Krompir na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjeni mladi krompirići

Punjeni mladi krompirići

230223_punjeni-krompir_f.jpg

Potreban vam je krupan ivanjički roze mladi krompir: nemojte ga ljuštiti, već ga samo dobro operite i izribajte koru četkom. Namažite ga maslinovim uljem i stavite da se peče 40 minuta u rerni na temperaturi od 200 stepeni. Kada se ispeče, izdubite ga i napunite.

TRI VRSTE "PUNJENJA"

1. Tikvica i sir - Oljuštite manju tikvicu, isecite je na kockice, pa izdinstajte povrće na kašičici istopljenog putera. Ovom smesom napunite krompir. Odozgo narendajte malo trapista, pa ga vratite u rernu na nekoliko minuta da se zapeče.

2. Dinstano povrće - Pola mlade kelerabe, jednu manju šargarepu i šaku mladog graška izdinstajte na malo ulja i sitno iseckanoj glavici mladog luka. Kada je povrće gotovo, dodajte mu iseckano lišće peršuna i dve kašike pavlake. Ovom masom napunite krompir, pa ga zapecite u rerni.

3. Mleveno meso i pečurke - 200 g mlevene teletine izdinstajte na sitno isečenoj glavici mladog luka. Začinite sa peršunovim listom i nekoliko zrnca soli, a zatim dodajte šaku sitno iseckanih šampinjona. Napunite krompir, a odozgo narendajte malo trapista. Vratite u rernu da se zapeče.

Izvor: Lepota i zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatični kroketi od krompira

AROMATIČNI KROKETI OD KROMPIRA

1.jpg

POTREBNO JE
500 g krompira, 2–3 kašike brašna, 2 jajeta, origano, majčina dušica, so

PRIPREMA

Krompir kratko kuvajte s ljuskom, ali tako da ostane čvrst. Kada se ohladi, ogulite ga i narendajte na krupno rende. Dodajte umućena jaja i začine pa sve dobro promešajte. Zagrejani teflonski tiganj sasvim malo nauljite, pa kutlačom vadite smesu i pržite s obe strane.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Smok od krompira i piletine

SMOK OD KROMPIRA I PILETINE

2.jpg

POTREBNO JE

500 g krompira, 200 pilećeg mesa, 100 g kajmaka, glavica crnog luka, so, biber, peršunovo lišće

PRIPREMA
Krompir dobro očistite i operite. Crni luk sitno iseckajte i u šerpi od pet litara propržite na ulju. Dodajte na kocke sečen krompir i iseckano pileće meso. Kuvajte 40 minuta, a zatim začinite po želji. Kada jelo bude gotovo, servirajte ga u tanjire, a u svaki stavite po kuglicu kajmaka.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rol viršle u krompiru

ROL VIRŠLE U KROMPIRU

1.jpg

POTREBNO JE

5 krompira, 2 jajeta, 3 kašike brašna, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, viršla, so, biber
ZA SOS 1 dl ulja, 2 kašike brašna, 100 g spanaća, 5 čenova belog luka, 2 dl mleka, so, biber

PRIPREMA
Krompir operite i kuvajte ga u ljusci 30 minuta. Kad bude kuvan, izvadite ga i oljuštite, dobro ga ispasirajte, dodajte jaje, brašno, so, biber, sitno seckani beli luk i sve dobro izmešajte. Masu stavite na dasku i oklagijom je razvucite u dužini jedne viršle. Sa viršle skinite opnu, pa je stavite na sredinu razvučenog krompira. Lagano nožem odvojte od daske masu i urolajte. Lagano prenesite u duboko ulje i pržite dok ne porumeni. Dok se prži, u tiganj nalijte ulje i na njemu propržite crni luk, pa spanać, pržite deset minuta, dodajte kašiku brašna, prelijte mlekom, začinite, te sos krčkajte 10 minuta. Rolovane viršle služite uz sos.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karađorđeva od krompira

KARAĐORĐEVA OD KROMPIRA

1.jpg

POTREBNO JE

4 krompira, 100 g kajmaka, 2 jajeta, 3 kašike brašna, 3 kašike prezli, so, biber, 300 g mešanog povrća, glavica crnog luka, 1 dl ulja, so, biber

PRIPREMA
Krompir operite i stavite u vodu da se kuva, a kad omekša, skinite mu ljusku i dobro ispasirajte. Dodajte jaje, brašno, prezle, so i biber po želji, pa sve dobro izmešajte. Tako pripremljenu masu stavite na alu-foliju, rastanjite je kao pljeskavicu i po sredini stavite kajmak, lagano foliju umotajte u rolnu da dobijete oblik Karađorđeve šnicle. Pecite je u dubokom ulju dok ne porumeni. Prelijte je majonezom i služite uz povrće.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pekarski krompir sa vrganjima

Pekarski krompir sa vrganjima

18kromp.jpg

Za 4 osobe:
600 g krompira, 400 g vrganja, 200 g kačkavalja, 3 kašike prezli, 2 čena belog luka, 3 kašike svežeg, seckanog peršuna, 1,5 dl povrtnog bujona iz kocke, 40 g butera, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Krompir u ljusci prelijte hladnom vodom i kuvajte 25 minuta. Ocedite, oljuštite i isecite na kolutove debljine 1 cm. Vrganje očistite vlažnim sunđerom, uklonite im tvrđi deo nogice, isecite na listiće i zajedno sa očišćenom glavicom belog luka pržite tri-četiri minuta u vrelom ulju.

Posolite, pobiberite, promešajte, izvadite beli luk i sklonite s ringle. Vatrostalnu posudu bogato premažite buterom i u njoj ređajte sloj krompira, sloj mešavine od usitnjenog preostalog belog luka, peršuna i prezli, sloj pečuraka i sloj kačkavalja, isečenog na listiće.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, prelijte povrtnim bujonom, odozgo rasporedite komadiće butera, prekrijte aluminijumskom folijom koju ste na nekoliko mesta probušili viljuškom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pred kraj pečenja uklonite foliju, pecite još 10 minuta i servirajte toplo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kroketi

Kroketi

17 (2).jpg

Potrebno je:
1 kg mladog krompira, 2 kašike brašna, 100 g rendanog dimljenog kačkavalja, 3 šnite kuvane šunke, glavica crnog luka, jedno jaje, 5 kašika prezli, ulje za prženje, so i biber po ukusu.

Krompir očistite, skuvajte i ispasirajte u pire. Ostavite da se dobro ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. U međuvremenu pripremite kačkavalj, sitno iseckajte crni luk i šunku.

Pire krompir pomešajte sa brašnom u velikoj posudi, dobor promešajte, pa dodajte kačkavalj, šunku i luk. Dlanovima rolajte kuglice po željenoj veličini. Umutite jaje, posolite i pobiberite. Krokete ubacite u jaje i dobro uvaljajte u prezle sa svih strana. Pržite u dubokom ulju minut-dva, a zatim vadite na papir da se ocede. Poslužite kad se malo ohlade, kao prilog možete da servirate senf ili tartar sos.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pire krompir na francuski način

Pire krompir na francuski način

17 (3).jpg

Potrebno je:
2 kg mladog krompira, šolja kisele pavlake, 400 g feta sira isečenog na kockice, 20 g butera, 2 kašike rendanog dimljenog kačkavalja ili parmezana, struk mladog belog luka, morska so i biber po ukusu.

Krompir očistite, skuvajte u slanoj vodi i isecite na četvrtine. Stavite u tiganj i na umerenoj temperaturi pecite sa kiselom pavlakom nekoliko minuta, zatim dodajte istopljeni buter i feta sir.

Promešajte i kad se smesa sjedini, izvadite je i ispasirajte mikserom da dobijete glatku masu. Po ukusu dodajte so i biber. Pire krompir sipajte u pleh koji ste obložili kolačarskim papirom, pospite rendanim dimljenim kačkavaljem ili parmezanom, prekrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvadite iz rerne, sklonite foliju, prevrnite pire na drugu stranu i pecite još 10 minuta da druga strana dobije zlatnu nijansu. Izvadite, pospite sitno iseckanim mladim belim lukom i servirajte kao toplo predjelo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krompir sa crvenom paprikom

KROMPIR SA CRVENOM PAPRIKOM

1.jpg

POTREBNO JE
500 g slanine, 8 oljuštenih krompira, 6 crvenih paprika, 4 glavice crvenog luka, kašika seckanog peršuna, 2 kašičice seckanog ruzmarina, čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, biber

PRIPREMA

Stavite u činiju režnjeve slanine, kriške krompira, crveni luk isečen na osmine, paprike narezane na trake, peršun, ruzmarin i izgnječeni beli luk. Pobiberite i prelijte uljem, pa mešajte da se svi sastojci oblože uljem.
Kašikom sipajte dobijenu mešavinu u blago podmazanu vatrostalnu posudu. Pecite oko sat vremena na 200 stepeni dok krompir ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskav.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatični pečeni krompir

Aromatični pečeni krompir

1.jpg

Potrebno je:
4 krompira, 4 šake oraha, 2 glavice crvenog luka, 4 kašike suvog grožđa, 3 kašike meda, 2 kašike jabukovog sirćeta, 1 kašika cimeta, 1/4 kašike kardamona, 1/4 kašičice rendanog muskatnog oraščića, so i biber po ukusu.

Krompir operite, oljuštite i isecite na četvrtine. Poređajte na pleh koji ste obložili kolačarskim papirom i preko pospite krupno isečen crveni luk, orahe, sirće, cimet, kardamon, muskatni orah, suvo grožđe i med. Posolite i pobiberite po ukusu. Pecite dok krompir ne omekša. Ukoliko ne volite ukus pečenih oraha, možete da ih stavite i posle pečenja.
 
Natrag
Top