Ko je Isus Hristos?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
hahahaha
koji pad koncentracije....
pisati samo da se nesto pise...
Jel Adrijane,sta mislis,sta sada Isus radi?Sta je naumio za nas?Koja je njegova poruka ljudima?,sta da rade?
Kako ga ti dozivljavas?
:???:

Све што је имало да се поручи већ је поручио у јеванђељу и посланицама наших апостола. Откривење нам је дао да препознамо неке ситуације које су биле и неке које су сада или ће бити. То је чисто да пратимо сплет догађаја, а ако следимо Његове заповести и савете апостолске, ми смо свесни тренутка и сведочанство у нама живи, а преноси се практично кроз љубав према ближњима.

Шта Исус ради? Посматра са Својим анђелима шта ми радимо и надгледа Своје верне и невине. Дочекује праведнике у небеском царству.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Znaci po tebi Isus nas samo posmatra i docekuje pravednike u nebeskom carstvu?
A odakle ti to?
Kolko to pravednika ide na nebo po bibliji?
A sta je sa onim ratom na nebu?Zar Isus po tebi nista drugo ne radi?
Kako to onda kaze da non stop radi kao i njegov otac?
I sta rece<sve je vec porucio?
A jel porucio i ko je taj verni i mudri rob iz buducnosti?
Po cemu ce se prepoznati?itd,itd...

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Adrijane,
meni ovo deluje kao da ti razgovaras sam sa sobom. Uzgred, ovo nije crkva.
Ne kazem ti to da bih te uvredio, nego zato sto govoris kao da se nalazis u zatvorenom ideoloskom podrucju
sa zakljucanim uverenjem pre nego sto se procita bilo sta bilo u njoj bilo van nje.
Samo se cuje: Amin, i gotovo.
Izvini ali moram se obratiti Infamousu...

Infamous,
U biblijskim tekstovima su vrlo retko naknadno ubacani delovi. To se cinilo mogli bi smo reci uglavnom u dva slucaja. Jedan je kada se u recenici ponovo objasnjava ono sto je ispred citirano, a drugi je kada se popunjava sadrzaj dogadjaja. Kao sto je bilo u slucaju potrebe objasnjavanja rodjenja Isusovog. I taj deo u stvari ima u sebi neke elemente podloge iz stvarnih dogadjaja, ali potpuno pogresno interpretirane. Dakle kada se odmaknemo na bezbedno odstojanje od tog ubacenog objasnjenja pocetka njegovog zivota, postaje jasno da je novi zavet prica vezana za dogadjaje nesto pre sudjenja i za samo sudjenje. Ono sto je tu sigurno to je da se u vezi njega u Bibliji pominju dva "imenovanja". Jedno je Isus, a drugo je Hrist.
Buduci da tekst kaze "Isus prozvani Hrist" jasno je da je termin Isus za njega vezivan ranije nego termin Hrist.
Naravno da su korisceni i drugi termini. To tammuz dolazi otuda sto je jedno od znacenja ovoga imena "pravi sin" odnosno "stvarni naslednik". Ali su u Bibliji opstali samo oni kojbili najbitniji.
Na zalost po ovu nasu temu, licno ime nije opstalo jer je ono bilo nebitno. Jer sto bi Sokrat rekao postoje imena koja daju zene (licna imena) i imena koja daju muskarci (drustvena tituliranja).
Ono prvo "Isus" je od egipatskoga izraza za lice koje deo zivota provodi cutajuci. U stvari sticajem okolnosti upravo u tome periodu on je stekao drustveni renome, a termin Hrist mu je pripao kada je savladao osnove procesa koji obezbedjuju funkcionisanje zivota na planeti Zemlji. Ako sada pogledamo na stvari mozemo videti da je prvi termin od najvecega znacaja za istorijat njegovog zivota (karijeru koja je tada otpocela) a drugi termin je od najvecega znacaja za objasnjenje najbitnijega znanja kojim je raspolagao.
Termin tammuz pak nam ne bi mogao pomoci ni u jednom ni u drugom slucaju.
Caka je u tome da je rec o coveku koji je znanje kupio po celom tada poznatom svetu, ali je normalno da su najvece riznice bar pisanih informacija bile u Egiptu. Sto je imalo i opstelingvistickoga uticaja na okolinu.
Jedna od najvecih gresaka kasnijih istrazivaca je obracanje paznje na hebrejski. Hebrejski jezik je bio lokalan i bezznacajan. Do utiska o njegovoj velikoj ulozi doslo je sticajem okolnosti da na levantu pisane informacije najduze traju u oblasti mrtvoga mora. Pa posto su rukopisi o dogadjajima na levantu dolazili odatle mislilo se i jos uvek se misli da je on bio jezik dogadjanja. A hebrejski skoro da i nema blage veze sa dogadjajima.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"A sta je sa onim ratom na nebu?Zar Isus po tebi nista drugo ne radi?"

То није рат који људи воде или гледаш у америчким филмовима. Обрати пажњу како је победа извојевана:

10. И чух глас велики на небу који говори: Сад поста спасење и сила и царство Бога нашег, и област Христа Његовог; јер се збаци опадач браће наше, који их опадаше пред Богом нашим дан и ноћ.
11. И они га победише крвљу Јагњетовом и речју сведочанства свог, и не марише за живот свој до саме смрти.
12. Зато веселите се небеса и ви који живите на њима. Тешко вама који живите на земљи и мору, јер ђаво сиђе к вама, и врло се расрдио, знајући да времена мало има.
13. И кад виде аждаха да збачена би на земљу, гоњаше жену која роди мушко.

Пошто је Син узет Богу и престолу Божијем да влада гвозденом палицом, аждаха збачена јер су верни анђели вођени Михаилом ударили на ону трећину бунтовника, креће прогон Цркве (жене која роди мушко). Ту се не мисли на вашу цркву, не мисли се на адвентистичку и ли било коју другу цркву која убеђује своје следбенике и послушнике, већ се прогањају верни хришћани невезано за деноминацију, већ везано само за истину. Сви поштени и верујући су свуда били прогањани, па чак и у самим црквама којим су припадали.

А ти ако мислиш да знаш шта сада Исус ради, онда нека тако и остане. Ја не знам шта тренутно ради и шта се дешава у царству небеском, само могу на основу Библије да видим уопштено шта ради и шта раде анђели Божији. Тако пише и ја верујем да је тако. Остало нити смем да тврдим да знам, нити сам имао "визије" па да лажем народ.

Adrijane,
meni ovo deluje kao da ti razgovaras sam sa sobom. Uzgred, ovo nije crkva.
Ne kazem ti to da bih te uvredio, nego zato sto govoris kao da se nalazis u zatvorenom ideoloskom podrucju
sa zakljucanim uverenjem pre nego sto se procita bilo sta bilo u njoj bilo van nje.
Samo se cuje: Amin, i gotovo.

Да, ово јесте Црква докле год имам бар још једног пријатеља и брата хришћанина на овом форуму. Христ је рекао да тамо где се саберу двоје или троје, Он је ту. А ми смо та заједница, што црква у преводу са грчког и значи. Зграда на коју ти мислиш такође се каже црква, а два су различите појма.

Жао ми је што очекујеш философску расправу и флексибилност по неким питањима који су за тебе ништа посебно, али за мене су СВЕТИЊА. Тако да не приступамо исто корену или темељу, боље речено. Ако темељ није исти, онда свакако немамо шта говорити о ономе што следи. Ако ти путујеш лево, а ја десно, ту не може бити заједничког пута, ако разумеш о чему говорим.
Али како год...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Mhm. Znaci moracemo drugacije.
Hajde sada da ja malo procitam ono sto nije napisamo.
U mojoj crkvi postoji bar jedna stvar, ako ne i vise, sa kojom zestoko nisi zadovoljan, i zeleo bi da ti se ispuni od strane svevisnjega nadziratelja. A buduci da je milostiv, narocito ako je snaga vere dovoljno velika u slavu njegovu istine...
Sklon sam tvrdnji da ako ubedis RIS-a, ispunice ti bar dve neostvarivosti. Pa makar jedna bila i viska.

Za RIS-a:
Ris oprosti mi, ali nekakvno jagnje za zrtvu se mora prineti.
Takav je red.
A i valja se svih nas radi, i spasenja sveta.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
sve to stoji i ima logike ali sad dolazimo opet do teme "istina" ili "tacnost" da li je to istina ili da li je to tacno sto ti ja i ovi drugi pricaju? ja mislim da mi necemo biti za zivota sigurni sta je tacno ili istina, mozemo samo da verujemo u ono sto nam odgovara da verujemo kao istinu ili kao tacnost, ja kao veoma neutralan sa tvrdnjama mislim da ima malo istine u svemu, jos da su se u bibliju ubacila ona jevandjelja od ostalih apostola bilo bi nam verovatno jos jasnije,ali posto je crkva (ljudi koji su bili na vrhu crkve) dala sebi za pravo da igra ulogu boga i da sudi sta je istina a sta nije i sta ce da pise u bibliji a sta nece a ostale spise ili zakopala ili spalila, zbog toga ta prica o isusu ce ostati ne dovrsena, a u ostalm ima dosta ljudi ovde i u svetu koji daju sebi za pravo da sude sta je jeres a sta nije a ne zaboravljaju da je i sam isus bio jeres ali kad je neko fanatik onda sve uz klinac

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Infamous,
U stvari ovi problemi i nisu toliko teski kao sto se cine. U osnovi problem je prvenstveno stvar lose navike ljudi da se vezuju za prerane zakljucke, vise nego njihove sopstvene teznje.
Tacno je da su tekstovi birani (pa po malo i dopunjavani, sto se ipak moze relativno lako uociti), medjutim sustinski je bitno da nisu mogli biti pisani po necijoj volji. Sa druge strane, oni su se i provukli tako sto su fragmentirani i na izgled nejasni, te ih je svako mogao tumaciti kako mu se hoce. Ali je poenta da se sa nesto vise ulozenoga rada i krajnjom paznjom prema njima ipak mogu smisaono shvatimi.
Medjutim, to nama u ovome momentu i nije toliko bitno.
Ono sto je bitno a sto mozemo svi razumeti, to je situacija u kojoj se nalazi svako od nas sa problemom svoga pristupa stvarima.
Danas cu verovatno stici da napisem na cemu stoje 4 poslednja ucesnika na ovoj temi.
Adrijan, ti, RIS i moja malenkost.
Jer prvo je potrebno realno proceniti sopstveni polozaj.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Adrijane
ceo svemir se stalno siri.dal mislis da se siri sam od sebe ?
samo to je jedno veliko polje gde rade i Otac i sin i ostali andjeli.
sto se tice zemlje i ljudi,Isus preko "vernog i razboritog sluge" daje duhovnu hranu svakodnevno onima koji je traze.
Na zemlji se sprovodi veliko obrazovno delo propovedanja da svi ljudi na svetu budu upoznati sa Bozjom reci.itd

Dal mislis da je ljudima dovoljno da slusaju Konstantinovu jeres?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Adrijane
ceo svemir se stalno siri.dal mislis da se siri sam od sebe ?
samo to je jedno veliko polje gde rade i Otac i sin i ostali andjeli.
sto se tice zemlje i ljudi,Isus preko "vernog i razboritog sluge" daje duhovnu hranu svakodnevno onima koji je traze.
Na zemlji se sprovodi veliko obrazovno delo propovedanja da svi ljudi na svetu budu upoznati sa Bozjom reci.itd

Dal mislis da je ljudima dovoljno da slusaju Konstantinovu jeres?

Одакле знаш где су границе свемира и да се шири? То је мишљење неких научника који ни континент можда нису напуштали, а камоли орбиту, а знају тајне свемира. Баш као што и ви знате нешто ван Библије.

Срећом па сте се сви ви појавили да ширите хришћанство у измењеном облику. Нападате Константина, а ваше јереси су толико велике да ја као обичан човек и не могу да проценим. Ви наводно ширите пророведи, немој стварно...толико је "проповедника" било за ових протеклих 2000 година, да обичан човек више не зна коме да верује. Сви имате неког "пророка" који открива велике тајне, а само је обичан преварант и јеретик.

Natrag