Krvavi obračuni balkanskih EGWista

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ali oni veruju tj.vera tradicije je da Isus nije jednak sa Ocem...dakle nije jednak jer ima početak a Otac nema početak. E sad to znači šta? Jovan Damaskin između redova kaže da u večnosti Otac nema početak a Sin ima. No, naravno nama je večnost večnost...ali u "međubožanskim" odnosima u toj večnosti Otac je prvi a Sin "proishodi" ili biva rođen ili ima svoje izvorište u Ocu(nema izvorište Sam od Sebe-ovo je bitno..samim tim je podređen Ocu od početka i Otac je bio pre Sina). Samo je Otac bez početka a Sin nije.

To je vera tradicionalizma i zato i tebi kažem..dobro je da razmisliš o ovom uticaju prikrivenom...

Pa da sačekamo...čekamo...

Znao sam da ces na kraju poreci Trojstvo!
Na to se tvoje pisanje i svodi...

Ovo je izvrtanje reci svetih Otaca.. Ne mozes ti dokazati da je ijedan crkveni otac poricao Trojstvo! Jer Isus se radja neprestano u vecnosti i proishodi od Oca (po katolickom verovanju) nepretano, a ne jednom kako hocete to predstaviti!

Vecnost nema granice i neprestano traje, tako i Sin neprestano proishodi od Oca.. To je cak verovanje i Kainosovih Adventista!

Naravno da je Sin podredjen Ocu, u smislu kao sto je i noga podredjena glavi. Ne mogu svi delovi tela vrsiti istu funkciju! Ali svi delovi tela su podjednako vazni!

Kazes Sin nema izvoriste sam u sebi? A zasto bi tvoja noga trebalo da ima izvoriste sama u sebi? Zar nije sve od glave sastavljeno? O tome Damskin govori, da jedan deo proizlazi iz drugog, a ne o tome da nesto nastaje pre drugog! Jer Bog nije nikada nastao, on je postojao oduvek!

Totalno izvrtanje! Hvatate se za slamku, pokusavajuci da izvrnete reci crkvenih Otaca koji su bili najveci pobornici Trojstva! I onda to predstavljate kao antitrinitarizam! Nema kod nas antitrinitarizma, ima samo vaseg nerazumevanja, zato ste jeretici!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Upravo tako. Platonizam je utkan u ovaj koncept. Na žalost, sve je to ono što je rane adventiste uopšte odvraćalo od svakog poimanja Boga kao plurala. Što naravno je daleko od istine da mnogi rani adventisti među verništvom nisu primali Božanski plural

I ti ces uskoro odbaciti plural! Kainos je dobio brata!

Zato postoje danas više takvih pokreta unutar adventizma, samo je jako bitno razlučiti i delimične zablude koje idu sa iznošenjem potpunijih i boljih formulacija.

Ti ces im dati jos bolju formulaciju antiteze i povesces ih ka jos vecem "svetlu", tako istina svakim danom sve vise i vise "napreduje"!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo je izvrtanje reci svetih Otaca.. Ne mozes ti dokazati da je ijedan crkveni otac poricao Trojstvo! Jer Isus se radja neprestano u vecnosti i proishodi od Oca (po katolickom verovanju) nepretano, a ne jednom kako hocete to predstaviti!

Rađa se u večnosti..rađa se stalno? Znači i rođen je i nije rođen pa se opet rađa? Mire moj, molim te ostavi ove formulacije tako nelogične i toliko kontradiktorne.

Vecnost nema granice i neprestano traje, tako i Sin neprestano proishodi od Oca.. To je cak verovanje i Kainosovih Adventista!

To je pogrešno verovanje. To nije ni milimetar Biblijskog porekla.

Jahve ne može prosihoditi ni iz čega..ni iz koga..ako Isusa smatraš za Jahve. Jahve se ne rađa od drugog Jahvea...Mire, zar je to teško razumeti? Zar ne vidiš koliko se ovo ne može uklopiti u pojam "Bog" u Bibliji?

Naravno da je Sin podredjen Ocu

Nije uopšte to naravno moguće ako se radi o Jahveu..podređenost Ocu nije pririda Jahvea..ne može Jahve biti podređen nikome.

u smislu kao sto je i noga podredjena glavi.

Molim te Mire, kakvo je ovo poređenje u Božanskim relacijama? Vidiš i sam da je ovo ljudsko umovanje? Ovo ne može biti paralela Dva Božanska Bića...jer Jahve ne može biti podređen Drugom Jahveu.

Kazes Sin nema izvoriste sam u sebi? A zasto bi tvoja noga trebala imati izvoriste sama u sebi?

Ma kakva noga? Kakva ruka? Ovo nema veze sa Jahveom..Jahve nije nikom podređen i nije deo jednog tela...Jahve je nezavistan i to je druga stvar koja je pogrešna u tradicionalnom verovanju. Božanstvo nije "spojeno" i "međuzavisno". Jedinstvo Božanstva nije uslovljena ničim..Božanstvo je to što jeste i pored apsotolutne slobode Tri Božanska Bića i nikakve uslovljenosti. Uslovljenost u Božanskim relacijama ne postoji.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I ti ces uskoro odbaciti plural! Kainos je dobio brata!

Ovde je važno da vidimo šta Biblija govori o tome. Ne ljudska umovanja i paltonizmi..i sl...jer to samo stvara "zbrku". Ovo zato mora bez predubeđenja i bez unapred smišljenih postavki. Jer je pitanje koje i sama Biblija ne razmatra previše..ali to je sa razlogom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bitno je kako su oni razumeli i kako je on njima objasnio! Nigde u tekstu nije rekao da je on obican covek, niti se branio, nije ih razuveravao u to kako su razumeli, vec je govorio da je sisao od gore, ne nauka da je sisla, vec da je on licno sisao, jer on je "pocetak", on je alfa i omega iz otkrivenja! To sto ti pises je izvrtanje iz predubedjenja!

Vidi Mire, fariseji i drugi koji su Isusu rekli "gradiš se Bog"...ukazivali su na Božasnka ovlašćenja koja je Isus sebi pripisao..čak ni oni nisu mislili niti optužili Isusa da govori o svojoj prirodi Božanstva jer su i sami znali da Bog ne može biti "fizički" prisutan među stvorenjima. Oni su njega pitali "odakle ti ta vlast"?

"Jer ih učaše kao Onaj koji vlast ima, a ne kao književnici, Matej 7,29

"I kad dođe u crkvu i stade učiti, pristupiše k Njemu glavari sveštenički i starešine narodne govoreći: Kakvom vlasti to činiš? I ko ti dade vlast tu". Matej 21,23

Radi se dakle ne o pitanju njihovom da li On ima tu prirodu jer su znali da nema i nisu Ga uopšte to ni pitali..nego su Ga pitali kakvom vlasti to činiš...tj. optužili su Ga da je On sebi dao Božanska ovlašćenja a ne da je sebi pripisao Božansku prirodu. Evo sada smo i farisje ispitali i videli tačno šta oni podrazumevaju. Zato sam ti pisao da Isus brani svoju vlast i o njoj govori a ne o prirodi.

Ima veze itekako, jer neko ko je "sisao od gore" ne moze biti i nije covek! I sam kaze "ja sam od visih a vi ste od nizih", nije on pricao price, vec otvoreno, a tako su oni i shvatili!

Isus govori da je "sišao" kao Sin Čovečiji. Dakle, ili je bio Čovek i sišao kao čovek ili On ovde želi da kaže da je njegova nauka odatle..tj. On ju je "spustio" nama jer ju je objasnio najbolje od svih pre Njega. To je ono kada Isus kaže "približi se carstvo nebesko". Ne u fizičkom i doslovnom smislu već kroz nauku koju im je dao.."približio" im je pojam caretva nebeskog.

Nisam ja bukvalista niti je Hristos, nego si ti! Isus ovde citira pismo koje pominje "Sina Covecjeg" i kaze da je on sisao sa neba, primenjuje pismo na sebe!

Zato ti i rekoh..ili moraš primiti da je Isus bukvalno sišao kao Sin Čovečiji kada već i ostali deo teksta tumačiš bukvalno.

Zato govori i na drugom mestu, pa pita jevreje "Zar David Hrista ne naziva Gospodom pa kako mu je onda Sin?" A upravo ti tvrdis da je on "doslovni Davidov sin"

Ne Gospodom Bogom već "Gospodarom". Kao drugo, David naziva Hrista svojom "gospodarom" tj. nadređenim jer je i On čekao Mešijaha. Jednostavno Mešijah je neko ko je viši od Davida svakako i samim tim je gospodar Davidu iako je njegov krvni potomak. To je sasvim jasno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Rađa se u večnosti..rađa se stalno? Znači i rođen je i nije rođen pa se opet rađa? Mire moj, molim te ostavi ove formulacije tako nelogične i toliko kontradiktorne.
Nisam ja ovo pomenuo nego ti! A potpuno je logicno! Nelogicno je samo onom koji zeli da nadje zamerku!

Jahve ne može prosihoditi ni iz čega..ni iz koga..ako Isusa smatraš za Jahve. Jahve se ne rađa od drugog Jahvea...Mire, zar je to teško razumeti? Zar ne vidiš koliko se ovo ne može uklopiti u pojam "Bog" u Bibliji?

Rekoh da biblija nije dogmatski prirucnik!
Nije cak ni vama dogmatski prirucnik, jer "sola scriotura" pada na jasnom testu - evo jedan test - navedi mi koji to zakon zabranjuje pedofiliju?

Ne mozes insistirati na pismu! I ne mozes mi sve meriti slovima pisma!

Jahve, sad ga zoves Jahve?

Kazes "radja"? U bibliji izraz "roditi" nema doslovni smisao jer i za andjele se kaze da su "Sinovi Bozji" pa ako smo bukvalisti mogli bismo reci da su andjeli "nastali radjanjem"!

I za Hrista kada kazemo da "proishodi" ili se "radja" to ne znaci doslovno, ali vi zelite da bude doslovno, da nadjete zamerku!

Nema tu zamerke, nego vase namenrno izvrtanje a kod nekih i nerazumevanje..

Nije uopšte to naravno moguće ako se radi o Jahveu..podređenost Ocu nije pririda Jahvea..ne može Jahve biti podređen nikome.

Naravno da jeste moguce, moja noga je podredjena glavi! Ali to ne znaci da ona zato nije deo moga tela! Tako je i kod Boga!

I zena je podredjena muskarcu, jer obavlja drugaciji posao od muskarca, malo nizi posao, ali to je ne cini nizim bicem! Ne mogu svi obavljati isti posao! Na sta bi to licilo? Tako je i kod Boga! I bracna zajednica je slika nebeskog odnosa!

Otac obavlja veci posao od Sina, dok Sveti Duh u planu spasenja ima cak vazniju ulogu i od Oca i Sina, pa bi po vama Sveti Duh bio iznad njih, jer obavlja vazniji posao! Totalni apsurd!

Neciji posao tj ono cime se on bavi, ne odredjuje njegovu vrednost, niti ga posao koji on obavlja glorifikuje ili unizava..

Ti ni spremacicu ne mozes uniziti zbog posla kojim se bavi, nije ona manje vredna sto cisti smece, niti je manje covek! A koliko je ovo vise primenjljivo u nebeskim odnosima, gde onaj koji zeli da bude prvi, treba da bude svima sluga!

Vi lutate i ne razumete nista, gubite se u smislu i nakaradnim zeljama i tumacenjima..

Molim te Mire, kakvo je ovo poređenje u Božanskim relacijama? Vidiš i sam da je ovo ljudsko umovanje? Ovo ne može biti paralela Dva Božanska Bića...jer Jahve ne može biti podređen Drugom Jahveu.

Logika, logika Jovane! Ti je koristis u poricanju Trojstva! Pa ne mozes meni zabraniti da je ne koristim da dokazem svu nakardnost vaseg poimanja!

Naravno da ovo ima veze sa Bozanskim relacijama, jer i Bog je na svoju sliku stvorio coveka, pa tako je i kod coveka i Boga isto!

Ma kakva noga? Kakva ruka? Ovo nema veze sa Jahveom..Jahve nije nikom podređen i nije deo jednog tela..

Ti ces da nam kazes da to nema veze? Pa hocemo li tebe slusati? Ti znas Bozju prirodu i znas sve?

Ako si logiku koristio u osporavanju Trojstva, onda mi ne mozes zabraniti da ja koristim logiku u odbrani!

A ti nicim drugim i nisi ni dokazivao, osim navodeci svoje izmisljene nelogicnosti! A ja zato i dokazujem logicnost takvog pogleda.

A sad sto se tebi ne svidja, ne svidja ti se jer zelis da zadrzis ono sto si odlucio da hoces da verujes!

Božanstvo nije "spojeno" i "međuzavisno".

Nego sta je Bog nego spoj licnosti, kad govori o sebi u pluralu? Hoces reci da se Bog udruzivao sa stvorenjima, tj. sa andjelima kad je stvarao svet, oni su mu pomagali? Jel to hoces reci?

I kad pita Sina za savet tamo, jel to znaci da se obraca nekom nizem od sebe za savet?

Sta ima ti da pitas nekog nizeg od sebe, spremacicu koja cisti smece, kako da napises projekat i sagradis zgradu? Jel se ona razume u gradnju?

Božanstvo je to što jeste i pored apsotolutne slobode Tri Božanska Bića i nikakve uslovljenosti. Uslovljenost u Božanskim relacijama ne postoji

Ma jel da? Ne postoji uslovljenost? A sto onda pita Sina kako da izgradi coveka? Jel mu to trebalo da ga pita, ako ovaj nije mogao reci nemoj?

Ako su toliko medjusobno istovetni saglasni i sve znaju istovremeno sta onda imaju uopste i da razgovaraju kad sve isto misle?

I zar bi ti pitao nekog nizeg od sebe za pomoc i savet? Naravno da ne bi! A ti tvrdis da je Sin manji, a eto Bog ga pita!

Pa Boze me sacuvaj takve teologije, totalne gluposti (ne kazem tvoje gluposti nego tih koji te uce) i kazes da ne dokazuje nista ono sto govorim!?

Ne Gospodom Bogom već "Gospodarom". Kao drugo, David naziva Hrista svojom "gospodarom" tj. nadređenim jer je i On čekao Mešijaha.
KORISTI SE THEOS!

Hoces sad i to da poreknes?
Pobogu Jovane!

David ga zove Bogom! Tako se ljudi ne oslovljavaju nigde u bibliji! Nisu jevreji vladare nazivali BOGOVIMA!

Navedi mi bilo gde da se nekom coveku na polozaju ljudi u bibliji obracaju sa BOZE MOJ..?

Drugo..

Cak i da jeste GOSPODAR a nije, govori ovde da mu NIJE SIN! Kako mu nije sin? Zar nije on potomak Davidov po rodoslovnoj liniji? Ovo rusi tvoju nauku, jer dokazuje da Hristos uopste nije zemaljski sin Davidov! Hristos kaze - KAKO MU JE ONDA SIN??? Znaci da mu uopste nije sin, jer ne bi tako rekao! Sta je hteo drugo hteo da kaze ovim nego da nema rodoslovnu liniju u zemaljskom smislu!

Jevreji bi mu na to lako odgovorili "pa krvni je potomak iako je gospodar", ali nisu mogli tako da odgovore, zato im je to i rekao!

A ti izvrces to!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ok moja greska, u psalmu 110 se koristi izraz GOSPODAR koji se primenjuje i na ljude, nisam to proveravao.. Svejedno stoji ostalo sto sam rekao..

Izvini ali nije tvoja greška. Ne nasedaj na provokaciju "pismoznanaca" (Talmudista i Kabalista) čije je poznavanje jezika kojim je Pismo pisano, nikakvo.

Kako zoveš svog oca? Otac, ili imaš neki drugi izraz? Da li to što oca zovemo ocem znači da kada istu imenicu iskoristimo da označimo Boga, Bog to nije? Pobogu, pa Bog je u Pesmi nad Pesmama, ali i na drugim mestima opisan kao mladić, nazivan mladoženjom, verenikom?

Kontekst je važan, a oni, "nakot" revivalski kontekst ne poznaju, doslovno i bukvalistički čitaju, tumače prevodeći reč po reč, sledeći svoja predubeđenja. Čitava im se "!eologija" svodi na to.

Dakle da skratim. Sve ovo je plod Sola Scriptura, sotonske prevare, dodatno pojačan budalastom idolatrijom pisanog teksta, nepznavanjem jezika, konteksta. Svaka dalja rasprava sa takvima vredi jedino da bi se iste sprečilo da zavode i u šape sotone, boga njihovog, uvlače duše. Nizašta drugo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo je izvrtanje reci svetih Otaca.. Ne mozes ti dokazati da je ijedan crkveni otac poricao Trojstvo!

Jovan se i ne poziva na crkvene Oce. On je naprosto svoju današnju priču preuzeo od Ebionita, od onih koje apostol Ivan naziva antikristima, od Jehovinih svjedoka i na koncu od muhamedanaca. Dakle, potpuno je šuplja Jovanova priča o "novom svjetlu i novom znanju", Jovan bi mogao samo dobiti novo ime - "adventist-vehabija".

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag