Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Kao prvo mi ne vodimo nikakvu plodnu diskusiju mi se svadjamo.Mire, pazljivo sam procitao ovu stranicu i vidim da ti I Tripo
Spomenuo si polupce i klanjanja slikama, tvrdeci da to nije pogrsno.
Spomenuo si Mojsija i zmiju kao da su se zmiji Izrailjci klanjali, a nisu.
Oni su samo pogledali u zbiju, a nisju je ljubili niti su joj se klanjali.
Druga zapovest glasi: "Ne gradi sebi lika rezana, niti kakve slike, od onoga sto je gore na nebu, ili dolje na zamlji, ili u void ispod zemlje. NEMOUJ IM SE KLANJATI NITI IM SLUZITI..." 2. Mojsijeva 20,1.8.
Sta ova zapovest zabranjuje?
Prvo, zabranjuje gradjenje slike ili lika koji ce sluziti za klanjanje ili sluzbu.
Prema tome nema veze sta je na toj slici ili idolu, ne treba ih graditi u tu svrhu.
Drugo, nemoj im se KLANJATI NITI IM SLUZITI.
To znaci dn ikakvu sliku ili lik ne treba da pravimo niti da joj se klanjamo niti da joj sluzimo.
A posto si spomenuo katolike i pravoslavne, je si li vido svestenika koji kadi ispred ikona i kipova? To je sluzenje tim ikonama ili kipovima.
Jednom sam posetio katolicku katedralu. Biskup je propovedao kako je Majka Bozija uznela se na nebu. Iako Biblija o tome nista ne govori. U jednom odelenju te katedrale je jedna prostorija u kojoj su kipovi. Video sam stare zen koje klece pred tim kipovima I mole one krunice.
Da li ste procitali u Bibliji da su tako nesto cinili Hristos i apostolu. Nisu! To u Bibliji ne postoji!
Ne vredi Marko. Da ti stvarno zelis odgovor nasao bi ga. I sta vredi da je obaram ovo sto si ti napisao kad tebe bas briga za ono sto cu ja reci? Ti ces neprestano vrteti svoje. Ja sam ovo oborio milion puta i sa tobom sam vodio diskusiju o tome, pa to nije urodilo plodom. Dakle,zasto bi se ja ponavljao?
Medjutim, evo ponovicu:
Jednostavno, nije istina to sto pricate o idolopoklonstvu i kojekakvim glupostima, jer nije biblija protiv likova. Jevreji su imali likove i svete stvari u svojoj crkvi a to dokazuje i zmija koja je bila predstava Hrista i koristili su je u sluzbi. Biblija je protiv obozavanja predmeta, a ne protiv njihove upotrebe, sto mi ni ne radimo!
Formalisti ste kad vam to koristi, pa termin "klanjanje" tumacite formalno, kao da se on odnosi na "nacin", a on se zapravo odnosi na "srce"! Ne znate li da je zakon "duhovan" i da se ni jedna zapovest ne odnosi na "spoljasnji cin"???
Dakle, kad bi vi bili u pravu, onda bi ne samo "klanjanje slikama" bilo greh vec bi i "klanjanje ljudima" u svrhu pozdrava, a sto se cini u nekim kulturama (kod kineza npr.), bilo greh!
To jednostavno "nije greh"! Sam cin "klanjanja" NIJE GREH, osim ako osoba koja se klanja ne smatra da "time vrsi obozavanje"!
Nasa crkva ovo ne smatra obozavanjem, niti uci ljude da obozavaju predmete!
Dakle, mi nismo idolopoklonici po zakonu, mi ga shvatamo duhovno i ne ucimo ljude da vrse zakon spolja (on moze poljubiti sliku ili se pokloniti ako time ne obozava sliku), i ne mozete nam to nakaciti ni zabraniti, ali na silu to radite da bi opravdali svoj fanatizam.
Zasto lepo ne kazete - "ok, vi shvatate zakon duhovno i ne drzite se slova, ali mi se bojimo Boga sta ce on misliti, zato zabranjujemo i sam cin" , to bi bilo posteno, a ne ovo paganizovanje nase crkve zarad vaseg opstanka!
I zar ne vidite Marko da je ovo sto radite formalizam i fanatizam, te "suvoparno drzanje slova"? Time sebe pravite farisejima, a ovamo nas optuzujete za to, pa nesvesno lazete protiv nas!
Ajde se malo dozovi k pameti i shvati da biblija nije "suvoparno slovo, niti je zakon suvoparno slovo"! Zakon je "duhovan" i odnosi se na srce! Zato ne mozes osuditi nikoga "po spoljasnjem cinu"!
Ja vas ne osudjujem sto vi nemate slike, slabi ste u veri, ali je veliki greh kada vi nas osudjujete za nista!
Poslednja izmena: