LCHF ishrana i recepti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
НОВИ ПОГЛЕД НА ПРАВИЛНУ ИСХРАНУ


И шкембићи су здрави

Највећи проблем модерне исхране није шећер, како то већина верује, већ пшеница, тврди нутрициониста Анита Шупе и поручује: Избаците брашно из јеловника а вратите свињску маст, путер, сланину и јаја

1_zps3f569987.jpg

Месо није штетна намирница, и не би га требало избегавати, показују нова истраживања

Чварци, јаја и сланина, домаћа маст и путер пожељни су у људској исхрани, поручује нутрициониста Анита Шупе, ауторка популарног блога и истоименог бестселера под називом „Истине и лажи о храни”, која чини све да се стане на пут манипулисању људском исхраном. Диплому нутриционисте стекла је у Шведској, на Универзитету у Гетеборгу.

– Моје знање, осим оног формалног школског, утемељено је и на самосталном истраживању стручне литературе о утицају исхране на здравље. Досађивала сам пријатељицама с тезама попут „масноћа није штетна”, па су ме пре четири године наговориле да почнем да пишем блог, потом је на ред дошла књига – истиче Анита, која с породицом живи у Шибенику.

На почетку промоције књиге, коју је недавно приредила у Београду, пред салом препуном знатижељне публике у „Миксер хаусу”, ова енергична дама витког стаса у неколико речи је образложила свој став:

– Холестерол не доводи до инфаркта, а нужна је компонента здравих телесних ћелија. Засићене масноће не би требало избегавати јер су важне за вид, кожу, слузокожу, кости, нормалан рад срца и психичку равнотежу. Житарице су зло, док јаја, месо, свињска маст, маслац, сир и павлака нису, а млеко би требало мустиод крава које пасу. Добро, можда кап-две пастеризованог неће шкодити у кафи. Не ваља бити роб сопствених уверења, ако вам се пије кафа с млеком, попијте је – поручила је на почетку излагања, додавши да јој је требало доста времена да прихвати нову теорију о исхрани.

– Како сад, на пример, одједном житарице нису здраве? После много проучавања и разговора са стручним људима, пошто сам лично изменила исхрану и доживела велике позитивне промене, прихватила сам истину, признаје нутрициониста, појашњавајући приступ исхрани познат као ЛЦХФ.

Та скраћеница настаје од енглеског „LowCarbHighFat”, или мање угљених хидрата (шећера и скроба) а више природних здравих масти, али представља много више од пуког смањивања угљених хидрата у исхрани. ЛЦХФ је заправо покрет враћања традиционалној, изворној исхрани и одбацивање рафинисаних и генетски модификованих намирница које нису ни постојале до пре 50 или 100 година.

– Значи и шкембићи су здрави? – приметио је неко у публици.

– И шкембићи и џигерица, кокошји желуци, бубрези, мозак... Изнутрице су врло здраве, а јефтине. Све су то људи одувек јели, то је храна која је нутритивно најпотребнија. Храну треба припремати на свињској масти или маслиновом уљу, као некад. Типичан ЛЦХФ оброк значи да се једе месо или риба као и обично, али се скробни део (тестенине, кромпир, пиринач) замењују поврћем, које се може припремити на многе укусне начине: печењем, пржењем, динстањем, кувањем, гриловањем... Међу намирницама које не само да нам нису потребне већ нам могу и нашкодити нашли су се шећер,житарице, маргарин и рафинисана уља.

– Највећи проблем модерне исхране није шећер, како то већина верује, већ пшеница – категорична је Анита. – Та житарица потпуно се разликује од старе сорте пшенице коју су људи некада користили и од које су још и наше баке пекле хлеб. Нове сорте пшенице су лабораторијски производ, генетски модификован из комерцијалних разлога. Наше тело је савршена мала фабрика фино подешених и међусобно зависних биохемијских процеса, којима су за рад неопходни одређени састојци из хране коју је створила природа кад је стварала људско тело. Зато наше тело не може да свари генетски мењану и на друге начине прерађену храну. Данас се зна да је управо глутен из пшенице узрочник или окидач врло великог броја болести, посебно аутоимуногених.

Нажалост, управо пшеница, односно производи од пшеничног брашна, представљају стуб модерне исхране. Хлеб се једе уз све оброке, тестенина је уобичајена на свачијем јеловнику, деца и млади хране се по пекарама којих има на сваком ћошку. Ово је врло лоше и већ видимо последице кроз нагли пораст разних алергија, болести и дебљине.

Први рекет света Новак Ђоковић објавио је у својој књизи сведочанство колико се мучио с астмом, вишком килограма и сталним умором, док није променио начин исхране тако што је избацио хлеб и шећере.

– Шећер уништава здравље кроз бројне механизме, па кад се из исхране избаце шећер и пшеница долази до побољшања здравља, смањивања или чак нестанка разних болести, што је доживео и Ђоковић – додаје нутрициониста.

Кад избацимо из исхране такву нутритивно испразну, хемикалијама претрпану храну, када вратимо у јеловник традиционалне намирнице, домаћа јаја, пуномасне млечне производе и традиционалне масти, као свињску маст, путер и маслиново уље, долази до стабилизације шећера у крви, регулације хормона инсулина, лептина и грелина, што све доводи до природне регулације апетита, односно смањеног осећаја глади и спонтаног смањивања оброка. На ЛЦХФ исхрани количински се једе мање. Нема више потребе да се једе 5–6 оброка на дан, нема незаситог „уништавања” теста, пецива, кромпира и других празних калорија које убацујемо у своје тело, нити потребе за грицкањем између оброка. Тако долази и до мршављења код оних којима је то потребно, без гладовања.

Човеку највише прија храна која успева у поднебљу у којем живи јер најбоље задовољава његове нутритивне потребе. Правећи паралелу између живота у Шведској и на Балкану, Анита примећује:

– Нама је још и добро. Имамо могућност да набавимо домаћу храну, многи имају своје баште, сваки град има пијацу на којој се продају домаћи производи, јаја кокошака које трчкарају по дворишту, непрскано воће и поврће, рибу из река и мора, сиреве и павлаке од млека крава које пасу. Било би време да се и систем вредности промени јер квалитетна храна кошта, али неко то за нас мора да произведе.

-----------------------------------------------------------------------------


Све зарад славе и новца

Кад је пре тридесетак година из Америке кренула хајка на масноће, односно холестерол, процветала је и прехрамбена и фармацеутска индустрија, примећује Анита Шупе. Све је почело с научником Анселом Кизом, који је по сваку цену желео да докаже узрок срчаних болести. Његово истраживање показало је да што је у исхрани више масноће, то људи више оболевају од срчаних болести. Врло брзо се сазнало да је издвојио податке из само седам земаља, а имао их је из 22. Да је објавио све, веза између масти и обољења би се изгубила. Прехрамбена и фармацеутска индустрија су то прихватиле. Кренула је производња разних лајт производа; јаја, природне масти и месо дошли су на црну листу, почела су да се нуде рафинисана биљна уља, маргарини, замене за месо, из млечних производа се почела вадити масноћа, а додавати скроб, шећер и разне вештачке ароме. Истовремено је фармацеутска индустрија кренула с производњом статина, лекова за смањивање холестерола, на којима се данас обрће стотине милијарди долара годишње. Смањен унос масти, нова индустријска рафинирана храна, лекови за смањење холестерола и сад смо ту где смо – епидемија дебљине, срчаних болести, канцера, алергија, аутоимуних болести, хроничних упала...

-----------------------------------------------------------------------------

Палео или ЛЦХФ

Палео исхрана разликује се од ЛЦХФ по томе што избацује све што се „одскора” нашло на трпези: житарице, млеко и млечне производе (које су људи почели да једу пре око седам до десет хиљада година).

-----------------------------------------------------------------------------

Примећујемо да храна произведена на органски начин није увек и доступна.

– Не треба ићи у другу крајност и одустати од свега ако не можемо да једемо органско. Требало би почети малим корацима, прво избацити из исхране оно што је најгоре – пекарске производе од пшенице. Чак и ако само то избацимо из исхране и престанемо олако да дајемо деци новац за крофне и кроасане за ужину, већ смо направили огромну ствар. Пекарски производи и лајт намирнице су нутритивно „празне калорије”, које телу не дају оно што му треба, а пуни су шећера, скроба, вештачких рафинираних и хидрогенизираних уља и хемикалија. Шећер и скроб изазивају зависност и доводе до претеране потребе за храном и – преједања – упозорава Анита Шупе.

-----------------------------------------------------------------------------

Топ листе најбоље и најгоре хране

Лоше намирнице, по мишљењу Аните Шупе

– Маргарини свих врста

– Рафинисана биљна уља, тзв јестива уља – сојино, кукурузно, сунцокретово, репичино и слична

– Шећер и његове замене – глукозни, фруктозни сирупи (у свим индустријским производима за децу)

– Пшеница и пекарски производи од пшеничног брашна

– Соја и производи који садрже соју

– Вештачки заслађивачи (у многим производима за децу, соковима, слаткишима „без шећера” – ово је још горе од шећера)

– Појачивачи укуса у свим готовим јелима, мешавинама зачина, супама из кесице, коцкама за супу...

– Индустријске прерађевине, слаткиши, храна у тубама, кутијама, конзервама...

Листа квалитетне хране:

– Јаја, домаћа

– Риба (не из узгајалишта)

– Месо домаћих пашних или дивљих животиња, нарочито изнутрице

– Поврће и воће из локалног узгоја, органски узгој без отрова

– Домаће супе од костију (темељац)

– Ферментисана храна, као што су домаћи кефир и домаћи кисели купус

– Маслац и други пуномасни млечни производи од правог непастеризованог млека пашних животиња

– Маслиново уље и кокосово уље

-----------------------------------------------------------------------------

Шта за ручак

ЛЦХФ начин исхране је оквир унутар којег свако треба да пронађе сопствени начин у складу са својим телесним предиспозицијама, здравственим стањем, интензитетом телесне активности (тренинга) и својим циљевима. Мада су главне смернице исте за све: смањени унос шећера, скроба и рафинисане хране, а повећан унос поврћа, природних масти и праве домаће хране.

Рецимо, за ручак узети комад меса или рибе и поврће уместо прилога од кромпира, пиринча, тестенине или хлеба. Поврће може да буде кувано, печено, пржено, гриловано или динстано. Све зачинити масноћом у којој је припремано јело или прелити масноћом ако је јело „суво”. Салата уобичајена. За пиће, уместо сокова и пива, пити воду или умерену количину (1 дл) вина, препоручљиво је црно јер је здравије.

Дакле, битна разлика у односу на стандардан оброк јесте да се, према ЛЦХФ-у, скробни део којим смо пунили желудац – кромпир, хлеб, тестенина, пиринач – замењује поврћем, које представља волумен оброка, док масноћа даје ситост.

За доручак јести јаја, сланину, млечне производе, а нарочито је препоручљив домаћи кефир, изванредан природни ферментисани производ богат корисним лактобактеријама које су неопходне за здравље црева и правилно варење хране. Они који не могу без хлеба, могу га испећи сами од млевених орашастих плодова, кокосовог брашна или семенки.

-----------------------------------------------------------------------------

РЕЦЕПТИ


Јаја у паприци

Потребно је:

паприке у више боја

4 јајета

лук влашац

маст и маслиново уље за пржење

со и бибер

Паприке опрати, обрисати, па исећи на 1,5–2 центиметра дебеле колутове. У тигању загрејати мешавину масти и уља, па паприке испржити с једне стране да добију корицу. После тога у кругове од паприка опрезно спустити разбијено јаје, посолити, побиберити и на лаганој ватри пећи док се беланце не испржи. Кад је печено, посути ситно исецканим луком влашцем.

Добар јутарњи хлеб

Потребно је:

4–5 јаја

100 г ланених семенки

120 г сунцокретових семенки

50 г кокосовог брашна

125 г бадема, грубо насецканих

100 г путера (или 50 г маслаца и 50 г кокосовог уља)

2–3 кашике зобних мекиња

1 дл воде

1 кашичица морске соли

мало цимета

Путер треба да је омекшан, собне температуре. Ланене и сунцокретове семенке уситнити (да остану мало крупније) у миксеру или млину. Бадеме крупно насецкати. Умутити јаја, па додати по реду остале састојке. Преручити тесто у плех обложен папиром за печење. Влажним длановима обликовати округли хлеб. По површини векнице посути мало целих сунцокретових семенки. Ставити да се пече 45 минута у загрејаној рерни на 180 степени. Хлеб може трајати више дана, а лети, кад су велике врућине, требало би га чувати у фрижидеру. Ако се не троши много хлеба, ваља га замрзнути до употребе.

Бифтек са шампињонима

Потребно је:

750 г шампињона (крупнијих)

4 бифтека

главица зелене салате по избору

со, бибер, црни ким, сенф

Шампињоне исећи уздуж на дебље комаде (веће печурке отприлике на четири кришке). На загрејаном путеру или масти испржити прво шампињоне, да добију фину боју с обе стране, па их посути кашиком црног кима. Печурке морају остати компактне и чврсте, због чега је важно да температура масноће за пржење буде што виша (зато употребите маст јер подноси високу температуру). Бифтеке пре пржења посути бибером и сенфом с једне стране, а посолити их тек кад су печени. Испећи их с обе стране, а дужина печења зависи од тога какав се бифтек жели. Једна страна је готова кад на површину избије сукрвица. Послужити са зеленом салатом.


Чизкејк – смрзнута торта


Подлога:

1 јаје

3–4 беланца

100 г млевених бадема

1 кашика псилијум прашка (psyllium прашак – има га у продавницама здраве хране)

мало соли

стевија (на врх ножа)

пола кашичице ароме ваниле

Умутити чврст снег од беланаца. Посебно умутити јаје, додати со, стевију и ванилу. Помало додавати млевене бадеме и снег од беланаца. Масу преручити у калуп за торту обложен папиром за печење. Пећи 10–15 минута на 180 степени. Проверити чачкалицом да ли је кора готова, код чачкалица остане сува торта је печена. Оставите да се охлади.


Фил:

3–4 јајета

250 г маскарпоне сира

3 дл слатке павлаке

сок и корица лимуна

1 кашичица ароме ваниле

на врх ножа стевије у праху

Умутити чврст снег од беланаца. Одвојено умутити жуманца са стевијом и ванилом. У жуманца додати сир и измиксати. У посебној чинији умутити слатку павлаку, па додати у масу с јајима и измиксати најспоријом брзином миксера. Изрендати кору добро опраног лимуна, исцедити сок и додати у масу. На крају кашиком лагано умешати белаца. Преручити на охлађену подлогу и ставити у замрзивач на најмање пет сати. Извадити из замрзивача 15–30 минута пре послуживања. Сервирати уз јагоде или неко друго бобичасто воће и сос од чоколаде.


Сос од чоколаде

У малој посуди растопити 25 г путера, додати 0,75 дл слатке павлаке, мало стевије, велику кашику какаа и пола кашике ваниле. Кувати на пари 5–10 минута да се згусне. Послужити врућу чоколаду уз ледени колач.

Славица Берић

Oбјављено: 14.07.2014.
Извор: Политика Магазин
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jaja u umaku Bolognese

1_zpsc7a2117b.jpg


4 porcije
Sastojci:

1 nasjeckani luk
2 zlice maslaca
350 g mljevenog mesa
sol
1 konzerva (400 g) cherry rajcica
6 jaja
papar
1 dl naribanog parmezana
masline

Postupak:
Poprzite luk u vecoj tavi. Dodajte mljeveno meso i pecite ga nekoliko minuta dok dobije boju. Dodajte sol i rajcice zajedno sa umakom. Ostavite da krcka 5 minuta. Povremeno mijesajte.
Uz pomoc drvene zlice napravite 6 rupa u mesu i u svaku rupu razbijte jedno jaje. Smanjite vatru, poklopite i pustite da krcka 5-8 minuta.
Pospite preko papar i sir. Servirajte sa maslinama i salatom.

Izvor: Istineilaziohrani.blogspot.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lignje na sicilijanski način

1_zps09ea54cf.jpg


Sastojci:
400 gr očišćenih lignji
50 gr crnih maslina bez koštice
50 gr zelenih maslina bez koštice
200 gr cherry rajčica
20 gr kapara
0,5 dcl bijelog vina
30 gr ekstradjevičanskog maslinovog ulja
Suhi origano
Sol, papar

Postupak:
Očišćene lignje narežemo na kolutiće, a krakove im pustimo cijele.
Masline (i crne i zelene) narežemo također na kolutiće, a cherry rajčice na četvrtine.
U niski široki lonac ulijemo ulje, te na zagrijano ulje stavimo lignje, masline i rajčice, kapare zajedno. Poklopimo par minuta, potom otklopimo, dodamo bijelo vino, sol i origano, te nastavimo kuhati na najjačem plamenu sve dok tekućina u potpunosti ne ispari (kao na gornjoj slici).
Pred kraj popapriti po želji.
Ovo jelo preporučujem poslužiti uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem, sokom od limuna, suhim origanom i cvijetom soli.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lchf kremasto cokoladna torta

1_zps0c8b10a1.jpg


Sastojci:
250 g ljesnjaka (kratko poprzenih )
4-5 zlica meda
1 dcl mlijeka
100 g maslaca
250 g mascarponea
100 g cokolade (75%kakaa)

Sameljite 250 g ljesnjaka,u njih dodajte 2-3 zlice meda, 1 dcl mlijeka u kojem ste rastopili 100 g maslaca,sve promijesate i utisnete prstima u kalup.
Kremu sam napravila tako da sam 100 g otopljene cokolade (75%kakaa) umijesala u 250 g mascarponea,dodala zlicu-dvije meda,sve dobro promijesala i stavila na smjesu sa ljesnjacima.


Posuti ribanom cokoladom. Ohladiti minimalno 2 sata.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Savjeti za LCHF početnike


Kako započeti sa LCHF-om?

Jedno od češće postavljenih pitanja. U nastavku teksta navedeni su neki savjeti, no naravno, svi ste pozvani komentirati ili dodati nešto što smatrate da bi početnicima na LCHF-u pomoglo.

Savjeti:
->
Ne skačite u LCHF prebrzo jako je bitno dobro se informirati. Inače prehrana bi vam se mogla svesti na preveliki unos proteina, a to opet nije dobro. Opskrbite frižider povrćem, a ne mesom.

-> Ako vam se čini teško odmah izbaciti sve „zabranjeno“ počnite izbacivati jednu po jednu skupinu. OBAVEZNO odmah izbacite šećere, zatim procesiranu hranu, pšenicu, grah i mahunarke, osim zelenih mahuna, one se na LCHF-u konzumiraju.

-> Možete također početi i tako da tjedno mijenjate po jedan obrok, prvi tjedan LCHF doručak, pa zatim tjedan LCHF večere i doručka, zatim cijeli dan LCHF-a.

-> Planirajte svoje obroke za prva dva tjedna. Napravite popis jela i popis namirnica.

-> Umjesto da razmišljate o tome koliko je LCHF velika promjena u životu, usredotočite se na prednosti koje će donijeti. Kad ste u krizi sjetite se zašto ste uopće počeli. Vrlo brzo ćete primijetiti prednosti ove prehrane.

-> Osmislite što će vam biti grickalice u doba krize ili želje za nečim nedozvoljenim (ovo se događa mnogima na početku)

-> Planirajte unaprijed.

-> Nemojte se odnositi prema LCHF-u kao da ste na dijeti, jer ćete tako brzo odustati, nemojte biti gladni. Cilj je da se osjećate dobro. Udovoljite si, ali mjereno. Jedite dok niste siti prvih mjesec dva, vrlo brzo će se tek regulirati, bitno je u tim prvim mjesecima tijelo očistiti od nakupljenog smeća. Glavni simptom odvikavanja od šećera je glad i slobodno tu glad suzbijajte sa “dozvoljenim” namirnicama. Čak i uz opisano čovjek počne gubiti kilograme, naravno ako realno ima višak kilograma.

VAŽNO!!!
Jedite na način koji VAMA odgovara, a ne onako kako netko drugi misli da bi vi trebali jesti. Ako se osjećate dobro, pogodili ste, nije bitno da način na koji se hranite ima ime! Zar ne?!
Trudite se jesti zdravo i bit ćete nagrađeni lijepim izgledom, energijom i zdravim tijelom.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pošto se u mnogim receptima koristi, da postavim recept i za

LCHF brašno


1_zps29a088e1.jpg


Sastojci

200 g oraha
200 g lješnjaka
200g badema
200g indijskih orašćića
200g sezama
100g lana


Postupak pripreme

Staviti sve sastojke u multipraktik i sjeckati dok ne dobijete teksturu brašna. Ukoliko vam ostane većih, neisjeckanih komadića, možete ih samljeti u mlincu za kavu.


Uz psyillium ljuskice, ovo LCHF brašno možete korisiti kao zamjenu za standardno bijelo brašno u skoro svim klasičnim receptima.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tahini

1_zps6bb548db.jpg



Sastojci

Sezam
Maslinovo ulje


Količina sezama ovisi o veličini posude u koju ću, kad bude gotov, spremiti tahini. U željenu posudu uspem sezam do vrha i u tavu uspem 2 puta tu količinu.


Postupak:

2_zps0fca42bd.jpg


Zagrijati tavu bez masnoće na velikoj vatri te popržiti sjemenke sezama do zlatne boje ( oko 3min ). Istresti sezam u blender i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad je sezam potpuno hladan, uključiti blender i postepeno povećavati brzinu blendera. Sezam je potrebno potpuno usitniti dok ne dobijete gustu glatku kremu.
Dodajite maslinovo ulje u dobivenu kremu i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću tahini kreme.

Po želji dodati prstohvat soli.

Ukoliko želite slatki namaz u gotovu tahini kremu dodajte 1-4 žlice meda (ovisi o količini tahinija) ili steviju (budite oprezni sa stevijom da ne postane preslatko) i miješajte dok ne dobijete željenu gustoću.

Ideja za posluživanje:
- namaz za kruh
- preljev za salatu: sok limuna, sol, 4 žličice tahinia, paprika, peršin (po mogućnosti svjež). Sve izmješati i preliti preko zelene salate, salate od tikvica, rajčica ili bilo kojeg drugog sezonskog povrća.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Granola

1_zps8117041a.jpg


Sastojci


Napomena: Sastojci su odokativni. Stavite sve što imate po kući i bit će odlično kad se ispeče i stavi u kefir
icon_biggrin.gif



oko:
20 g badema
20 g lješnjaka
20 g sezama
20g oraha
30g listića badema i kokosa
40 g mljevenih lanenih sjemenki i mljevenih orašastih plodova
¼ šalice otopljenog maslaca
mahuna vanilije


po želji: stevija, tahini, krupno sjeckani komadići čokolade


Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Orašaste plodove isjeckajte na krupnije komade i stavite u zdjelu. Brašno od lana i orašastih plodova pomješaje u zdjeli. Izlijte otopljeni maslac preko svega i stavite vaniliju. Ukoliko želite slatko stavite ¼ žličice stevije ili 2 žlice meda.
Dobivenu smjesu istresite na papir za pečenje, raširite po cijeloj dužini i širini tepsije. Poravnajte.
Granolu pecite u pećnici oko 5-10 min odnosno dok ne počne dobivati boju i mirisati kao da je pečena.
Nakon 10 minuta otvorite pećnicu, promiješajte sastojke i vratite na još desetak minuta.
Kad sve postane hrskavo izvadite granolu i pustite da se hladi.
I evo ga, imate granolu!!!!
Ako želite granolu sa komadićima čokolade stavite čokoladu kad je granola ohlađena.
Na slici je prikazana granola sa tahini kremom. Da bi dobili takvu granolu potrebno je u zdjelu, prije pečenja, dodati 2 žlice tahinija i sve dooobro izmješati da se sve obloži tahinijem. Ostatak postupka za je isti.
Držite ju u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ja ju držim u frižideru i traje mi vječno.

Izvor: Lchfsvakidan.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Beethoven torta

1_zpsf80a4ec7.jpg


Biskvit:
6 jaja
10 dag čokolade
prašak za pecivo


Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati umućene žumanjke i rastopljenu ohlađenu čokoladu. Ispeći tijesto, pečeno poškropiti sa sokom od višanja i rasporediti po njemu 1/2 kg višanja.
Na to staviti ganache kremu od:


30 dag čokolade
5 dl slatkog vrhnja (vindija z bregov)


3 dl slatkog vrhnja i čokoladu zajedno staviti na vatru i mješati dok se ne sljube, paziti da ne provriju. Kad se ohladi izmiksati i dodati preostala 2 dl tučenog slatkog vrhnja. Kremu staviti na višnje i ukrasiti sa dodatnih 2-3 dcl tučenog slatkog vrhnja.

Torta je na slici ukrasena listicima tamne cokolade.

Izvor: Istineilaziohrani.blogspot.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LCHF – Paleo – bezglutenski kruščići s mrkvom

1_zpsf6b6f0a4.jpg


Zgodni za napraviti sendviče djeci za školu.
Vrijeme pripreme: 5 minuta + pečenje 15-20 min.

5-6 žlica mljevenog sezama
3-4 velike žlice kokosovog brašna
malo soli
1,5 žličica sode bikarbone
5 jaja
2-3 veće žlice masti
1 žlica jabučnog octa
2 velike mrkve naribane na sitno

Sve izmiksajte, tijesto treba biti dosta gusto (čvrsto). Vlažnim dlanovima oblikujte kuglice, stavite ih na papir za pečenje i malo spljoštite. Pecite na 175 oko 15-20 minuta ili dok ne vidite da su gotovi.
Napunite ih maslacem, pancetom, domaćom kobasicom ili pravim sirom i uživajte.

Izvor: Facebook stranica Anite Šupe
 
Natrag
Top