Kraj profesionalizacije vojske i ukidanje vojnog roka

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Ja sam se prijavio sam, sa 20 godina sam otisao u vojsku, bilo je to 2003 u Krusevcu. Oni koji su bili problematicni nisam primetio da ih je vojska promenila na bolje. Imao sam jednog u klasi koji je bio narkoman. Roditelji su ga poslali u vojsku misleci da ce ona od njega napraviti coveka. Pokusali smo da mu pomognemo, ali nije vredelo. Par puta je plakao ko malo dete kad je u krizi, a hteo je i sam sebi da lomi ruke, samo da bi ga pustili kuci. Bilo je i onih koji su bili na robiji, kao i onih koji su vec posle drugog dana trazili psihologa, jer su zeleli da se vrate kuci, ali mogu da kazem da vecina mojih drugova iz klase se na kraju nije pokajalo.
Sto se mene licno tice, vojska je jedno dobro iskustvo. Ne kajem se sto sam je sluzio. Imao sam mogucnost i tada da se prijavim za civilno sluzenje, ali sam sam izabrao redovno sluzenje vojnog roka. I danas bih isto to uradio. Upoznao sam nekoliko likova sa kojima sam i danas u kontaktu, i s kojima se povremeno vidjam.
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ukratko ekonomski jaka drzava moze sebi priustiti jaku vojsku.I na kraju jadan onaj od koga je vojska pravila coveka.
Ekonomski jaka država nema ni potrebe da ratuje, sve svoje ciljeve reši mirnim putem, dresirajući "banana" države kao što smo mi! Ili samo "zvecka" oružijem, što mu dođe na isto, metoda magarca i šargarepe...
A kad pogledaš ljude okolo, pekmeze i mamine maze, od takvih je i Bog digao ruke, a ne da ih vojska uči životu! Druga su vremena došla...
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Posle 2 rata sta mogu da kazem,nadrljali smo ako nas budu branili sada ovi novi feminizirani ratnici.Srbija je uvek bila maceha svojim najboljim sinovima koji su ginuli za nju,nedao bog da ponovo krene neko sranje opet ce ovi klinci da pale preko grane jer im mame i tate to mogu priustiti dok ostali ostaju da vade fleke.Posle ce se vratiti iz inostranstva da nam sole pamet o demokratiji i ljubavi prema svojoj zemlji.S obzirom da imam prava ovo reci ,kazem sledece: Sve ih treba u kanal i prve redove da vide gde se brani Srbija ,a ne ispod mamine suknje. Sto se tice profesionalizacije nije to lose samo oni koji je profesionalizuju to rade veoma traljavo ,imamo profi vojsku sa zastarelim naoruzanjem iz 80 godina.Ova zemlja sa 20000 vojnika i modernom opremom na svim nivoima napravila bih cudo (bila bi mocna iole kao Izraelska vojska),jaka logistika ,dobra moralna baza,kvalitetna oprema i probrani oficiri (prekaljeni u borbi).
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Ekonomski jakoj drzavi treba jaka vojska kao poslednje sredstvo prinude radi ocuvanja svoje ekonomske i politicke nadmoci.Drugo,svi se zalazu za jaku vojsku a niko ne objasnjava sa cim tu vojsku finansirati,dakle opet tvrdim bez jake ekonomije nema jake vojske.Postoji i mogucnost slivanja ogromnog dela drzavnog budzeta u vojsku ali to je na duze staze neodrzivo i takve vojske vise se koriste za unutrasnje svrhe t.j. za zastitu rezima kojima sluze od naroda.
 
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
18
Najgluplja stvar koja je mogla da se desi u Srbiji je profesionalna vojska. Ko još može da garantuje da će 30000 vojnika zaštititi nekoliko miliona ljudi i ko može da garantuje da se na ovim prostorima više neće pucati???
 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Evo me ponovo na forumu. Danas zvanicno zavrsen vojni rok. Vojni rok sam zavrsio u kasarni Vojvoda Radomir Putnik u Gornjem Milanovcu, medju divnim ljudima iz razlicitih krajeva zemlje, stekao gomilu novih prijatelja sa kojima sam (samo) tri meseca delio dobro i zlo i sada su mi osecanja malo pomesana- srecan sam i tuzan u isto vreme...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
18
Ali najacha fora od sve toga je, shto nam nash ministar odbrane pricha neke priche koje nema ju veze sa vezom, a isto tako taj ministar niti je sluzio vojsku, niti ispalio metak, a ovamo sere o nekoj najmodernijoj i najopremljenijoj vojski u regionu. Gde je tu veza i logika???
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
Gde je tu veza i logika???

Pa o tome se i radi.
Da li znaš zašto je smišljeno da se služi vojni rok? Zato da logika tamo nikada ne bi ušla.

Mada, iskreno govoreći, ovo danas i nije vojska isto kao što ni država nije država. Bplje ukinuti vojsku nego sramotiti i ovo malo lepoga što je u državi ostalo.
 
Član
Učlanjen(a)
02.08.2010
Poruka
535
A nekad su jedva čekali da odu u JNA, i to im je jedan od najlepših perioda u životu, a oni malo stariji znaju da se većina tadašnjih vojnika tetoviralo na uspomenu u JNA
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Ali najacha fora od sve toga je, shto nam nash ministar odbrane pricha neke priche koje nema ju veze sa vezom, a isto tako taj ministar niti je sluzio vojsku, niti ispalio metak, a ovamo sere o nekoj najmodernijoj i najopremljenijoj vojski u regionu. Gde je tu veza i logika???

Ni ja ge ne volim, sve je to ista banda na vlasti, ali to da nije sluzio vojsku niti ispalio metak, to vec lupas, ali u Srbiji je dozvoljeno da svako proizvoljno prica sta hoce, a da za to ne bude sankcionisan. Kao sto si i napisao, "Gde je tu veza i logika???"

Dakle, informacija jeste da je Dragan Sutanovac sluzio prvu polovinu vojnog roka u JNA u Samoboru kod Zagreba, a drugu polovinu na čuki, na čvorištu veze, vrh Zavižanj na Velebitu (nadmorska visina 1.653 metra) u Hrvatskoj.
 
Natrag
Top