Kršćanin se krsti ispovjedajući vjeru u Trojedinog Boga, a adventisti ispovjedajući vjeru u Ellen White

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pogledajte prilog 159853
Pogledajte prilog 159854

Pitanje za oboje, i za bezimenu i za miru - JE LI ONO GORE I OVO DOLJE PLAGIJAT!?!?!?

Pogledajte prilog 159855
Pogledajte prilog 159856

Nije plagijat samo ako je imala fotografsko pamcenje :)

Ali u kolikom postotku je sve ovo?

Ako se ovo pojavljuje na jednoj strani, pa se onda na 10 ne pojavljuje, vec su njene reci, pa se opet pojavljuje na jednoj, pa na 5 strana ne, mogli bismo da tvrdimo da je citirala.

Ja mogu razumeti da neko nesto i prepise i citira (a za to ne trazi dozvolu), ali ne mogu da verujem da je bukvalno sve prepisala, kopirala cele knjige, i to predstavila kao svoje. Za to bi mogle da pljuste ozbiljne tuzbe..

Isto tako hocu da vidim kakav je bila govornik, mozda je sve to zapamtila napamet :)

Po ovome sto si ti postavio, ispada da ona nije umela ni da bekne, bukvalno..

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Isto je u tom smislu što su to ljudi Božiji. To pokazuje da verni Bogu nisu nužno siromašni.

Siromaštvo nije standard. Znam da se nekima čini da je siromaštvo u Novom Zavetu neki ideal, ali to naprosto nije tako. I u Novom Zavetu imamo bogate ljude.

Imamo i u Starom Zavetu siromašne. Ni jedno ni drugo nije dokaz samo po sebi za Boga već Bog sa pojedincima radi na drugačiji način. Mladiću je trebalo da se oslobodi bogatstva jer mu je ono bilo balast. Ali nekom drugom nije. Sve zavisi od osobe do osobe i njenih potreba.
Razumijem, no ti mene ne razumiješ očigledno. Znači onim čime se ona bavila ne može se svaki čovjek baviti, a posebno ne nježan i empatičan. To je moj stav. Abraham i ostala ekipa nisu se time bavili.. Da ti bolje pojasnim ako sam nerazumljiva ima nešto u tome kad Slap pusti Stojadinka ovce šiša pripomaže joj Radiša, samo ja nisam takav tip da bi na taj način prikazala stvari...Nisam sigurna da je ona bila vođa kulta ali time se bave i takvi ljudi.. kontrola novac a sve pod plaštom duhovnosti i obećanja da će te ako pratite tog čovjeka ili ženu naslijediti Kraljevstvo nebesko i slično

P.S. Zapravo ono što je Isus rekao mladom bogatašu je ideal koji je Isus tražio ako bi netko htio biti biblijski kršćanin i ako bi htio shvatiti Bibliju doslovno. No ljudima se teško toga držati, mnogi su materijalisti i takvo je doba došlo. To ne prestaje biti ideal i Isusova pouka samo zato što se ljudi nisu držali toga i ne drže se toga. Precizno i jednostavno je Isus sve objasnio mladom bogatašu.

Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!"

On mu odgovori: "Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti." Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: "Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.

Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: "Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!" Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: "Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."
Mk 10,17-30

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
P.S. Zapravo ono što je Isus rekao mladom bogatašu je ideal koji je Isus tražio ako bi netko htio biti biblijski kršćanin

A možda bi mogli razumeti da je u slučaju Elen se poklopilo to što za tu posebnu službu koju je imala biva nagrađena na ovaj način. Mi sad ovde ulazimo u motive nečije vernosti i službe. Naravno, legitimno je.

Ali da bismo ovo onda pravilno shvatili, trebamo videti šta je da žena sve činila za druge, kako je raspolagala sa takvim imanjem, koliko se ona odricala drugih stvari u cilju propovedanja, pisanja, traganje za istorijskim izvorima za ono što piše, kolikom broju ljudi je matrijalno pomogla, kako je odgajala i pomagala drugu decu, siroičiće i još mnogo stvari koja je ona činila za druge, odričući se svog života, udobnosti i konformizma.

U tom kontekstu treba gledati onda i blagodeti kojeiz toga slede u materijalnom. Tako da treba šire gledati, i promisliti da li misionski radnik podrazumeva uvek siromaštvo ili je to pre svega rad za Hrista koji ne mora imati isti obrazac vezan za ono što se ljudima čini da je skromnost a to je siromaštvo. Jer skromnost ne podrazumeva siromaštvo. Možda te to sablažnjava, to poistovećivanje skromnosti i siromaštva ali to ni na koji način ne treba poistoveti. Biblija to ne poistovećuje.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
A možda bi mogli razumeti da je u slučaju Elen se poklopilo to što za tu posebnu službu koju je imala biva nagrađena na ovaj način. Mi sad ovde ulazimo u motive nečije vernosti i službe. Naravno, legitimno je.

Ali da bismo ovo onda pravilno shvatili, trebamo videti šta je da žena sve činila za druge, kako je raspolagala sa takvim imanjem, koliko se ona odricala drugih stvari u cilju propovedanja, pisanja, traganje za istorijskim izvorima za ono što piše, kolikom broju ljudi je matrijalno pomogla, kako je odgajala i pomagala drugu decu, siroičiće i još mnogo stvari koja je ona činila za druge, odričući se svog života, udobnosti i konformizma.

U tom kontekstu treba gledati onda i blagodeti kojeiz toga slede u materijalnom. Tako da treba šire gledati, i promisliti da li misionski radnik podrazumeva uvek siromaštvo ili je to pre svega rad za Hrista koji ne mora imati isti obrazac vezan za ono što se ljudima čini da je skromnost a to je siromaštvo. Jer skromnost ne podrazumeva siromaštvo. Možda te to sablažnjava, to poistovećivati skromnosti i siromaštva ali to ni na koji način ne treba poistoveti. Biblija to ne poistovećuje.
Da to je istina da skromnost i siromaštvo nisu uvijek isto, ali pregledala sam obje strane novčića i ne smatram da je ona skromna. Njen sin je dao takve novce da se retušira njena slika u doba kad to nije bila mala stvar, u doba kad su ljudi satima sjedili da se uopće stvori jedna slika/fotografija to je za nas danas nešto nepojmljivo...
Moguće je da Bog može takvu osobu iskoristiti za svoje djelo. Balam je imao problema sa materijalizmom. Samo sam rekla da je malo pretenciozno od nje da kaže da je žena nježnog srca, nije baš samokritično...U svojim svjedočanstvima je bila kritična prema drugima ali za sebe uvijek blaga npr. kad je ona depresivna to je za žaliti kad je drugi depresivan to je grijeh i Bog to ne voli, Ne sviđa mi se baš takav tip ljudi ako prolaziš nešto trebaš imati razumjevanja za druge isto, to se zove empatija, nježnost i milosrđe

I ako imam dar proročanstva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu vjeru, da i gore premještam, a ljubavi (milosrđa) nemam, ništa sam (Prva poslanica Korinćanima 13,2)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da to je istina da skromnost i siromaštvo nisu uvijek isto, ali pregledala sam obje strane novčića i ne smatram da je ona skromna. Njen sin je dao takve novce da se retušira njena slika u doba kad to nije bila mala stvar, u doba kad su ljudi satima sjedili da se uopće stvori jedna slika/fotografija to je za nas danas nešto nepojmljivo...

Razumem tebe, ali ni to ne može govoriti o motivima i pobudama.

Moguće je da Bog može takvu osobu iskoristiti za svoje djelo. Balam je imao problema sa materijalizmom. Samo sam rekla da je malo pretenciozno od nje da kaže da je žena nježnog srca, nije baš samokritično..

Možda on misli na način njenog pristupa ljudima, njenim razgovorima, njenom sažaljenju na ljudsku bol. Šta god, teško možemo negirati da nije bila mekog srca zato što je bila materijalno obezbeđena, ali naravno, ne možemo ni reći da jeste. Subjektivno shvatanje je jedno a dela i pobude nešto drugo. Zato kažem, opet trebamo biti jako pažljivi kada po spoljašnjosti sudimo..da liza nekoga ili protiv nekgoga.

Neka nas Gospod vodi u našim životima.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
U svakom slučaju ne poznajem je ona je umrla 1915, ali ako je ostavila tako trule rodove u kontekstu raznih fanatika i grupa to nije mala stvar. Teško da netko tko plaši ljude ako ne platiš desetak, da će mu se nešto loše desiti je osjećajan. Još je i taj desetak vrlo upitna doktrina. Gledaj kako želiš... Moj stav je da se prodajom duhovnosti ne može baviti osjećajna i empatična osoba, naravno takve osobe koje se time bave one često glumataju zarad drugih stvari i ciljeva. Uostalom ona prepričava svoj san, a ne prave riječi svog muža jer je on umro. Ne zaboravi mrtvi ne znaju ništa.
Nemam problema ako se ne slažeš sa mnom.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Doktrina oko desetka jeste ostavljena da svako za sebe to razume. Naravno, pokret je uvideo da je desetak jedan od stavki učenja i zato smtraju da je to važan segment vere. Ali to svakako opet nikaga ne obavezuje ako je kroz Pismo osvedočen drugačije. Zato nemoj ni kroz to gledati neku anomaliju, jer doktrinarno uverenje i insistiranje na njemu je stvar vere a ne karkatera.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Doktrina oko desetka jeste ostavljena da svako za sebe to razume. Naravno, pokret je uvideo da je desetak jedan od stavki učenja i zato smtraju da je to važan segment vere. Ali to sakako opet nikaga ne obavezuje ako je kroz Pismo osvedočen drugačije. Zato nemoj ni kroz to gledati neku anomaliju, jer doktrinarno uverenje i insistiranje na njemu je stvar vere a ne karkatera.
Jovane, mene je zaista zanimao adventizam vidjela sam u tome nešto, ali vidjela sam spise gdje ona plaši s desetkom.. Ja ti preporučujem da staneš. Ili još bolje ja ću stati, a ti misli što hoćeš, nisam od onih koje će pasti na "zar vjeruješ vlastitim očima više nego meni"
Da, vjerujem vlastitim očima, jer pisano je da je proklet čovjek koji se pouzdaje u drugog čovjeka.

Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka, i slabo tijelo smatra svojom mišicom Jeremija 17,5a

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, mene je zaista zanima adventizam vidjela sam u tome nešto, ali vidjela sam spise gdje ona plaši s desetkom..

Samo sam ti ukazao zašto je opravdano tražiti da se ispoštuje desetak kod onih koji tako veruju. Ona svakako neće govoriti o važnosti desetka onima koji kroz Bibliju ne smatraju da je obavezujuć. To je poseban kontekst..zato ti pomažem da taj kontekst razumeš.

A na tebi je svakako pre svega da dogmatski ovo pitanje razumeš kako smatraš da treba, kao i sve ostalo. Tvoja savest je tu da te vodi u tvojim opredeljenjima i da ih svakako izneseš, preporučiš i to je sve normalno. Sve je to dobrodošlo.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da li je iko odgovorio Slapu na one tekstove gde se vidi da je kopirala tudje knjige?

Ja se slažem sa Slapom, makar mi nije važno da li je kopirala tuđe tekstove i u kojem postotku, ali vidim da se o tome raspravlja na internetu, ne samo na ovom forumu nego općenito u svijetu. Gledajući u cjelini lik i djelo Ellen White i cijeli taj pokret i sve sljedbenike kao i sve kritičare, rekla bih: Mutno je!
Vjerujem da su njezine riječi mogle potaknuti ljude na pobožnost i izazvati suze u očima. OK., ali isto tako mi se čini da je mnogima bila i jest kamen spoticanja. Ja joj nikada ne bih vjerovala. :) Dosta je jedna laž, (kao npr. ono da je Bog odbacio grešnike..) da budem i ostanem sumnjičava prema njezinoj nauci. Bog je sama Istina i bistra, živa Voda, a ti ubaci u čašu bistre vode samo jednu kap crne boje, tuša ili otrova, pa ju kasnije pij...To je to!

Natrag