Ljubimci koji su do sada spaseni,i koji čekaju spas! (fotke,linkovi)

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Izrada jedinstvene baze sa sve spasene ljubimce u Obrenovcu
Tanjug | 27. 05. 2014. - 15:52h | Foto: D. Milenković |
U Beogradu je u toku izrada jedinstvene baze podataka za sve spasene i evakuisane kućne ljubimce, koji se nalaze u prihvatilištima širom grada, saopštio je danas gradski Sekretarijat za poljoprivredu.

471918_obrenovac01foto-dusan-milenkovic_f.jpg


Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Gradske uprave, krizni štab grada Beograda, u okviru kojeg su poslove obavljali i Štab za veterinu Sekretarijata za poljoprivredu i Veterina Beograd, odmah po objavi vanredne situacije otpočeli su akciju spasavanja kućnih ljubimaca sa poplavljenih područja opštine Obrenovac.


U akciji su, osim veterinara, učestvovale i brojne ekipe pripadnika MUP-a, vatrogasne i gorske službe, kao i društva za zaštitu životinja, koji su doprineli spasavanju desetina ljubimaca, naročito pasa i mačaka.

- Svakodnevno od 17. maja svi učesnici akcije obilazili su Obrenovac, spasavali, hranili, pojili i zbrinjavali kućne ljubimce koji nisu bili evakuisani sa svojim vlasnicima - navodi se u saopštenju.


Kako se dodaje, saradnja između Sekretarijata i društava za zaštitu životinja se nastavlja i u toku je izrada jedinstvene baze podataka za sve spasene i evakuisane ljubimce, koji se nalaze u prihvatilištima širom grada.


Društva za zaštitu životinja ažuriraju bazu podataka i putem društvenih mreža i medija obaveštavaju javnost o tekućim akcijama na terenu i o spasenim domaćim žživotinjama.


Podaci se mogu naći na portalu pomozi.zivotinje.rs.


Iz Sekretarijata za poljoprivredu su apelovali na sve koji su u mogućnosti da udome kućne ljubimce iz poplavljenih opština, ali i da pomognu doniranjem hrane i sredstava za higijenu, da se obrate posredstvom navedenog sajta.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
BEZUSLOVNA LJUBAV: Dok se ostali smeju, pas gura hendikepiranog vlasnika kroz poplave!
Novosti Online | 28. maj 2014. 13:16 |
Prizor je neverovatan i veoma dirljiv. Čovek čoveku neće da pomogne. Pas - hoće!
Poznato je koliko su psi odani i verni prijatelji. Bezuslovna ljubav, poštovanje i zahvalnost je sve što ćete dobiti od vašeg psa.

Čovek u invalidskim kolicima od svog psa dobio je i mnogo više nego što smo mogli zamisliti.

Dok se jedni ne osvrću na situaciju da se čovek u kolicima probija kroz poplavu, drugi se smeju, slikaju i snimaju neobičnu pojavu: Pas gura invalidska kolica u kojima sedi njegov vlasnik.

Nama nije bilo smešno. Prizor je neverovatan i veoma dirljiv.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
Potrebna hrana za životinje u poplavljenim područjima


Životinjama s poplavljenih područja potrebno je dvostruko više hrane od raspoloživih količina koje su dobijene iz donacija, kaže direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski.

Lekova za životinje sa poplavljenih područja ima dovoljno, ali bi moglo doći do problema s nabavkom vakcina, zbog nedostatka sredstava, upozorio je Bugarski na sednici Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, prenosi Beta.

Krava.jpg

Bugarski je naglasio da se "zdravlje životinja koje su preživele poplavu proverava svakodnevno" i da "nema opasnosti od zaraza", dodavši da se podaci razmenjuju s vlastima Bosne i Hercegovine, i Hrvatske.

"Životinje koje su spasene, zbrinute su i imaju veterinarsku negu", rekao je Bugarski i dodao da je u planu vkacinisanje životinja u poplavljenim područjima da bi se izbegle infekcije koje nastaju pre svega od izazivača u kontaminiranom tlu.

Nije mogao da kaže kada će početi vakcinacija životinja jer se očekuju donacije u vakcinama.

"U budžetu su planirana sredstva u slučaju izbijanja zaraza, odnosno za njihovo suzbijanje, ali za ovakve potrebe i u ovolikom obimu koliko nama treba, nema ih dovoljno", rekao je Bugarski.

Nije mogao da kaže koliko je novca potrebno za vakcine, kao ni koliko je stoke stradalo.

"Još nema podataka o broju životinja koje su uginule tokom poplava. Naročito su stradale farme pilića, koka-nosilja, stradale su svinje i ovce", rekao je Bugarski.

Bugarski je naveo da je do sada uništeno više od 500 tona tela uginulih životinja u kafilerijama u Inđiji i Somboru.

Rekao je da su iz najvećeg dela poplavljenih područja u Srbiji odneta tela uginulih životinja, ali se iz BiH i dalje donose.

Predstavnik Uprave za veterinu Modrag Luković zamolio je da ponude za donacije u stočnoj hrani idu preko te institucije, kako bi se bolje organizovala njena raspodela poljoprivrednicima na osnovu broja grla stoke koju imaju.

Upozorio je da je neophodna bolja koordinacija inspekcija i carine da ne bi bilo zastoja donacija u stočnoj hrani, dodavši da bi problem mogao da bude i nedostatak skladišta za stočnu hranu iz najavljenih inostranih donacija.

Prestavnica Uprave za veterinu Tanja Simović rekla je da je prikupljanje donacija u dezinfekcionim sredstvima i veterinarskim lekovima centralizovano u Naučnom institutu za veterinarstvo, odakle se distribuiraju.


RTS
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
28/05/2014 - 15:36
PAS HEROJ: Izvukao drugaricu iz bunara dubokog dva metra! (FOTO)
- U jednom trenutku je toliko jako zagrmelo da se Tifani uplašila, refleksno počela da trči i upala je u rupu punu vode! Počela je da se davi, a Fidel je bez razmišljanja uskočio i u zubima izneo mokru i preplašenu Tifani - prepričava vlasnik Milan


Hrabri-labrador-830x553.jpg

Njegovo ime je Fidel i kad je stigao u dom Veljković u Kraljevu, Tifani nije bila baš najsrećnija. Nije ni slutila da će joj upravo on jednog dana spasiti život.

Vlasnik Milan kaže da je taj dan bio kao i svaki drugi.

- S tatom su otišli u selo i ništa nije slutilo da će taj dan biti obeležen do kraja života. Igrali su se, trčali, a onda je Fića otišao u svoj improvizovani bazen – kroz smeh priča Milan.

Prema njegovim rečima, to je zapravo rupa u kojoj je konstantno voda, pa Fidel neretko uleti u nju da se rashladi. Međutim, nebo se tog trenutka smračilo i kiša se spremila da još jednom poplavi Kraljevo, piše “petface.net”.

Retriver-i-si-cu.jpg

Foto: Petface.net

- U jednom trenutku je toliko jako zagrmelo da se Tifani uplašila i refleksno počela da trči, nehotice. U strahu, ništa nije gledala i upala je u rupu punu vode! Ona je naša kućna mezimica još od kad je stigla i u šali često kažemo “uobražena prgavica”. Znali smo da neće znati sama da izađe iz rupe. Počela je da se davi. Dok se tata okrenuo i video šta se dogodilo, Fidel je protrčao oko njega i bez razmišljanja uskočio u rupu. Tata je ostao zapanjenugledao je Fidela kako u zubima nosi mokru i preplašenu Tifani – prepričava Milan.

Srećom po sve članove porodice Veljković, ova priča je dobila sjajan epilog. Osim što je Tifani živa, ona i Fidel su od tog trenutka nerazdvojni cimeri.

Hrabri-labrador1.jpg

Foto: Petface.net

- Uvek smo znali da je on najbolji pas na svetu. Sad je on za nas i heroj - rekao je Milan.

(Telegraf.rs)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
Roki se vratio kući: Put psa od poplavljenog Obrenovca do ponovnog susreta sa vlasnikom Markom! (FOTO)
Četvrtak, 29 Maj 2014 Autor: zivotinje.rs
dialogArrow.png

Halo, dobro veče Marko, mi smo sa portala zivotinje.rs, znamo gde je vaš pas!“ rekli smo momku čiji smo broj telefona preko Crvenog krsta tražili nekoliko sati. Nakon toga nastao je tajac, a onda stidljivo pitanje “Je l ste sigurni da je to moj Roki, nije se udavio?“. Broj čipa, ime i prezime ostavljeno na čipu i adresa vlasnika su se poklopili, pa nije bilo sumnje da je prelepi, ali pre svega nestašni staford Markov ljubimac.

1401356303elika.jpgU tom trenutku Roki se nalazio na punktu u Mislođinu, vezan za dvorišnu ogradu, jer niko nije hteo da ga prihvati s obzirom na to da se pokazalo da ne voli društvo drugih pasa. Čim smo taj detalj pomenuli Marku on je kao iz topa rekao:

-Sad više nema sumnje, to je taj! On samo mene voli, neće sa drugim psima!

roki.jpg


roki2.jpg


Ispred punkta u Mislođinu u to vreme deo naše ekipe smišljao je gde da smesti psa dok ga Marko ne preuzme. U pomoć nam je pritekao Nenad Mojsilović, pripadnik Gorske službe spasavanja i ponudio da on primi Rokija kod sebe.

Zbog ovog gesta i mi i Marko zauvek ćemo mu biti zahvalni!

roki3.jpg


-Te prve večeri izvukao sam mu preko 25 krpelja. Ko zna šta je prošao dok nije došao do punkta u Mislođinu, a kasnije je dosta vremena proveo i u vožnji. To mu nije prijalo… Ne zna nikakve komande, ili me je samo bojkotovao, pa smo imali malih problema sa njim… - kaže Nenad.

Mi smo odmah javili Marku gde mu je pas, na šta nas je on molećivo pitao da li može da nazove Nešu i zamoli ga da mu „dopusti da se malo poigra sa svojim psom“. Nenad je naravno pristao, pa je Marko sutradan već posetio svog Rokija.

roki5.jpg


-Čim je čuo da dolazim počeo je da skače, oborio me je na zemlju i olizao mi celu glavu! Znate, on je malo blentav, ali se mnogo volimo! Bio sam kod Neše par sati, a onda sam morao da se vratim kod teteke kod koje sam odseo. – priča Marko, presrećan što je sada konačno sa svojim Rokijem.

roki41.jpg


-Obilazio sam ga, a Neša me je redovno obaveštavao šta se sa Rokijem dešava. Bio je malo nestašan i zadavao im je glavobolje, ali šta da se radi... Nije navikao sa drugim ljudima, samo je sa mnom kao bubica...

Nenadu nije bilo lako sa Rokijem tih 7,8 dana koliko je bio kod njega:

-Dobar je on, ali ima mnogo energije. Sem mene, Rokija su čuvali i šetali moja sestra Neda, drugarica Milena, Bojana i drugari Igor i Kiri. Svi smo se organizovali kako mu ništa ne bi falilo.

roki6.jpg


Kada je Obrenovac zahvatila poplava, Marko je sa Rokijem ušao u kamion sa još mnogo evakuisanih ljudi. Bilo je jasno da ga mora ostaviti, iako to nije želeo.

-Zamolio sam jednog čoveka kod koga je bilo suvo da mi ga pričuva. On mi je rekao da može, ali da ima da ga hrani samo vodom i hlebom. Na sve sam pristao, samo da ga negde zbrinem. Dovezli su nas za Beograd, a nakon nekoliko dana taj čovek mi je javio da je Roki pobegao! Jao, kako sam se uplašio! On je malo blentav i nikada nije video veliku vodu, pa sam se plašio da će da pojuri tamo gde je poplavljeno. Srećom, neko ga je spasio, izvukao, i završio je u Mislođinu.

Roki je sada u Obrenovcu. Njegovi vlasnici su se pre dva dana vratili svojoj kući i čiste ono što je od nje ostalo.

-Očistio sam mu boks i tu ga smestio. Prvo je lajao, a onda je shvatio da je kod kuće, pa se smirio. Dobar je! Ne mogu da opišem koliko sma srećan što je živ! Kada ste me onda nazvali da mi to kažete, pa ja sam „odlepio“ od sreće!

Marko nam je ispričao da će se uskoro on i Roki ponovo razdvojiti. Kuća u Obrenovcu im je uništena, pa će on morati u Ub, kod tetke. Markov otac ostaje u Obrenovcu i paziće na Rokija.

-Ostaviću ga ocu na čuvanje, ali sad mi je lakše, znam da će biti tu i kad se vratim...
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
Pogledajte listu spasenih ljubimaca koji čekaju svog vlasnika


Kod:
http://pomozi.zivotinje.rs/spaseni-ljubimci
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
Obrenovac: Pas 12 dana proveo na krovu čekajući da ga neko spasi!
Iako je većina ljudi počela da zaboravlja na katastrofu koja se dogodila u poplavljenim područjima, na svu sreću ima i onih koji znaju da još uvek ima životinja koje treba spasiti. Prošlo je dosta vremena, ali neke životinje dokazale su koliko vole život, pa su strpljivo čekale da neko i po njih dođe...

zoran1.jpg

Zoran Bošković, od samog početka pa do dana današnjeg obilazi Obrenovac i okolinu i pokušava da pronađe životinje kojima je pomoć potrebna. Pre dva dana našao se u Zabrežju, u ulici Ace Simovića, gde je ugledao psa, za koga se pretpostavlja da je 12 dana proveo na krovu šupe!

Životinja za to vreme nije jela, niti pila vodu, ali se do poslednjeg trenutka držala u nadi da će i po nju neko doći. Zoran se našao na pravom mestu u pravom trenutku i skinuo je nesrećnog psa sa krova.

Za portal "Zivotinje.rs" ovaj mladi heroj ispričao je da se pas popeo na krov kada je nivo vode dosegao do vrha šupe. Kaže da je pas bio u lošem stanju, ali da je sada na sigurnom, u Azilu Oaza, na Avali.

Voda se sa ovog područja sada povukla, ali već 50 metara iza šupe je predeo koji je i dalje poplavljen. To znači da se ovaj teren i dalje treba pretraživati, jer se i tamo verovatno nalaze životinje koje čekaju na ruku spasa.

-Ono što nam je sada preko potrebno su volonteri koji će svakodnevno obilaziti Obrenovac i okolinu i raznositi hranu preživelim životinjama. U Obrenovac skoro svakoga dana stigne hrana, ali nažalost nema dovoljno ljudi koji bi je podelili životinjama. Molio bih dobrovoljce, da se sami organizuju, ili da se jave odgovornim ljudima koji su uključeni u te stvari, i da obilaze kritična mesta. Na taj način sigurno je da će hrana otići „u prava usta“. – rekao je ovaj sjajan momak.

Zoran je objasnio da u poplavljenim mestima još uvek nisu zbrinute sve životinje i da ljudi nikako ne bi trebalo da misle da pomoć više nije potrebna. Životinje moraju da jedu svakog dana, što znači da ima potrebe za volonterima sve dok se situacija u Obrenovcu potpuno ne normalizuje.

Izvor: Zivotinje.rs
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
10501850_1668329763391588_1544647400409702796_n.jpg
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DELITE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pronadjen na Novom Beogradu , retriver, cipovan, u dobrom stanju, ali podaci u bazi NISU dobri. Kada smo otisli na adresu , Pante Sreckovica 6, na Zvezdari, rekli su nam da smo sesti koji dolazimo da vratimo tog ispog psa i da vlasnik na toj adresi ne postoji, niti je ikada postojao. Kontakt telefon u bazi je fixni, koji takodje ne postoji. Pas ze zove VULE , ime vlasnika je Nikola Backovic.

DA LI NEKO PREPOZNAJE OVOG PSA???????????????
MOLIMO VAS DELITE, jer ukoliko ne nadjemo vlasnika pas se vraca na ulicu , po sesti put !!
 
Natrag
Top