Meksičke tortilje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nadevene tortilje

Nadevene tortilje

NADEVENE-TORTILJE_620x0.jpg

Za 4 osobe – za tortilje: 250 g kukuruznog brašna, kesica praška za pecivo, 2 kašike ulja, 2 dl tople vode i na vrh noža soli. Za nadev:300 g sveže ljute kobasice, 5 krompira, 2 ljute papričice, 2 žute paprike, 2 crvene paprike, glavica luka, so, maslinovo ulje i 0,5 l supe od povrća iz kocke.

U visoku posudu sipajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, na vrh noža soli, ulje i sve dobro promešajte. Postepeno sipajte toplu vodu i mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za prste i zidove posude. Od testa napravite loptu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Odstojalo testo podelite na desetak jednakih loptica i na radnoj površini posutoj brašnom maksimalno ih istanjite. Istanjene tortilje pecite u zagrejanom tiganju bez masnoće. Svaku stranu pecite dvadesetak sekundi.
Pečene tortilje ređajte na tanjir, poklopite i ostavite sa strane. Pola glavice luka iseckajte i ispržite na četiri kašike vrelog ulja, dodajte paprike isečene na trake, sitno seckane papričice i dinstajte 25 minuta, povremeno dolivajući supu od povrća iz kocke. Posolite po ukusu i ostavite sa strane. Krompir oljuštite, do pola obarite u slanoj vodi i iseckajte na kockice.
Kobasicu oljuštite i usitnite. Ostatak luka kratko propržite, dodajte krompir i kobasice, prelijte preostalom supom od povrća i dinstajte na umerenoj temperaturi još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Ovim nadevima punite još tople tortilje i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Naćosi

Naćosi

im56_nacosi.jpg

Za 3 osobe
paket tortilja (10 kom)
glavica crnog luka
parika
2 čena belog luka
400 g paradajz pelata
400 g crvenog pasulja
½ kašičice tucane ljute paprike
½ kašičice čili praha
¼ kašičice šećera
½ kašičice kima
200 g punomasnog sira
2 kašike ulja
so i biber

Dekoracija
grančica svežeg origana

Način pripreme

1. U dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri , na ulju propržiti crni luk, beli luk i papriku. Posoliti i dinstati svega 2-3 minuta, mešajući. Zatim dodati paradajz pelat i preostale začine. Dinstati dok veći deo tečnosti ne ispari, oko 10 minuta. Dodati crveni pasulj pa dinstati još svega 2-3 minuta, gnječeći pasulj viljuškom.

2. Jednu tortilju sačuvati celu, a ostale iseći na trouglove. Peći ih u zagrejanoj rerni dok ne postanu hrskave.

3. U posudu za pečenje staviti jednu celu tortilju pa na nju sipati dobijenu smesu. Po obdu poslagati komadiće tortilja isečene na trouglove. Sve to posuti sirom i eventualno sa još malo čili praha.

4. Peći u rernii zagrejanoj na 200° C sve dok se sir ne istopi (15-20 minuta). Ukrasiti svežim origanom.

Izvor: GastroNomad



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortilje sa sirom

Tortilje sa sirom

news_10650.jpg

Sastojci:
4 tortilje,
200 g mladog sira,
100 g kačkavalja,
50 g dimljenog sira,
mladi luk,
biber,
so.

Priprema:

Posoliti mladi sir. Dodati seckani mladi luk i mleveni biber, pa sjediniti masu.
Tortilje namazati smesom od mladog sira, pa posuti rendanim kačkavaljem i kockicama dimljenog sira. Urolati i začiniti po ukusu.

Izvor: S media

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Takosi

Takosi

im87_takosi.jpg

Za 4 osobe
2 pakovanja tortilja (16 kom)
ulje za prženje

Fil
800 g junećeg mlevenog mesa
glavica crnog luka
3 čena belog luka
konzerva crvenog pasulja (400 g)
so i biber
½ kašičice kima

Prilog
paprika
crveni kupus
krastavac
400 g mocarele
veza mladog luka

Salsa
glavica crnog luka
400 g paradajz pelata
ljuta papričica
čen belog luka
so i biber
¼ kašičice šećera

Način pripreme

1. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Posoliti ga. Dodati mleveno meso, pa nastaviti sa dinstanjem sve dok višak tečnosti ne ispari, a meso poprimi miris prženog. Dodati zatim zgnječene čenove belog luka pa sve začiniti solju, biberom i kimom. Pred sam kraj dinstanja dodati pasulj iz konzerve, prethodno ispran pod mlazom vode. Gotov fil ostaviti sa strane.

2. Oko svake dve žice u pećnici okačiti tortilju pa ih ispeći na 200° C.

3. Iseckati povrće za prilog, a sir narendati te ih servirati u odvojene činijice.

4. U blenderu sastaviti usitnjeno povrće i začine za salsu te ih samleti svega par puta da bi se zadržali komadići povrća.

5. Pripremljene tortilje puniti filom, pa prilozima po želji te sve začiniti salsom.

Izvor: GastroNomad




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortilja sa pečurkama

Tortilja sa pečurkama

tortilja-sa-pecurkama.jpg

Za 4 osobe:
4 gotove tortilje, 200 g šampinjona ili svežih lisičarki, struk mladog luka, tri-četiri ringlice iz konzerve, dva-tri kuvana jaja, limun, biber, so i maslinovo ulje.

Kuvana jaja oljuštite, jedno isecite na kriške i sačuvajte za dekoraciju, a preostala dva iseckajte na kockice, dodajte izmrvljene i oceđene ringlice, seckani peršun i promešajte. Posolite, pobiberite, sipajte kašiku maslinovog ulja i limunov sok i sve promešajte. Pečurke iseckajte i dva-tri minuta pržite na vrelom ulju zajedno sa seckanim mladim lukom. Šupljom kašikom vadite pržene pečurke i ravnomerno ih rasporedite preko tortilja koje ste prethodno zagrejali u rerni ili mikrotalasnoj pećnici. Preko svake tortilje sipajte pripremljeni preliv i odmah servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jednostavan sos za tortilje

Jednostavan sos za tortilje

254668_tortilja_f.jpg

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržite sitno seckani crveni luk. Dodajte paradajz, so, biber i dinstajte dok se paradajz ne raspadne. Ubacite sitno seckani beli luk, usitnjenu čili papriku, šećer, mlečni namaz i sitno seckani peršun, pa sve zajedno dobro promešajte.

SASTOJCI:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 1 konzerva pelata
  • so, biber
  • 1 čen belog luka
  • pola kašike ljute tucane paprike
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika mlečnog namaza-krem sira
  • sveži peršun

Beli sos:

  • pola čaše kisele pavlake
  • 70 gr mlečnog namaza sa začinskim travama
  • sveža mirođija po mogućstvu

Za beli sos u zagrejanu kiselu pavlaku dodajte sirni namaz sa začinskim travama, sitno seckani beli luk, sveže sitno seckanu mirođiju so, biber i sve zajedno kratko dinstajte i promešajte.

Gotove tortilje možete da filujete odvojeno ovim sosevima ili da ih izmešate.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortilja sa slatko-kiselim filom

Tortilja sa slatko-kiselim filom

1.jpg

Za 4 osobe - za 8 tortilja: 250 g pečenih leblebija, 0,5 l vode, prstohvat soli i malo bibera. Za Fil: glavica luka, 300 g blitve, 300 g crvenog radiča, kašika šećera, 2 kašike sirćeta, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Leblebije sameljite u električnoj seckalici da dobijete fino brašno, postepeno sipajte vodu, posolite, pobiberite i pripremite smesu kao za palačinke. Od dobijene smese ispecite 8 palačinki i ostavite ih sa strane. Blitvu kuvajte 5 minuta u ključaloj slanoj vodi, ocedite i usitnite. Na 4 kašike vrelog ulja ispržite seckani luk, stavite blitvu i usitnjen radič, posolite, pobiberite, dodajte mešavinu od 2 kašike sirćeta i kašike šećera i kuvajte 5 minuta, uz povremeno mešanje. Fil rasporedite na tortilje, prepolovite ih, poređajte u pleh obložen kolačarskim papirom, pospite nekoliko kapi maslinovog ulja i pecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Servirajte s kiselom pavlakom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortilja punjena mesom i maslinkama

Tortilja punjena mesom i maslinkama

18-masline.jpg


Za 4 osobe:
400 g fino mlevenog kukuruznog brašna, 300 g mlevene svinjetine, glavica luka, 30 g usoljenih kapara, 50 g očišćenih crnih maslinki, sveža, ljuta papričica, 50 g maslaca, 3 kašike maslinovog ulja, 1 dl suncokretovog ulja i so.

Kukuruzno brašno stavite u posudu, dodajte komadiće maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi, pa mesite prstima da se brašno i maslac sjedine, sipajući postepenu mlaku vodu. Mesite dok ne dobijete glatko i homogeno testo, formirajte jufku, prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Za to vreme na vrelom maslinovom ulju kratko propržite seckani luk. Kad se luk zacakli dodajte isprane i usitnjene kapare, seckane maslinke i ljutu papričicu. Smanjite temperaturu i pržite još pet minuta, uz stalno mešanje. Pred kraj prženja posolite. Testo podelite na četiri dela i svaki istanjite u krug na brašnom posutoj radnoj površini, na debljinu od oko 3 mm. U sredinu svakog diska od testa stavite malo pripremljene smese, prepolovite, presavijte krajeve da se dobro zalepe i ovako dobijene punjene tortilje pržite u vrelom suncokretovom ulju da sa svih strana dobiju zlatnožutu boju.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortilje sa svinjetinom

Tortilje sa svinjetinom

18-meksiko.jpg

Za 4 osobe: 4 gotove tortilje, 500 g svinjetine od buta, po jedna mesnata žuta, crvena i zelena paprika, sveža, ljuta papričica, 2 kašike paradajz sosa, glavica luka, čen belog luka, veza peršuna, 2 dl povrtnog bujona iz kocke, maslinovo ulje, so i biber.

Paprike operite, očistite, prepolovite i polovinu sačuvajte za kasnije, a ostatak iseckajte na tračice. Crni i beli luk usitnite i kratko propržite na 4 kašike vrelog ulja, zajedno sa iseckanom ljutom papričicom. Dodajte meso isečeno na kockice, paprike isečene na trake i pržite da meso porumeni sa svih strana. Smanjite temperaturu, dodajte ranije pripremljen povrtni bujon, paradajz sos, posolite, pobiberite i kuvajte 30 minuta, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja stavite seckani peršun, promešajte i sklonite s ringle. Dok se meso dinsta, iseckajte preostale paprike na trake i pet minuta ih pržite na vrelom ulju, posolite i pobiberite. Tortilje položite na tanjire za serviranje, na jednu polovinu svake tortilje sipajte pripremljen fil od mesa i povrća, preklopite i servirajte uz prilog od dinstanih paprika.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tortilje sa paradajzom i sirom

Tortilje sa paradajzom i sirom

18-paradajz.jpg

Za 4 osobe: 8 gotovih tortilja, 150 g kačkavalja, 2 kašike senfa, 2 paradajza, 2 struka vlašca, struk mladog luka, 4 kašike struganog parmezana, maslinovo ulje, so i biber.

Paradajze operite i jedan iseckajte na kriške i poređajte ih na upijajući papir da se dobro ocede. Celu površinu 4 tortilje premažite slojem senfa, odozgo poređajte sloj tankih šnita kačkavalja i sve prekrijte slojem kriški oceđenog paradajza. Veći, četvrtast pleh obložite kolačarskim papirom i u njega poređajte sloj ovako pripremljenih tortilja. Pecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Površinu preostalih tortilja premažite slojem maslinovog ulja i odozgo sipajte po kašičicu struganog parmezana. Tortilje pecite minut-dva na grilu u rerni da dobiju zlatnožutu boju. Vlašac i mladi luk iseckajte na kolutiće, a preostali paradajz na kockice. Svaku tortilju pečenu u plehu prekrijte tortiljom pečenom u rerni na grilu, raposredite u tanjire za serviranje, garnirajte mešavinom seckanog vlašca, mladog luka i paradajza, pospite malo bibera i soli, prelijte nekoliko kapi maslinovog ulja i servirajte.

 
Natrag
Top