MOLITVA - PUT KA BOGU
Bog je prilikom stvaranja - na planeti zemlji i u kosmosu usadio mnošto vidljivih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na njegovo postojanje kao onoga koji je sve planski stvorio, i koji sve održava u postojećem stanju sveopšteg reda i harmonije.
U istoriji su postojali odista razumni ljudi koji su proučavajući ove dokaze u mikro i makro kosmosu, i koristeći se logikom, ali i ličnim unutarnjim osvedočenjem - dolazili do saznanja koja govore u prilog postojanja Boga tvorca.
Luj Paster poznati Francuski naučnik na polju biologije i hemije je tako svojevremeno izjavio "sve što više proučavam prirodu to više otkrivam stvoritelja na delu.
Ja se molim za vreme svog rada u laboratoriji"
Nikola Tesla svetski poznati pronalazač je takođe na osnovu ličnih istraživanja na svom polju - izrazio ovo uverenje rečima "ja verujem da u kosmosu postoji jedan komandni centar, nazovite ga ako hoćete i Bogom, koji svime upravlja, i sve drži u postojećem stanju reda i harmonije"
Drugom prilikom je izjavio u pogledu biblije koju je dobio od svoje majke "ja čitam bibliju svaki dan"
Postoji jedno drugo svedočanstvo iz vremena prvih letova čoveka u kosmos koje kaže 'da su prilikom jednog takvog leta astronauta u kosmos - radnici u komandnom centru na zemlji preko mikrofona kontaktirali astronauta i upitali ga 'šta vidi?
Fasciniran onim što je video - ovaj čovek je izgovori samo jednu reč "Bog"
Slično svedočanstvo je mnogo vremena pre u bibliji dao psalmista David rečima "Nebesa kazuju slavu Božiju, i djela ruku njegovijeh glasi svod nebeski" ( psalam 19. 1 ).
Apostol Pavle takođe svedoči "Jer što se može doznati za Boga poznato je njima: jer im je Bog javio;
Jer što se na njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se poznati i vidjeti na stvorenjima, i njegova vječna sila i božanstvo, da nemaju izgovora" ( Rimljanima poslanica 1. 19 - 20 ).
Ipak, i pored svih ovih na oko vidljivih i razumom shvatljivih logičkih dokaza u prilog postojanja tvorca - Bog se nije zadržao samo na tome, već je želeo da se čoveku otkrije i da sa njim ostvari lični kontakt.
Biblija otkriva da je u početku prilikom stvaranja Bog lično komunicirao sa ljudima licem k licu.
Ali, da je usled pada koji je doveo do otuđenja i odvojenosti od tvorca - Bog sve ređe komunicirao sa ljudima na taj način, već je to činio preko svojih izabranih slugu proroka koji su prenosili Božje poruke.
Takođe, Bog je dao jedno komunikaciono sredstvo - putem koga čovek može stupiti u lični kontakt sa Bogom, a to je molitva.
Bog je prilikom stvaranja obdario prve ljude slobodnom voljom, što znači da se on ne služi prisilom kojom bi čoveka naterao da čini bilo šta protiv svoje volje.
Tako Bog ni ne insistira da se otkrije čoveku lično ako to on sam svojevoljno ne želi.
Bog naime očekuje da čovek sagledavajući sve ove na oko vidljive i razumom shvatljive dokaze koji govore u prilog njegovog postojanja - sam svojom slobodnom voljom potraži Boga, i zatraži da mu se on lično živo otkrije.
Bog na ovo poziva kada kaže:
"Tražite Gospoda, dok se može naći; prizivajte ga, dokle je blizu.
Neka bezbožnik ostavi svoj put i nepravednik misli svoje; i neka se vrati ka Gospodu, i smilovaću se na nj, i k Bogu našemu, jer prašta mnogo" ( Isaija 55. 6 - 7 ).
"Jer ja znam misli koje mislim za vas, govori Gospod, misli dobre a ne zle, da vam dam pošljedak kakav čekate.
Tada ćete me prizivati i ići ćete i molićete mi se, i uslišiću vas.I tražićete me, i naći ćete me, kad me potražite svijem srcem svojim.
I daću vam se da me nađete, govori Gospod" ( Jeremija 29. 11 - 14 ).
Tako Biblija daje uslov pod kojim neko može stupiti u lični živi kontakt sa Bogom, a to je - da to želi celim srcem.
Molitva je po bibliji disanje duše.
Kao što vazduh služi za održavanje fizičkog, tako i molitva služi za održavanje duhovnog života, putem koje čovek prima silu Božju koja nanovo stvara i duhovno izgrađuje čoveka.
Drugim rečima - čovek koji ostvari jednu prisnu živu zajednicu sa Bogom putem vere i predanja i obraćenja, on tu zajednicu treba svakotrenutačno iz trenutka u trenutak da održava.
A to je moguće jedino molitvom i traženjem da Bog stalno bude prisutan svojim Duhom u čovekovom biću, jer jedino tako on može biti zaštićen od uticaja greha, i rasti u milosti i posvećenju.
Putem molitve odpočinje, i ostvaruje se ceo proces spasenja i posvećenja, u kome čovek traži, a Bog deluje svojom silom i svakotrenutačno posvećuje čoveka.
Ona ima dalekosežnu moć ako je upućena sa verom.
"A vi, ljubazni, naziđujte se svojom svetom verom, i molite se Bogu Duhom Svetim.
I sami sebe držite u ljubavi Božijoj, čekajući milosti Gospoda našeg Isusa Hrista za život večni" ( poslanica Judina 1. 20 - 21 ).
"Muči li se ko među vama, neka se moli Bogu; je li ko veseo neka hvali Boga.
Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim, i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje.
I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se.
Ispovedajte, dakle, jedan drugom grehe, i molite se Bogu jedan za drugog, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednog mnogo može pomoći.
Ilija beše čovek smrtan kao i mi, i pomoli se Bogu da ne bude dažda, i ne udari dažd na zemlju za tri godine i šest meseci.
I opet se pomoli i nebo dade dažd, i zemlja iznese rod svoj" ( Jakovu poslanica 5. 13 - 18 )
"Stražite dakle jednako i molite se Bogu da biste se udostojili uteći od svega ovoga što će se zbiti, i stati pred sinom čovječijim" ( Luka 21. 36 ).
"A dalje, braćo moja, jačajte u Gospodu i u sili jačine njegove.Obucite se u sve oružje Božije, da biste se mogli održati protiv lukavstva đavolskoga:
Jer naš rat nije s krvlju i s tijelom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovoga svijeta, s duhovima pakosti ispod neba.
Toga radi uzmite sve oružje Božije, da biste se mogli braniti u zli dan, i svršivši sve održati se.
Stanite dakle opasavši bedra svoja istinom i obukavši se u oklop pravde,
I obuvši noge u pripravu jevanđelja mira;
A svrh svega uzmite štit vjere o koji ćete moći pogasiti sve raspaljene strijele nečastivoga;
I kacigu spasenija uzmite, i mač duhovni koji je riječ Božija.
I svakom molitvom i moljenjem molite se Bogu duhom bez prestanka, i uz to stražite sa svakijem trpljenjem i molitvom za sve svete" ( Efescima poslanica 6. 10 - 18 ).
Ovde se uz molitvu podrazumeva još jedna pojedinost, a to je čitanje Božje reči sa molitvom, u kojoj se nalazi sila posvećenja, jer Isus je obraćajući se Bogu Ocu rekao u pogledu ljudi koji poveruju u njega "posveti ih istinom svojom, reč je tvoja istina" ( Jovan 17. 17 ).
Što se tiče same forme molitve, ona po bibliji treba da bude u formi ličnog izražavanja svojim rečima, kao kad čovek ili dete razgovaraju sa svojim Ocem, ili prijateljem.
U molitvi možemo tražiti bilo šta što je u skladu sa našim telesnim i duhovnim potrebama, ili potrebama naših bližnjih - što podrazumeva i molitvu za isceljenje.
Idealna molitva treba da ide u tri osnovna pravca, koji sadrže 'proslavljanje Boga i njegove ljubavi, milosti, i pravde.
Zatim 'traženja ličnih duhovnih i telesnih blagoslova.
I na kraju 'zahvaljivanje.
Molitvu treba završiti rečju "amin!" što znači "neka bude tako"
Ljudi su nasuprot ovome često skloni da samo traže, ali da malo proslavljaju i zahvaljuju.
M bi trebali da u sebi stalno nosimo duh zahvalnosti prema Bogu, za život koji nam je dao, za spasenje, i za zaštitu i njegovo očinsko staranje.
Amin!