Ko će biti vođen Crkvom Srbijom?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Čekaj, čekaj. U 1. stoljeću netko napravio popis od 27 knjiga i naveo točno ovih 27 knjiga koje i danas imamo u Novom zavjetu!?!'?!?


Ne, niko ne govori o popisu već o postajanju tih knjiga. Šta je tu toliko teško razumeti?

Auuuuu, veliku stvar si otkrio "maestro", ali, molim te, nađi mi svjedoka (ne Laodikeju i tripu) koji će potvrditi ovu tvoju tvrdnju, ili mi citiraj neki tekst iz 1. stoljeća koji ovo potvrđuje.


Ti ovo gledaš adminstrativno kroz popis..nama popisa već postoje knjige i sve su smatrane autoritativnom. Nisu ih brojali :). Jednostavno autoritet su jer su ih pisali apostoli.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Čekaj, čekaj. U 1. stoljeću netko napravio popis od 27 knjiga i naveo točno ovih 27 knjiga koje i danas imamo u Novom zavjetu!?!'?!? Auuuuu, veliku stvar si otkrio "maestro", ali, molim te, nađi mi svjedoka (ne Laodikeju i tripu) koji će potvrditi ovu tvoju tvrdnju, ili mi citiraj neki tekst iz 1. stoljeća koji ovo potvrđuje. :)

Neće ti citirati, jer takvog teksta nema.

Ali, ima teksta (po nekima to je najstariji deo poslanica, a time i Novog Zaveta) koji ruši Jovanovu "umotvorinu" o Isusu kao isključivo čoveku.

"Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista: dvanaestorim plemenima raseljeništva pozdrav. " Jak 1,1

Pazite, radi se o nikom drugom do Jakovu, apostolu, sinu Josifovom ("bratu Gospodnjem"), koji ovde Isusa, koji mu je bio mlađi brat po zakonu, ne samo da naziva Adonai, nego Ga stavlja u istu ravan sa Bogom.

Naime, Sv.Jakov se izražava u starozavetnom stilu, a to onda povlači za sobom i izričito razdvajanje pri pomeninjavnju osoba kojima on (Jakov) služi.

Dakle, ukoliko je za Sv. Jakova Isus samo običan čovek, zemaljski mesija (kako to Jovan i njemu slični pokušava da nametne), apostol bi to izričito i napisao, te bi njegov uvodni pozdrav glasio:

"Jakov, sluga Božiji i sluga Gospodina Isusa Krista: dvanaestorim plemenima raseljeništva pozdrav."

Ali, Sv. Jakov u svojoj poslanici to ne čini, iz čega se s pravom može izvući sledeći zaključak:

Isus je za Sv. Jakova niko drugi do Bog.

Ps. Isti apostol, u istoj toj poslanici, kao PEČAT I KRUNU ZAKONA (te subotarske opsesije), pominje, znamo li šta?

Zapovest:

"Ljubi Bližnnjeg Svog":

"Ako doista izvršujete kraljevski zakon po Pismu: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga, dobro činite"; Jakovljeva poslanica, poglavlje II, redak 8.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Postojalo je u 1. stoljeću stotinu knjiga koje su kružile u mjesnim Crkvama i među kršćanima.


Te druge knjige nisu imale autoritet apostolski niti su osnov na kome se gradila doktrina. Rekoh već knjiga Nikodomova ili Javanđelje po Mariji Magdaleni ili Protojevanđelje Jakovljevo..nisu imale taj autoritet i tada je već bilo jasno šta je autoritet a šta ne. Sami apostoli pišu da postoje "lažna jevanđelja"..pa čekaj po čemu su znali da su lažna jevanđelja ako nema pravih? Sasvim jasno..postojale su autoritetne knjige od apostola na kojima se gradila doktrina. Ali postojale su i one koje nisu autoritet...znamo pak da ih razdvojimo po onome što je ostalo u osnovi doktrine u crkvi a to je iz autoritativnih knjiga.
 
Natrag
Top