Ljubimci koji su do sada spaseni,i koji čekaju spas! (fotke,linkovi)

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
BoA1i7KCUAA1LxK.jpg
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
DIRLJIVA PRIČA IZ GUNJE Nije htio napustiti potopljenu kuću bez pasa: 'Ne mogu ostaviti ove keriće'
djomba_psiA_666141S1.jpg





Vikali su mi 'Ajde Džomba, izlazi, moraš izaći'. Ja im rekao 'Ne mogu ostaviti kera i štence...'


- Vikali su mi 'Ajde Džomba, izlazi, moraš izaći'. Ja im rekao 'Ne mogu ostaviti kera i štence'. Onda su mi kazali 'Ajde, povest ćemo i njih'. Ako je tako onda može, odgovorio sam im, uzeo kutiju od usisavača, spakirao u nju ovih pet malih kerića i odlučio napustiti svoju kuću.


Tako nam je Rasim Džomba (77) prepričao trenutak nakon kojeg je odlučio pristati na evakuaciju iz svoje potopljene kuće u Gunji, koju je odbijao napustiti, želeći spasiti zlatnog retrivera, kuju Belu i njezinih pet malih dvomjesečnih štenaca.

Njegova supruga Sabiha (72) te unuci Emir (14) i Mirza (10) dom su napustili u subotu navečer kada je voda već ušla u kuću.

- Nagovarala sam ga da ide, ali on nije htio, rekao je ja neću, ne mogu ostaviti kerove, pa vi hajte, ispričala nam je Rasimova supruga, s kojom smo razgovarali u dvorištu kuće obitelji Morovičanin u Nijemcima gdje su udomljeni nakon što su napustili svoju kuću.
Rasim nam kaže da u tom trenutku nije razmišljao hoće li mu netko prihvatiti i pse, pa je odlučio ostati u kući. Psi su, inače, vlasništvo njegova sina Samira i supruge Melihe, koji su prošloga mjeseca otišli na sezonski rad u Njemačku.


Rasim nam priča da prvo nije vjerovao da će nasip popustiti, a onda je, kaže, računao da voda neće doći do njih. Međutim, prevario se u svemu.

Žena i unučad uspjeli su nešto malo stvari odnijeti na kat, a on je sa subote na nedjelju probdio noć sa svojim psima, dok su ga svako malo nazivali sin iz Njemačke i kćer iz Sarajeva nagovarajući ga da izađe.

U subotu je, kaže, ustao, doručkovao, popio čaj i lijekove, koje pije jer je prije dva tjedna izašao iz bolnice nakon operacije prostate. Spasioci su po njega dolazili nekoliko puta.

- Viču oni meni da idem, a ja odbijam. Kažu vratit ćemo se mi, a ja im kažem ne treba nije bitno, samo mi hljeba ponesite. Bilo je njih nekoliko, ali dok nisu došli ovi s vojnim transporterom i dok mi nisu rekli da će i pse pokupiti nisam htio nigdje ići, ispričao nam je Rasim, koji je prvo u kutiji prebacio štence, zatim Belu, a onda je on preko ljestvi ušao u čamac.

U suzama nam je ispričao kako je iz Gunje došao u Nijemce kod ljudi koji su prihvatili njegovu obitelj i kojiima se ne mogu dovoljno zahvaliti na tome što su za njih učinili.

Stjepan i Manda Morovičanin imaju dvoje djece u dobi od 5 godina i 6 mjeseci, ali su Rasima, Sabihu i njihove unuke bez razmišljanja primili u svoju kuću.

- Ostajemo prijatelji zauvijek, kazala je Sabiha, dok je Manda samo kazala da je sigurna da bi i oni isto napravili za njih.

Rasim nam je dodao da mu tu ništa ne nedostaje, ali da bi im dobro došlo malo pseće hrane.

Kad se voda povuče, Bela će s njima u Gunju, jedan mužjak od štenaca ostat će kod Stjepana i Mande, tri ženke udomit će njihovi prijatelji, a drugi mladi mužjak će put Sarajeva njihovoj unuci.

Rasimu je ovo, inače, treće izbjeglištvo u životu. Prvi put bježao je iz rodne Foče 1942., drugi put 1991. iz Gunje zbog rata, a sada zbog poplave.




Izvor: jutarnji.hr
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Spasavanje kućnih ljubimaca



Kod:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1603067/Spasavanje+ku%C4%87nih+ljubimaca.html


VIDEO....izvor: RTS
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
10268405_624968230925805_7364852409645378924_n.jpg





Solidarnost i humanost na delu - u mestu Mislođin, prihvatilište za domaće životinje iz Obrenovca !!!
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
BEZOBRAZLUK
Akciju spajanja ljubimaca i vlasnika prekinula inspektorka zbog kraja radnog vremena
Autor: zivotinje.rs | 22.05.2014 - 09:24:00h |


U Koordinaciji sa Veterinom Beograd juče je organizovana ozbiljna akcija spasavanja ljubimaca koji su ostali zaključani u kućama i stanovima svojih vlasnika. Obrenovčani koji svoje ljubimce nisu evakuisali imali su priliku da dođu, donesu ključeve od objekta u kome se životinje nalaze i uz saglasnost ih predaju spasiocima kako bi ih oni doneli do punkta u Mislođinu. Akcija je funkcionisala odlično do jednog trenutka…

1192729-obrenovac-190514-ras-foto-dusan-milenkovic-0065.jpg


Mnogo životinja je i dalje ugroženo... / Foto: Dušan Milenković

Gospođa iz Republičke veterinarske inspekcije shvatila je da je njeno radno vreme završeno i odlučila je da ide kući. Očajnih vlasnika koji su čekali je i dalje bilo, ali to nju nije zanimalo…
Gospođu nije interesovalo to što su ljudi, koji su ostali bez ičega, došli iz prihvatnih centara u nadi da će uspeti da dođu do makar jedine utehe u svemu ovome što ih je zadesilo - a to je živ ljubimac!
Ona je u hladovini sačekala da dođe kraj radnog vremena, a onda se spakovala i bez objašnjenja ostavila ljude koji su iznemogli stajali na punktu.
Moramo da napomenemo da je Veterina Beograd svoj deo posla odradila “muški”.
Oni su, zajedno sa vlasnicima gledali ženu koja se u kritičnim vremenima pakuje i odlazi. Svi su bili zatečeni… Radnici Veterine Beograd bili su voljni da rade do sumraka!
Navodimo da je ustanovljen protokol da se pisane izjave daju samo uz prisustvo inspektora iz Republičke veterinarske inspekcije, zbog čega je odlazak pomenute gospođe prekinuo i sabotirao celu akciju.
Naglašavamo da su neki vlasnici poslednje zalihe novca dali kako bi ih neko dovezao do punkta u Mislođinu. Da ne pominjemo brojne volontere koji su se dobrovoljno prijavili kako bi pomogli oko prevoza i smeštaja spasenih ljubimaca.
Kada je inspektorka okrenula leđa, na punktu u Mislođinu nastao je muk…
Zahvaljujemo se Ivanu Sočo, šefu kriznog štaba u Obrenovcu, volonterima, zapravo svim ljudima koji su svojim zalaganjem i neprestanim radom pomogli da akcija delimično uspe. Za njih radno vreme postoji, postoji samo problem koji treba rešiti.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Ljubitelji životinja se konačno organizovali: Hrane imamo, hvala, ali nam fali oprema
Blic | 22. 05. 2014. - 14:34h
cat_icn_more.png
14:42h |
Veterinarski fakultet, Udruženje za zaštitu životinja, Klinika vet i pojedinci se zahvaljuju svima koji su do sada već ponudili pomoć u spasavanju životinja, a za sve nove informacije najbolje je da građani pozovu SOS telefon za životinje 064-07- 14 - 255 koji je otvoren 24 sata dnevno.

472311_20050910apsteve-sennenew-orleansdi000632648_ff.jpg

Za sve informacije pozovite SOS broj
U cilju što bolje organizacije i pomoći svim onim životinjama koje su ostale zarobljene u poplavama održan je sastanak predstavnika Veterinarskog fakulteta, Udruženja za zaštitu životinja, Klinike vet i pojedinaca koji žele da pomognu životinjama u situaciji koja nas je sve snašla.


U akciji će učestvovati veterinari sa Veterinarskog fakulteta, ronioci i alpinisti, kao i veterinari koji su u inostranstvu već učestvovali u sličnim akcijama spasavanja životinja i imaju dobro iskustvo na tom polju.



Dogovorena je i obavezna veterinarska trijaža, kao i identifikovanje životinja putem fotografija i očitavanja čipa, ukoliko postoji, a zatim slanje svih podataka na jedno mesto i stvaranje jedinstvene baze podataka pronađenih i spasenih životinja.



Baza podataka biće objavljena na profilu Klinike vet i na sajtu www.petface.net, gde će se postojeća baza svakodnevno dopunjavati.

Na sastanku je postignut dogovor o akciji spasavanja pasa iz Obrenovca, Krupnja, delova Paraćina kao i ostalih područja koja su zahvaćena poplavama.



Za sve spasene pse će biti pronađen privremeni smeštaj ili će biti odmah vraćeni vlasnicima ukoliko postoje kontakt podaci u čipu. Svim vraćenim i privremeno smeštenim životinjama biće obezbeđena hrana i veterinarska zaštita i lečenje.



Kako ne bi došlo do zloupotreba, isključivo životinje, koje se nalaze u bazi pronađenih i smeštene u privremeni smeštaj ili vraćene vlasnicima imaće pravo na gore navedenu pomoć.




Na ovoj Fejsbuk strani možete da vidite spasene životinje, možda neko prepozna svog ljubimca
 
Natrag
Top