Koje alate koristite za odrzavanje sistema?

Učlanjen(a)
28.12.2011
Poruka
242
Glary Utilities 5
ali ne bas svakodnevno i cesto
Kao sto rece Dubioza Kolektiv ssd je cudo jedno. Covjek dok ne proba ne moze da vjeruje. Slusao sam price o ssd dsikovima, ali dok nisam probao (tek prije mjesec-dva) nisam vjerovao. Podizanje sistema 5-6 sekundi bukvalno i odmah je spreman za rad i koristenje. Nevjerovatno.

Učlanjen(a)
06.10.2023
Poruka
1
Elem,nisam ljubitelj nikakvih programa osim onih koji dodju uz windows(cleanup,Defragmenter),pogotovo ccleaner u njemu ne vidim nista korisno osim sto su pojednostavite neke funkcije i stavljene u jedan "okvir" ali sve sto se moze u ccleaneru uraditi moze i bez njega na laksi ili tezi nacin.Ali eto na laptopu imam instaliran malwarebytes ali rijetko ga koristim do nedavno kada mi se desio onaj problem.Na kucnom racunaru koji koristi cijela porodica takodje nemam nista ni AV ali na njemu dosta cesce radim reinstalaciju OS

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
159
Sa Glary utility sam prešao na PC Manager.

Dubioza kolektiv je grupa koju rado poslušam , pa onda iz simpatija prema bendu, prihvatim savjet clana DubiozeKolektiva i isprobam njegov prijedlog.

Temp
Temp Datoteke, privremene datoteke se nakupljaju na tvrdom disku jer ih druge aplikacije ostavljaju iza sebe.
Zbog nakupljanja Tempa, kroz neko vrijeme na disku ponestaje slobodnog prostora, operativni sustav i druge aplikacije rade mnogo sporije.
Temp datoteke također predstavljaju neviđenu prijetnju tamo gdje leže potencijalno osjetljive informacije, čekajući da ih haker iskoristi.
Uglavnom, skinuo TFC i platio za 1 godinu i 1 racunalo (1 euro).
TFC brise samo Temp datoteke i nista drugo, nebi trebalo biti štete na računalu. Cilja određe datoteke i direktorije, na određenim mjestima tvrdog diska, gdje je poznato da određene aplikacije ostavljaju privremene datoteke iza sebe.

Registri
Registar Windows je ekspanzivna i hijerarhijska baza podataka postavki koje Windows neprestano referencira prilikom rada.
Sadrži sve informacije i postavke za svakog korisnika, hardvera, porta i softvera na vašem stroju, govoreći Windowsu kako te stvari trebaju raditi.

Svaki put kada instaliramo aplikaciju, uključim i postavim novi uređaj, dodm novog korisnika na računalo, promijenim postavke sustava ili postavim nove postavke
(na primjer, koja bi se aplikacija koristila za otvaranje određene vrste datoteke ili koji preglednik želim kao zadani preglednik),
sve te informacije bilježe se u registru i stalno podsjećaju računalo.

S vremenom sustav postaje prepun zastarjelih ili nepotrebnih unosa.
Neki od ovih unosa možda više ne služe svrsi, dok bi drugi mogli biti "slomljeni" ili povezani s aplikacijama koje su izbrisane.
Ovo nakupljanje moglo bi usporiti performanse ili uzrokovati pogreške.

Za čišćenje registra nije preporučljivo ručno to raditi već koristiti aplikacije za čišćenje registrija.
Otkrio sam da PC Manager ne radi automatski backup i restore registrija. To me zabrinulo tako da sam malo pogledao druge programe za čišćenje registrija.

Trazio sam alat koji radi backup i restore registrija. Nisu me zanimale dodatne opcije odrzavanja računala tipa defragmentacija, zauzeće prostora itd.
U uži izbor ušli su programi glary registri repair i ashampoo win optimizer.

Deinstalacija programa
Važno je kod deinstalacije programa koristiti neki program koji će prebrisati i sve "repove" programa iz registra.
Trenutno koristim revo Uninstaler.
Razmišljam prijeći na besplatni program BleachBit, instaliro sam ga i sada ga malo proucavam.

Stare datoteke
U mapi preuzimanje postoji mnogo slika, videa, glazbe i dokumenta koje sam godinama skidao i sada ni ne znam zašto su tamo i kome ti silni dokumnti trebaju.
Tada su imali svrhu no danas je to stvar prošlosti koja nikome ne služi. Treba i to malo obrisati i srediti. Dobit će se dodatni prostor, a i windows će malo bolje "disati".

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.261
Sta ce vam ikakvi alati? To je se koristilo za vrijeme starih hdd diskova, starih ram memorija i starih operativnih sistema. Sada procesori novijih generacija u kombinaciji sa ssd diskovima sve melju tako da kojekakvim programima mozete samo unistiti windows.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
159
šta onda da deinstaliram te programe i ostavim samo template čistač?

Natrag