Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
U prazničnom duhu: Savršene kapkejk jelkice

Praznici se bliže, pa vam, u skladu sa novogodišnjim duhom, donosimo recept za mafine kojima možete obradovati svoje najmilije, a naročito decu…

1_zpse94277a2.jpg


Sastojci:

- 4 jaja
- 3 šoljice ulja
- 6 šoljica brašna
- 5 šoljica šećera
- 1 šoljica kakaa
- 3 šoljice vode
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- za punjenje: nutela (ili krem nekog domaćeg proizvođača, po želji)

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrsti sneg. Žumancima dodajte šećer, pa ih umutite tako da dobijete penastu smesu. Sneg lagano umešajte u smesu od žumanaca i šećera. Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa mikserom povežite sve sastojke. Za kraj dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa promešajte kašikom. Uvek kad dodajete kakao možete dodati još jednu do dve kašike vode.

Zagrejte rernu na 180°C. Nauljite specijalni kalup za mafine, ili na običan pleh stavite korpice za mafine, a ako koristite silikonski kalup, nije potrebno nauljiti ga. Napunite kalup smesom za mafine i na vrh stavite kašičicu nutele. Po želji, nutelu možete da zamenite i kockicom čokolade.

Kalup stavite u rernu i pecite kolačiće nekih 10 do 15 minuta (proveravajte čačkalicom - mafini su gotovi kad čačkalica izađe suva i čista iz biskvita). Gotove mafine izvadite iz rerne i ostavite da se tako hlade nekoliko minuta, a onda ih izvadite iz kalupa. Neka se u potpunosti ohlade pre nego što pređete na dekorisanje.

2_zps7744faa1.jpg


Izrada jelkica i dekoracija:

- slatka pavlaka ili šlag
- zelena, žuta i smeđa boja za kolače
- šarene dekorativne mrvice (za kuglice kojima ćete okititi jelkice)

Pripremite šlag prema uputstvu s kesice (s mlekom), a ako koristite slatku pavlaku, samo je umutite - vodite, samo, računa da ne preterate jer će splasnuti i biće gotovo nemoguće lepo je oblikovati.

Obojite pavlaku ili šlag u zeleno jestivom bojom. Osim zelee možete dodati i malo smeđe ili žute boje kako biste dobili lepšu zelenu nijansu. Zatim napunite špric za dekorisanje kolača (upotrebite zvezdasti nastavak), ili kesu na čijem ste kraju izbušili rupicu, i kružnim nanošenjem smese na kapkejk formirajte jelkice - više je nego jednostavno. Igrajte se i kreirajte različite oblike - nijedno drvce ne mora biti identično - pa stvarajte bez ograničenja i uživajte procesu.

Za kraj okitite jelkice, odnosno posipajte kolačiće šarenim dekorativnim mrvicama koje će imitirati kuglice.

Izvor: Vestionline
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mafini sa karamel bombonama

1_zps44ea8cf2.jpg


Sastojci:
10 mekanih karamel bombona (60 g)
130 g mlečne čokolade
150 g šećera
malo soli
kesica vanilin šećera
6 kašika ulja
2 kašike jogurta
2 jajeta
2 kašike ruma
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo

Priprema:
- Zagrejati rernu na 180 stepeni, obložiti kalupe za mafine papirnim korpicama. Iseckati karamel bonbone.
- Iseći čokoladu na krupno i istopiti je na pari. Umutiti šećer, so, vanilin šećer, ulje i jogurt, pa umešati rastopljenu čokoladu, a zatim i jaja i rum.
- Pomešati brašno i prašak za pecivo, pa blago umešati u masu, samo koliko da se sjedine suvi i vlažni sastojci. Umešati i 2/3 komadića karamele i sipati testo u papirne korpice. Posuti ostatkom karamela. Peći oko 30 minuta. Isključiti rernu, ostaviti mafine da se „odmore“ oko 5 minuta pa ih izvaditi iz rerne da se potpuno ohlade. Ukrasite ih po želji.

SAVET: Ako nemate pleh za mafine, možete ih peći i samo u papirnim korpicama koje su nešto poput peki papira, samo za mafine. Kupite ih u boljim supermarketima.

SAVET PLUS: Mafine možete i da ispečete unapred i zamrznete. Kad se odmrznu, isto su ukusni kao sveži.

Izvor: Stvarukusa.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
KARAMEL JABUKE

2Jx2NGD.jpg


Za 12 komada, za testo: 2 jabuke, 125 g putera, 70 g šećera, kesica vanilin šećera, 2 jaja, 110 g brašna, kesica praška za pecivo, 50 g mlevenih badema, kašika kakao praha i 2 kašičice cimeta. Za glazuru: 200 g slatke pavlake, kesica vanilin šećera i kašičica cimeta. Za karamel: 100 g šećera, 50 g slatke pavlake i kašika putera.

Za karamel preliv, u posudi otopite šećer, ali ne mešajte nego povremeno protresite posudu. Čim šećer počne da se karamelizuje dodajte puter, sklonite s ringle, sipajte umućenu slatku pavlaku i ohladite. Kremasto izmiksajte puter sa šećerom, jajima i vanilom. Postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo, bademima, kakaom i cimetom. Jabuke oljuštite, izvadite semenke, krupno izrendajte i umešajte u smesu. Testo sipajte u kalup za mafine (obložene papirnim korpicama) i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Za glazuru, umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom i cimetom, sipajte u kesu sa zvezdastim nastavkom, rasporedite preko ohlađenih kolačića i prelijte karamelom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
OD ZELENOG ČAJA

epdT9pI.jpg


Sastojci za 12 kolača: 200 g mekog putera, kašika mača zelenog čaja u prahu, 200 g šećera, 4 jaja, 150 g brašna, 10 g praška za pecivo, 50 g mlevenih badema, limun, 50 g bele čokolade, zelena boja za kolače i 3 kašike suve brusnice.

Limun operite vrelom vodom, osušite, izrendajte koru, prepolovite i iscedite sok. U maloj posudi prokuvajte sok od limuna i zeleni čaj u prahu. Mikserom umutite šećer, puter i rendanu limunovu koru. Dodajte jedno po jedno jaje, postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo i mlevenim bademima, ohlađenu mešavinu soka i čaja, a zatim umešajte zelenu boju. U kalup za mafine stavite papirne korpice, sipajte testo do 2/3 vrha i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Belu čokoladu otopite na pari, u trakama prelijte preko ohlađenih mafina i ukrasite brusnicama.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
U DUGINIM BOJAMA

xCw4eJ2.jpg


Potrebno je: 200 g brašna, kašičica praška za pecivo, 270 g putera, 130 g šećera, 3 jaja, kesica vanilin šećera, 50 ml mleka, 500 g šećera u prahu i crvena, plava, zelena i žuta boja za kolače.


Mikserom penasto umutite 120 g putera, šećer i vanilu, pa dodajte jedno po jedno jaje. Postepeno i naizmenično sipajte mleko i prosejano brašno izmešano s praškom za pecivo. Testo podelite u četiri činije i umešajte različite boje za kolače. Kalup za mafine obložite papirnim korpicama i u svaku stavite po kašičicu plavog, zelenog, žutog i crvenog testa. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Mikserom umutite šećer u prahu, ostatak putera i mleko. Krem rasporedite u četiri posude i umešajte različite boje za kolače. Po kašiku od svake boje sipajte u kesu sa zvezdastim nastavkom i postupak ponavljajte dok ne potrošite sav krem. Ohlađene mafine spiralno ukrasite šarenim kremom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ZA ZALjUBLjENE

chvvhB0.jpg


Za 12 komada: 150 g crne čokolade, 50 g marcipana, 50 g + kašika šećera u prahu, 125 g putera, 250 g šećera, 4 jaja, 160 g brašna, kašičica praška za pecivo, kesica vanilin šećera, 200 g neslanog krem sira, svetlija i tamnija roze boja za kolače, 2 kašike soka od limuna i šećerne perlice za ukrašavanje.

Marcipan izmešajte sa kašikom šećera u prahu i prepolovite. U jedan deo umešajte svetliju, a u drugi tamniju boju za kolače, istanjite i isecite mala srca. Na laganoj vatri otopite čokoladu i puter, uz stalno mešanje. Sklonite s ringle, sipajte u posudu, dodajte šećer, vanilu, jaja, brašno i prašak za pecivo i umutite glatko testo. Sipajte u kalup za mafine sa papirnim korpicama i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Penasto umutite krem sir, 50 g šećera u prahu i sok od limuna. Preručite u kesu sa zvezdastim nastavkom, sipajte preko ohlađenih mafina i ukrasite marcipan srcima i šećernim perlicama.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
TIGRASTI KOLAČIĆI

sE4L2gN.jpg


Za 12 komada: 100 g šećera, 3 kašike kakao praha, 100 g putera, 150 g brašna i 2 kašičice praška za pecivo. Za punjenje: 100 g šećera, 2 jaja, 100 g putera, 200 g neslanog krem sira i 3/4 pudinga od vanile u prahu.

Zamesite testo od brašna, šećera, praška za pecivo, putera i kakao praha. Trećinu testa ostavite sa strane, a ostatkom obložite dno i ivice kalupa za mafine. Jaja dobro izmiksajte, dodajte puter, šećer, krem sir, puding od vanile i nastavite da mutite dok ne postane kremasto. Sipajte u kalupe, na svaki mafin ravnomerno rasporedite preostalo tamno testo i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mafini od krušaka i đumbira

11a34f.jpg


Potrebno je: 300 g krušaka, 350 g brašna, 150 g šećera, 250 g kisele pavlake, 100 ml biljnog ulja, 2 jajeta, kašika meda, 2 kašike praška za pecivo, kašika suvog ili sitno narendanog svežeg đumbira, kašika cimeta.

U činiji izmešajte brašno, šećer, đumbir, cimet, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugu činiju sipajte kiselu pavlaku, jaja, biljno ulje i med. Pomešajte sve sastojke tako da dobijete gusto testo. Oprane kruške oljuštite, isecite na sitne komadiće i ravnomerno rasporedite u testu. Napunite posudice za mafine i pecite ih u rerni 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

(Novosti)
 
Natrag
Top