- Učlanjen(a)
- 24.02.2010
- Poruka
- 2.775
A ako uđemo u još dublju analizu možemo doći i do sledećih zaključaka:sajt koji je posetilo 20.000, ostvario je promet od milion evra, jer je među tih 20.000 bilo 5 ozbilnih kupaca koji su ''napravili'' čitav promet...Sajt koji je posetilo 100 potencijalnih kupaca, proizvod je kupilo 20, ali je promet samo 100.000 eura. Što znači, da je ipak bitan veliki broj poseta...Ti se sve vreme ''pridržavaš'' onih sajtova koji prodaju proizvode i usluge direktno putem neta. Ja uzimam u obzir sve vrste preduzeća...Tu se razlikujemo...koji je uspesniji? ovaj sa 20 000 poseta ili ovaj sa 100 poseta? A situacija je sasvim realna i kod nas se desava na svakom koraku... Jedan moj bivsi poslodavac je imao sajt koji je imao sasvim pristojnu, konstantnu posetu od oko 3000 unique poseta dnevno. Ali konverzija je bila smesna, od tih 3000, svaki 4. dan bi neko kupio nesto. A onda smo napravili analizu, i ispostavilo se da ljudi koji dolaze najvise gledaju kursnu listu (imali su jedan ekstra widget sa kursnom listom). Kada smo je zbog testa uklonili, poseta je u roku od 2 meseca pala na ispod 300 dnevno... Dakle, sam broj poseta nije relan pokazatelj uspesnosti website-a...
Ponavljam, sajt treba da bude:
-atraktivan za potencijalnog kupca,
-jednostavan za brzo snalaženje i kretanje po njemu,
-informativan (da nudi sve neophodne podatke o proizvodu i usluzi, ništa preterano)
-kontakt (osoba koja je na neki način kordinator i koja će na kraju da ''završi posao''...
To je nešto osnovno, sa aspekta kupca. Sajt, naravno mora biti lep i prijatan za oko, jer na neki način, sam izgled dosta ''otkriva'' o ozbiljnosti i profesionalnosti preduzeća, ali to je nedovoljno za prodaju proizvoda i usluga...
P.S.Ja te namerno izazivam da pričamo o ovoj temi, jer nekako malo ima komentara u oblasti ekonomije. To je jedini razlog...
Dodato posle 9 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Ovo sam sad videla...Evo ti moj primer od pre mesec dana. Kontaktira me jedna head hunting agencija za ozbiljno radno mesto u ozbiljnoj francuskoj firmi, za vrlo ozbiljne novce (60% veca plata nego sto je imam ovde). I sve prolazi super, prodjem sve razgovore, dobijem ponudu, i zatrazim link da pogledam sve detaljno kakvi su im projekti, pre nego sto porazgovaram sa generalnim direktorom... Kazu: nemamo jos uvek website... 7 godina postoje, "navodno" uspesno posluju, a nemaju website?! Neka hvala... to mi je bilo sasvim dovoljno. Mogli su jednu tu moju platu da uloze u analize i jos jednu u razvoj, da imaju vrhunsku prezentaciju... Ozbiljan propust... A znate zasto? Vlasnik firme je nas covek, koji je zaduzen i za IT i za menadzment i za prodaju i za marketing itd... jer on sve to moze sam...
I kao što sam rekla, neke kompanije su već ''ime'' i nije im potrebna neka posebna ''reklama'' na netu...Te kompanije imaju samo neke osnovne informacije o svom proizvodnom i uslužnom programu...Kontakt lica tu imaju glavnu ulogu, da svojom pričom animiraju i privuku kupce. To su obično kompanije, koje su ili monopolisti na tržištu ili već imaju dugogodišnju tradiciju u poslovanju pa su samim tim poznati širem okruženju. Eto i ta firma postoji 7 godina, a nemaju sajt, a opet su uspešni...Valjda ti to govori nešto...Oni su već marketinški dobro ''izgrađeni'' i nima će taj sajt biti samo ''pomagalo'' za dalje...
Znači, Website, ima najveću ulogu kod onih firmi, koje vrše direktnu prodaju proizvoda i usluga putem neta. Za firme koje nisu u mogućnosti da vrše takvu vrstu prodaje, zbog specifičnosti proizvodnje, transporta,izvoza itd., sajt će imati sekundarnu ulogu, jer će pre svega imati ulogu informativnog karaktera. Ali ni to ne treba zanemariti, jer je i to već dovoljan razlog da ga svaka firma ima, jer na neki način to velikim delom govori o profesionalnosti i uspeštnosti firme, a sa druge strane upoznaju tržište sa svojim proizvodima i sulugama ...
Poslednja izmena: