Mire, ja ću veoma kratko. Ne radi se o tome da u Bibliji nepiše već upravo to da piše da fetus nije isto što i čovek..u onim tekstovima gde se novčana kazna određuje za pobačaj a ne smrt čoveka kao kada je u pitanju čovek tj.-žena koja bi stradala.
Gde se novcana kazna odredjuje za pobacaj? Jesi ti uopste procitao tekst? Novcana kazna je ako dete prezivi, da se naknadi steta roditelju, da on ima para za lecenje, ako dete ima neke posledice. Dakle nema uopste novcane kazne za pobacaj (smrt deteta)! Kada bi tako bilo, mi abortus ne bi dovodili u pitanje!
Zamisli, da ti neko ubije dete (povredi tvoju zenu trudnicu), i ti ga onda ne kaznis? To se kaznjava po zakonima drzave u kojoj zivis, ako povredis trudnicu i izazoves smrt deteta. Posle toga dragi moj Jovane, ides u zatvor ili na el. stolicu u nekim zemljama! Ili ako je majka sama ubila svoje dete, ide u zatvor, hapse je! Ako doktor naudi detetu koje je u razvoju, takodje! Za sve ovo je odredjena kazna!
Ti kazes da se to ne desava u bibliji, i da on moze slobodno da izudara majku, pa ako ona pobaci, on samo plati odstetu?
Jel tebi dobro?
Ti mozes tvrditi da se tu govori jedino o smrti majke..Ali kada majka umre, umire i dete zajedno sa njom ili se prerano rodi, pa bi pored smrtne kazne - (zivot za zivot), bilo neophodno da se plati odsteta u vidu novcane kazne, da bi otac koji je ostao sam (posto majke vise nema), imao para da otplacuje lecenje deteta! Ali se to u tekstu ne navodi!
A zasto se ne navodi?
Zato sto se tu ne radi o smrti majke, vec o smrti deteta, za koje kada umre, novac vise nista ne vredi! Jer ga ne moze novac spasiti! Zato se pocinioc kaznjava smrcu!
Vi ste ovde zivot majke stavili ispred zivota deteta, pa tako tumacite tekst. Ali to je pogresno, jer tekst je fokusiran na zivot deteta, ne na zivot majke!
Zato se tamo i odredjuje novcana kazna, ne zbog povrede nad majkom, vec zbog povrede nad detetom! Ili ti hoces reci, da se ovde zakon primenjuje sto si "povredio majku"?
Svasta!
Majka Jovane, nije u fokusu ovog teksta, i ne naplacuje se povreda nad majkom, vec se kaznjava sto si ti povredio plod, pa je izaslo dete ranije! Isto se ne kaznjava smrt majke ovde, vec se kaznjava smrt deteta!
U proslosti je trudna zena znala da stane ispred svog muza da ga zastiti, jer trudnica se nije smela dirati, posto nosi dete, i nijedan napasnik ne bi dirao trudnicu, vec bi odustao! To nalaze moralnost!
Dakle, o detetu se ovde radi!
Dok je smrt majke, (odraslog coveka) regulisana drugim zakonima Jovane! Nema potrebe da se na dva mesta ponovo navodi sta se desava ako neko nehotice ubije drugog coveka (u ovom slucaju majku). To je regulisano ranije drugim zakonima, ako hoces mogu ti citirati!
Znaci, ne odnosi se ovaj zakon uopste na zivot majke, vec se odnosi na zivot deteta, a zivot majke kao i svakog drugog coveka je bio zasticen drugim zakonima biblije i nema potrebe to dva puta ponavljati!
Ovo kako ti tumacis Jovane, je cisto izvrtanje!
I jos nesto, po bibliji je i oticanje semena i rukoblud greh, jer Bogu je to zivo bice a kamo li plod koji se u utrobi poceo razvijati! Zato je abortus veliki greh pred Bogom! To je ubistvo.