LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Promaklo mi!Evo dragi Jurivaka, mi sa jedne strane zelimo da prekrsimo zapovest, a sa druge nam to ne izgleda u redu, pa kako je ovo moguce?
Zasto u coveku postoje dva puta?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Promaklo mi!Evo dragi Jurivaka, mi sa jedne strane zelimo da prekrsimo zapovest, a sa druge nam to ne izgleda u redu, pa kako je ovo moguce?
Zasto u coveku postoje dva puta?
Otvaranje ove teme je cist dokaz da u samom coveku postoje dva puta koja nisu uskladjena vec se suprostavljaju jedan drugom, e to nije prirodno.To sto ta situacija u kojoj se sad covek nalazi nije prirodna je cist dokaz da covek ima svrhu svog postojanja.Promaklo mi!
Ne bih rekao da je u pitanju apetit, rekao bih da je u pitanju stomakougadjanje(sto je dosta drugacije) i ponos(gordost), gordost je najveci greh i nijedan greh nije ni blizu ravni gordosti, svi psihicki grehovi poticu iz gordosti, a fizicki iz stomakougadjanja.Kršenje jedne zapovesti - otvara put sotoni da kuša i u pogledu svih ostalih.
Zapovest koja je odraz kršenja svih ostalih - je apetit.
Ko pobedi svoj apetit - on je otvorio vrata pobede i nad svim drugim slabostima duha i tela..
Kako gordost moze biti posledica stomakougadjanja ili sujeta?ostalo je samo posledica "stomakougadjanju"
Kako gordost moze biti posledica stomakougadjanja ili sujeta?
Prvi greh je gordost, a ne stomakougadjanje i kod angela i kod ljudi.Apetit ili stomakougađanje je prvi greh, iz njega proistču svi drugi.
Kada čovek nema šta da jede, ili je umeren - on je ponizan i krotak.
Prvi greh je gordost, a ne stomakougadjanje i kod angela i kod ljudi.
Taj plod ne treba shvatati bukvalno kao plod u danasnjem smislu reci, nije ga ona ubrala jer je bio ukusan na izgled vec zato sto je osecala da on poseduje nesto cudesno.Neki krugovi u pravoslavlju koje treba iskoreniti govore da je taj plod zapravo bio telesni odnos, ali to se spuprostavlja sa Svetootackim ucenjem, jer oni kao i velike egzegete uce da ni Adam ni Eva nisu imali polove pre izgnanja, odnosno nisu bili musko i zensko(ovaj termin je pogresan i trebalo bi da pise muzijak i zenka).Ona nije plod ubrala jer joj je bio lep za jelo vec zato sto je cula od djavola da ce ona postati Bog, nije li to gordost?"И жена видећи да је род на дрвету добар за јело и да га је милина гледати и да је дрво врло драго ради знања, узабра рода с њега и окуси, па даде и мужу својему, те и он окуси" ( 1 Mojsijeva 3. 6 )