Član
- Učlanjen(a)
- 14.04.2011
- Poruka
- 128
Sadašnjost traje infinitezimalni dio vremena.
A inače, kako kome. Meni osobno dugo.
A inače, kako kome. Meni osobno dugo.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Koliko traje sadašnjost?
Sadašnjost traje dok čovjek živi. Objektivno, čovjek je uvijek u sadašnjosti, ne može faktički biti ni u prošlosti ni u budućnosti.
Interesantno je, kada razmišljamo o sadašnjosti, prošlosti i budućnosti na način kako su te kategorije vremena definisane, logika nam kaže da sadašnjost, zapravo, i ne postoji, da je to samo neka nano-sekunda, poslije koje već nastupa prošlost, odnosno, prije nego je nastupila sve je budućnost.
Da, svi imamo prošlost i budućnost. Čovjek bi bio bezličan bez njih. Prošlost nam pomaže da se snađemo u sadašnjosti, a budućnost nam daje nadu, koja opet može biti pokretač mnogih naših aktivnosti. Međutim, imati prošlost i budućnost se razlikuje od poimanja tih fenomena uopšte. Imamo prošlost kao vrijeme, i imamo prošlost kao vlastitu istoriju našeg života. Inače, sva ova knfuzija i nastaje radi toga što vrijeme doživljavamo kao entitet kao nešto dato, a vrlo je upitno da li vrijeme uopšte postoji? Mi smo dali takvo ime jednici mjere kojom mjerimo naše, ili bilo čije, trajanje u prostoru. I nauka je tu, da ne kažem u nedoumici, ali u najmanju ruku se može reći, nedorečena. Tek početkom dvadesetog vijeka, poznatom trodimenzijalnom poimanju svijeta, dodata je i četvrta dimenzija, a to je vrijeme i ono sada štrči u toj formuli - nikako da se uklopi u nju:thinking:Ne može biti u prošlosti i budućnosti, ali može imati svoju prošlost i budućnost.
Pa sad, ako je vrijeme (opet to vrijeme) dato, da ne kažem bandažirano, onda se zna koliko traje sekunda. Ne kažem da tu sekundu ljudi mogu poimati i doživljavati na različite načine, ali je pitanje da li je to relevantno?E pa upravo to i pitam (istražujem)- svakome ta nanosekunda ima drugačije trajanje.
Dobro, najjednostavnije pitanje: dok doručkuješ, zar oni trenuci kada si se umivala, ili kada si se probudila toga jutra, već nisu prošlost? Kako oni mogu biti u trenutku doručka, sadašnjost?:???:Ne bih kontaminirala buduće odgovore, ali npr. od nekih sam čula da im je sadašnjost jedan dan- od trenutka kad se probude do trenutka kad zaspu.
Ne kažem da tu sekundu ljudi mogu poimati i doživljavati na različite načine, ali je pitanje da li je to relevantno?
Nekome, u njegovoj/njezinoj vremenskoj perspektivi očito mogu. To i jest ovdje poanta. yes3Dobro, najjednostavnije pitanje: dok doručkuješ, zar oni trenuci kada si se umivala, ili kada si se probudila toga jutra, već nisu prošlost? Kako oni mogu biti u trenutku doručka, sadašnjost?:???:
Pokušavamo li mi ovdje objektivizirati pitanje vremena i načina kako ga čovjek doživljava? Ja stalno težim tome, a ti akcenat stavljaš na individualni doživljaj. U tom slučaju, ako je poenta u individualnom doživljaju, nećemo nigdje stići niti bilo šta definisati.sorry "Sto ljudi, sto ćudi"Vrlo. :dtyste:
Nekome, u njegovoj/njezinoj vremenskoj perspektivi očito mogu. To i jest ovdje poanta. yes3
Koliko VAMA traje sadašnjost? (Kada vam je nešto prošlost, a kada već budućnost?)
Ne žalim ja ni za čim Htio sam samo da skrenem pažnju na neka pravila, kada je u pitanju izučavanje pojava. Nema potrebe otvarati novu temu i ovdje se može mnogo toga reći. Ali, da odgovorim na tvoje "individualno" pitanje: Moja sadašnjost traje dok živim.Na tvoju veliku žalost, ovdje je naglasak na individualnosti.
Dakle:
Ako je problem, mogu otvoriti i novu temu.yes3
Ne žalim ja ni za čim Htio sam samo da skrenem pažnju na neka pravila, kada je u pitanju izučavanje pojava.
Ali, da odgovorim na tvoje "individualno" pitanje: Moja sadašnjost traje dok živim.