- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
"Idite dakle i naucite sve narode krsteci ih u ime Oca, Sina i Svetoga
Duha".
Ljudsko prepravljanje i od tad počinje učenje o trodelnom Bogu.
Pozicija tvojih stavova je legitimna. Međutim, osim što je legitimna kakva je još? Ona je i shizofrena. Jasno izreći da je svetopisamski tekst prepravljanjem krivotvoren, a Bibliju uzeti i zvati Svetim Pismom zaista je shizofreno.
Onaj što prepravi original:
IDITE I NAUČITE SVE NARODE KRSTEĆI IH U MOJE IME zaboravio je da izmeni sva mesta gde apostoli kstiše kako je Isus rekao u NJEGOVO IME i svako sa malo intelekta lako uoči razliku apostolske prakse i nove formule.
Ja ne mislim da je netko nešto "zaboravio izmjeniti", nego mislim da nitko ništa nije izmjenio. Malo je intelekta potrebno za uočiti kako u Mateju imamo Isusove riječi koje donose "formulu krštenja", dok u Djelima apostolskim imamo samo zabilježene neke slučajeve krštenja u kojima sveti Luka ne citara apostole i njihove riječi koje izgovaraju prilikom krštenja. Luka naprosto koristi "tehnički termin" za krštenje. Pa tako naprimjer imamo:
Dj 2,38: Petar će im: "Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga.
Dj 10,48: I zapovjedi da se krste u ime Isusa Krista. Tada ga zamole da ostane ondje nekoliko dana.
Dj 19,5: Čuvši to, krste se u ime Gospodina Isusa
Evo kako se ispravno krsti - "u ime Isusa Krista", "u ime Gospodina Isusa", argumentiraju oni koji zastupaju tezu da su svetopisamski tekstovi krivotvoreni. Ali, kako stručnjaci za krivotvorine ne uočavaju neke druge stvari u tim istim Djelima apostolskim, evo ih:
Dj 2,41: I oni prigrliše riječ njegovu i krstiše se te im se u onaj dan pridruži oko tri tisuće duša.
Dj 8,12-13: Ali kad povjerovaše Filipu koji navješćivaše evanđelje o kraljevstvu Božjemu i o imenu Isusa Krista, krštavahu se - muževi i žene. Povjerova i Šimun te se krsti i osta uz Filipa:
Dj 8,38: Zapovjedi da kola stanu pa obojica, Filip i dvoranin, siđoše u vodu te ga Filip krsti.
Dj 9,18-19: I odmah mu s očiju spade nešto kao ljuske te on progleda pa usta, krsti se i uzevši hrane, okrijepi se.
Dj 16,15: Pošto se pak krsti ona i njezin dom, zamoli:
Dj 16,33: Te iste noćne ure uze ih, opra im rane pa se odmah krsti - on i svi njegovi.
Slijedeći logiku "stručnjaka za krivotvorine", da je u Djelima apostolskim dat pravi način krštavanja, onda je ovih gore šest navedenih primjera krštenja iz Djela apostolskih zapravo bezvrijedno. Nitko od njih se nije krstio "u ime Isusa Krista" ili "u ime Gospodina Isusa". Naprosto se "samo krstiše". Eno, ni sveti Pavao nije kršten "u ime Isusa Krista", i on se "samo krsti" (Dj 9,18-19).
Stručnjak za prepravke je usamoj rečenici zaboravio još jednu stvar uraditi a to je izbciti reč IME pa bi onda mogloda se provuče nova formula pod uslovom da je izmenio i sva mesta koja opisuju praksu krštenja u prvom veku.
A zašto ti riječ "ime" bode oči? Bode li ona zaista oči ili su tvoje oči loše balansirane? Provjerimo:
"Krstim te u ime Isusa." - "Krstim te u Isusa". Bode li ti ovdje što u oči i što?
Nema ime Otac niti ime Sin tako se lako otkrivaju oni koje Pavle najavi još u njegovo vreme da su se uvukli među verne i da šalju lažne poslanice tobož Pavle ih pisao a kad nestade učenika poče javno menjanje jer smeta nekome Isus.
Ja ne znam kako si ti to "lako otkrio", ali da sam ja to otkrio čak i na najmukotrpniji način sigurno bih odbacio krivotvorenu Bibliju.
Papijeve zapise tzv.crkveni oci ismejaše i spališe što u Rimu što na drugim mestima a on je pisao što je čuo iz prve ruke od apostola i učenika. Nije bilo lepo zapisati da je Rim Vavilon niti ko su najavljeni vuci niti komentari Otkrivenja pa rekoše kako njegova dela nemaju filozofije niti grčkog uticaja ida je priprost način izražavanja (nije bio kitnjast niti filozofski-uvijen) pa spališ.
Po običaju, bez argumenata, ali zanemarimo sada i to. Zašto ti trošiš toliko vremena i truda dokazujući da su "vuci koji se uvukoše među verne" otpadnici. Onakvim kakvim ti sebe predstavljaš oni tebi očito nisu baštinili ni duh, ni janjeće krzno ni gen otpadništva, nego samo Bibliju. Vrlo ti je jednostavno, odbaci tu njihovu krivotvorenu i otpadničku Bibliju.
Pored tadašnje dve škole pojavilo se i nekoliko pisama iz Sirije koji su sačuvani od Aleksandrijskog uticaja i otkrilo se šta je tačno pisalo i to sad smeta nekome pa razbiše Siriju i ugasiše ostatak naroda koji je još imao Aramejski jezik u nekim delovima isačuvan original.Kome bito zasmetalo ako ne onima što i Papijeva dela spališe.
Po sigurnosti sa kojom si ti sve navodio, ja sam mislio da su originali kod tebe a ne negdje u Siriji.
Da seotac smatra imenom nebi onda u Očenašu pisalo posle početka OČE NAŠ više ništa o onome kome se obraćamo jer mu je ime Otac.Ali to nije ime već titula posle koje se izgovara IME (KOJI JESI) tako naivno su mnogi zavedeni jer nije glava svima za istu stvar.
Posve svejedno smatra li se Otac imenom ili nečim drugim. Što ovo uopće znači, nisam ni razumio do kraja. Ima li možda kakve veze s Jehovinim svjedocima, "borcima za Božje ime"?