Problem je Mire, što su radnje koje se ponavljau i rade na isti način već "obeležene" od strane demona. Iste radnje na te dartume kao što narod radi jesu sredstvo komunikacije sa demonima. Jeer su na isti način slavili "bogove". Taj ceremonijal...te radnje koje radi
Ne pricaj gluposti Jovane! Skoro svaki dan je bio neki paganski praznik, pa i subota je posvecena bogu saturnu. Po tebi, i ti si paganin jer svetkujes subotu! Ili uzmi pashu, mogu ti naci paganski praznik i tog datuma, ili za bilo koji jevrejski praznik.. Cak sta vise, istom tom analogijom "slicnosti" (koju vi upotrebljavate kao metod diskreditacije) mogu dokazati da su i jevreji preuzeli slavlja od pagana! (sto masoni inace i cine, tako i njih diskredituju).
Ne postoji "obelezen datum" svo vreme je Bozje!
Jedino je djavolsko vreme, onda kada ti nesto svesno radis da bi slavio demone, a to ovde nije slucaj!
Jezekilj upravo govori šta rade Jevreji neki u tajnosti i tako nanose zlo. Isto je kada se ponavljaju radnje i datumi na koje su se slavili bogovi.
Ovo sto su radili jevreji nema veze sa onim sto su radili nasi preci! Jevreji su slavili lazne bogove (demone), a mi nismo. Nismo ni u tajnosti a ni javno to cinili!
Ono sto su nasi preci radili, to je da su umesto svojih paganskih obicaja sebi uzeli (i osmislili) Hriscanske!
A to nikako nije isto!
To je još opasnije nego direktno slavljenje tih praznika jer je prikriveno hrišćanskim praznikom
Vec sam objasnio da nista nije "prikriveno", niti je nacinjeno tako da izgleda kao Hriscanako a da je u sustini posredno obozavanje demona!
Nemas dokaze za takve tvrdnje! Jer crkva nije nikoga primoravala da uzme sebi "krsnu slavu". U nasoj teologiji (moze se proveriti) ne postoji zapovest o odredjivanju "krsne slave" onome koji se krsti. To se nije od naroda zahtevalo tada, a ne zahteva se ni danas!
Pa je sasvim besmisleno govoriti da je crkva nametala ljudima tu praksu..
Prema tome, crkva niti je "namestala datume" i svece i upodobljavala ih paganskim bozanatvima, niti je terala narod da pocnu takvo nesto da rade. Ono sto se desilo, jeste da je narod predjasnja bozanstva i obicaje zamenio za Hriscanske, te osmislio sebi praznike, koji su bili u novom duhu i u skladu sa novom verom koju su primili.
Ja ne krivim narod, i to je normalno. To se naziva se "inkulturizacijom", gde se neke prakse i narodni obicaji zamenjuju novima..
Crkva se tome nije protivila, jer u pozadini toga nije bilo nikakvog sinkretizma niti tajnog obozavanja demona!
A sto su se neke poveznice sa straom praksom zadrzale, nije nista neobicno, i to je normalno u poeziji! Sto ne dokazuje da je narod to cinio zato da bi prikriveno slavio demone! Naime, trebalo je vremena da se stara praksa potpuno zaboravi..
da ona popusti pred narodnim običajima već ona narode da nauči a to podrazumeva i da narodi ostave stare običaje.
Jovane, obicaji nisu losi ako nisu protivni Hriscanakoj veri. A ovi nisu bili!
Sta hoces da kazes? Da su svi obicaji losi? Pa ni Hristos nije rekao da su svi obicaji losi! Oni su samo losi kada su ispred evandjelja i Bozje reci, i ako se zbog njih zanemaruju bitnija Bozanska pravila. A ovi obicaji nisu imali takav efekat. Oni cak nisu ni zapovedani od strane crkve! Grci nemaju slavu, rusi nemaju slavu itd.. To nije deo dogmatike, to je deo kulture! I to ti dosta govori u startu!
Saturnalije jesu padale na datum oko Božića. Stvar je u tome što se praznici proslavljaju više dana.....i kod pagana postoje trodnevni i sedmdnevni ciklus praznika pa čak i mesec dana. Saturnalije i brumalije su padale u ovom periodu..saturnalije od 17 do 23.decembra jer je dan najkraći u ovom peridou. I zatim 23.decembar zadnji dan saturnalija i 24. decembar kao zadnji dan brumalija kada je dan najkraći narednih 3 dana koji obuhvata 25.decembar je taj trodnevni ciklus i tad počinje polako da se dan produžava...
Nije tacno, saturnalije i brumalije ne obuhvataju uopste 25. decembar. Praznici saturnalija i brumalija su se zavrsavali pre bozica, odnosno do 23. Ili 24. decembra su trajali a 25. se nije nista desavalo!
Zanimljivo je da crkva uzima bas 25. decembar koji niko u rimskom carstvu nije ni slavio!
Tek, kasnije, po osnivanju mitraizma, rimljani pocinju slaviti i ovaj 25. decembar, dok su Hriscani vekovima ranije imali ovaj datum i o njemu su diskutovali! (crkveni oci ga pominju). I tacno se zna kako su ga odredili, nisu gatali i bacali pasulj, vec su koristili bibliju i judejsku tradiciju u odredjivanju!
Sto nas dovodi do cinjenice, da je carska mitraisticka religija, u sebe preuzela i neke Hriscanske elemente a to su rekao sam - bozic (25. decembar), rodjenje u pecini, 12 apostola, vaskrsenje, vaznesenje, euharistiju..
Ti elementi su toliko identicni u mitraizmu, da bi neko danas mogao da tvrdi da je citavo Hriscanatvo zapravo nastalo iz mitraizma! (a to mnogi i tvrde).
Znaci, jos jedna prevara! Masonska laz!
HRISCANI SU IMALI OVAJ DATUM PRE RIMLJANA I NASTANKA MITRAIZMA!
Zatim imaš vatre, badnjak sve što se koristilo kod starih naroda da proslavljaju svoje praznike..imaš pijukanje, prizivanje na te praznike(koliko vatrice toliko parice...itd..već znaš) i to je ono što ti pričam..
Ti bi sada da ti ja sve izmisljotine pobijam ovde? Badnjak jeste paganski obicaj, ali je vezan za rimski obicaj, a posto se Bozic ili 25. decembar pominje kod Hriscana mnogo ranije nego je mitraizam uopste nastao, samim tim i ovaj obicaj se ne moze povezati sa nasom Hriscanstvom crkvom!
Radi se o "sinkretizmu" jer je mitraisticka religija preuzela i nase praznike! A to su radili da objedine verski sistem u carstvu, pa su pravili miks. Zato to pada istog datuma, ali jedno sa drugim nema bas nikakve veze! Rimljani su slavili boga sunca, a Hriscani su slavili Hrista istovremeno. Jos pre nego su rimljani ovo slavili, mi Hriscani smo imali taj datum. Znaci, kada ga niko nije ni slavio, mi smo ga imali!
Bolje bi ti bilo, da si malo vise citao, nego sto kopiras tudje gluposti..
Mire, krivo si procijenio Jovana, i zbog toga te on iznenađuje iz posta u post. Jovan nije tražitelj istine, kakvim se tebi čini, nego "tražitelj blata" kojim će se nabaciti na Kristovu Crkvu. Kad ovo razumiješ sve što ovdje piše bit će ti kristalno jasno.
Razumem ja da on trazi ono sto mu pase.
I ja sam se iznenadio kada sam saznao da je svo ovo blato kojim se oni gadjaju cista izmisljotina... Inace, ko trazi blato, sam se u njemu valja na kraju..