Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Slažem se da crkva kao institucija sama po sebi ne spasava, i da u crkvi postoji mnoštvo formalnih vernika, koji nisu nikada doživeli nikakvo lično iskustvo sa Bogom, od kojih čak pojedine religija kao pojam uopšte ni ne zanima, već su tu iz ko zna kojih sebi poznatih razloga.
Ipak, crkva ima svoju spasonosnu Bogom danu ulogu, a to je - da čoveka vodi ka Hristu putem upoznavanja sa rečju Božjom, i podsticanja na veru u njega i prihvatanje bibijskih načela, gde Bog sarađuje sa onima koji vode crkvu da ovaj Bogom im dani posao - odrade onako kako je njegova volja.
Sve ostalo je na čoveku koji sa crkvom dođe u dodir, i njegovoj ličnoj individualnoj odluci - da li će ova načela usvojiti, i uz Božju pomoć ih sprovesti u praktičan život.
Dakle, Bog jeste u crkvi, i tamo je njegova privlačujuća sila, i u tom smislu - on koristi crkvu kao jedno od sredstava spasenja.
Još nešto.
Smatram da uloga onih koji vode crkvu - nije samo da ljude samo upoznaju sa rečju Božjom i uslovima spasenja, već i da pomažu vernicima u njihovom kasnijem životu u veri, jer zasađena biljka treba da se svakodnevno zaliva i neguje, a to u prenesenom smislu znači - bratsko savetovanje i podsticanje u ljubavi, zajedničke molitve i proučavanje reči Božje, sastanci, posete domovima vernika.. itd.
Svaki propovednik treba u svetlosti ove istine da se zapita - da li ja činim ovo u svojoj crkvi, ili sam nemaran prema stadu Božjem nad kojim sam postavljen.
Ovce u drugim torovima
“I druge ovce imam,” izjavio je Hristos, “koje nisu iz ovoga tora, i one mi valja dovesti; i cuce glas moj, i bice jedno stado i jedan pastir.” (Jovan 10.16) Zar ovo nije iznenadjujuce, kad Hristos tvrdi da On vec ima svoje ovce koje se jos nalaze u drugim torovima.
Hristos kaze: "nisam poslan nikome drugome, do izgibljenim ovcama doma izraelovog" > on dakle nije bio poslan nikome drugome do Jevrejima!
I ti si ovo ispravno razumeo. ''Druge ovce'' ovde pomenute jesu 'mnogobosci' cije je sakupljanje pocelo jos u prvom veku nakon Hristove smrti.
Hristos kaze: "nisam poslan nikome drugome, do izgibljenim ovcama doma izraelovog" > on dakle nije bio poslan nikome drugome do Jevrejima!
Ali tekst kaze posle ''imam druge ovce koje nisu iz ovog tora"!
Ko su te druge ovce?
Apostoli su bili podeljeni po poslanju, Pavle je bio poslan neobrezanima (mnogoboscima) a Petar obrezanima (izraelcima).
Pavle kaze da je Bog njega poslao da sakupi druge ovce:
''On koji dve grupe sastavi u jedno'' - ''I nema vise Grka ni Jevrejina nego ste SVI VI JEDNO U ISUSU HRISTU''(galatima 3:28) -Svi oni i ''JEVREJI''(prirodni izraelci) i ''GRCI''(mnogobosci) su ''DUHOVNI JEVREJI''.
Ne govori li o tome Pavle i u svom poredjenju o ''maslini''?
''Pa ako su neke grane odlomljene(PRIRODNI IZRAELCI), a ti, divlja maslina(MNOGOBOZAC), pricijepljen umjesto njih, postao si suzajedničar korijena i sočnosti masline...''(rimljanima 11:17,18).
Ima jako puno stihova koji to dokazuju, ceo Novi Zavet, cak se i u otkrivenju pravi razlika izmedju "144 000" (prirodnih jevreja) nasuprot "velikom mnostvu" (pagana).
Ti si ovo prosirio, povezujuci to sa crkvama, ali je ovo mnogo vaznije za Jehovine Svedoke, jel oni ovo ne razumeju.
Pozdrav brate.
=========================Koja Crkva spasava?