Član
- Učlanjen(a)
- 05.11.2010
- Poruka
- 1.246
Najznačjnija ličnost svih vremena. Osoba koja je ostavila najveći uticaj na čovečanstvo od čijeg rođenja na Zamlji računamo i vreme. Već i sama činjenica da od njegovog rođenja računamo i vreme govori da iza ličnosti Isusa stoji moć koja može da pokrene velike promene. Po moći i osobinama je sličan svom Ocu zato mnogi nisu razumeli da li je on Bog Otac ili ima Oca koji je iznad njega. Ovo ne bi trebala da bude zagonetka ali zbog uticaja raznih pogrešnih verovanja na žalost za mnoge je zagonetka. Solomun razotkriva ličnost koja stoji iza Isusa a da toga verovatno nije bio ni svestan. U osmom poglavlju poslovica govori o mudrosti i premudrosti ili oštroumnosti ali u takvom kontekstu da je teško reći da se radi samo o osobini. Iza mudrosti o kojoj govori Solomun kao da se govori o nekoj osobi, međutim izgleda da ni sam Solomun nije bio svestan šta je napisao. Prevod je Novi Svet ali lako može da se proveri i u drugim prevodima. Poslovice 8.12-35.
8.12. Ja , mudrost ,prebivam kod oštroumnosti i posedujem znanje i sposobnost prosuđivanja.
Ovaj stih direktno može da se poveže sa Jovanom 1.1. U početku je bila Reč i Reč je bila kod Boga i Reč je bila Bog.
8.22. JHVH me je stvorio. Ja sam početak stvaralačkog puta njegovog.
Ovaj stih može da se poveže sa Kološanima 1. 15. On je slika nevidljivog Boga prvenac svega što je stvoreno.
Sve do 36 stiha se govori o mudrosti i oštroumnosti ali u kontekstu dve najznačajnije osobe. Tako dolazimo do saznanja da je Solomun opisao osobine Isusa ( mudrost) i Otac JHVH ( Oštroumnost ) ili u nekim prevodima (Premudrost)
8.12. Ja , mudrost ,prebivam kod oštroumnosti i posedujem znanje i sposobnost prosuđivanja.
Ovaj stih direktno može da se poveže sa Jovanom 1.1. U početku je bila Reč i Reč je bila kod Boga i Reč je bila Bog.
8.22. JHVH me je stvorio. Ja sam početak stvaralačkog puta njegovog.
Ovaj stih može da se poveže sa Kološanima 1. 15. On je slika nevidljivog Boga prvenac svega što je stvoreno.
Sve do 36 stiha se govori o mudrosti i oštroumnosti ali u kontekstu dve najznačajnije osobe. Tako dolazimo do saznanja da je Solomun opisao osobine Isusa ( mudrost) i Otac JHVH ( Oštroumnost ) ili u nekim prevodima (Premudrost)