolima, ostavi ga" a za Danovo pleme takodje pise da su bili idolopoklonici!
Dakle, nista tu nije cudno, ova plemena su stvarna plemena..
Dokaz da su to "doslovna i stvarna plemena", je to sto Jovan uzima "postojeca plemena u njegovo vreme"!
A posto ih "nema 12", on je "podelio jedno pleme na dva" da se odrzi broj!
Dakle on ne misli "figurativno" vec "doslovno"!
Jos jedan dokaz da Jovan ne misli "figurativno" vec "doslovno", jeste kad imenuje "judino pleme" iz kojeg dolazi Hrist!
Hrist ne dolazi iz nekog "figurativnog plemena"!
Znao sam da gresite i pre provere, kad insistirate na "simbolici", a sad sam i potvrdio. Niste u pravu!