Pitanje nije lako. Mislim da ne postoji kako je stavljeno u naslovu "najbolji".
Kao sto znate postoje razni muzicki pravci, pa cak i da se naprave podele po pravcim, ni onda se ne bi slozili oko onog "pravog".
Zato cu ja navesti nekoliko onih za koje ja smatram da su napravili neki pomak ili odredili pravce na koje ce se oslanjati generacije koje su dolazile iza njih.
Dakle govorimo o gitaristima danasnjice. Izostavljam ljude koji se smatraju zacetnicima poput legendi: Fernando Sor, Francisco Tárrega itd...
1. Django Rajnhart - covek koji je stvarno bio osnova bar sto se tice jazz i swing muzike
2. Jimi Hendrix - majstor gitare, gospodar blues skale, osoba neverovatnog senzibiliteta, neko ko je mogu slobodno reci, nedostizan i danas.
3. Manitas De Plata - koji se smatra kraljem flamenka
4. Ritchie Blackmore - njegove solo deonice ce ostati upisane u anale rock muzike
5. Yngwie Malmsteen - virtuoz i kompozitor koji se oslanjao na J.S. Bash-a
Ovo je samo neki moj hronoloski izbor, sto ne znaci da drugi nisu dobri i da ih ne treba uvrstiti u ekipu vrhunskih. Naravno da se slazem i sa predhodnicima iz ove teme koji su naveli niz majstora ovog predivnog instrumnta. A nadam se i da ce se ova tema jos nadopuniti sa gitarskim velikanima kakvih je nesumljivo danas mnogo.