Losos na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos u sosu od povrća

Losos u sosu od povrća

14443_meni-za-dan-zaljubljenih147-foto-Emil-Conkic-_kul.jpg

POTREBNO JE (za 2 osobe)
400 g fileta lososa
ZA MARINADU origano, 40 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka
ZA SOS 80 g pečene paprike iz tegle, 50 g praziluka, 100 ml belog vina, 40 ml maslinovog ulja, so, biber
ZA RIŽOTO 100 g pirinča za rižoto, parče praziluka, šafran, 100 g paradajza, so, biber

PRIPREMA
Losos pospite seckanim belim likom i origanom, prelijte maslinovim uljem, pa ostavite da stoji najmanje dva sata u frižideru. Marinirani losos izvadite iz marinade i pržite u tiganju ili pecite u rerni. Za sos kolutove praziluka propržite na zagrejanom maslinovom ulju i dodajte sečenu pečenu papriku. Kad paprika malo omekša, sipajte belo vino i dinstajte da ispari alkohol, te posolite i pobiberite. Smesu izblendirajte i procedite. Za rižoto kolutove praziluka kratko propržite i dodajte pirinač, prelijte belim vinom i kuvajte. Kad alkohol ispari, povremeno dolivajte vode i kuvajte na laganoj vatri. Kuvanom pirinču dodajte šafran i paradajz isečen na kocke, te posolite i pobiberite. Losos stavite na rižoto i prelijte sosom od pečene paprike.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos sa voćnim prelivom

Losos sa voćnim prelivom

m losos- prelivu.jpg

Potrebno je: 200 g fileta lososa, 1 dl soka od jabuke, jedan mango, kašičica žutog šećera, kašika hladno ceđenog maslinovog ulja, 3 kašike brašna, 20 g butera, kašičica soli i ¼ kašičice bibera.

U manju posudu za kuvanje sipajte sok od jabuke, sačekajte da provri, stavite mango i kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne postane mekan. Sadržaj iz šerpe preručite u blender i umutite u pire, zatim vratite u šerpu i kuvajte još nekoliko minuta. Pomešajte ulje, brašno, šećer i so. Zagrejte tiganj za grilovanje, filete lososa uvaljajte u ulje, brašno, šećer i so i pecite ih sa svake strane oko 7 minuta. Izvadite ih i stavite u tanjire i prelijte aromatičnim voćnim sosom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos u marinadi

Losos u marinadi

m riba-u-marinadi.jpg

Za 4 osobe potrebno je: 4 velika fileta lososa, 150 ml maslinovog ulja, kašika semena korijandera, 2 struka praziluka, 3 čena belog luka, ljuta paprika, 3 lovorova lista, sok od jedne pomorandže, 3 kašike stonog belog vina, 2 kašike sirćeta, morska so i biber po ukusu.

U tiganj sa nelepljivom podlogom sipajte malo ulja i 3-4 minuta pržite sa obe strane filete lososa koje ste prethodno posolili i pobiberili. Izvadite ih i odložite u veliku posudu. U istom tiganju nekoliko sekundi propržite semenke korijandera da bi pustile aromu, a zatim ih sipajte preko lososa. Preko ribe sipajte i ostale sastojke: sitno iseckani praziluk i beli luk, ljutu papriku, belo vino, sirće, sok od pomorandže, lovorov list, so i biber. Prekrijte posudu folijom i čuvajte u frižideru najmanje 12 sati. Izvadite i sačekajte da se zagreje na sobnoj temperaturi, a zatim servirajte ribu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos u sosu od zelenog bibera

Losos u sosu od zelenog bibera

17-losos.jpg

Za 4 osobe potrebno je:
4 veća fileta lososa, 2 dl kisele pavlake, 1,5 kašika zelenog bibera, 3 kašike maslinovog ulja, 2 dl goveđe bistre supe od kocke, 2 kašike svežeg seckanog peršuna i pola kašičice soli.

Filete lososa uvaljajte prvo u so, pa u zeleni biber i potopite u maslinovo ulje. Prekrijte ih folijom i ostavite u ovoj marinadi najmanje dva sata. Zajedno sa marinadom preručite ga u dublji tiganj sa nelepljivom podlogom ili vok, pa pecite na visokoj temperaturi nekoliko minuta sa svake strane. Piletinu izvadite i odložite sa strane, smanjite temperaturu i u tiganj sipajte goveđu supu i ostatak zelenog bibera ukoliko je ostao pošto ste uvaljali filete. Promešajte i sačekajte da provri, dodajte kiselu pavlaku i ponovo sačekajte da provri, pa pospite peršunom. Meso stavite u tanjir, prelijte sosom i servirajte toplo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos u foliji

Losos u foliji

1.jpg

Sastojci: za svaku osobu po jedno parče lososa, maslinovo ulje, belo vino, so, ruzmarin, origano, bosiljak, aluminijumska folija

Priprema

Svako parče lososa utrljati mešavinom navedenih začina. Staviti na aluminijumsku foliju, preliti sa po tri kašičice belog vina i maslinovog ulja, uviti u foliju kao paket i staviti u pleh jedno do drugog.

Rernu ugrejati na 200 stepeni i peći oko pola sata. Nakon toga otvoriti svaki paket, ali parčiće ne vaditi, već peći još desetak minuta tako da porumene.

Svakom u tanjir staviti po parče u foliji.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos burger

Losos burger

17_620x0.jpg

Potrebno je za 2 hamburgera:
400 g fileta lososa, 2 kašike brašna, 1 struk mladog luka, 1 čen belog luka, 1 kašika majoneza, 1 kašičica senfa, 1 kašika sveže iseckane mirođije, so i biber po ukusu.

U blenderu ispasirajte losos sa mladim i belim lukom, pa dodajte brašno, majonez, senf i mirođiju, sve dobro ispasirajte, posolite i pobiberite. Oblikujte rukama pljeskavice debljine oko 1 cm i ispecite ih na tiganju za grilovanje na umerenoj temperaturi oko 5 minuta sa obe strane. Služite odmah.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riba u slatko-ljutoj marinadi

Riba u slatko-ljutoj marinadi

17b.jpg

Potrebno je:
500 g fileta lososa, 2 kašike džema od jagoda, 1 kašika tabasko sosa, 1 kašičica kima, 1/2 kašičice semena korijandera, 1 kašičica limuna.

Zagrejte rernu na umerenu temperaturu i pleh ili vatrostalnu činiju obložite papirom za pečenje i poređajte filete lososa. U manjoj posudi za kuvanje na niskoj temperaturi pomešajte džem od jagoda i tabasko sos, da masa postane kompaktna, pa dodajte kim i korijander. Sipajte marinadu preko ribe i pecite 10-ak minuta u rereni na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi oko 15 minuta pre služenja. Prelijte sokom od limuna i servirajte restovani krompir, pirinač ili grilovano zeleno povrće kao prilog.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečeni fileti lososa

Pečeni fileti lososa

news_15101.jpg

SASTOJCI:

* 2 fileta lososa
* 2 parčeta hleba
* 1 manji struk peršuna ili bosiljka
* 1 kašika ribanog parmezana (nije obavezno)
* 1-2 kašike limunovog soka
* so, biber, maslinovo
ulje

PRIPREMA:

1. Ugrejati rernu na 200 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. Filete lososa namažite maslinovim uljem, solju i biberom.

2. Pripremite smesu za odozgo, prekrivanje: u multipraktik ili secko ubacite peršun, hleb, limunov sok i parmezan pa sve zajedno usitnite. Ovom smesom sada prekrijte gornji deo fileta lososa, oblikujući rukama.

3. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni, odnosno dok gornji deo
lepo ne porumeni. Poslužite uz kuvani krompir i povrće po izboru
.

(S media)




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos sa belim lukom i paradajzom

LOSOS SA BELIM LUKOM I PARADAJZOM

1.jpg

POTREBNO JE
4 odreska lososa od po 170 grama, 4 paradajza srednje veličine prepolovljena, 2 kašike maslinovog ulja, biber, pola kašičice aleve paprike, 8 grančica majčine dušice, 4 čena luka iseckanog.

PRIPREMA
Ugrejte pećnicu. Stavite losos i paradajz u vatrostalnu činiju. Poprskajte uljem i začinite sa tri četvrtine kašičice soli i jednom četvrtinom kašičice bibera. Pospite lososa alevom i odozgo nabacajte majčinu dušicu i beli luk. Pecite dok losos ne izgubi prozirnost i paradajz ne omekša (8 do 10 minuta).

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losos u vermutovom sosu

Losos u vermutovom sosu

1.jpg

Potrebno:
4 potkovice lososa (od 150 g)
so
beli biber
1 limun za sos
2 dl ribljeg fonda (supa)
2 dl suvog vermuta
2 žumanca
2 kašike milerama
1 kašika sitno seckanog krasuljica (vlašca)


Način pripreme:
Potkovice lososa posoliti, pobiberiti i na njih nacediti limun, pa staviti u vatrostalnu posudu i peći u parnoj rerni.
Riblju supu sa 2 dl vermuta prokuvati 3-5 minuta pa smanjiti toplotu i uz stalno mešanje dodavati mileram, žumanca i ostatak vermuta, pa skinuti sa vatre. Na kraju po ukusu posoliti, pobiberiti i dodati vlašac.
Ovo jelo se servira uz testenine. Vreme za pripremu koje je potrebno je oko 45 minuta.

(Krstarica)
 
Natrag
Top