Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ma jok! Psiholoski razlog obozavanja krsta reci ce Tripo (Milos Bogdanovic), je zato sto su ljudi 'egoisti'! Ikone im podizu samoljublje, a nevidljivi Bog ih ukorava! Pa onda radije idu ikonama jer ih one ne osudjuju! Cuj "ne osudjuju ih"! :)

A nikako da objasni kako to "egoista" moze da obozava bilo sta drugo osim "samog sebe"! :p

Jad i beda od teologije! On i ne zna sta je "egoizam"!

Pa i tripo obozava krst ,moli mu se,ljubi ga...
Ali poreklo krsta je veoma zanimljivo,kao i njegovi mnogobrojni oblici...
Ja sam davno nasao na jednoj ikoni gde Dusanova zena nosi krst u obliku slova T,pa me zanima vase misljenje o toj ikoni .
Pre nego prilozim sliku ,mada mislim da sam je prilozio na pocetku ove teme...,uvek se pitajmo.
Jesu li apostoli nosili krstic oko vrata,ili ogroman krst na ramenu ili je to bila simbolika da svako svoj krst nosi??? Vratismo ovu temu iz zaborava
krst T kod nas Srba.jpg

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa i tripo obozava krst ,moli mu se,ljubi ga...

To kažeš jer ne možeš da objasniš psihološki aspekt obožavanja krsta.

Dakle JS nisu nikakvo svetlo za tradicionalne crkve.

Ja za razliku od tebe mogu da objasnim jer znam.

Oni obožavaju krst, ikone itd. da bi u sebi ugušili savest o potrebi za Bogom, zato im krst menja Boga. Pružaju im psihološku utehu.

Šta je problem sa Jehovinim svedocima?

Problem je što su oni odbacili učenje pravoslavlja samo zato što su primetili da ono odstupa od Svetog pisma, a ne zato što su shvatili smisao Svetog pisma i sukobljenost duha Svetog pisma sa duhom pravoslavlja.

Tačno je da se nigde u Svetom pismu niko ne moli Mojsiju, Enohu, Ilji kao kakvom zastupniku pred Bogom, niti ima njihovih ikona zabeleženih u Pismu, itd. Ali ako pitamo Jehovinog svedoka zašto je to greh, oni neće znati da odgovore sa razumevanjem smisla na to pitanje. Oni ne shvataju da su ikone i sveci greh zato što pružaju psihološku utehu kojom čovek kod sebe ugušuje svest o potrebi za reformom sopstvenog duha i karaktera.
Oni će reći da za razliku od pravoslavnih vernika drže Božje zapovesti, a ne ljudske zapovesti, a da pri tome uopšte ne razumeju razliku u smislu tih zapovesti. Ljudske zapovesti su tako površne da njihovo usvajanje ne zahteva reformu srca. Ako držiš pravoslavne običaje, koje jedan pravoslavni vernik smatra esencijom pravoslavlja, tada možeš primetiti da za njihovo držanje uopšte nije potreba reforma motiva tvoga srca.
To su zahtevi koji duhovno ne obavezuju i koje je lako telesnoj prirodi da ispunjava svojom moći samokontrole. To su razni rituali, običaji, dobra dela, praznici. No, ako hoćeš da držiš zapovesti Božje, one zahtevaju reformu srca da bi mogle da se ispune, zahtevaju da čovek osvedočen o greh srca padne pred Gospoda i zavapi za oslobodjenjem od sile greha. Takvu veću svetlost Jehovini svedoci ne pružaju pravoslavnim vernicima, već isto kao i pravoslavni propovedaju ljudske zapovesti koje imaju formu Svetog pisma.

Jehovin svedok napušta pravoslavlje jer formalno shvata da ono zastupa drugačiju nauku u odnosu na Pismo, ali ne razume zašto je pravoslavna nauka loša, pa mu ta površnost ne pomaže da ne bude prevaren učenjem Jehovinih svedoka koje je isto tako prepuno ljudskih zahteva kao i pravoslavlje.
Njemu zapravo godi da može sa visine da pljuje po nekoj zabludi, jer se tada oseća nadmoćnije i zato što time doživljava relaksaciju sopstvene nečiste savesti, ali on time ni sebi a ni pravoslavnima ne pomaže jer im ne otkriva smisao zašto je pravoslavlje religija koja će ljudskim zapovestima navesti vernika da vodi borbu na pogrešnom planu, planu licemerstva, i tako ga sačuvati od iskrenog pokajanja za grehe srca.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Najbolji primjer za ovo si ti, a akademik Miloš ovo dijagnosticira kao "duhovno đubretarstvo".

Ne samo duhovno đubretarstvo nego pre svega duhovno besnilo, lyssa spiritualis, poznatije i kao ecclesiophobia mileritismi, čiji je simptom i solarophobia, negiranje činjenica, narciosidnost....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne samo duhovno đubretarstvo nego pre svega duhovno besnilo, lyssa spiritualis, poznatije i kao ecclesiophobia mileritismi, čiji je simptom i solarophobia, negiranje činjenica, narciosidnost....

Sve što je Kristovo oni najviše mrze. Crkvu, Euharistiju i Isusovu Majku. A kako je križ simbol svega ovoga, oni bi najrađe po križu pišali.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sve što je Kristovo oni najviše mrze. Crkvu, Euharistiju i Isusovu Majku. A kako je križ simbol svega ovoga, oni bi najrađe po križu pišali.

Upravo to i rade obespredmećujući Kristovu žrtvu. Da ne govorim o onima koji ga na kolac nabijaju (Raselovci).

No, neka ih. Sami sebi kupuju kartu za Pakao (u koji ne veruju, po čemu su gori čak i od muslimana, jer isti ne negiraju pakao - džehenem) iz koga ih ni milost Božija spasiti neće. Što su birali, tako će i dobiti. Nihilizam propovedaju, nihilizam će i dobiti.

Natrag