Lepa i negovana stopala

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Pripremite stopala za sandalice


Pripremite stopala za sandalice

resize.aspx


5 savjeta za jednostavnu i efektnu kućnu pedikuru.
Napokon dolazi ona polovica godine u kojoj izlazimo iz teških zimskih čizama i cipela i uskačemo u slatke sandalice i japanke. No ni najljepše cipele neće vam pomoći ako su vam stopala i nokti neuredni i zapušteni. Stoga je sad pravo vrijeme za proljetnu pedikuru i ušminkavanje stopala kako bi se u najboljem svijetlu prezentirali svijetu.

Naravno, odlazak pedikeru svakako je preporučljiv, no ako si trenutno, uz sve ostale izdatke, to ne možete priuštiti pripremite kući mali spa za noge. Kućna će vam pedikura uz ovih 5 savjeta biti jednostavnija, a rezultati izvrsni.


pedikura-spa.jpg


1. Pripremite sve potrebno

Prije negoli se upustite u uređenje stopala, pripremite sve što će vam biti potrebno. Na toj listi neka se svakako nađu kadica dovoljno velika da vam u nju stanu obje noge, lak za nokte, frotirni ručnik, hidratantna krema, kamen plovućac, škarice, grickalica za nokte, rašpica, sol (aromatična ili morska) pamuk i aceton. Ukoliko već imate nalakirane nokte, odstranite ga acetonom i pamukom.

pedikura-namakanje.jpg

2. Omekšajte kožu

Napunite kadicu s toplom vodom i soli te namačite stopala barem 10 minuta (a preporučljivo je i duže) kako biste omekšali kožu i nokte te olakšali daljnu proceduru. Iskoristite to vrijeme za opuštanje - slušajte omiljeni CD, gledajte televiziju, prelistajte omiljeni magazin, dišite duboko.



Savjet plus: prije nego počnete s namakanjem, ispod kade stavite ručnik kako bi minimalizirali nered kojeg ćete neminovno stvoriti tokom pedikure.

3. Riješite se zadebljanja

Kamenom plovućcem ili nekim drugim sredstvom za odstranjivanje grube kože izmasirajte čitava stopala. Posebnu pažnju obratite na dijelove koji su inače grublji i zadebljani, poput peta, a za potpunu mekoću možete koristiti i piling.

pedikura-hidratacija.jpg

4. Hidratizirajte stopala

Osušite stopalo energičnim pokretima frotirnim ručnikom. Ako želite dodatnu hidratizaciju, prije nanošenja kreme nanesite masku za stopala i omotajte je prvo plastičnom folijom, pa frotirnim ručnikom. Ostavite da djeluje od 3 do 5 minuta. Nakon toga možete nanijeti kremu za stopala.



Ne štedite na njoj, lagano i što temeljitije masirajte stopala 2 do 3 minute, imajući na umu da većina kreme ipak treba biti nanesena s donje strane stopala s obzirom na to da je na tom dijelu koža grublja i sklonija zadebljanjima. Za prilike kad ne planirate ići vani i lakirati nokte, navucite čarape kako biste pojačali djelovanje kreme i ostavite ih na nogama cijelu noć.

5. Uredite nokte

Započnite sa kutikulama. Posebnim štapićem pogurajte kutikule prema dolje, a ako imate vidljivi višak, posebnim škaricama ih odrežite. Nakon toga kutove noktiju grickalicom odrežite pod kutom od 45 stupnjeva kako biste spriječili urastanje, a zatim sve preduge nokte samo odrežite ravno. Usavršite ih rašpicom i spremni ste za lakiranje.

pedikura-lak.jpg

Ovog su proljeća trendi lakovi šarenih i otkačenih boja. Plava, roza, ljubičasta, žuta, narančasta, mat ili sedefasta - izbor je na vama. Nanesite prvo tanki sloj podloge, a nakon toga dva sloja laka u odabranoj boji. Prije nanošenja novog sloja, ostavite nokte da se suše barem dvije minute. Ako nemate mirnu ruku, mrlje i greške odstranite pomoću štapića za uši namočenog acetonom.



she.hr[/B][/SIZE]
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Za lepa i negovana stopala

Za lepa i negovana stopala

Večernje novosti 25.04.2011 15:50

202979.jpg

Pre nego što uđete u omiljene sandale i papuče, i izložite stopala pogledima, priuštite im tretmane koji će ih učiniti lepim, mekanim i negovanim. Evo i nekoliko korisnih saveta.
* Svakodnevno tuširanje iskoristite da mekom četkom izmasirate skočni zglob, pete i tabane, posebno nokte. Tako ćete odstraniti mrtve ćelije i pojačati cirkulaciju. Posle toga stopala namažite hidrantnom kremom, ili mlekom za telo.

*
Jednom nedeljno noge potopite u vodu u koju ste prethodno dodali šaku morske soli i držite desetak minuta. Zatim na stopala nanesite deblji sloj kreme, uvijte ih tankom folijom i obujte pamučne čarape. Ovaj tretman će kožu učiniti mekšom i pomoći da lakše skinete naslage na petama i tabanima.

*
Poželjno je i da redovno odlazite kod pedikira, bar na svakih 20 dana. Najbolje je da negu noktiju prepustite stručnjaku, ali ukoliko iz bilo kog razloga ne možete, uradite ga sami kod kuće. Noge potopite u toplu kupku i držite 10 minuta, zatim isecite nokte ravno i isturpijajte da nema oštrih ivica.

2.jpg
* Dobro pregledajte nokte, svaka promena boje na ploči nokta, a da nije modrica od udarca ili pritiska obuće, može da bude gljivično oboljenje. Ako primetite ovu promenu obavezno konsultujte dermatologa ili pedikira.

*
Ako imate problem sa znojenjem stopala umesto kreme koristite talk, koji treba da stavljate i u obuću da bi pokupio vlagu. Ne koristite preparate koji sprečavaju znojenje, jer ćete tako zadržati toksine u organizmu.

*
I pored najbolje nege događa se da se, pod pritiskom neudobne obuće ili kod deformacije svoda stopala, stvore žuljevi. Najbolje ćete ih ukloniti kod dobrog pedikira. Ali, ukoliko želite sami to da radite kupite flastere, ili tečnost za saniranje žuljeva i pridržavajte se uputstva.

URASLI NOKTI
Često se događa da spoljna ivica nokta iritira okolno tkivo koje prvo postaje bolno, a zatim crveno i upaljeno, sa dubokom i veoma bolnom ranom. Ovu promenu neretko prati i žulj koji se javlja ispod ploče nokta. Nokti mogu da urastu zbog neudobne obuće koja ih pritiska, ili zbog nepravilnog oblika, pa se moraju pravilno oblikovati da bi im rast bio normalan. Ovaj problem se najbolje rešava kod pedikira.

Ne dozvolite da bolno stanje pređe u bolesno, jer ukoliko se rana mnogo iskomplikuje onda hirurg mora da odstrani ceo nokat, što može da bude bolno i da dovede do trajnog poremećaja rasta i izgleda nokta. A posle nekoliko ovakvih intervencija nokat može i prestati da raste.

I sami možete sprečiti da se stanje iskomplikuje. Čim osetite bol na uglu nokta, uz besprekornu higijenu, na komad vate natapkajte malo troprocentnog hidrogena, pa je podmetnite ispod nokta koji urasta (vatu dobro odmerite, jer veći komadić može izazvati bol pod pritiskom).

Zatim na malo vate stavite hidrociklin, ili sličnu antibiotsku mast, pa namažite i okolni prostor. Ovaj postupak ponovite svako veče dok nokat ne preraste bolno mesto, tako ćete ga podići sa povređene površine. Nokat ne secite dok ne preraste ivicu prsta, neka ostane duži u uglovima da ne bi ivicom opet povredio osetljivo okolno tkivo.
Pri rastu nokta kad ploča izraste oko polovine, možete ugraditi veštački nokat, kao na rukama. Ovo obavezno treba da uradi stručno lice da se ispod ploče veštačkog nokta ne bi pojavilo gljivično oboljenje. Nadograđen nokat izgleda prirodno i pomaže da pravi pravilnije izraste.



 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Uz redovan piling vaše noge će zablistati

Uz redovan piling vaše noge će zablistati

Zategnute i sjajne noge, imperativ su ženske lepote, a kako se leto bliži, bliže se i haljinice, šortsevi i suknje koje će staviti akcenat baš na njih.​

bare-legs-multi-color-heels.jpg

- Najvažnija je hidratacija, zato posle tuširanja namažite mleko ili hidratantnu kremu na noge, da bi koža zadržala potrebnu vlažnost – savetuje Danijela Mijić, kozmetičar i dodaje: – Uz sledeće trikove, vaše noge će povratiti sjaj za samo nekoliko dana, a vama će se vratiti samopouzdanje.

Lakše brijanje

Ukoliko imate suvu kožu na nogama, vodite računa kada ih brijete, i uvek to radite ispod tuša.
- Vruća voda pri tuširanju će omekšati dlačice, pa će njihovo brijanje biti lakše. Koristite pene za brijanje ili gel za tuširanje i brijanje, i vodite računa da vam brijač uvek bude oštar, i često ga menjajte.
Takođe, da biste osvežili kožu nakon brijanja, mažite noge hidratantnim mlekom za telo – preporučuje Danijela.

Proširene vene

Često stajanje i dugotrajno sedenje mogu da izazovu problem sa proširenim venama, koji, ukoliko se tretira na vreme, može da se ublaži. Postoje gelovi koji mogu da umanje vidljivost i smanje osećaj težine u nogama.
- Proširne vene na nogama zahtevaju posebnu negu. Oni koji ih imaju, trebalo bi da izbegavaju odlazak u solarijum i dugo izlaganje suncu, kao i depilaciju toplim voskom – kaže kozmetičarka.
- Alternativa je depilacija hladnim voskom, ili još bolje, brijanje. Da bi gelovi i kreme protiv proširenih vena imali efekta, treba ih kosristiti duži period – savetuje kozmetičarka Danijela Mijić.

Isušena koža kolena

Isto kao i koža na laktovima i stopalima, i koža na kolenima je osetljiva i sklona isušivanju. Posle svakog tuširanja trebalo bi da koristite masne kreme i da mažete ove tri regije kako bi bile meke i nežne na dodir.
- Kolena su sklonija isušivanju nego koža na ostalim delovima nogu. Na kolenima, osim što ćete ih negovati mazanjem masnijih krema, treba da radite piling jednom nedeljno da biste uklonili izumrle ćelije zbog kojih kolena mogu da izgledaju suvo i grubo – napominje Danijela Mijić.

Stopala

Stopala su tokom celog leta izložena pogledima, zato ne zaboravite da i njima treba specijalna nega. Ukoliko vam je koža na stopalima tvrda, jednom nedeljno ih namažite debljim slojem kreme, umotajte ih u prozirnu foliju i obujte čarape, i nosite ih sat-dva da koža upije hranljive sastojke. Vazelin je odlično rešenje, jer će brzo omekšati tvrdu kožu.


savremena zena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Leto je pred vratima: Vreme je za "godišnji servis" stopala

Leto je pred vratima: Vreme je za "godišnji servis" stopala

Nacional 20.05.2011 20:58

204928.jpg
Njega stopala bitna je ne samo sa estetskog već i zdravstvenog aspekta

Sve toplije vrijeme poziva na izvlačenje laganih ljetnih sandala, cipela, pa čak i japanki koje smo u jesen s čežnjom u očima spremili u ormar. No, iako je toplo vrijeme kao stvoreno za prošetati gradom u omiljenom paru sandala, treba voditi računa u kakvom su stanju stopala. Mnogi tijekom zime malo zapuste njegu tih dijelova tijela jer se oni ne vide, skriveni pod slojevima čvrstih cipela i čarapa. Stoga ne iznenađuje što mnogi ostanu šokirani kad primjete da su im nokti na nogama prerasli pristojnu dužinu ili su im pete ispucale.
I dok je dužinu noktiju relativno lako riješiti, ispucale pete mogu se pretvoriti u ozbiljan problem. A taj problem i nije tako rijedak, kako kod žena tako i kod muškaraca. Iako se češće javlja zimi, kada je koža zbog hladnoće i slabije cirkulacije jako suha, ispucale pete često su stanje i tijekom ljetnih mjeseci. Sintetičke čarape, zatvorene cipele koje sprečavaju "disanje" kože te nedostatak vitamina (posebice A i B) također mogu uzrokovati probleme. Ljuštenje kože, zadebljana i gruba koža, posebno na obodu pete pa čak i bol prilikom hodanja samo su neki od simptoma suhih stopala.
Jedan od načina da izbjegnete takve probleme je redoviti odlazak pedikeru. No, s obzirom da si tako nešto tek rijetki mogu priuštiti, tretman pedikure možete obaviti i kod kuće.
Barem jednom mjesečno trebalo bi nogama priuštiti toplu kupku u koju možete staviti i šaku soli i nekoliko kapi eteričnog ulja ili malo pjene za kupanje. U tako pripremljenu kupku uronite noge i pustite da se odmoče desetak minuta. Koža će postati mekanija i podatnija, a lakše ćete i odstraniti eventualnu mrtvu kožu sa stopala.
Za uklanjanje mrtve kože, zadebljanja i natisaka koji nastaju na stopalima najbolje je koristiti poseban kamen plovučac koji je dovoljno grub da skine ono što na stopalima ne treba, a dovoljno nježan da vam ne ošteti kožu. Za dodatnu "grubu" njegu možete upotrijebiti i grube rašpe za stopala ili pak grubi ručnik kojim ćete napraviti suhi piling na stopalima.
Nakon uklanjanja suvišne kože, potrebno je kožu stopala nahraniti kako bi ona bila mekana i privlačna u otvorenim cipelama i sandalama. Domaći lijek je veoma jednostavan. Namažite stopala i noge maslinovim uljem, a ako imate izuzetno suhu kožu možete stopala gurnuti u vrećice za zamrzavanje i ostaviti da se ulje upije pola sata.
Ukoliko su vaša stopala u gorem stanju no što ste mislili i otkrili ste da su vam pete ispucale, morati ćete potražiti stručnu pomoć u obliku posebnih krema za ispucale pete, poput Schollove kreme za ispucale pete, koje će obnoviti i omekšati grubu i suhu kožu.
"Godišnji servis" stopala trebao bi svima postati dio mjesečne rutine pa ulazak u laganije cipele ili sandale neće predstavljati nikakav problem, niti ćete se sramiti svojih stopala.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Za lepa stopala

Za lepa stopala

26. maj 2011. 18:16 | Večernje novosti

Da biste osvežili kožu na stopalima najbolje je da odmah uradite piling. Ako nemate odgovarajući proizvod kod kuće možete i sami da ga napravite

zp-stopala_310x186.jpg

Pravi je trenutak da obujete svoje omiljene sandale, ali pre nego što to učinite i izložite stopala pogledima priuštite im dobar tretman. To možete da uradite i sami kod kuće, najbolje uveče pre spavanja, a evo i nekoliko korisnih saveta.


* Da biste osvežili kožu na stopalima najbolje je da odmah uradite piling. Ako nemate odgovarajući proizvod kod kuće možete i sami da ga napravite. U činiji sameljite dva limuna, potom dodajte tri kašike krupnijeg šećera, tri kašike maslinovog ulja, dve kašike slatke pavlake i kašiku meda, i sve dobro promešajte. Zatim ovu smesu nanesite na stopala i masirajte desetak minuta. Potom isperite stopala mlakom vodom.


* Za besprekornu negu stopala neophodna je i dobra kupka. Zato posle pilinga držite noge 15 minuta u toploj vodi u koju ste prethodno dodali malo pene za kupanje, šaku morske soli i kašiku bademovog ulja. Posebnu pažnju posvetite noktima, najbolje je da ih očistite sapunom i četkom dok su još u vodi.

*
Na kraju stopala namažite hranljivom kremom ili masnijim mlekom za telo, masirajte ih nekoliko minuta, pa obujte pamučne čarape koje će pomoći koži da sačuva mekoću.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kućni pedikir: Blistava stopala u samo 5 koraka

Kućni pedikir: Blistava stopala u samo 5 koraka

Žena blic 22.06.2011 17:53

17377_10_if.jpg

Svoja stopala lako možete da negujete i same. To će vam prijati, a noge će vam uvek biti uredne i lepe. Naravno, ako redovno sledite uputstva Lepe Mastilović, kozmetičarke, i ne radite više od onoga što ona savetuje. Dakle, ne lečite same kurje oko, urasle nokte, žuljeve... Za to morate kod stručnjaka.

1. U lavor s mlakom vodom sipajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ili malo morske soli. Potopite noge i držite ih petnaestak minuta, a ako je potrebno, u međuvremenu dodajte toplu vodu.

2. Omekšale nokte isecite ravno, ali ne isuviše kratko. Tako ćete izbeći problem uraslih noktiju. Isturpijajte noktnu ploču na svakom prstu jednu po jednu, polako i strpljivo, pazeći da ne oštetite zanoktice.

3. Ako imate zadebljale pete, nežno ih isturpijajte turpijom ili kamenom. Nemojte preterati sa struganjem, bolje je da češće uklanjate tanje slojeve.

4. Nanesite preparat za omekšavanje zanoktica na zanoktice, sačekajte nekoliko minuta, pa ih ovalnim štapićem pogurajte prema korenu nokta. Radite pažljivo i nežno da ne bi došlo do pucanja kože.

5. Kad ste sve ovo uradili, isperite stopala mlakom vodom i dobro ih obrišite. Namažite lak za nokte i sačekajte sa de sasvim osuši. Tek tada u stopala utrljajte hranljivu kremu i izmasirajte ih. Ako vam koža brzo upije kremu, dodajte još, to će prijati vašim stopalima.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
I stopala mogu biti zavodljiva

25. 06. 2011. 08:00h| Vestionline

I stopala mogu biti zavodljiva

Negovana i nežna ženska stopala "upakovana" u lepu sandalu nije luksuz već nešto što svaka žena može sama, bez mnogo novca i odlaska u kozmetički salon da priušti sebi. Pratite navedene korake i uštedećete sebi vreme i novac.

159910_stopalo1_f.jpg
Dovoljno je da u vodu stavite nekoliko kamenčića koje ćete gaziti i eto masaže

1. U lavor s mlakom vodom sipajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ili malo morske soli. Potopite noge i držite ih petnaestak minuta, a ako je potrebno u međuvremenu dodajte toplu vodu.

2. Omekšale nokte isecite ravno, ali ne isuviše kratko. Tako ćete izbeći problem uraslih noktiju. Isturpijajte noktnu ploču na svakom prstu jednu po jednu, polako i strpljivo, pazeći da ne oštetite zanoktice.

3. Ako imate zadebljale pete, nežno ih isturpijajte turpijom ili kamenom. Nemojte preterati sa struganjem, bolje je da češće uklanjate tanje slojeve.


159911_stopalo2_f.jpg
Prvo nalakirajte nokte i pustite da se dobro osuše pa onda nanesite kremu

4. Nanesite preparat za omekšavanje zanoktica na zanoktice, sačekajte nekoliko minuta, pa ih ovalnim štapićem pogurajte prema korenu nokta. Radite pažljivo i nežno da ne bi došlo do pucanja kože.

5. Kad ste sve ovo uradili, isperite stopala mlakom vodom i dobro ih obrišite. Namažite lak za nokte i sačekajte sa de sasvim osuši. Tek tada u stopala utrljajte hranljivu kremu i izmasirajte ih. Ako vam koža brzo upije kremu, dodajte još, to će prijati vašim stopalima.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kako njegovati suha i ispucala stopala na prirodan način

Kako njegovati suha i ispucala stopala na prirodan način

feet.jpg

Došlo je ljeto i želite obuči lijepe sandale, ali su Vaša stopala suha i ispucala?
Pitate se što se to desilo sa kožom, koja je prije bila nježna i glatka?
Na žalost, većina nas ima ovaj problem, kojem doprinose nepravilna dijeta, nedovoljan unos vode, klima, starenje organizma, neke bolesti (infekcije stopala, dijabetes), loša obuća i nedovoljna higijena stopala.
Mnogi se mire sa takvom situacijom, misleći da tako mora biti.
U užurbanom ritmu života teško je pronaći vremena za pravilnu njegu i higijenu stopala.
Ali ne morate se cijeli život miriti sa neugodnim osjećajem suhoće. Stanje stopala možete popraviti u 3 jednostavna koraka, samo za 15 minuta dnevno.

1. korak: Kupka za stopala
Svaka odgovarajuća njega stopala započinje kupkom. Kupke opuštaju umorna stopala, pospješuju cirkulaciju, vračaju svježinu i omekšavaju tvrdu kožu.
Svaku večer napravite toplu kupku za stopala, u koju možete dodati morsku sol i par kapi eteričnih ulja.
Za kupku je dobro koristiti eterična ulja čajevca, lavande i eukaliptusa jer imaju antiseptička svojstva i štite stopala od bakterija, gljivica i bradavica.
Napunite kadicu toplom vodom, uronite noge u vodu i ostavite ih tako 15 minuta.
Radite to svaku večer, prije spavanja - sve dok se stanje Vaših stopala ne popravi. Nakon toga priuštite si kupku 1-2 puta tjedno.

Za posebnu njegu stopala povremeno napravite kupku od 1 čaše soka limuna, 4 žlice maslinovog ulja, 1 čaše mlijeka i malo cimeta. Napunite kadicu toplom vodom. Sve sastojke dobro pomiješajte u vodi. Uronite noge u kadicu i držite 10-15 minuta.

2. korak: Peeling
I stopalima je potreban peeling. Peeling je metoda uz pomoć koje odstranjujete odumrle stanice kože, ispod kojih se sakriva nova, sjajna i glatka koža.
Možete kupiti već gotovi peeling za stopala, ali preporučujem da smjesu za peeling napravite sami, što je vrlo jednostavno.
Napravite smjesu od maslinovog ulja, smeđeg šećera i morske soli. Dobro istrljajte sa njom tvrda područja na stopalima.
Odumrle stanice kože možete uspješno ukloniti i kamenom ili strugalicom za petu.
Peeling nije potrebno raditi svaki dan, dovoljno ga je napraviti 1-2 puta tjedno.
Ako imate pukotine na stopalima, ponavljajte samo 1. i 3. korak sve dok se pukotine ne zacijele. Tek nakon toga možete dodati peeling.

3. korak: Dobra krema za stopala
Nakon peelinga operite stopala i temeljito ih obrišite ručnikom. Vlaga na stopalima nije poželjna jer pogoduje razvoju gljivica.
Sada je vrijeme za hidratantnu kremu i masažu. Dobro namažite stopala sa kvalitetnom kremom za stopala.
Najbolje je da koristite prirodnu kremu za stopala, koju možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike.
Umjesto kreme za njegu stopala možete koristiti shea maslac, kakao maslac, ulje badema ili kokosa.
Dok nanosite kremu, možete i lagano masirati stopala. Masaža stopala blagotvorno djeluje na cijeli organizam.
Prstima napravite nekoliko kružnih pokreta po stopalu. Nakon toga masirajte ih šakom, pritiskujući stopala po cijeloj njihovoj dužini. Ne zaboravite izmasirati i nožne prste, nježno ih kotrljajući i stiskajući.
Nakon kupke, peelinga i masaže obucite čiste pamučne čarape. Ostavite ih na nogama barem 4 sata. Odite na spavanje.

Njega za svaki dan
Brinite se o stopalima svaki dan. Ako se pojave pukotine, ranice ili žuljevi, odmah obratite pažnju i tretirajte ih na odgovarajući način.
Održavajte noge čistima i suhima i svakodnevno ih njegujte sa prirodnim kremama - tako će Vaša stopala uvijek biti u odličnom stanju.
Često je loše stanje kože povezano sa nedostatkom nutrijenata u organizmu ili nedovoljnim unosom vode.
Zbog toga pripazite da unosite dovoljno vitamina A, koji je bitan za zdravlje kože. Mrkva, batat, kelj, špinat i bundeve su odličan izvor ovog vitamina.
Osim kvalitetne hrane, unosite puno vode. Pijte 6-8 čaša vode dnevno i Vaša koža će biti prirodno glatka i mekana.
Ne morate patiti od ispucalih i suhih stopala. Samo slijedite ove jednostavne korake i uskoro će koža na Vašim stopalima biti mekana i baršunasta.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slane kupke skidaju naslage sa peta

Slane kupke skidaju naslage sa peta

Nega orožalih peta i laktova: Slane kupke treba primenjivati više puta nedeljno. Kada se skinu zadebljanja sa pete i laktova na kožu treba nanositi hidratantne preparate

zdrkupke310x186.jpg


Zadebljanje kože bilo gde, a posebno na petama i laktovima, najčešće je posledica pritiska i trenja, uglavnom zbog prekomerne težine, statičkih poremećaja stopala (ravna stopala i spušteni svodovi stopala), zatim nošenje neodgovarajuće obuće, a u ređim slučajevima zbog nekih genetskih bolesti (keratodermije), ili infekcije gljivicama.

- Da bi se izbegla zadebljanja na petama treba redovno održavati kožu. Slane kupke (otprilike dve supene kašike kuhinjske soli na litar vode) treba primenjivati više puta nedeljno, a nakon toga skidati orožale naslage turpijom ili kamenom za pete ili posebno dizajniranim žiletima (kredo) - savetuje dr Rajko Jovičić, dermatolog u poliklinici „Holimed“.

- Potom na kožu treba naneti neki od preparata koji deluju keratolitički (odljušćuju kožu), a sadrže veći procenat ( 20-30 odsto) salicilne kiseline ili uree. Mogu da se koriste i preparati koji sadrže propilen glikol i derivate kiseline vitamina A.

Kada se nakon ponovljenih tretmana naslage u potpunosti otklone kožu bar tri puta nedeljno tretirati kremama i mastima sa nižim procentom pomenutih preparata. Oni u ovoj fazi deluju više hidratantno, održavajući dobru elastičnost kože, i sprečavaju stvaranje orožalih naslaga.

Za zdravu kožu peta potrebno je nositi udobnu obuću. Većina savremene sporstke obuće ima odlične anatomske korektore, mada oni povećavaju mogućnost za razvoj gljivica na nogama.

POMAŽE I KAMILICA
U narodnoj medicini se protiv zadebljanja kože preporučuju kupke od koprive, nevena, kamilice, obloge od kupusa i crnog luka. Svi ti preparati deluju blago keratolitično i hidratanto, pa se mogu primeniti u nezi, ali u slučaju većih naslaga na petama ne mogu da reše problem.

Izvor: Večernje novosti





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Negovana seksi stopala

Negovana seksi stopala

Kućni pedikir - Iako zimi ne nosimo otvorene cipele i sandale, stopala u ovom periodu „stradaju" zbog debelih zimskih čarapa i čizama, koža nedovoljno diše i potrebna joj je posebna nega

STOPALA.jpg

Uredna i negovana stopala jedan su od najboljih pokazatelja da žena drži do sebe, a mnogi muškarci priznaju da ih najviše privlači upravo ovaj deo ženskog tela.
Sređivanje stopala zahteva malo truda i vremena, a dovoljno je da im svake sedmice posvetite bar dvadesetak minuta. Predstavljamo vam pet koraka do negovanih seksi stopala:

Opuštajuća mirisna kupka

Napunite posudu toplom vodom, sipajte so za kupanje i nekoliko kapi eteričnog ulja. Najbolja su ulja lavande i eukaliptusa, jer, osim što lepo mirišu, štite stopala od gljivica. Stopala uronite u pripremljenu kupku i opustite se desetak minuta. So i eterična ulja takođe imaju antistresno dejstvo, a koža na stopalima biće mekša. Posle kupke, stopala dobro osušite peškirom i poprskajte antiseptičkim sprejom koji će otkloniti ostatak bakterija.

Turpija za pete

Zadebljali višak kože na petama ostružite grubom stranom turpije za pete, a zatim pređite još jednom nežnijom stranom.

Sređivanje noktiju

Nokti na nogama treba da budu uredni kao i na rukama. Višak kože uklonite potiskujući je prema dole, a zatim nokte oblikujte makazama i turpijom za nokte. Posle toga, namažite ih sa malo hranljivog maslinovog ili ulja za bebe.

Hranljiva krema

Pošto ste sredili nokte i pete, na stopala nanesite hranljivu kremu da biste nahranili kožu, a ovaj ritual ponavljajte svakodnevno pre odlaska u krevet. Ako tokom tuširanja osetite zadebljanje na petama, odmah ih isturpijajte i tako će vam stopala biti uredna i mekana i nećete morati često da idete na pedikir.

Piling i noćna nega

Stopala možete ponekad osvežiti i pilingom, napravljenim od maslinovog ulja i morske soli, kojim ćete dobro istrljati noge. Ne zaboravite da ih posle toga namažete masnijom kremom, obujte čarape i ostavite da stopala upiju kremu do jutra.

Izvor: Press


 
Natrag
Top