Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Testo za lazanje

Testo za lazanje

POTREBNO JE
750 g glatkog brašna, kašičica soli, kašika ulja, kašičica sirćeta, 5 kašičica ulja

PRIPREMA
Pomešajte brašno sa solju, dodajte kašičicu sirćeta i kašiku ulja, pa s mlakom vodom zamesite malo tvrđe testo i ostavite ga da odstoji jedan sat na sobnoj temperaturi. Podelite testo na pet delova i svaki tanko razvaljajte. Svaku rastanjenu koru premažite kašičicom ulja i ostavite da stoji desetak minuta. Svaki komad, odozdo, razvucite nadlanicom do željene veličine. Ako želite, testo možete da sečete na uobičajenu veličinu kora za lazanje, ali je bitno da se ovako pripremljene kore ne kuvaju
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Parmidjano

Parmidjano (italijanski specijalitet)

IMG_0024%5B1%5D


Potrebno je:

1/2 kg kora za lazanje
150 g praske sunke
150 g suvog vrata
250 g Gaude
2 jajeta
200 ml kisele pavlake
po potrebi so
100 g kecapa
origano
2 kasike rendanog parmezana

Priprema:

Najpre skuvati kore za lazanje,
a potom ih nakratko potopiti u
hladnu vodu. Kore dobro prosusiti.

Umutiti jaja s kiselom pavlakom, malo
posoliti i dodati parmezan.

Prosusenu koru premazati prelivom
od jaja i pavlake, preko staviti
prasku sunku, suvi vrat i list Gaude,
saviti u rolnicu i sloziti u vatrostalnu
posudu. Tako uraditi sa svim korama.

Rolnice preliti preostalim filom sa
jajima, zatim kecapom i na kraju narendanom
Gaudom.Na kraju posuti origanom i peci u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Najbolje bi bilo da su rolnice poslagane
u jednom redu jer se tada bolje ispeku.


Izvor:Kuhinjske carolije
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Lazanje sa lososom

Lazanje sa lososom

- Zoki -

lazanje_sa_lososom.JPG


Potrebno je za 4 porcije

1. 600 g. fileta od lososa,
2. 400 g. brokola,
3. 250 g. koktel paradajza,
4. 40 g. putera, so,
5. 40 g. brašna,
6. 12 listova lazanje,
7. 250 ml supe (instant),
8. 250 ml pavlake,
9. kašičica mirođije,
10. 3 kašike anisa, biber.

Riblje filete dobro oprati, očistiti, osušiti na kuhinjskom papiru i pažljivo izvaditi riblju kost (najbolje pincetom). Brokole očistiti, oprati,podeliti na ružice i blanširati u slanoj kipućoj vodi 2 minuta.Potom ih izvaditi i ostaviti neko vreme da se ocede u cediljki.Paradajz oprati hladnomvodom i svaki plod prepoloviti. Rernu zagrejati (200 stepeni). Rastopiti puter u tiganju i na njemu propržiti brašno da dobije zlatnožutu boju. Doliti supu ipavlaku i uz povremeno mešanje kuvati oko 5 minuta. Pavlaku posoliti i pobiberiti. Na kraju dodati seckanu mirođiju. Po listovima lazanjeravnomerno raspxorediti fil od ribe, skuvanih brokola i isečenog paradajza, u više slojeva. Na kraju staviti list lazanje preliti sosom od pavlake. Lazanjepeći oko 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi. Po želji dodati mirođiju i garnirati anisom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje sa morskim plodovima

Lazanje sa morskim plodovima

6044_+VLD_3567-LAZ_kul.jpg

POTREBNO JE (4 osobe)

250 g lazanja, 100 g biljnog margarina, 150 g biljnog sira, glavica crnog luka, 4 kašike paradajz pirea, 400 g morskih plodova, 2 čena belog luka, začinsko bilje, laneno seme, so i biber

PRIPREMA
Na rastopljenom margarinu propržiti luk i morske plodove. Dinstajte 10 minuta, pa dodajte paradajz pire, beli luk, začinsko bilje i začinite po ukusu. Povežite sa brašnom i sklonite s vatre. Lazanje skuvajte i procedite. Vatrostalnu činiju premažite biljnim margarinom, poređajte red lazanja, pa ređajte morske plodove sa sosom i rendanim biljnim sirom. Postupak ponavljajte tako da bude šest slojeva lazanja. Pospite rendanim sirom i lanenim semenom. Pecite 25 minuta na 180 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rasute lazanje

Rasute lazanje

rasute_lazanje_v.jpg


Potreban materijal:
200gr kora za lazanje
300gr pilećeg belog mesa
300gr graška
2dl belog vina
2 grančiće mirođije (u nedostatku sveže može i kašičica suve)
1 srednja glavica crnog luka
50ml koncentrata od paradajza
50ml vode
3 kašika ulja
so, mleveni biber
mešavina začina

Priprema:

Grašak skuvati u posebnom sudu i na kraju ocediti. Na ulju pripržiti sitno seckani crni luk pa dodati oceđeni grašak, sitno seckanu mirođiju i meso isečeno na krupnije komade. Posoliti, sipati vino i kuvati dok tečnost ispari. Zatim dodati koncentrovani paradajz razmućen sa vodom i kuvati sve zajedno još desetak minuta. U međuvremenu kore za lazanje iseći na tračice različitih veličina pa skuvati u slanoj vodi. Skuvane lazanje preliti hladnom vodom i procediti dobro. Servirati na tanjir sa pripremljenim mesom i graškom. Služiti toplo.



 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Lazanje

Sastojci za 4 osobe:
Nadjev
200g graska
200g kukuruza
2 vece mrkve
250g sosa od paradajza
500g sampinjona
1 luk
so/biber po ukusu
malo vegete
malo zacina
Besamel sos
300ml mlijeka
malo putera
malo maslinovog ulja
2-3 kasike brasna
so/biber po ukusu
malo zacina
malo chillija u prahu
ostalo
250g listova lazanja (namociti u toploj vodi)
200g sira u listovima

Priprema
1. nasjeckamo mrkvu. luk i sampinjone(njih malo krupnije). Izdinstamo prvo luk i mrkvu na maslinovom ulju, pa dodamo sampinjone.

2. Kad se malo izdinsta dodati grasak i kukuruz. Poslije nekih 5min i paradajz sos.Nakon 5min zaciniti i dodati zacine i vegetu.Jos malo prokuhati.
3. Staviti mlijeko da provri s malo putera i masl.ulja. Kad provri umijesati brasno, pa zaciniti. promijesati.
4. Pripremiti posudu. Prvo staviti malo besamel sosa, pa povrca, pa na to listove lazanja.Ponovo sos, povrce i listove dok sve ne potrosimo. Na vrh staviti jos malo povrca i na to poredati sir.
5. Peci oko 30 min na 200°C


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje sa tikvicama



SA-TIKVICAMA.jpg


Lazanje sa tikvicama

Za 4 osobe: 250 g gotovog testa za lazanje, 400 g mladog sira, 20 g maslaca, 800 g tikvica, 300 g paradajza iz konzerve, 50 g parmezana, 12 cvetova tikvica, glavica luka, 2 dl slatke pavlake, maslinovo ulje, so i biber.

Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutove, pa ih nekoliko minuta kuvajte u slanoj ključaloj vodi, a zatim odmah isperite pod mlazom hladne vode. Cvetovima uklonite dršku i tučak i isecite ih na trake. Sitno iseckani luk dinstajte u tiganju na pola količine maslaca. Pred kraj sipajte 0,5 dl vode i kuvajte dok voda ne ispari. Dodajte cvetove tikvica i dinstajte još 2-3 minuta. Posolite, pobiberite i sklonite sa ringle. U ključaloj slanoj vodi, u koju ste sipali kašiku ulja, kuvajte testo za lazanje, ocedite i raširite na upijajući papir. Mladi sir i slatku pavlaku dobro umutite, posolite i pobiberite. U vatrostalnu činiju, podmazanu ostatkom maslaca, stavite red lazanja, red kreme od sira, red barenih tikvica i cvetova tikvica i red paradajza isečenog na kolutove. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, a po vrhu nastružite parmezan. Pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zelene lazanje

Zelene lazanje

Za 4 osobe: 300 g gotovog zelenog testa za lazanje, 500 g tikvica, 200 g dimljenog kačkavalja, kašičica usoljenih kapara, pola glavice luka, 3 kašike maslinovog ulja, 1,5 dl suvog belog vina, kašika suncokretovog ulja, 2 dl supe od povrća iz kocke, grančica ruzmarina, so i biber.

Na maslinovom ulju, na umerenoj temperaturi izdinstajte sitno iseckani luk. Dodajte tikvice isečene na kolutove, isprane i oceđene kapare, iseckane iglice ruzmarina i dinstajte još 5 minuta. Sipajte belo vino, kuvajte 10 minuta, pa sve zajedno izmiksujte i opet vratite na ringlu. Zatim dodajte pola količine tople supe od povrća, posolite, pobiberite i kuvajte da se masa zgusne. Skuvajte testo za lazalje u slanoj kipućoj vodi u koju ste sipali kašiku ulja, ocedite i ređajte na upijajući papir. U vatrostalnu posudu koju ste podmazali preostalim maslinovim uljem stavite red lazanja, red sosa od tikvica, red kačkavalja isečenog na tanke listiće i opet red sosa. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje sa ćufticama od mesa

Za 4 osobe: 450 g brašna, konzerva oljuštenog paradajza, šargarepa, 150 g mocarele, 40 g prezli, 80 g tvrdog kozjeg sira, 200 g graška iz konzerve, 5 jaja, 200 g mlevene svinjetine, 40 g sušenih pečuraka, 2 glavice luka, nekoliko grančica peršuna, maslinovo ulje, so i biber.

Umesite testo od brašna, vode i malo soli, ostavite da odstoji 30 minuta, istanjite i isecite na trake široke 15, a dugačke 20 cm. Pomešajte mleveno meso, jedno jaje, 30 g struganog kozjeg sira, so i biber i formirajte ćuftice, uvaljajte ih u prezle i pržite na maslinovom ulju. Za to vreme pečurke potopite u vodu na 15 minuta. Sitno iseckajte luk, šargarepu i peršun i sve zajedno izdinstajte na maslinovom ulju, dodajte paradajz isečen na kockice i kuvajte još 15 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte oceđene pečurke i grašak iz konzerve i kuvajte još 15 minuta. Skuvajte testo za lazanje u slanoj ključaloj vodi, ocedite i ređajte u podmazanu vatrostalnu činiju sledećim redosledom: red lazanja, red preliva od paradajza, red ćuftica, red izmrvljene mocarele i red kolutova od tvrdo kuvanih jaja. Po vrhu pospite preostali strugani kozji sir i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje sa vrganjima

Lazanje sa vrganjima

Za 4 osobe: 400 g tikvica, 400 g sušenih vrganja, čen belog luka, 2 glavice luka, 2 grančice peršuna, 2 grančice majčine dušice, 300 gotovog sušenog testa za lazanje, 60 g stuganog parmezana, 1 dl suvog belog vina, maslac, maslinovo ulje, so i biber.

Vrganje potopite na 15 minuta u vodu, ocedite i isecite na tanke listiće. Tikvice operite i isecite na tanke kolutove. Sitno iseckajte crni i beli luk i začinske trave, i sve zajedno izdinstajte na maslacu. Dodajte tikvice, vino, 1 dl vode, posolite, pobiberite i kuvajte 5-10 minuta. Stavite vrganje i kuvajte još 5 minuta. Testo skuvajte u slanoj ključaloj vodi u koju ste sipali kašiku ulja, ocedite i ređajte u podmazan vatrostalni pleh: red lazanja, red sosa od pečuraka i red struganog parmezana. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Odozgo pospite preostalim parmezanom, poređajte komadiće maslaca i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 
Natrag
Top