Linux i rad sa njim

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Svaki hard disk moze da ima samo 4 particije ("nedostatak" BIOS-a) i sve one moraju da budu primary. Kad neko hoce da ima vise od 4, onda ta 4-ta mora da bude extended unutar koje se prave logical. extended ti je "virtuelna" particija koja drzi ove logical. Nisam siguran, ali logical mozes da imas koliko hoces.

Za "use as" stavljas ono sto sam ti rekao: /boot, /home i / . Moze i manje deljenje a moze i bez deljenja - jedna particija i sve je / . Sve zavisi da li je desktop ili server okruzenje. Za desktop je preporucljivo da imas odvojeno /boot, /home i / a za servere se jos to parca, nije sad za debatu.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
aha, a gde ja podesavam tu 4-tu kao extended? jer kad biram tip particije - imam izbor izmedju primary i logical...
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Kad pravis particije (ovo vazi za Linux) on ti nudi izbor. Windows-ov instaler te opcije nema

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
joshida, veceras cu da uradim dual boot...
kazi mi, posto linux-ov instaler nudi pomenuti izbor, a win-ov ne, da li je onda bolje da ja particije delim linuxom ili mogu da koristim i onaj metod koji sam opisao na 14. str.?
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Ako mozes da pustis Ubuntu (ili vec koji disto izaberes) u Live mod, ja bih ti preporucio ipak da to odradis iz Linux-a. Otvoris gparted i sve na klik odradis. Onda samo restartujes i odradis Win instalaciju pa opet restart pa Lin instalaciju.

Mozes da koristis i onako kao sto si i ti rekao, svejedno je. Sve zavisi od navike. U svakom slucaju, nemas sta da izgubis osim 1 dan utrosenog vremena. Ako ne moze da se odradi iz Win-a, okrenes pa odradis iz Lin-a. Tu bi jedino bilo problem ako imas neku particiju sa podacima pa moras da pazis da je ne izbrises. Meni se na primer desavalo da particionisanje iz Win-a zezne stvar pa Win onda zavrsi na D particiji.

Napomena: ne znam da li si sa time upoznas, ali da ipak kazem: formatiranjem diska sve brises. Napravi backup vaznih podataka pre Win/Lin instalacije :)

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
za podatke nije problem jer ih prethodno prebacujem na eksterni hdd, tako da sve brisem iz kompjutera... spajam particije u jednu, pa ih onda delim (sad imam samo dve particije)...
formatirao sam ja mnogo puta win, ali nikad nisam delio vise od dve particije... a kad sam, pre nego sto sam instalirao lin preko wubi-a, hteo da formatiram i da instaliram samo linux, video sam da se dosta razlikuje od win-a... na win-u samo podelis i upises velicinu, a na lin-u me je zbunilo ono sa tipovima i ude as (to nisam imao na win-u)... pa zbog toga sad prikupljam informacije pre nego sto pocnem :)
hvala i cujemo se...
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Ocekujem da se sutra, ili najkasnije prekosutra, javis sa novog Linux sistema :)

Ako ti je ona sema sa particijama isuvise komplikovana za "prvi put", onda mozes da napravis samoj jednu particiju za Linux bez da odvajas /boot, /home i / . Neces nista da pogresis i sve ce da radi kako treba. Znaci, napravis jednu za Win, jednu za Lin a jednu ostavis za storage. Storage bi trebala da bude NTFS, da bi mogli da je citaju i Win i Lin.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
Ocekujem da se sutra, ili najkasnije prekosutra, javis sa novog Linux sistema :)

Ako ti je ona sema sa particijama isuvise komplikovana za "prvi put", onda mozes da napravis samoj jednu particiju za Linux bez da odvajas /boot, /home i / . Neces nista da pogresis i sve ce da radi kako treba. Znaci, napravis jednu za Win, jednu za Lin a jednu ostavis za storage. Storage bi trebala da bude NTFS, da bi mogli da je citaju i Win i Lin.

evo mene iz minta :)
nego imao sam jedan ''problem''... kad sam stavio da se sistem aptejtuje, proces je isao i kad je trebao da potvrdi izmene - samo je stalo i prozor je zaglavio. ja sam gao onda prekinuo na ''silu'', pa mi je trazilo da u terminalu kucam (ja mislim da je ovako bilo) sudo dpkg --configure -a, da kao ja rucno zavrsim apdejt... proces je krenuo, a onda je izbacilo nesto u vezi grub-a (nesto install on appropriety device)...
nesto nisam mogao da se snadjem, pa sam restartovao linux i uzeo recovery mode, pa ga iz pocetka apdejtovao i na kraju je potvrdilo sve izmene i sad mi je sistem up to date...
jel to moze da bude neki opasan problem ili da se ne brinem?
poZz
inace, sad sve super radi...
samo mi kazi jos gde da instaliram drajvere?
opet poZz :)

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
E pa nek ti je sa srecom. U zdravlju da koristis novi sistem i da te sto manje zeza :)

Mislim da nije nista strasno sto si ga prekinuo kod update-a, ako ti sad sistem radi. Nisam siguran kako to ide za Mint ali mislim da bi trebao na panel da ti izbaci neku ikonicu kad je spreman neki od paketa za update. Drugacije azuriranje mozes da odradis kad pokrenes Synaptics i osvezis bazu programa. Mislim da ovi iz Mint-a bitne pakete za update oznacavaju sa 1, manje bitne sa 2 i tako dalje. Moj savet ti je da ove sa [1] azuriras na dnevnoj bazi dok za sve ostale malo sacekas i redovno gledas na njihovom forumu da li se neko zali na te pakete sto je instalirao. Mada mozes da testiras i sam. Kad nesto zeznes, instaliras sistem za pola sata i to je to. Moj savet ti je da programe sa vecim brojem sto se tice prioriteta azuriranja ne azuriras cesto, ako ih ne koristis. Azuriraj one programe koje koristis i to tek ako nesto zezaju pa sa tim update-om oni to ispravljaju.

Koje drajvere hoces dodatno da instaliras? Pretpostavljam da je za grafiku, ali ipak da pitam. Pogledaj po Mint meniju da nadjes "proprietary drivers". Kad pokrenes program on ce ti izbaciti koji hardver imas sa vlasnickim drajverima i ponudice ti da ih instaliras.

Natrag