Pozdrav svima,
Jovane samo ispituj, istražuj i traži, budi hrabar i dosledan ma gde te taj put nanese... Ponekad put može biti zapravo i cilj jer sve je u Božijim rukama.
Kada se radi o ovoj temi mislim da je osnovni problem naša tačka gledišta uslovljena obrazovanjem,sistemom vrednosti,vremenom, društvom, kulturom...Čini mi se da često donosimo sudove i zaključke sa kojima ljudi prošlih vremena , verni il neverni, pravoverni ili krivoverni ili kako god hoćete, se ne bi složili ili ne bi nas ni razumeli.
A tu je i naša nasušna potreba da budemo u pravu i da potkrepimo svoje već usvojene stavove i mišljenja.
Previše okolnosti i uticaja nama stranih iskustveno su formirali svest i doživljaj sveta ljudi koji su živeli u davnim vremenima.
Tako kada sudimo moramo pokušati da se , koliko je moguće, uživimo u ličnost, položaj i nameru kako onoga koji je pisao i beležio nešto u vidu hronika npr., tako i u osobine, životne uslove, stalež, kulturu, motive itd. onih na koje se hronika odnosi.
Jednostavno mora se imati u vidu da nije isto kada sada sa ove distance tumačimo jeretizam nekog učenog bogoslova i velikaša ili nepismenog kmeta.
Polazna tačka naše analize mora biti drugačija jer motivi su potpuno različiti a takodje i posledice - neko prodje sa epitimijom, neko sa globom a nekom ode i glava i to u potpunoj disproporcionalnosti sa odgovornošću ili težinom sagrešenja ili optužbe.
Stoga treba biti oprezan, nepristrasan, proveravati izvore ali i biti čovečan.
Puteve Tvoje, Gospode, pokaži mi, i stazama Tvojim nauči me.
Psalam 24.