Krofne - razne vrste

Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Krofne

Krofne

img48c8c1bec6d96.jpg


Potrebni sastojci:

500 g brasna
40 g kvasca
2,5 dl mleka
50 g secera
2 kasike ulja
2 zumanca
pola kasicice soli
1 l ulja za przenje
2 dl ruma
prah secer za posipanje


Priprema jela:

Zamesiti kvasac sa mlekom i malo secera. Ostaviti na toplom oko 15 minuta. Brasno prosejati, napraviti udubljenje na sredini, dodati kvasac, preostali secer, ulje, zumanca, so i rum. Zamesiti testo i ostaviti oko 30 minuta da nadodje. Razviti testo na oko 2 cm debljine i casom vaditi krugove. Ostaviti krofne 15 minuta da jos malo narastu. Zagrejati ulje, staviti nekoliko krofni, pokriti posudu i prziti 3 minuta. Okrenuti krofne rupicastom kasikom i nepoklopljene prziti jos 3 minuta. Przene krofne posuti prah secerom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krofne od sira

Krofne od sira

89621_krofna_f.jpg


Potrebno je:

500 g brašna
500 g sira
1 kašika margarina
pakovanje kvasca
pola šolje mleka


Priprema:

Zamesite testo od brašna i sira na dasci za mešenje, dodajte margarin i kvasac koji ste prethodno potopili u pola šolje toplog mleka. Testo dobro izgnječite, a zatim razvijte koru debljine jednog prsta, vadite krofne i ostavite da uskisnu. Zatim ih pržite na vrelom ulju da porumene sa obe strane.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krofne sa džemom

Krofne sa džemom

Za 4 osobe: 1 kg mekog brašna, 160 g šećera, 80 g maslaca, 2 cela jajeta, 3 žumanca i jedno belance, 2 kesice vanilin šećera, paketić kvasca, na vrh noža soli, 4 dl mlakog mleka, 0,5 dl ruma, istrugana limunova kora, džem za punjenje, šećer u prahu za posipanje i ulje.

Kvasac razmutite u 2 dl mlakog mleka, dodajte malo šećera i kašiku brašna i ostavite da odstoji desetak minuta. Pomešati brašno, nadošli kvasac i sve ostale sastojke, osim ruma i pekmeza, i mesiti da dobijete glatko testo. Sipajte rum, premesite i ostavite da odstoji još 30 minuta. Na radnoj površini koju ste posuli brašnom razvucite testo na debljinu od oko 1 cm, i čašom odvajajte krugove za krofne. Jedan krug premažite slojem džema, a ivicu drugog kruga premažite belancem, pažljivo spojite krugove, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji još 15 minuta, da krofne nadođu. U većem tiganju zagrejte ulje, pa jednu po jednu krofnu pažljivo spuštajte u vrelo ulje i pecite po 2-3 minuta sa svake strane da dobiju zlatno-žutu boju. Poređajte na tanjir, pospite šećerom u prahu i odmah servirajte.



 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2010
Poruka
3
Pravila sam svakakve krofne i moram, mada nevoljo, priznati da nisam bas nekakav majstor za ovu poslasticu ali bih ipak isprobala, pa molim ako koja domacica ima recept za krofne koje se peku u kalupima, to jest donut krofne. Unapred zahvalna.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krofne iz rerne

Našla sam Vam nešto u Minjinoj kuhinjici. Probajte, pa nam recite kakve su. :)

Krofne iz rerne



Potrebno :

  • 2 žumanca
  • 2 ravne kašike masti
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kocka kvasca
  • 500 ml mleka
  • 950 gr brašna
Staviti kvasac u mlako mleko da nadođe. U vanglici promešati mast,žumanca,šećer i so.Dodati mleko sa nadošlim kvascem.
Zamesiti testo sa brašnom,da bude mekše ali da se ne lepi za prste.Ostaviti da odstoji 30 minuta i onda krofne vaditi modlicom ili čašom sa oštrom ivicom.Testo rastanjiti na 6-7 mm i ostaviti krofne desetak minuta da nadođu.



Nakon 10 minuta krofne okrenuti na drugu stranu i ostaviti ih još 10 minuta da nadođu. Zagrejati rernu na najjače(250 °C). Svaku krofnu premažemo sa uljem uz pomoć četkice. Stavimo da se peku i smanjimo temperaturu rerne na 200 °C i pečemo 10 minuta. Kada su pečene, izvadimo iz rerne i pokrijemo par minuta sa krpom, a onda ih pospemo sa šećerom u prahu i punimo po želji.





Izvor: Minjina kuhinjica



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karnevalske krofne

Karnevalske krofne

19 m (1).jpg

Za 4 osobe:170 g brašna, 30 g maslaca, jaje + žumance, 80 g šećera, 15 g pivskog kvasca, 100 g džema od kajsija, 3 kašike mleka, 3 dl ulja, pola kesice vanilin šećera i so.
Za poslastičarski krem:
30 g brašna, 2 dl mleka, limun, 2 žumanca, 40 g šećera i pola štapića vanile.

Kvasac razmutite u 3 kašike tople vode, dodajte 35 g brašna i promešajte da dobijete glatku, elastičnu smesu. Prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta. Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, dodajte celo jaje, žumance, komadiće maslaca, 30 g šećera, vanilin šećer i na vrh noža soli. Mesite snažno vrhovima prstiju, pa dodajte nadošlu smesu od kvasca i brašna, premesite, napravite jufku, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji dva sata na sobnoj temperaturi. Za to vreme zagrejte do vrenja mleko u koje ste umešali struganu limunovu koru i umočili pola štapića vanile. Kada proključa, procedite i ostavite sa strane. U posebnoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, snažno promešajte i postepeno sipajte proceđeno toplo mleko. Promešajte i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi dok se krem ne zgusne. Nadošlo testo istanjite na debljinu od oko 5 mm i šoljicom za kafu odvojite 16 diskova prečnika 8 cm. U sredinu 8 diskova položite po 2 kašičice pripremljeneog krema, a na preostale diskove položite po 2 kašičice džema od kajsija. Ivice premažite mlekom i pažljivo položite jedan disk preko drugog, tapkajući po ivicama da se dobro zalepe. Ovako pripremljene krofne prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 60 minuta. Dve po dve krofne pecite u vrelom ulju da porumene sa svih strana i ređajte ih na upijajući papir. Pred serviranje pospite šećerom u prahu.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krofne koje su jeli i kraljevi

Krofne koje su jeli i kraljevi

223278_krispykremedonuts_f.jpg

Sastojci: 1/2 kg brašna, 40 g svežeg kvasca, 1 dl mleka, 7 žumanaca, 50 g šećera, 100 g maslaca, 2 kesice vanilin šećera, 1 čašica ruma, kora od 1 limuna, sok od 1/2 pomorandže, 1/2 l ulja, 100 g šećera u prahu


Priprema
U sredini brašna zamesite kvasac sa mlekom. Sačekajte da kvasac uskisne, pa sve zajedno zamesite. Dodajte žumanca, šećer, rastopljen maslac, vanilin šećer, rum, koru od limuna, sok od pomorandže.
Testo ulupajte da se odvaja. Rastanjite testo na 1 cm.
Čašom vadite krugove i stavljajte po dva poklopljena. Ponovo sa čašom manjeg prečnika vadite krugove da bi se spojili. Ostavite ovako formirano testo na mlakom 1 sat da uskisne. Krofne treba da se utrostruče.
Dobro ugrejte ulje. Pržite krofne, prvo na suprotnoj strani na kojoj su stajale. Obavezno prvu stranu pržite poklopljeno.
Kada krofne okrenete na drugu stranu, otklopite posudu do kraja prženja. Pržene krofne ocedite i uvaljajte u šećer u prahu. Služite tople.

Izvor: B92



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Američke krofne

Američke krofne

19-AMERICKE-KROFNE.jpg

Za 4 osobe: 225 ml mlakog mleka, 60 g šećera, jaje, 450 g brašna, 7 g suvog kvasca, 100 g maslaca, 2 kašičice ekstrakta vanile, prstohvat soli, malo otopljenog maslaca i šećera.

Penasto umutite jaje sa šećerom, pa postepeno dodajte mleko, ekstrakt vanile, dve trećine brašna pomešanog sa kvascem i mutite da dobijete homogenu smesu. Dodajte još i komadiće maslaca, mutite pet minuta, pa stavite preostalo brašno i mešajte dok ne dobijete glatku, elastičnu masu.
Ovako dobijeno testo preručite na brašnom posutu radnu površinu, kratko premesite i kada počne da se odvaja sa prstiju preručite ga u podmazanu posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 60 minuta. Nadošlo testo istanjite na debljinu od oko 1 cm i uz pomoć dva kalupa (jedan prečnika 7,5 cm, a drugi 2,5 cm) vadite krofne, ređajte ih u pleh obložen kolačarskim papirom, ostavljajući između njih dovoljno prostora da narastu. Prekrijte providnom folijom i ostavite sa strane 30 minuta. Pecite najduže 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, ili dok krofne ne dobiju zlatno-žutu boju. Još tople krofne premažite otopljenim maslacem, obilato pospite šećerom i servirajte kada se sasvim ohlade.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Francuske krofne

Francuske krofne

1.jpg


Za 4 osobe: 150 g brašna, 3 jajeta + 2 belanca, 75 g maslaca, 175 ml vode, 50 ml mleka, 2 kašičice šećera, prstohvat soli, ulje za prženje i šećer u prahu za posipanje
.


U šerpi pomešajte vodu i mleko, dodajte maslac, šećer i so i kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa sklonite s ringle, odjednom dodajte celu količinu brašna, snažno promešajte i šerpu vratite na ringlu čiju ste temperaturu prethodno smanjili. Mešajte nekoliko sekundi, pa dobijenu masu preručite u mikser. Uz stalno mešanje, dodajte jedno po jedno jaje, zatim belanca i mutite da dobijete glatku smesu. Preručite je u kolačarski fišek sa širim otvorom i na poslužavniku koji je obložen papirom za pečenje formirajte krugove. Poslužavnik ostavite da odstoji u zamrzivaču 15 minuta. Ohlađene krugove pržite u vrelom ulju i pecite da porumene sa obe strane. Ispečene francuske krofne ređajte na upiijajući papir, pospite šećerom u prahu i servirajte tople.

(Novosti)




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mekane punjene krofnice

Mekane punjene krofnice

1.jpg

Sastojci:

  • 170 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 500 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 žumanceta
  • 90 g šećera
  • 50 g putera
  • malo soli
  • 1 l ulja
  • 300 g džema za punjenje
Priprema:


1. Zagrejati oko 100 ml mleka, udrobiti kvasac i dodati 150 g brašna. Umesiti i ostaviti na toplom mestu oko 30 minuta da uskisne.

2. Razmutiti jaja i žumanca sa 40 g šećera, pa dodati testu, zajedno sa preostalim mlekom i brašnom. Dodati puter, malo soli, izmesiti i ostaviti da miruje na toplom, oko 45 minuta, da naraste.

3. Razviti testo i 25 kuglica i poređati ih po krpi posutoj brašnom. Pokriti i pustiti još 30 minuta da naraste. Zagrejati ulje.

4. Ispržiti krofnice i ostaviti ih na salveti da upije višak ulja. Sipati džem u špric za ukrašavanje kolača, probosti krofne i ušpricati džem. Uvaljati krofne u ostatak šećera.

Izvor: Stvarukusa.rs
 
Natrag
Top