Nisu Jevreji kažnjavali raspećem na krst, već je to bio Rimski ritualni običaj prinošenja ljudskih žrtava Bogu Tamuzu, a krst ili slovo
T je bio simbol tog Boga, i na tom simbolu je Isuus umro.
Što se tiče izraza DRVO, to sam već odgovorio.
Naravno da je Isus visio na drvetu, odnosno - na krstu napravljenom od posečenog drveta ili debla.
"A ja Bože sačuvaj da se čim drugijem hvalim osim krstom Gospoda našega Isusa Hrista, kojega radi razape se meni svijet, i ja svijetu" ( Galatima 6. 14 )
Evo još nekoliko tekstova u kojima se spominje krst.
1.
Jevr. Glava 12
(Knjige Novoga zaveta/Jevrejima poslanica)
... i Svršitelja Isusa, koji mesto određene sebi radosti pretrpe krst, ne mareći za sramotu, i sede s desne strane prestola Božijeg. 12:3 Pomislite, dakle, na Onog koji je takvo protivljenje protiv sebe od ...
2.
Kol. Glava 02
(Knjige Novoga zaveta/Kološanima poslanica)
... poklonivši nam sve grehe, 2:14 I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu; 2:15 I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobedi ih ...
3.
Kol. Glava 01
(Knjige Novoga zaveta/Kološanima poslanica)
... sa sobom, umirivši krvlju krsta Njegova, kroza Nj sve, bilo na zemlji ili na nebu. 1:21 I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlim delima, 1:22 A sad vas primiri u telu mesa ...
4.
Filib. Glava 03
(Knjige Novoga zaveta/Filibljanima poslanica)
... one koji tako žive kao što nas imate za ugled. 3:18 Jer mnogi hode, za koje vam mnogo puta govorih, a sad i plačući govorim, neprijatelji krsta Hristovog; 3:19 Kojima je svršetak pogibao, kojima je Bog ...
5.
Filib. Glava 02
(Knjige Novoga zaveta/Filibljanima poslanica)
... nađe se kao čovek. 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove. 2:9 Zato i Bog Njega povisi, i darova Mu ime koje je veće od svakog imena. 2:10 Da se u ime Isusovo pokloni ...
6.
Efe. Glava 02
(Knjige Novoga zaveta/Efescima poslanica)
... da iz oboga načini sobom jednog novog čoveka, čineći mir; 2:16 I da pomiri s Bogom oboje u jednom telu krstom, ubivši neprijateljstvo na njemu. 2:17 I došavši propovedi u jevanđelju mir vama dalekima ...
7.
Gal. Glava 06
(Knjige Novoga zaveta/Galatima poslanica)
... onima koji su s nama u veri. 6:11 Vidite koliko vam napisah rukom svojom! 6:12 Koji hoće da se hvale po telu oni vas nagone da se obrezujete, samo da ne budu gonjeni za krst Hristov. 6:13 Jer ni oni ...
8.
Gal. Glava 05
(Knjige Novoga zaveta/Galatima poslanica)
... se ukide sablazan krstova. 5:12 O da bi odsečeni bili oni koji vas kvare! 5:13 Jer ste vi, braćo, na slobodu pozvani: samo da vaša sloboda ne bude na želju telesnu, nego iz ljubavi služite jedan drugom. ...