Lepo je sestro sto si napisala.Ali nisi pomenula oca Akakija koji pripada istoj Crkvi kao i otac Atanasije.Ali u svakom slucaju napisala si lep tekst.
Hvala!yes3
Možda nisi brate dobro uočio u tekstu, ali jesam pomenula (i to više puta) upravo o. Akakija sa sestrinstvom man. Stjenika da pripadaju tzv. Florinskom Sinodu:
"Tako su i sestre man. Stjenik (sada Novistjenik na KUčajskim planinama), napustile SPC i obratile se tada jm. Akakiju koji je kao klirik pripadao (tada u vreme progona, možda ovde nisam bila jasna, naravno pripada i sada)tzv. Florinskom Sinodu Istinitih Hrišćana Grčke, (GOH), u kojem je takođe i svetogorski manastir Esfigmen, i gde je nakada bio i sam o. Akakije. " Ovo sam napisala u prošlom vremenu u smislu da je o. Akakije bio u man. Esfigmen, a sada je u Srbiji, razume se...
Naravno da su i o. Atanasije i o. Akakije, kao i svi drugi monasi i jeromonasi, a evo i sada novopridošli sveštenik iz Srpske Crkve o. Slaviša Lekić (koji je bio poznat Srpskoj javnosti po svojoj "borbi iznutra" unutar redova SPC-a, sa svojim drugom i saborcem o. Žarkom Gavrilovićem sa kojim je svojevremeno osnovao i Svetosavsku stranku) pripadnici istog Sinoda GOH-a. Interesantna su razmišljanja i razgovor sa ovom divnom hrišćanskom dušom i jerejem koji odiše istinskim smirenjem i skromnošću, i koji je kao jerej u Srpskoj Crkvi što-šta pregurao preko "glave" i preneo nam mnoštvo informacija da se od pojedinih "ledi krv u žilama"...Samo u razgovoru sa onima koji imaju direktan kontakt sa vrhom "ledenog brega" koji upravlja SPC-om, možete dobti pravi utisak i informacije o tome šta se krije iza ove naizgled monolitne "građevine" koja zaista više nema nikakvog udela u telu Hristovom. Jer može li se služiti Bogu i mamonu? I šta ima svetlost sa tamom? rekao je Sam Hristos...
A kao odgovor b. Ratiboru, mogu ukazati samo na proste činjenice: Automatski Gospod ne oduzima blagodat, mada, i to je pitanje u kom kontekstu je to rečeno i kako želite to da tumačite...Samo bih se osvrnula da 60 godina boravka u jeresi isključuje taj nekakav mehanizam automatizma. Jer ne odbaci njih Hristos, nego oni (ne pokajani i ne želeći pokajanja i pored opomena), odbaciše Hrista. A svi znamo da blagodat od nas ne oduzima sam Gospod, nego je mi sami odgonimo od sebe načinom svoga života. Tek, koliko više blagodat odgoni jeres i molitva sa neprijateljima Hristovim možete i sami sebi da predstavite. A ako uzmete činjenicu, da se po učenju Crkve blagodat na zajednicu ili jednu eparhijsku jedinicu izliva preko episkopa koji je pastir koji vodi stado Hristu, i sa njega na klir i verni narod, po uzoru na Gospoda koji je blagodat i silu Svoju razdelio Apostolima, da bi je oni davali narodu ( i to spominjanjem imena svetoga apostola koji je bio pastir određene oblasti, kao današnji episkopi), tek onda možete shvatiti težinu rečenog u Jevanđelju: u čije ime nešto radite i nešto molite od Boga. Jer kada je Hrstos rekao: do sada sam se Ja molio za vas, a od sada šta god zaištete u u Moje Ime učiniće vam Otac Moj na Nebesima, onda shvatate da vi pominjanjem vašega arhijereja kao onoga koji vas predvodi i koga vi kao narod smatrate dostojnim da vas pred Bogom zastupa i da se za vas moli pred Prestolom Tvorca, njega dakle i ispovedate kao sliku Hrista i NJegovih apostola na zemlji. Ako vas zastupa Papa i jeretici, znate kako ćete proći...naravno, ako priznajete i poznajete učenje Istočne Crkve o toj stvari.....
Kroz žitija svetih vidimo da su mnogi upravo pokušavajući da se prave mudri završili kao ludi i to u trenutku, jer im je Gospod oduzimao pamet...Hmmm, u odgovoru na moj komentar ovde vidim nekoliko pokušaja da se zamaskira ono što uče sveti i Crkva, ali sledećom metodom: pozitivnom argumentacijom. Tj. koristeći se poznatim i priznatim izjavama Svetoga Pisma i opšte prihvaćenim načelom da ne treba mudrovati previše, ovaj pojam "mudrovanje" ovde ne samo da nije iskorišćen na pravi način, nego je čak i zloupotrebljen...Jer kako dajemo odgovor za znanje koje ne ispusnismo, tako dajemo i za ne znanje pogotovo oko stvari koje se tiču našega spasenja. Piše li negde:" Ne znanje, tupost i glupost, ograđivanje od svega, zatvaranje očiju, ćutanje i slično...će vas osloboditi"? NE! Nego upravo suprotno: "Istina će vas osloboditi!" "Bdite i pazite da vas ko ne prevari!","Otvorite oči i uši...(jer onima koji ne žele da vide nego idu po svojim umovanjima, neprijatelj zatvara i oči i uši da ne vide i ne čuju i da se ne obrate da ih Gospod isceli)..."Stojte i držite predanja!", "Ako vam i anđeo svetolsti dođe i nauči vas suprotno od onoga što smo vam mi predali neka je anatema!"..."Izbacite zloga između sebe!"...I još u mnoštvu izjava kako u Jevanđelju, a posebno u svetootačkim poukama, imamo "more" upozorenja da treba da ČUVAMO i ŠTITIMO Pravoslavlje kao zenicu oka svog. Ne samo radi sebe, da bi se sami spasili, jer Bogu je sve moguće, da spase i najgoreg grešnika ukoliko mu je to Volja, nego da bi Pravoslavlje i Crkva koju je dao Gospod bila na spasenje mnogih i budućih generacija, a radi Božijeg poretka u samom svetu oko nas i upravo radi same sabornosti, za koju se opet zlonamerno istiniti hrišćani* optužuju da je ruše.**
Kad kažu "ljudska mudrovanja", "pametnjakovići" i slične izjave, na koga se to misli konkretno? Na svetog Tihona poslednjeg Ruskog Patrijarha koji je blagoslovio Zagraničnu Crkvu da otpočne sa radom van Rusije? Na svetog Filareta Vaznesenjskog, arhijereja RZC do 1982. godine, pod čijim je predsedanjem saborski osuđen ekumenizam (što je prethodno učinjeno kroz svete oce i Sabore) i bačena anatema na njega? Na sv. Justina Ćelijskog, koji ekumenizam naziva SVE jeresju? Na svete oce svih Vaseljenskih Sabora koji ustrojiše učenje Crkve Duhom Svetim? Na sv. Jovana Maksimovića (šangajskog) ili sv. Nektarija Eginskog i sv. Jeronima eginskog? Na svete oce kakvi su bili borci protiv unije i jeresi, kao sv. Marko efeski, sv. Fotije Carigradsi, sv. Maksim ispovednik, pa čak i naš sveti Nikolaj Mirikijski čudotvorac?
Da bi neko nekoga nazvao "pametnjakovićem" prvo mora takvu izjavu da potkrepi činjenicama, a onda može da se kaže: "Ne učite kako Crkva uči kroz vekove, pametujete po svome, jer sveti oci (recimo kada bi tako bilo u nekom košmarnom snu wacko2), učiše da se sa jereticima treba moliti i ako ti je episkop u jeresi ti si dužan ostati uz njega i slušati ga do kraja, jer...."(pa ne znam ni ja šta?!....) E, tako se onda uzmu reči svetih, kanoni kojima se to potvrđuje i onda se kaže: "Vaša Crkva, koju vi nazivate GOH je jeretička, raskolnička i anti-hrišćanska; vi ste neprijatelji Hristovi i došli ste da raspudite nas, NJegovo stado i odcepite nas od "Majke Crkve" i slično..."
E, onda mi, zli budući, kažemo: Tako je braćo, oprostite nam jer ne shvatismo kom se Bogu molite i koga prizivate, i da vam je Papa brat i arhipastir, naravno, podrazumeva se viši i od Boga (jer je samog sebe takvim proglasio, a naši jereji SABORSKI to potpisali), i tako onda vam se mi lepo i kulturno izvinemo, oprostimo se sa vama, ne smatramo vas svojim neprijateljima nego vas sažaljevamo i kažemo: "Gospodi pomiluj zalutale duše ove, koje od Tebe, jedine Istine i svetlosti duša naših zastraniše i sebe proglasiše merilima istine, a Tvoje svete i Tvoje učenje prezreše (ili ih pogrešno naučiše). Otvori im oči uma i srce da razumeju, shvate i prihvate, i da se obrate za spasenje i život večni. Amin."
Eto braćo, mi (ne persiram sebi, već govorim o Crkvi), kazasmo i spasosomo dušu, a oni i koji vide i ne žele da priznaju i sebi i drugima da je brod njihove "crkve" već potonuo i dalje tone, povlačeći ih za sobom sve dublje i dublje, upravo zato što :"Ne poznaše vreme kada su pohođeni" da bi se izbavili od udavljenja, neka sami sebi odrede put: sa Hristom ili nasuprot NJemu....
Uzmite kanone, proučite pisma, proučite šta sveti kažu, pa onda smislite gde ste...Ako ne znate ni osnovno šta je Crkva i šta znači organsko jedinstvo molitve (a kamoli molitve sa jereticima ili organizaciji čiji je predsednik i predsedavajući bio nekadašnji patrijarh crkve koju nazivate Hristovom, "naš" patr. Gavrilo Dožić), ja bih vas tek tada pitala: Može li jedan patrijarh, jedan pastir Hristov predsedavati zbornici Satanskoj i u isto vreme biti Hristov arhipastir? Možda pojedini sude po sebi kada pronalaze da je dvojedušnost prirodno stanje duše...Ali po Hristu, nije.
"Ne može se istina sakriti kad na gori stoji"... I mi (ljudi) ćemo proći i naše će proći, ali ostaće Sud Božiji koji pokazuje...I već sad pokazuje za one koji imaju oči da vide i uši da čuju...ali za to je ipak potrebna koliko-toliko čista i ne opterećena duša koja iskreno traga za Hristom...jedini uslov...mali, ali značajan...pokajanje.
Slava Bogu za sve i svako dobro!
* Izraz "istiniti hrišćani" ne primenjujem na sebe kao tobože pojedinca koji se "direktno" samo pripadništvom spasava u Crkvi Hristovoj, jer svi znamo šta je sve potrebno i kako je teško steći spasenje, nego upotrebljavam kao naziv za vernike koji istupiše iz ekumenizma.
**Samo pozivanje na sabornost, kao i na raskol koji se prtenciozno koriste da bi istinite hrišćane i Crkve koje su van ekumenskog (oficijelnog) pravoslavlja optužili za otcepljenje i rušenje poretka Crkve, bilo bi na mestu ako i samo ako bi se ispunio jedan uslov: da je Crkva od koje se tzv. raskolnici odvajaju ZAISTA Hristova. U ovom slučaju, SPC, kao i sve druge pomesne patrijaršije su u ORGANSKOM JEDINSTVU (zna li neko šta je to?), sa Svetskim Savezom Crkava, a jereji kako SPC-a, tako i Vaseljenske Patrijaršije i ostalih, vade na svojim proskomidijama čestice i za ove arhijeretike, na prvom mestu za Papu, sa kojim su u molitvenom opštenju, a da ne pominjem i ostale u skorije vreme potpisane dokumente gde se na papiru već otvoreno potvrdila i zapečatila budućnost Srpske Crkve i pastve koja ide za njom....
Poslednja izmena: