Ko je Isus Hristos?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
mnogo vas je svedoka, svi bre nesto proricete kao da ste vidovnjaci. mene interesuje samo jedno, koliko je apostola imao isus?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@aeris
Ako sam te dobro razumjela, ti želiš reći da su kršćani nedjelotvorni, nezamjetljivi u društvu, neuvjerljivi..?
Možda. Kršćani žive u svijetu, ali ne pripadaju
svijetu. Kršćani bi trebali biti kvasac i svijetlo svijeta. Malo kvasca treba za kruh i mala žibica zasvijetli u mraku.

Kada neko iznese tvrdnju da je nesto nasledio ili da nesto zna, on tada mora da podnese legalnu potvrdu o nasledstvu, ili demonstrira rezultat svoga znanja.

Pa, imamo krštenicu. :lol: Doduše, krštenje je tek sjeme za kršćanski život i treba rasti. Demonstrirati rezultat svoga znanja? Ili vjere. Dobra djela su plod vjere. Ako si mislio na znanje kao dar Duha Svetoga, ne bih rekla da smo u neznanju. Ako si misilio na teološko obrazovanje, još manje.
Ono što je bitno za vjernika je da vjeruje, da je srcem prihvatio i povjerovao Isusovoj Radosnoj vijesti i da ga slijedi. Po molitvi i sakrmentima on stječe iskustvo u duhovnom životu.

U vezi svakoga znanja koje prezentuje on demonstrira prakticnu korisnosti toga znanja. Dakle, u krajnjem slucaju apsolutno je nebitno u cega se on uzda ili ne uzda, nego je bitno da to sto on tvrdi funkcionise na ocigled svih!!! I dobronamernih i zlonamernih i da donosi korist nekome (spasenje od nekog problema)!
A TO VI NEMATE

Nije nebitno, već najbitnije je da Isus u svemu čini Očevu volju i sasvim se pouzdaje u Boga. On je prošao zemljom čineći dobro, ozdravljao, opraštao, liječio tijelo i dušu, činio čudesa. Istina, rekao je: I veća ćete znamenja činiti od ovih...no, to nužno ne znači da je poslanje kršćanina da bude čudotvorac i da takvim senzacionalnim djelima privlaći pažnju, osim ako Bog nekome nije povjerio takvu zadaću. Najsigurniji put koji vodi k Isusu je put križa. On je taj put prošao i krstom se krstio. Svi ljudi trpe i prolaze iskušenje, ali svi ne trpe jednako, nekima je prokletstvo, a drugima blagoslov.

Moc zbog koje on i jeste bio neko, - a sa kojom vi nemate nista - i zato i jeste niko.

Varaš se. Isus je Bog, ima svu moć, ali nama je dao moć da postanemo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti.
To da smo mi kršćani, nitko... ma, super!
:wink: Da smo netko i nešto, da nas ljudi slave i aplaudiraju nam, onda bismo već primili svoju plaću.
Ovako, čeka nas sve na nebu i Bog sam bit će nam nagrada.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
On je taj put prošao i krstom se krstio. Svi ljudi trpe i prolaze iskušenje, ali svi ne trpe jednako, nekima je prokletstvo, a drugima blagoslov.
taj krst i to kad se prekrstis o kome pricate je samo jedan obican ritual koji nema veze sa isusom, krst je izmislio konstantin koji je kao video na nebu krst i onda otisao i pobio veliki broj ljudi u ime tog krsta sto je kao video, postavlja se pitanje zasto se nije javljalo nesto obicnim ljudima? zasto uvek nekim mocnicima ili komadantima kraljevima itd? to je istorija u koju vi verujete, verujete u nekog konstantina koji je izmislio krst posto se utripovao da ga je video na nebu i onda otisao i pobio toliko ljudi, a sigurno je i tad bilo ljudi koji su znali i kojima se bog obracao i koji su bili mnogo dobri i nikoga nisu ubili u ime boga ali oni su bili nebitni i mali ljudi pa zato ih nema nigde

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Adriane,
- Jehovi da bi bio priznat akter sa priznatim delima, te zbog toga i uvazenim misljenjem, trebalo je u najmanju ruku da porazava vojske pogolemih drzava.
- Isusu da bi bio priznat akter, na ciju misao su se obazirali i oni kojima se svidjala i oni kojima nije, trebalo je da izvede cuda koja nije bio u stanju niko u to vreme.
- A tebi ne treba da uradis nista. Ti ces biti priznat izgovaranjem reci i slaganjem slova. I kakav utisak sada treba da ima posmatrac poredeci njih i tebe?

Pa ti si bre za njih - gospodin covek.

Za Infamousa:
Nisam siguran, ali bi bilo logicno da je kao i po sistemu 12 administrativnih (drzavnih) jedinica iz vremena starog zaveta. Jedna apostolska jedinica je kontrolna i rasporedjena je svuda, a kroz drugih jedanajst svakoga meseca se seli upravni centar, tako da svake godine se on na nekoj teritoriji nalazi jedan mesec ranije, da ne bi tu stalno bio u isto doba godine, nego klizno. Naravno rec je o jednom relativno kompaktnom kulturnom podrucju. Koliko takvih podrucja po Rimskoj imperiji, a mozda i izvan, je bilo to ne mogu ni da pretpostavim. Osim sto slabo spomenuti sistem od 70-torice (u stvrari 72-jice) se verovatno odnosio na podrucje nekadasnje Seleukidske drzave koja je pokrivala 72 satrapije. U svakom slucaju sijaset u vise razlicitih mreza na raznim teritorijama. Bio je to gigantski poduhvat.

Isabeleta,
to ne kaze aeris, nego zakonsko stanje stvari.
Naravno drzave su iz kulturno-politickih razloga odvajanje crkve od drzave obavljale pazljivo biranim diplomatskim recima. Zato sam morao da "podvucem" ono sto je tu sustinski bitno. Inace kvasac i svetlo sveta su oni koji imaju primenjivo delotvorno znanje kakvo su recimo imali hriscani u vreme Isusa i neko kratko vreme posle njega. A buduci da od kako je sveta i veka kompleksna znanja tesko dugo opstaju, bilo je nuzno da se sto pre pojavi nekog poput njega kako bi ga mogao revitalizovati (obnoviti, vaskrsnuti... kakogod ti drago).
Inace opste je poznato da se znanje ne prenosi upotrebom nekog imena, a nije ni zarazno, te se mora neprestano odrzavati i podstrekivati sa manje, vise ili nimalo uspeha.
"Hriscanski zivot" i "dobra dela" su subjektivno-relativni pojmovi.
A dela vrednja paznje su
- kada neko leci bolesti i mane koje ne mogu leciti najrenomiranije zdracvstvene institucije poznatoga sveta,
- kada neko koristi nacin kretanja po vodi kakav nijedna mornarica nije u stanju,
- kada neko tacno u dan predvidi potres na tlu koji nastaje kretanjem ploca pod povrsinom zemlje,
- i ko zna jos sta je sve cinio...

Jer za takvim delima se svi ljudi okrecu hteli ili ne, a ono sto neko sebi smatra dobrim, lepim, znacajnim, a niko se za time ne okrece - nisu dela, nego "sloboda misli".
Te dakle kada sam upotrebio izraz "nebitno" to je znacilo u smislu:
Nebitno je da li neko sebe zove privacem ako pliva. A u vasam slucaju ispada da je nebitno da li priva, nego je bitno da sebe nazove plivacem.

Inace termin "otac" je siri termin od termina bog i ne mora se odnositi ni na jednog boga. A moze da se upotrebljava u razlicitim situacijama za sasvim razlicite stvari. Uzgred slovenski termin "bog" ima znacenje "gospodar hleba" a rec je o cinovnickoj tituli u
administraciji drzave. (To je ista ona funkcija koju je svojevremeno Josif imao u Egiptu.)
Sto se simbola kriza tice, to se obrati Djordanu Brunu. On je znao gde je centar u kome se nalazi Sunce i odakle se sire zivotni zraci, gde se nalaze 4 polozaja godisnjih doba obnove Zemlje i gde 4 meseceve mene, koje takodeje imaju iako znatno manji ali ipak neki uticaj na tokove procesa u zivim bicima. (Samo molim te, nemoj ga pitati za dobra dela.)

I konacno, pretpostavljam da znas gde je nebo. Pa kada vec znas gde te ceka nagrada, zasto joj ne koraknu?
Ko tebi rece da nebo ne zove, da ne daje znake i da mu vrata nisu otvorena?
Evo mu se mnostvo mera javno zna sve do daha kojim dise. Ali sta? Nije se pojavio nekakav bradonja pa gromoglasno povikao? Cu li neko nekada za alegorije, i za stav (uzgred i crkveni) da su ikone alegorijske slike?
U kojoj formi treba da bude pozivnica? Mozda sa muzickim zeljama?
A, da... i muzika se tamo neka cuje. Svasta se tamo desava. Samo publika slabo navraca.
Tribine su mu nekako prazne. Nikoga ne interesuje duh koji po celom svetu tumara i silazi sa njega i penje se i zivot svakome stvoru drzi - nego - metafizicki. Po licnom izboru i ocekivanju. Liht roza na bele tufnice.
Ti kazes: znam - on kaze: znas. Ti kazes: jesam - on kaze: jesi. Ti kazes: cekam - on kaze: cekaj.
Dakle: znajte i cekajte. Na volju vam.

Samo je poenta u tome da su se Isus i Hriscani od klasicnih svestenika i njihovih vernika razlikovali po tome sto su se za njihovim delima okretali svi, i sto niko nije mogao da porekne da imaju impresivne rezultate.
Od rezultata nije ostalo nista, a na pitanje ko je Isus Hristos vi znate da je on i dalje prisutan, ali ne bi ste da pitate ni njega ni sveznajucega boga koga slusate i postujete, nego bi ste da pitate sebe, jer ste vi shvatili ko je tu ko i sta, pa nema potrebe da ih uznemiravate ni zbog cega.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@aeris
Tvoje razmišljanje mi je vrlo interesantno. Dotaknuo si niz tema koja iziskuju vremena da se valjano odgovori, ali odgovorit ću ti...
Sada ću prokomentirati ovo: Samo je poenta u tome da su se Isus i Hriscani od klasicnih svestenika i njihovih vernika razlikovali po tome sto su se za njihovim delima okretali svi, i sto niko nije mogao da porekne da imaju impresivne rezultate.
Od rezultata nije ostalo nista, a na pitanje ko je Isus Hristos vi znate da je on i dalje prisutan, ali ne bi ste da pitate ni njega ni sveznajucega boga koga slusate i postujete, nego bi ste da pitate sebe, jer ste vi shvatili ko je tu ko i sta, pa nema potrebe da ih uznemiravate ni zbog cega.

Točno, Isus je za vrijeme svog zemaljskog života činio impresivna djela, ali nije imao imresivan rezultat. Razapeli su ga kao zloćinca i naizgled, Njegova misija na zemlji nije uspjela, a i učenici su Ga ostavili i razbježali se spašavajući svoju glavu.
Mogao je Isus to i bolje obaviti: zbrinuti svoju crkvu, skkupiti dovoljno prihoda za njezin razvoj, diktirati u pero svoju nauku, na kraju krajeva i naplačivati svoja ozdravljenja...niej ni trebao biti uhvaćen i osuđen na smrt, mogao je i sići s križa...ili se njegovo uskrsnuće moglo dogoditi tako bombastično, da svi popadaju na stražnjice...No, ništa od toga. Isus ne voli čuda, jer to je, kao ...nasilje nad ljudskim duhom.
Kažeš da su za Isusom pošli svi...Da, ali tko? Neuki ribari, žene (i bludnice) siromasi, bolesnici... jednom rječju marginalci. Svi odreda su bili prezreni u ondašnjem vremenu i bez ljudskih prava. Ali, Isus je s tim i takvim ljudima računao povjerio im da navještaju Evanđelje do kraja zemlje.
To crkva i danas čini u Njegovo ime, upravo zato što vjeruje u Isusove riječi: "Bez mene ne možete učiniti ništa...ali, ja sam s vama do svršetka svijeta."

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
crkva ne cini nista u njegovo ime i u tome je najveci problem, crkva radi ono samo sto ona misli da valja (sad za koga valja to je nesto drugo) zasto nema ostalih jevandjelja u bibliji? nije isus imao samo 4 apostola ili ucenika pa da imamo samo 4 jevandjelja, nego su bolesnici iz crkve dali sebi za pravo da sude sta je jeres a sta nije i sta ce da pise u bibliji a sta nece, zamislite ljude koji odbacuju ostala ucenja isusa zato sto oni misle da to ne valja i kakav je to hriscanin? i kakvo je to hriscanstvo? kad neki jadnici i bolesnici odredjuju nase verovanje i sta ce da pise, tako da crkva ne sprovodi nista osim sto uzima lom para i materijalnu koris i sve crkve moraju da se sruse sve sa temeljom i da se sagrade nove sa novim temeljom

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pretpostavljam sa temeljom New age. Jesi ti pristalica New age ili član?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Pitanje ko je Isus povlači za sobom niz propratnih pitanja od kojih neka imaju direktna značenja samo za nas. Zašto se Bog koji nas je stvorio ili još preciznije preko kog je sve stvoreno spustio na zemlju i integrisao među ljude. Za to je moralo da postoji više jakih razloga. Pošto pojedini pristupaju ovoj problematici filozofski što ponekad i nije tako loše i ja ću ovaj put obraditi pitanje o kom govorimo u istom kontekstu ujedno ne udaljavajući se od(pisane reči).
Da bi što podpunije shvatili zašto se Bog Stvoritelj spustio na zemlju mora se krenuti iz dubine stvari tj.razjasniti šta smo mi, ne kao individue nego kao celina. Šta sveto pismo ustvari govori kad kaže da Bog prihvata žrtvu za naše grehe od strane neke druge individue. Ta druga individua koja je stradala nije počinila greh ali žrtvu je položila za moje grehe. Na prvi pogled nelogično ali zašto je to pred Bogom prihvatljivo i da li postoji logično objašnjenje. Da, postoji objašnjenje ako smo ta žrtva za moje grehe i ja na neki način jedan organizam. Ako je Isus pred Bogom položio žrtvu za moje grehe onda smo Isus i ja ili ti na neki način jedan organizam. Doduše u ovom vremenu organizam koji je bolestan i koji treba izlečiti. Jer šta pismo kaže. 1.Korinćanima. 12.12. Jer kao što je telo jedno i udove ima mnoge, a svi udovijednog tela premda su mnogi, jedno su telo: Tako i Hristos.
Na koji način je čovek onda stvoren poslici božijoj. Pored toga što ima Božije osobine tj. trebao je da ima, čovekovo telo govori dosta i o Božijoj organizaciji. Kako čovekovo telo oslikava tu organizaciju uzalud bi se trudio da razumem u podpunosti ali recimo da je Isusu toj ulozi „srce“ a Bog Otac „mozak“ tog organizma.
Za spasenje ljudi od smrti izdvojići dve bitne stvari koje nikako ne mogu da se ispune pred Bogom bez Isusa. To je„VERA“ i „ DELA“ Veru koju imam imam je za sebe. O veri apostol Pavle kaže. Rimljani 14.22.Veru koju imašimaj za sebe pred Bogom. To važi i u kontekstu o dubokim stvarima koje nisu lako dokučive. Veru mogu da imam i to mi niko ne može oduzeti ali ono što mi nedostaje pred Bogom to su dela. Sa delima možda mogu da se malo pohvalim pred ljudima ali pred Bogom nikako. Rimljani 4.2. Ako je dakle Avraam opravdanna osnovu svojih dela, može da se hvali ali ne pred Bogom. Ako Avramnije mogao da se opravda delima onda sigurno ni mi ne možemo svojim delima da se opravdamo pred Bogom. I tu dolazi do izražaja Isus kao deo organizma kom pripadamo. Ne samo njegovom krvlju nego i njegovim delima mogu da izađem pred Boga. Da bi to postigli moramo da verujemo u Isusa i njegovu žrtvu koju je podneo za nas. Naravno i ovde ima alternativa za dela tako da neće svi moći da se opravdaju samo verom zanemarujući svoja dela.
Malo filozofski ali je tako i pošto nisam neko piskaralo dosta mi je pisanja za danas.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Pretpostavljam sa temeljom New age. Jesi ti pristalica New age ili član?
nisam ja pristalica nicega, mnogo zla je ta crkva uradila zato mora da se menja, danas se sve svelo na materijalnu korist i zato mora da se menja sve, a new age o kome ti pricas ce doci hteo ti ili nehteo, to je neizbezno i nema veze sa obnavljanjem crkve i vracanjem na pravi put a ne da otimaju i ovako nesrecnom narodu, a o popovima necu ni da pricam, kad vernik umre moras da platis par stotina evra da bi pop opevao opelo pokojnom verniku, jos imaju neku tarifu a ti mi pricas ovde o new age-u, ja o tome govorim a ne o obnavljanju nekog solomanovog hrama ili sta vec

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Isabeleta,
Pomesala si rezultate dela znanja i moci njihove primene sa ideolosko politickim rezultatima. Medjutim, ideoposko politicki "rezultati" misu rezultqati nekoga nego su posledice necega. U prvom redu ljudske prirode (koja je konstantna) plus drustvenih okolnosti (koje su promenljive).
Ali da podjemo redom...
Naime za svako delo koje ima stvarnu i zaista ispravnu upotrebnu vrednost lingvisticki se kaze da je dato na korist "svetu". To jezicko izrazavanje vazi i za ideolosku pozadinu, ali to ne znaci da je cilj svake ideoloske pozadine ceo svet bilo teritorijalno bilo u ljudstvu. Tim pre sto svaki razuman ideolog zna da su ljudske prirode medjusobno antagone. Nikada Isus ni u biblijskim tekstovima ni van njih nije rekao da je njegov cilj glasacka vecina. U ostalom on je vrlo dobro znao da ni akter kao sto je Jehova. Daleko mocniji akter od njega, nije nikada uspeo da ubedi ni drustvenu zajednicu koju je sam formirao napravivsi je od robova.
Takvi rezultati njima ne trebaju.
Jer da bi se u takvom "rezultatu" ucestvovalo oni bi trebalo sobom i svojim delima da budu dobrovoljni ropski poklon svojim protivnicima, sto je znatno gore od samoubistva. Nego sve ono sto su oni cinili cinili su zbog sebe, zbog svojih saradnika i uzgred i zbog onoga dela
sveta kojem je njihov pristup stvarima prihvatljiv. Nije njihov cilj bio da menjaju prirodu covecanstva. A da bi smo jos bolje shvatili sta je to "rezultat", hajde da se ogranicimo samo na medicinu, zbog jednostavnosti. Dakle sa rezultatima koje Isus ima u medicini njega ne interesuje misljenje bilo koje institucije lekarske branse ovoga sveta. To sto su oni brojniji, i da li njihova strucna misljenja njega tretiraju kao nadrilekara ili sta...
To se njega apsolutno ne tice - jer on IMA r e z u l t a t e. Eto to vam govorim. To su rezultati!!!
Moze li sada Papa ili Patrijarh da leci ljude i da ima rezultat jer iza njih stoji premoc ideoloskih glasova? Da li bi se to moglo smatrati kakvim delom ili uspehom?

Nisam rekao da su za Isusom posli svi nego da su se svi morali "okrenuti" za njim (u prevodu obratiti paznju na ono sto je cinio. A inace termin "cudo" je subjektivna ili kolektivna klasifikacija necega u smislu da to nesto nekome izgleda cudno, i etimoloski ne znaci nista vise od toga, te se u praksi redovno dogadja da za impresivno delo se kaze: cudo, tj. to je izraz necije impresije te on nema sta ni da voli ni da ne voli "cuda", jer cudo je fiktivna imenica a ne stvarna za neki odredjeni pojam (stvar, pojavu).
Uzgred, obrati paznju na to da je tebe u "najboljem" slucaju "zvala i primila" "crkva" a njegove saradnike je zvao(!) i primio(!) on(!).
Sto se smrti tice. U to doba svet je bio prakticniji nego danasnji. Naime, kada bi neka organizacija zelela da se definitivno oslobodi nekog svoga clana, ona bi proglasila njegovu smrt i obavila ritualnu sahranu. Iako na prvi pogled zvuci primitivno glupo u stvari je najdelotvorniji nacin da ne ponovi gresku. Takav je bio slucaj Ananije i njegove zene. To sto je crkva dobila utisak citajuci tekst iz vremena koje ne poznaje da je njih volsebno ubio Bog je njen problem.
A Isusov problem je bio nesto drugo.
Ne Isabeleta, nije on nista pogresio u vezi svoje smrti, niti su apostoli tu sta omanuli, pa cak ni onaj jadni Juda koji je bio najprakticnija komunikacija izmedju dve sukobljene strane, posto je interes obeju strana bio izbegavanje masovne histerije (vrlo ceste pojave u praksi toga doba, a i nekih "hriscanskijih"). Poenta je bila u tome da kada drzava odluci da se resi nekoga tada je bilo dovoljno da ga osudi na smrt, ceremonijalno pogubi i sahrani. Naime buduci da se jedan covek ne moze dva puta ubiti i da je zvanicno vec ubijen od toga momenta mogao ga je ubiti ko god ga sretne i time je on zaista mrtav za drustveni zivot. Resila ga se na vecito.
Elem, jos pre nego sto je presuda donesena on je najavio da ce tri dana potom Jerusalimu biti srusen hram koji je srz izraza njihovih ubedjenja i znanja, a da ce se on vratiti u zivot.
E sada razmisli, kakvu delatnu moc i rezultat ima neko ko se posle tri dana oslobodi smrti i koliko je on politicki nezavisan od bilo koje drustvene institucije. O tako necem ni Rimski Imperatori - gospodari sveta nisu mogli ni da pomisle, a kamo li da ucine.
To znaci biti mangup nad mangupima. Demonstrirati silu nezavisnosti slobode i spasa od sveta. Nije svet bio cilj za spasavanje sveta. Svet je bio cilj za spasavanje od sveta.

I ko tebi rece da je bio nenasilan? Nije li za razliku od svojih brojem daleko nadmocnijih neprijatelja silu uzimao i sa neba da bi im se suprotstavio.
Ne nema tu greske Isabeleta. Sve sto se moglo uciniti ucinio je. Suprotstvio se i pobedio je. On je bio slobodniji od Rimskih Cezara.
Nije njegova misija bila da on vodi tvoje ratove. On je svoje dobio sebe radi i tu silu predao je u amanet svojih radi.
Sada jedino kada bi on ziveo tudje zivote i odradio tudje poslove.
Oni koji su ti rekli da ti treba da pobedis - oni neka ti dobave pobedu onako kako je ti ocekujes. Nije on nikada rekao: Isabeleta ce biti u pravu.
Zato vam kazem da su njegova dela trag i kljuc toga ko je on, sta je on, kako je on i zasto je on.
R e z u l t a t i koje je on dobio. Ne - hteo da dobije! Nego - kakve je bilo moguce dobiti.
Pomesali ste termine za veru i zelju. Vera je termin za verifikaciju onoga sto jeste i kako jeste, a ne bunar zelja ili ubedjenja.

Nikome on nije rekao: pozelite pa ce vam se zelje ispuniti, niti da moze neka crkva kome nadenuti licno ime "u njegovo ime", i resena stvar.
"Ime" nisu ni slova na papiru ni glasovi koje nosi vetar. Nego specifikacija tacno odredjene funkcije koja sluzi tacno odredjenim stvarima, ili tacno odredjene osobine koje rezultiraju tacno odredjenim ponasanjem. A ne glasovna forma za izrazavanje prizivanja time sto ce ga neko izgovoriti.
Da pojasnim:
"ime je" sustinska specifikacija nekoga ili necega, a "popularno" ime (forma koja je najcesce u upotrebi) je samo skraceni deo te specifikacije.

Natrag