Apokec u vašem prevodu Biblije ne piše da je Isus STVOREN. Već smo Gera i ja postovali šta tačno piše.
Vaša dogma o Isusu stvorenju je uzdrmana. Evo i dokaza.
Dakle, ko je Isus tvrdio da jeste? Šta Biblija kaže da je on bio?
Prvo, pogledajmo Isusove riječi u Ivanu 10:30, “Ja i Otac jedno smo.” Na prvi pogled, ovo ne mora da izgleda kao tvrdnja da je Bog.
Međutim, pogledajmo reakciju Židova na ovu njegovu izjavu, “Zbog dobrog te djela ne kamenujemo – odgovoriše mu Židovi – nego zbog hule što se praviš Bogom, iako si samo čovjek” (Ivan 10:33).
Židovi su razumjeli Isusovu izjavu kao tvrdnju da je Bog.
To ukazuje na to da je Isus stvarno rekao da jeste Bog, izjavljujući, “Ja i Otac jedno smo” (Ivan 10:30). Ivan 5:58 je drugi primjer.
Isus proklamuje, “Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.” Ponovo, kao odgovor, Živdovi su uzeli kamenje u namjeri da ga kamenuju (Ivan 8:59).
Isusovo objaviljivanje njegovog identiteta kao “Ja Jesam”, je direktna primjena Starozavjetnog imena Božijeg (Izlazak 3:14). Zašto bi Židovi ponovo željeli da ga kamenuju, ako on nije rekao nešto za šta su oni vjerovali da je bogohulje, konkretno, tvrdnju da je Bog?
Ivan 1:1 kaže da “Riječ bijaše Bog.” Ivan 1:14 kaže da je “Riječ tijelom postala.” Ovo jasno pokazuje da Isus jeste Bog u tijelu.
Toma, jedan od učenika, je izjavio Isusu, “Gospodin moj i Bog moj” (Ivan 20:28). Isus ga nije ispravio.
Apostol Pavao ga je opisao kao, “…velilkoga Boga, našega Spasitelja, Isusa Krista” (Titu 2:13).
Apostol Petar je rekao isto, “…našega Boga, Spasitelja Isusa Krista” (2.Petrova 1:1).
Bog Otac je svjedok Isusovom punom identitetu također, “za Sina, naprotiv, veli: ‘Prijestolje tvoje, Bože, postoji vječno’, i: ‘Žezlo je pravde žezlo tvoga kraljevskog dostojanstva.” Starozavjetna proroštva najavljuju njegovu božansku prirodu,
“Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.”
Dakle, kao što je C.S.Lewis zaključio, vjerovanje da je Isus bio dobar učirtelj nije opcija. Isus je jasno i neporecivo tvrdio da je Bog
Zašto je pitanje Isusovog pravog identiteta toliko važno? Zašto je bitno da li je Isus Bog ili nije? Najvažniji razlog zbog kojeg Isus treba da bude Bog je što, ako on nije Bog, njegova smrt ne bi bila dovoljna da plati kaznu za grijehe cijelog svijeta (1.Ivanova 2:2). Samo Bog može da plati tako neizrecivu kaznu (Rimljanima 5:8; 2.Korinćanima 5:21).
Isus je morao da bude Bog da bi mogao da plati naš dug. Morao je da bude čovjek, kako bi mogao da umre. Spasenje je dostupno samo kroz vjeru u Isusa Krista! Njegovo božanstvo je razlog zašto je on jedini put spasenja. Isusova božanska priroda je ono zašto on proklamuje, “Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6).
Novi zavet potvrđuje da je Stvoritelj sam Isus Hristos: »U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. Ona beše u početku u Boga. Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.« (Jovan 1,1-3)
»Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza Nj i za Nj sazda.« (Kološanima 1,16)
Isus Hristos je Gospod. Grčka reč za Gospod je Kύrios, i upotrebljava se u smislu: »Onaj kome pripada neka osoba ili predmet«, a taj vlasnik je Bog.
Hristos je nedvosmisleno tvrdio da je Bog, da postoji za sebe i da je postojao pre svega. »A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.« (Jovan 8,58)
Grčka reč »eimi« koja je u ovom tekstu upotrebljena za »Ja sam« znači »biti, postojati«, i jasno naglašava činjenicu da je Isus Bog. »Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.« (Kološanima 2,9)
»A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.« (Jevrejima 1,8)
A sad ti APOKEC po dokaze ako ih i imaš, pa ovo obori.