KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda nemoćna protiv oslabljenog Olimpijakosa
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa 73:65 (22:18, 23:16, 11:9, 17:22), u 13. kolu Evrolige.





Zvezdu je u Pireju predvodio Stefan Jović sa 16 poena (6/10 iz igre), dok je sjajan bio Ognjen Kuzmić sa 13 uz 14 skokova. Dvocifren učinak imao je još Marko Gudurić sa 12. U redovima Olimpijakosa istakao se Met Lodžeski sa 18 poena (4/6 za tri), a pratili su ga Erik Grin sa 15, te Nikola Milutinov sa 11 (4/6 dva) uz sedam skokova.


Zvezda je doživela osmi poraz u takmičenju, na deobi je 9-12. pozicije, dok je grčki velikan stigao do devetog trijumfa, četvrtog u nizu, za drugo mesto na tabeli.

Olimpijakos je uprkos neigranju Jorgosa Printezisa i Danijela Heketa lako slomio tim Dejana Radonjića, trojkama Meta Lodžeskog je stekao dvocifrenu prednost sredinom drugog perioda (30:20) i bez problema priveo meč kraju.

Zvezda je držala priključak samo u prvom kvartalu, ali bez šuta za tri poena (2/17), uz dosta izgubljenih lopti i bespotrebnih koraka, crveno-beli nisu imali način da pariraju domaćinu.

Radonjić je imao dosta opcija u prvih 15-ak minuta, poentirala su čak devetorica igrača, pa je Zvezda držala priključak za domaćinom (22:18). Međutim, Olimpijakos lako stiže do dvocifrene razlike u drugom (30:20), posle serije Meta Lodžeskog od tri trojke.

Grčki velikan stiže i do +13, Zvezda sredinom drugog perioda uspeva dobrom odbranom da smanji na 39:32, ali Olimpijakos pojačava ritam u završnici i na poluvreme odlazi sa +11 (45:34).

Olimpijakos nastavlja u istom ritmu te serijom 5:0 stiže do maksimalnih 16 poena prednosti (50:34), ali nalet domaćina zaustavlja Kuzmić koji sa sedam poena u trećem kvartalu održava crveno-bele koliko-toliko u životu (56:43).

Domaćin pada sredinom poslednje četvrtine, Jović i Gudurić serijom poena vraćaju Zvezdu u život (69:62), ali nije bilo vremena za više od ublažavanja poraz, pa Olimpijakos stiže do treće pobede u nizu nad Zvezdom (73:65).

Oba tima igraju nove mečeve već za dva dana, CZ čeka Real, dok Olimpijakos gostuje Bambergu.

Tok meča:


Foto: Getty images

Prva dva minuta donela su egal igru u Pireju, Olimpijakos je diktirao ritam uz po četiri poena Milutinova i Agravanisa, ali je Zvezda dobro pratila domaćina poenima Dženkinsa, Jovića, Dangubića i Mitrovića (10:9).

Ipak, Olimpijakos preuzima kontrolu posle TV tajmauta u petom minutu, prvo pogađaju Papanikolau i Milutinov, Kuzmić odgovara, ali Agravanis pogađa trojku (posle šest promašaja Olimpijakosa) za 17:13, što domaćin održava do kraja prvog perioda (22:18).



Foto: Getty images
Domaći tim kreće furiozno u drugi kvartal, Lodžeski pogađa tri trojke u nizu, u međuvremenu pogađa i Atinau, pa Olimpijakos ekspresno stiže do prve dvocifrene prednosti (30:20).

Simonović i Bjelica pokušavaju da vrate Zvezdu u egal, ali crveno-beli nisu uspevali da pariraju u šutu sa distance, pa je domaćin održavao prednost (37:24).

Sredinom perioda domaćina staje šut, Zvezda se razigrava te poenima Simonovića, Kuzmića i Jovića smanjuje na 38:32, ali Olimpijakos lako uzvraća u finišu, te se vraća na +11 na poluvremenu (45:34).



Foto: Getty images


Treći period počinje slično drugom, Olimpijakos poenima Spanulisa i Mancarisa pravi seriju 5:0 za dva minuta te stiže do maksimalnih 16 poena prednosti (50:34).

Nisu beogradski crveno-beli imali rešenja za odbranu Olimpijakosa, teško su stizali do ostvorene pozicije za šut, a trojke nisu funkcionisale (1/11), dok je domaćin s druge strane bez previše problema uspevao da poentira, Milutinov je "vezao" nekoliko koševa i održavao razliku (55:40) sredinom perioda.

Usledio je pad u igri oba tima koja je uspavala i malobrojnu publiku u Pireju, poslednja tri minuta nije bilo poena, pa je Olimpijakos u odlučujuću četvrtinu ušao sa 13 poena prednosti (56:43).



Foto: Getty images


Zvezda značajno lakše stiže do poena u poslednjih deset minuta, pogađaju uglavnom Gudurić i Jović, ali Olimpijakos bez mnogo muke održava dvocifrenu razliku, pre svega zahvaljujući novim poenima Lodžeskog (65:52).

Međutim, Zvezdini bekovi maksimalno koriste opuštanje domaćina, nastavljaju da poentiraju i vraćaju našeg predstavnika u igru dva minuta pre kraja (69:62).

Ali, bilo je kasno za dramatičnu završnicu i preokret, Olimpijakos odbija napad Zvezde poenima Grina sa penala i rutinski privodi meč kraju za konačnih 73:65.
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Radonjić: Kad pogodine dve trojke iz 17 pokušaja...

"Odigrali lošu odbranu u prvom poluvremenu, imali smo problema sa ofanzivnim skokom u prvoj četvrtini", kaže strateg srpskog šampiona


148226994328.JPG


Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić čestitao je Olimpijakosu na zasluženoj pobedi utakmici 13. kola Evrolige, napomenuvši da je njegova ekipa zatajila sa odbranom u prvom poluvremenu, ali da je taj segment popravila u nastavku meča.

Procenat šuta za tri poena govori mnogo toka kada je konačan ishod utakmice u pitannju.
"Čestitke Olimpijakosu. Mi smo odigrali lošu odbranu u prvom poluvremenu, imali smo problema sa ofanzivnim skokom u prvoj četvrtini. U prvom poluvremenu oni su postigli nekoliko lakih poena i šuteva za ti poena. U drugom smo zaigrali malo bolje u odbrani, ali smo pogodili svega dva šuta iz 17 pokušaja za tri poena", rekao je Radonjić.

Crvena zvezda nema vremena za predah, pošto je već u četvrtak (19.00) očekuje utakmica sa Real Madridom u dvorani Aleksandar Nikolić.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdina prebrza "bela zastava"
http://sportklub.rs/blogger112/Sasa-Ozmo
Autor
Saša Ozmo

Dueli sa Real Madridom i Bajernom u Beogradu, sa Panatinaikosom u Atini, sa Unikahom u Malagi. To su samo neki od prošlosezonskih evroligaških mečeva na kojima je Crvena zvezda zaostajala dvocifrenom razlikom, a zatim uspevala da se vrati i da pobedi.


Simonovic.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Ove sezone to se za sada desilo jedino u okršaju sa Galatasarajem (tada je minus nadoknađen do poluvremena), a utisak je da su neki mečevi prerano pušteni niz vodu – sa Panatinaikosom u Atini, sa Efesom u Istanbulu, a sada i sa Olimpijakosom u Pireju. Pred meč sa Fenerbahčeom bila je specifična situacija i to je rival koji po karakteristikama najmanje leži crveno-belima, pa velikih nada nije moglo ni da bude.

Kada je jednom napravila prednost, i Baskonija ju je održala u duelu sa Zvezdom, ali taj sudar izdvaja se po tome što su crveno-beli grizli do kraja. Jedan od razloga verovatno leži i u činjenici da se taj okršaj igrao u Beogradu.

Meč sa Makabijem bio je pravi primer kako Zvezda treba da igra u pogledu strasti i energije. To očigledno nije moguće uvek ponoviti – objektivni uzroci leže u napornom ritmu i nedostatku igrača u rotaciji, pogotovo gledajući komparativno sa drugim timovima, ali i prošle sezone bio je sličan tempo i preokrete su često donosili igrači koji su i dalje u ekipi.

guduric.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Zvezda je u prvom poluvremenu bila neodlučna i nedovoljno agresivna, što se manifestovalo u nekoliko segmenata igre.

Pre svega, u ofanzivnom skoku, kojih su Pirejci već u prvoj četvrtini sakupili sedam (Milutinov četiri). Drugo, crveno-beli nisu bili dovoljno oštri pri izlasku iz blokova i vrlo često primarna akcija nije ni započinjala, nego se odmah okretalo sekundarnom rešenju – najčešće Jovićevom pik-en-rolu ili nekim individualnim akcijama.

Treće, apsolutno sve “ničije lopte“ završavale su u rukama igrača Olimpijakosa, najilustrativniji primer jeste Birčovo bacanje za loptom i dolaženje do nje u situaciji kada joj nije bio najbliži.

Na sve to, Lodžeski i Grin pogodili su nekoliko teških šuteva (samo jedan od šest bio je otvoren, poslednja od tri trojke Lodžeskog) i domaći su otišli na +13 sredinom druge deonice.

spanulis.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

U odbrani na pola terena Olimpijakos je bio vrlo čvrst – osim toga što nisu dozvoljavali bekovima i krilima da se otvore za prijem lopte, bili su odgovorni i u rotacijama (kada je za njima bilo potrebe) i nisu dozvoljavali otvorene šuteve za tri poena. Posle početnog pogotka Dženkinsa, Zvezda je vezala čak 15 promašaja za tri, pogodio je tek Jović u završnici za konačnih 2-17 iza linije 6,75m.

Olimpijakos je igrao bez Heketa i Printezisa, Spanulis je bio u jednom od onih svojih stanja kada nije potpuno glavom u utakmici, ali Zvezda to ni najmanje nije iskoristila. Ponovo je, kao na nekoliko utakmica ove sezone, tempo bio kao u prijateljskom meču i kao da se ishod unapred znao iako je situacija bila daleko od izgubljene. Nedostajao je neko da povuče, da razmrda, da vikne.

Mlak ulazak u drugo poluvreme, potom nemogućnost da se kapitalizuje sopstvena bolja odbrana i letargičnost napada Olimpijakosa krajem trećeg perioda, a onda i poslednja četvrtina u kojoj skoro niko nije verovao u preokret.

dzenkins.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Konačni rezultat ne slika pravu sliku, po dešavanjima na terenu videlo se da su Pirejci slavili lakše nego što konačnih 73:65 pokazuje.

Olimpijakos jeste kvalitetniji i naravno da poraz ne predstavlja iznenađenje, ali utisak je da je Zvezda mogla i da je trebalo više da oznoji Pirejce, da ih barem natera da pobedu muški zaradi. A u prošlosti se dešavalo da kada Zvezda tera i pritiska do kraja, na kraju ona često bude ta koja zaradi mnogo.

Prva sledeća prilika jeste sudar sa moćnim Real Madridom u četvrtak.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Može li Zvezda da složi “nemoguću“ slagalicu?
http://sportklub.rs/blogger112/Sasa-Ozmo
Autor
Saša Ozmo

Slavna tradicija, veliko ime i sastav ranga potencijalnog osvajača Evrolige, sa time će se suočiti Crvena zvezda u četvrtak u dvorani Pionir.


Ljuljs.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Real Madrid je 33 puta bio prvak Španije, 26 puta je osvajao Kup Kralja, a devet puta je bio šampion Evrope. Poslednji put to su učinili 2015. godine kada su kao kaznena ekspedicija protutnjali Evroligom, slično kao Barselona 2010.

U polufinalu su razbili Fenerbahče (35:14 u drugoj četvrtini), a u finalu se revanširali Olimpijakosu za senzaciju iz prethodne godine. Tako je prekinut dvadesetogodišnji post koji je trajao još od generacije sa Sabonisom i Arlaukasom na čelu, koja je 1995. u finalu takođe savladala Olimpijakos.

Veliki broj igrača iz poslednje šampionske generacije i dalje je tu, ali prošle sezone Real je delovao umorno, komunikacija u timu bila je loša i evroligaški put završen je već u četvrtfinalu, Fener je slavio sa laganih 3-0 u seriji.


Odbrana je bila osnovni problem Madriđana prošle sezone, a u pokušaju da to popravi, Real je doveo dokazanog zaštitnika obruča Otela Hantera, kao i Entonija Rendolfa i Donteja Drejpera iz Lokomotive Kubanj.

Na papiru tim deluje savršeno ukomponovan da zada problem svakom napadu, ali u praksi su Realove partije u odbrani promenljive – defanzivni rejting (broj primljenih poena na sto poseda) Madriđana iznosi 109,2, po tome su šesti u Evroligi, što je ipak napredak u odnosu na najveći deo prošle sezone.

Ipak, ono čime Real dobija utakmice jeste ubitačan napad predvođen Serhijom Ljuljom, koji je posle odlaska Rodrigesa u NBA potpuno preuzeo kormilo tima. Kada je na terenu, Ljulj koristi 27,1% napada Reala – pogađa trojke iz nemogućih pozicija, šalje ekipu u tranziciju, ali i kontroliše napade na pola terena. Bez njega u timu Real je prelako izgubio od Darušafake u Istanbulu, a ekipu Žalgirisa kod kuće je dobio tek u neizvesnoj završnici.

Ljulj jeste motor tima, prvi strelac i asistent, ali Realu ne manjka kvalitetnih košarkaša. Levoruki Entoni Rendolf polako se uhodava u sistem i igra sve bolje – igrač je koji na različite načine može da pripreti (šut za tri, iz pik-en-rola...), a zaštitni znak mu je igra licem ka košu.

Nocioni.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Zvezda tu neće moći da računa na Bjeličinu brzinsku prednost – Milko je obično hitriji od direktnih konkurenata kada igra na petici, ali sada to neće biti slučaj. Ni sa Rendolfom, a ni sa Otelom Hanterom, koji blagi nedostatak u brzini nadoknađuje odrazom i eksplozivnošću. Američki centar na četiri od poslednjih pet mečeva dao je dvocifren broj poena i na pravi način koristi veliki broj spoljnih igrača koji umeju da podele precizno dodavanje iz pika (Ljulj, Dončić, Fernandes...).

Ako Real želi češće da spušta loptu na niski post, tu je Gustavo Ajon, centar čvrstog težišta i fine leđne tehnike. On dobro trči i kontre, baš kao i spomenuti tandem Rendolf-Hanter.

Crtu smirenosti i lukavstva donose Andres Noćioni i Felipe Rejes, dvojica igrača koje ne morate voleti, ali trebalo bi da ih poštujete. Osim spomenutih, zajedničke crte su im i izvanredna radna etika i želja da napreduju čak i u poznim igračkim godinama. Argentinac nije u posebnoj formi, ali znate kako kažu, klasa je večna, pa može da proradi u svakom trenutku.

rudi.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Jasno je da Laso može u reketu da kombinuje na bilo koji način moguć u košarci jer sve vrhunske karakteristike poseduje u navednih pet igrača. Jedini je problem što se Laso nekada malo izgubi u izmenama, pa se sa njima izgubi i kontinuitet i sigurnost.

Protiv Zvezde će sigurno često menjati u nastojanju da se što više iskoristi znatno šira rotacija, pa će crveno-beli najteži zadatak u reketu i u skoku (Real je treći u EL po broju uhvaćenih lopti).

Biće to sudar ekipe koja gubi najmanje lopti (12,5 na 100 poseda) sa onom koja izaziva najviše izgubljenih lopti protivnika (18,8 na 100 poseda).

Zvezdino najjače oružje pod Dejanom Radonjićem jeste pritisak na spoljnu liniju, to je već opšte poznato, ali Real je tim koji se odlikuje sjajnim protokom lopte (ubedljivo najbolji procenat asistencija po izgubljenoj lopti u Evroligi), kojim je npr. Baskonija razoružala Zvezdu u Kombank Areni.

Osim Ljulja, Madriđani spolja imaju Rudija Fernandesa, koji posle silnih problema sa povredama nije onaj stari egzekutor, ali je ove sezone na skoro četiri asistencije po utakmici.

Kerol.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Luka Dončić je 1999. godište i već igra ravnopravno sa seniorima – “čudo od igrača“, kako nam je rekao Nikola Vujčić, a Džejsi Kerol sa svojim munjevitim izlaskom iz blokova prva je opcija kada se pravi pozicija za šut za tri poena.

Odbranu šutom mogu da rašire i Rendolf i Noćioni, a na spoljnim pozicijama u tom smislu još preti i Mačijulis (15-24 ove sezone).

Prošle sezone Zvezda je prokret u svojoj sezoni započela trijumfom upravo nad Realom u Pioniru (94:88). Ipak, sada će naspram sebe crveno-beli imati disciplinovaniji tim koji dolazi u mnogo boljem trenutku nego lani. Trej Tompkins, koji do meča sa Bambergom jedva da je ulazio u igru, bio bi blago za Zvezdu u ovom trenutku, samo ta činjenica dovoljna je da se razume razlika između Reala i Zvezde.

CE8T2829.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Ipak, ne igraju imena i ne igra papir, u to smo se uverili i prošlog četvrtka u duelu crveno-belih sa Makabijem. Zvezdi je potrebna identična energija kao u tom susretu, potrebna je i konstantna podrška sa tribina, inspiracija, malo sreće, ali i nešto lošiji dan Reala.

To jeste mnogo uslova, ali jedan vuče drugi i to je slagalica koju je tim Dejana Radonjića u prošlosti umeo da složi i da priredi senzaciju.

Sastav:
3 Entoni Rendolf krilni centar/centar, 211cm, 1989. godište
4 Dontej Drejper plejmejker, 181cm, 1984.
5 Rudi Fernandes bek/krilo, 196cm, 1985.
6 Andres Noćioni krilo/krilni centar, 203cm, 1979.
7 Luka Dončić plejmejker/bek, 210cm, 1999.
8 Jonas Mačijulis krilo, 198cm, 1985.
9 Felipe Rejes krilni centar, 204cm, 1980.
14 Gustavo Ajon centar, 207cm, 1985.
17 Dino Radončić krilo, 202cm, 1999.
20 Džejsi Kerol bek, 188cm, 1983.
21 Otelo Hanter centar, 203cm, 1986.
23 Serhio Ljulj plejmejker, 190cm, 1987.
33 Trej Tompkins krilni centar, 208cm, 1990.
36 Aleks Suares krilni centar, 206cm, 1993.
44 Džefri Tejlor krilo, 201cm, 1989.
trener: Pablo Laso
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Pionir progutao Real: Velika pobeda Zvezde!

Košarkaši Crvene zvezde nastavili su da priređuju svojim navijačima čudesne pobede srušivši Real Madrid u Pioniru u 14. kolu Evrolige.


1244272060585c30f6f0aa4467362123_w640.jpg

Zvezda je nošena fantastičnim navijanjem savladala najveći španski klub sa 82:70.

Od samog starta bilo je jasno da je Zvezda spremna za veliku pobedu. Odbrana i koncentracija su od starta bili na nivou, pa je Real u samo u nekolio navrata imao prednost u Beogradu.

Zvezda je dobila sve četiri deonice, u potpunosti je nadigrala velikog rivala i skinula mu je ’skalp’ u Beogradu drugu godinu zaredom.

Na poluvremenu je bilo +8 za izabranike Dejana Radonjića, a Real u nastavku nijednom nije poveo. Ovo je šesta pobeda Zvezde u Evroligi, dok je Real pretrpeo peti poraz.
46614288585c30f74a9c7203384785_w640.jpg


Marko Simonović je završio sa 20 poena, 12 je dodao gudurić uz 3 skoka, a po 11 su postuigli Jović i Kuzmić. Kod gostiju, Tejlor je zablistao sa 25 poena i 7 trojki, a Ljulj je dodao 12 poena.

U narednom kolu 29. decembra u Beograd stiže prvak Evrope CSKA.

Na samom početku Dončić je pokazao zbog čega se o njemu toliko govori ubacivši tešku trojku preko ruke Jovića.

Uzvratio je Dženkins na isti način, a posle nekoliko sjajnih odbrana Jović i Dangubić doneli su vođstvo od 8:3.

Zvezda je od starta imala veliku podršku sa tribina, ali i veoma kvalitetnog rivala koga je u meč vratio Tejlor sa pet vezanih poena – 8:8.

I u nastavku prve deonice bilo je izjednačeno. Zvezda je igrala odličnu odbranu, ali u napadu nije uspevala da pronađe rešenje, pa je Real uspevao da se održi u igri. Zvezda je posle 10 minuta vodila sa 20:19 uz 5 poena Voltersa i po 4 Dangubića i Mitrovića.

Ipak, na startu druge deonice Zvezda je napravila nekoliko jeftinih grešaka (Volters i Gudurić), pa je Real brzo serijom 6-0 preokrenuo (25:22).

2040584352585c1bf9d18d1733354383_w640.jpg


Usledio je tajm-aut i odgovor Zvezde. Simonović, Gudurić i Jović pokrenuli su seriju Zvezde 14-0 (36:25). Igrala je Zvezda brilčjantno u tim trenucima.

Dobijali su igrači mnogo energije sa tribina, pa skupoceni Realovi igrači nisu mogli da dođu do izražaja. Sve to donelo je crveno-belima +8 na poluvremenu - 43:35.

Početkom drugog poluvremena Tejlor, Ajon i Ljulj brzo su vratili Real u igru – 45:42. Zvezda je odgovorila i ponovo je došla do osam poena viška, ali nikako nije uspevala da sačuva Džefa Tejlora koji je ostajao sam u ćošku i ubacio je pet trojki već do 25. minuta.

1154335547585c2858be0d6909853579_w640.jpg

To je ipak bio praktično jedini propust crveno-belih u dobrani. svaki igrač je davao doprinos, a u finišu treće deonice i napad je došao do izražaja.

Lazić i Gudurić ubacili su po trojku, Jović je odlično dirigovao, pa je Zvezda imala plus 11 posle 30 minuta (62:51).

Početkom poslednje deonice Gudurić je poentirao u kontri za 67:51 i delovalo je da je Zvezda blizu pobede. Ipak, Drejper je ubacio četiri vezana poena i Real je pretio da se vrati i učini završnicu zanimljivom.

Usledila je pametna igra Zvezde koja se fokusirala na odbranu, pa Real više od dva minuta nije postigao koš.

453052507585c2f899cafc467752020_w640.jpg

Real je pokušao praktično na silu da se vrati u meč, a Laso i Noćioni su dobili po tehničku zbog burnih reakcija. Zvezda nije to u potpunosti iskoristila, Simonović je promašio tri uzastopna slobodna bacanja, a crveno-beli imali su +15 tri i po minuta pre kraja – 75:60.

Tu je meč i odlučen, a navijači su u finišu sjajnom podrškom pozdravili novu veliku pobedu svojih ljubimaca.

Crvena zvezda:
Volters 5, Dangubić 4, Mitrović 4, Lazić 5, Dobrić, Simonović 20, Rakićević, Dženkins 6, Gudurić 12, Jović 11, Kuzmić 11, Bjelica 4
Real Madrid: Rendolf 5, Drejper 6, Noćioni 1, Dončić 3, Rejes 4, Ajon 4, Kerol 8, Hanter 2, Ljulj 12, Tompkins, Suarez, Tejlor 25
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Nema pobede protiv Reala bez obaveza
http://sportklub.rs/blogger4/Darko-Plavsic
Autor
Darko Plavšić

Crvena zvezda je rutinski pobedila Real Madrid. Koliko god to kraljevski zvučalo, moralo je mnogo toga da se ispuni da bi se došlo do takve konstatacije. Ipak, kad ubedljivo pobediš Real, to nije slučajno i sa sobom nosi i određenu odgovornost.

foto-c7918-1-.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Poraz obično natera sportistu da se zamisli, a velika pobeda stvara glad za još većim pobedama.

Zvezda je vodila više od 35 minuta protiv ekipe koja je u svakom pogledu kvalitetnija. Ipak, glavna karakteristika ove Zvezdine ekipe je da nikome ne dozvoli ni lak poen, a ne pobedu. I ono na šta uvek možete računati je konstantnost tima Dejana Radonjića. Da svaki pas protivnika učine rizičnim, da šutiraju protivnički igrači kod kojih je manja verovatnoća da će da pogode, a kad i to rade da su im ruke i noge teške od velikih muka da dođu do pozicije za šut.

Pa onda tako Džejsi Kerol i Serhio Ljulj šutiraju trojke zajedno 0/11. Bilo je i solidnih akcija za Kerola, ali dok on prođe kroz lavirint pri izlasku na šut, odbije se od nekoliko zidova, pa se šut svodi na mehaničko izbacivanje lopte sa mnogo manjom verovatnoćom da se pogodi.

foto-c7915.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Marko Gudurić
Ključni za ishod meča u dvorani Aleksandar Nikolić bili su kraj druge i početak treće četvrtine. Već od prvog minuta bilo je jasno da će Real morati vredno da radi da bi zaradio svaki poen u Beogradu, ali kad je Zvezda ušla u napadački ritam, počela je da pravi razliku. Gudurić je u 13. minutu pogodio trojku i Zvezda je povela. Igrači Reala tada nisu ni mogli da naslute da je utakmica zapravo završena.

Do kraja poluvremena Gudurić i Simonović su pogađali. Simonović je svakako najbolji igrač Zvezde u sezoni, dok su Gudurića košarkaši Reala zapamtili prošle godine. Mladi bek Zvezde još nije uspeo da uđe u kontinutitet dobrih igara u Evroligi, ali verovatno ne bi imao ništa protiv da svake večeri ima Real za protivnika.

foto-c7926.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Crvena Zvezda - Real
Početak treće četvrtine dao je nagoveštaj preokreta. Pablo Laso je podviknuo u svlačionici i igrači Reala su počeli da znoje i prljaju svoj, ovoga puta, ljubičasti dres. Ušli su u poziciono i defanzivno nadigravanje sa Zvezdom, a raspucani Džef Tejlor (kao nikad u životu) bio je dobar adut u napadu. Međutim, brojna preuzimanja u odbrani kažnjavao je Kuzmić pod košem ofanzivnim skokovima i lakim poenima. To je bio poslednji krizni period za Zvezdu.

Onda je loptu uzeo Jović. Ostao je dužan i saigračima i navijačima, ali i protivniku u prethodnom duelu sa Realom. Igrao je tada izuzetno, ali ga je Radonjić zbog nediscipline poslao u svlačionicu. Ovoga puta je on rešio da završi posao za svoj tim i to je uradio sa stilom.

Najveći deo Zvezdine pobede je poslednjih nekoliko minuta utakmice. Svojom odbranom učinili su da igrači Reala na kraju utakmice ne veruju u sopstveni talenat. I ono što inače znaju, nisu znali. Pokušavali su i brzim rešenjima i divljim šutevima i unapred pripremljenim akcijama, ništa nije vredelo. Pablo Laso je svojom tehničkom greškom označio početak velikog slavlja na tribinama.

Posle utakmice je džentlmenski konstatovao kako je novi sistem Evrolige dobar jer ne bi voleo da sezona prođe a da ne odigra bar dve utakmice protiv Crvene zvezde. Sumnjam da je u potpunosti govorio iskreno, jer je već drugi put uzastopno poražen u Beogradu. Prošle sezone su ga Miler, Cirbes i Gudurić nadigrali napadački, ove godine mu se ekipa odbijala od Zvezdine odbrane.

foto-c7922.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Crvena Zvezda - Real
Bilo koji igrač Reala bio bi ogromno pojačanje za Zvezdu. Otelo Hanter je igrao samo sedam minuta, a baš jedan takav centar bi učinio crveno-bele kandidatom za plejof. Ali, teško da iko ima složniju ekipu od one koju je načinio Dejan Radonjić. Oni dele sve, od hladnih kazanjskih klupa na aerodromu, preko protivničkih igrača u odbrani do odgovornosti u napadu.

Sledeće nedelje završiće se prvi deo takmičenja u Evroligi. Nagledali smo se svega i svačega, ali bez ikakvih problema se može reći da je Zvezda bila među konstantnijim ekipama u takmičenju. I sigurno su tim koji ima najbolji procenat pobeda u odnosu na kvalitet.

I sada je legitimno postaviti pitanje da li će Crvena zvezda napasti plejof. Jer, kao što reče Dejan Radonjić, „Zvezda može da igra sa svakim“. Nekad će pobediti, nekad izgubiti, ali sa još jednom napadačkom opcijom koja bi donela i stabilnost u skoku verovatno bi se povećao procenat pobeda. Da li je to Dion Tompson ili neko drugi, svakako je potreban. Da rastereti bar malo postojeći tim koji za sada deluje fizički neuništivo, ali ko to može da garantuje u završnici preteške sezone kad se igraju najvažnije utakmice.

Kad je sezona počinjala, a posebno kad je postalo izvesno da će se igrati u ovom sastavu, u Zvezdi nije bilo velikih ciljeva u Evroligi. Ko bi rekao da ni oko Nove godine neće biti kasno da se tako nešto promeni. Postojeći sastav je pokazao da zaslužuje bar šansu za borbu za doigravanje. Ukoliko se pronađe igrač na poziciji četiri-pet koji bi se brzo uklopio u ovu ekipu i unapredio je, repriza uspeha od prošle sezone uopšte ne bi bila nerealna.

Uostalom, šta može bolje da podigne ekipu od pobeda protiv Makabija i Reala. A pre svega toga, igrači su zaslužili novogodišnji poklon. Dobiće ga 29. decembra kad pred punom Kombank arenom budu dočekali evropskog šampiona, ekipu CSKA.
 
Učlanjen(a)
20.11.2016
Poruka
103
Iskreno, momci za sada daju vise nego sto je bilo ko od njih u ovom sastavu, u ovakvoj Euroligi i ocekivao. S druge strane mislim da je Top 8 nemoguca misija, i da bi npr 10/11 mjesto bio ogroman uspjeh, uz obezbjedjenje Eurolige naredne godine. Momci, svaka cast i gurajte dalje!

Послато са Paris уз помоћ Тапатока
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Zvezda "preživela" i Zagreb za 15-0

Košarkaši Crvene zvezde nemaju konkurenciju u regionalnoj ABA ligi, svoju dominaciju potvrdili su i u Zagrebu.



Cedevita je namučila crveno-bele, ali je Zvezda slavila 95:91, za 15. uzastopnu pobedu u šampionatu.

Zvezda je loše krenula u meč, zaostajala je devet poena posle prvih deset minuta, ali predvođena Markom Simonovićem preokreće u drugom kvartalu, da bi u trećem stigla do +13.

Potom se raspucao Rajan Boutrajt koji sa 18 poena u trećem periodu vraća Cedevitu u egal, Zvezda opet stiže do +8, ali nove trojke za Zagrepčane pogađa Šurna za -2 u poslednjem minutu, međutimm Simonović sa penala u poslednjih 15 sekundi stavlja tačku na meč.

Simonović je generalno blistao tokom celog meča, postigao je 27 poena (4/4 dva, 4/9 tri) za 30 minuta, a sjajno ga je pratio Ognjen Kuzmić sa 20 poena (8/11 dva) uz deset skokova.

Dvocifren učinak imali su još Čarls Dženkins sa 16, Nemanja Dangubić sa 13 (5/5 dva, 1/5 tri), te Stefan Jović sa deset uz osam skokova i sedam asistencija.

Cedevita je odličnom odbranom u prvom periodu kažnjvala brojne promašaje Zvezde u šutu za dva poena, te stigla do devet poena prednosti (22:13).

Međutim, crveno-beli "stežu" odbranu u drugom kvartalu, ograničavaju domaćina na četiri poena za pet minuta, a Dženkins pogađa dve trojke, "veže" osam poena i donosi preokret (29:26).

Crveno-beli poenima Kuzmića i Simonovića održavaju vođstvo do kraja poluvremena, a potom u trećem periodu pomenuti tandem pomoć dobija od Dangubića pa šampion stiže do maksimalnih 13 razlike (57:44).

Međutim, u poslednjih nekoliko minuta ovog kvartala razigrao se Rajan Boutrajt, pogađa nekoliko trojki, ukupno 18 poena u periodu, pa vraća Cedevitu na -7 (68:61).

Njemu se u poslednjem periodu pridružio Šurna koji pogađa nekoliko trojki, te dovodi Cedevitu na svega koš zaostatka u poslednjih 60 sekundi, ali crveno-beli uprkos bespotrebnim greškama uspevaju da odbrane vođstvo i zaključe 2016. 15. pobedom u ABA ligi.

U domaćem timu istakli su se Boutrajt sa 30 poena (4/7 dva, 6/13 tri), od čega je 18 ubacio u trećoj četvrtini, a pratili su ga Šurna sa 16 (4/6 tri), pogodivši sve trojke u drugom poluvremenu, te Rašard Džejms sa 11 poena.

Domaćin bolje otvara meč, Botrajt i Tomas donose 4:0, Zvezda se postepeno budi i smanjuje na 5:4, ali gubi loptu u napadu za preokret, potom promašuju crveno-beli dva šuta za tri, pa Cedevita trojkom Džejmsa uz koš Žganeca i zakucavanje Bilana "beži" na 12:4.

Nakon Radonjićevog tajm-auta, Simonović veže pet poena u dva napada, a potom poentiraju Jović i Kuzmić za povratak Zvezde u egal, ali Bilan sa četiri poena, Džejms trojkom, te Tomas i Krušlin sa penala opet povećavaju razliku u korist Cedevite posle prvog perioda – 22:13.

Crveno-beli odlično kreću u drugom periodu, odbrana krade dve lopte domaćinu, a Simonović i Dangubić lako poentiraju, pa Mršić traži tajm-aut (22:17). Krušlin poentira nakon minuta odmora, ali to ne zaustavlja Zvezdu.

Beograđani posle deset promašaja konačno počinju da pogađaju trojke, dve "veže" Dženkins za osam poena u nizu i preokret Zvezde na 29:26, sredinom drugog kvartala.

Posle novog tajmauta Mršića, Cedevita uspeva da obuzda Dženkinsa, pogađaju Botrajt, Begić i Bilan, ali Zvezda održava blagu prednost poenima Kuzmića i Simonovića za +5 na poluvremenu – 33:38.

Kuzmić nastavlja o odličnom ritmu i na startu drugog poluvremena, nakon dva penala i koša Dangubića, pogađa i iz reketa, te donosi Zvezdi prvu dvocifrenu prednost (44:33).

Džejms i Šurna na trenutak vraćaju Cedevitu u igru, ali nakon novog polaganja Kuzmića, Dangubić takođe pogađa iz reketa, a onda ubacuje i trojku za novih +10 (51:41).

Boutrajt "veže" dve trojke za novi odgovor domaćina, ali Zagrepčani nisu imali rešenje za Kuzmića, nakon čega novu trojku pogađa Simonović i crveno-beli stižu do maksimalnih +13 (57:44).

Razigrala su se oba tima u završnici perioda, pre svega igrači su se raspucali, za Cedevitu su pogađali Džejms i Šurna, a druge Bjelica i Dženkins, ali je u centru pažnje i dalje bio Boutrajt koji smanjuje deficit na svega pet poena, ali Nejt Volters u završnici perioda donosi Zvezdi +7 pred poslednjih deset minuta – 61:68.

Amerikanac je probudio i saigrače, sjajno ga prati Šurna koji pogađa dve trojke na startu odlučujućeg kvartala, ali Bjelica i Simonović odgovaraju istom merom i odbijaju napad domaćina (74:67).

Međutim, ne uspevaju crveno-beli da potpuno isprate nalet Cedevite, Bilan "veže" pet poena u dva napada i smanjuje deficit na samo koš razlike (74:72).

Zvezda dobro reaguje posle tajm-auta Radonjića, Dženkins krade loptu i pogađa, za njim i Jović, a nakon što Katić promašuje trojku, Šurne pravi faul u napadu, što kažnjava Dangubić pa Zvezda se vraća na +8 (80:72).

Međutim, nastavlja se šuterski obračun u Zagrebu, Šurna "veže" pet poena", Simonović pogađa svoju četvrtu trojku, potom polažu Jović i Boutrajt pa Zvezda u poslednja tri minuta ulazi sa četiri poena prednosti (85:81).

Delovalo je da je meč rešen minut i po pre kraja, Boutrajt pravi korake, Kuzmić i Jović završavaju uzastopne napade, pa dok je za Cedevitu u tom periodu pogodio samo Katića, a Krušlin promašio šut za tri poena, na 91:83 za goste.

Međutim, crveno-beli su se previše opustili, nakon poena Katića sa penala na ulasku u poslednji minut, Jović pravi dve greške, a Boutrajt pogađa novu trojku i smanjuje na tri razlike pred poslednjih 12 sekundi.

Domaćini prave brz faul, Simonović pogađa oba penala, ali fantastični Boutrajt pogađa novu trojku i dovodi Cedevitu na koš zaostatka, šest sekundi pre kraja.

Posle novog brzog faula i tajm-auta Zvezde, Simonović ne greši sa linije za slobodna bacanja, domaćin kreće bez tajm-auta u poslednji napad, ali Katić ne uspeva da pogodi, pa Zvezda stiže do nove pobede – 91:95.

Cedevita - Crvena zvezda 91:95 (22:13, 11:25, 28:30, 30:27)

Dvorana: Dom Sportova, gledalaca 2.500
Sudije: Boltauzer, Javor, Petek

CEDEVITA: Džejms 11, Krušlin 6, Boutrajt 30, Katić 4, Žganec 2, Bilan 12, Šurna 16, Hopson 3, Begić 2, Tomas 5, Arapović -

CRVENA ZVEZDA: Volters 2, Dangubić 13, Mitrović -, Lazić -, Dobrić -, Simonović 27, Rakićević -, Dženkins 16, Gudurić -, Jović 10, Kuzmić 20, Bjelica 7.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
CSKA – privilegija je biti sa njima u istoj hali
http://sportklub.rs/blogger4/Darko-Plavsic
Autor
Darko Plavšić

Oduvek je igranje košarkaške utakmice protiv CSKA izazivalo strahopoštovanje, a u poslednjih nekoliko godina je i privilegija imati „armejce“ za protivnike. Od njih gotovo da je zadovoljstvo i izgubiti.
cska.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Jer, to znači da ste videli (tek na usporenom snimku) novu magiju koju je pripremio Teodosić, koliko poena u seriji može da postigne Nando De Kolo, kako je teško doći do skoka pored najnižeg centra u Evroligi Hajnsa...

Od 2002. godine CSKA je propustio samo jedan Fajnal For Evrolige. Učinak od tri titule u tom periodu trebalo je da bude i bolji, ako imamo u vidu koliko je novca potrošeno na angažovanje najboljih igrača Evrope. Sedmostruki šampion Starog kontinenta i trenutno je finansijski najmoćniji klub u ovom delu sveta.

teo.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Moć ekipe je svakako uporediva sa onom koju ima kompanija Noriljski nikl, koja je praktično vlasnik kluba pa novac nije problem. Avion namenjen samo ekipi je nešto što je običaj u NBA ligi, a u Evropi ga poseduju samo Moskovljani. To je veoma značajan detalj zbog organizacije putovanja ekipe. Na aerodromu se čeka minimalno, a treninzi mogu da se organizuju u boljim terminima. Svojevrsna košarkaška „biznis klasa“ je samo jedna od pogodnosti ovog perfektno organizovanog sistema.

Temelje modernog CSKA udarili su Sergej Kuščenko i Andrej Vatutin. Oni su sedam godina vodili Ural iz Perma, odveli taj klub do dve titule prvaka Rusije (2001. i 2002. godine) i zaslužili poziv velikog Alekssandra Gomeljskog da dođu u Moskvu i CSKA ponovo učine velikim. Kuščenko se posle nekih sedam godina posvetio biatlonu, ali je kasnije prihvatio i poziv Mihaila Prohorova da bude u Bordu direktora Bruklin Netsa. Vatutin je nastavio da gradi. Njega je Prohorov zvao da bude generalni menadžer Netsa, ali je Vatutin silno želeo da CSKA ponovo bude prvak Evrope i ostao je u Moskvi. Njegove promene boja u licu tokom finala protiv Fenerbahčea u Berlinu prošlog proleća oslikavale su pravu dramu u glavi jednog čoveka. Utoliko je radost zbog uspeha posle drame bila i veća.

GettyImages-168615562.jpg

Izvor: Jamie McDonald/Getty Images

Miloš Teodosić na utakmici za treće mesto u Evroligi u sezoni 2012/13 između CSKA i Barselone.
CSKA je od 2008. do 2016. godine imao ulogu dežurnog gubitnika u Evroligi. Kad potrošite i do 40 miliona evra po sezoni i osam godina ne osvojite titulu šampiona Evrope, onda se može pričati o lošim ulaganjima, kao i nedostatku nekog sastojka za titulu.

To je rešeno 2014. godine kad je na klupu seo Dimitris Itudis. Čovek koji nikad nije igrao profesionalnu košarku, iz porodice poljoprivrednika sa severa Grčke, koji je prvo godinu dana samo učio srpsko-hrvatski jezik da bi uopšte mogao se upiše na fakultet u Zagrebu. Za sve u životu morao je naporno da radi.

„Igramo četvrtfinale VTB lige protiv Astane recimo“, priseća se Miloš Teodosić. „Prvu utakmicu serije dobijemo 40 razlike, drugu 35, treba nam još jedna pobeda. Dolazimo na aerodrom da letimo za Kazahstan, a trener Itudis se žali kako je slabo spavao. Kaže gledao je pet, šest utakmica Astane tokom noći, pripremao je treći meč serije“.

itudis.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Dimitris Itudis
Itudis je radio sa Željkom Obradovićem punih 13 godina u Panatinaikosu. Kad je šegrt najboljeg evropskog majstora stasao i još ubacio svoju nesagledivu posvećenost poslu, titula prvaka Evrope nije mogla da izmakne.

Dimitris Itudis pokupio je najbolje od jugoslovenske škole košarke i kad razmišlja o svom sportu, to radi na jeziku ovih prostora. Esencija napada je pik en rol sa bezbroj varijacija, u odbrani su košarkaši slične visine i okretnosti, koji su u stanju skoro svakog protivnika da preuzmu.

CSKA je jedna od najatraktivnijih ekipa u istoriji Evrolige. Karte za njihove mečeve pre svega se plaćaju zbog Miloša Teodosića i Nanda De Koloa.

To što može da uradi kapiten srpske reprezentacije verovatno ne može niko na svetu. Kod njega nije suština samo da asistira, već i kako će to uraditi. Uglavnom je lepo biti Miloš Teodosić, ali u slučaju duela sa Crvenom zvezdom nije baš tako. To je jedna od onih situacija kad mu je posao da rastuži sunarodnike i ljude koji navijaju za isti klub kao i on. Tokom utakmice strasti znaju da prorade, da se pominje i familija sa tribina i to ne u smislu „blago majci koja te rodila“. A Teodosić mora da ostane trezan od tog teškog koktela osećanja i povede svoju „crvenu armiju“ ka pobedi.

Nando De Kolo je druga polovina čudesnog tandema. Nije igrao punih 12 utakmica zbog povrede noge, a vratio se na parket pre nekoliko dana protiv Jeniseja. I dobar i loš tajming. Privilegija je gledati ga uživo, a opet on predstavllja još jednu oštru krivinu u komplikovanom lavirintu kroz koji se prolazi da bi se eventualno pobedio tim CSKA.

De-Kolo-EL-slika.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Nando de Kolo
Kad su Teo i Nando na raspolaganju Itudisu, on u startu može da računa na 40 poena i 12 asistencija po utakmici.

A gde su ostali? Kori Higins koji je došao kao najbolji strelac prvenstva Turske, spreman da odigra svojih 15, 20 minuta i da postigne poena koliko je potrebno. Eron Džekson je starter na poziciji plejmejkera, doprinosi odbranom i prodorom u napadu, ali i solidnim šutem, Fridzon je doneo pobedu šutem u poslednjoj sekundi protiv Brozea. Mihail Kulagin, epski ruski talenat i MVP nesportskog tinejdžerskog života konačno je počeo da dočarava bajke pričane o njemu kad je bio klinac.

Nikitu Kurbanova niko ne pretresa kad ulazi u dvoranu i on uredno unese pendrek i lisice, potrebni su mu za hapšenje protivničkih igrača.On je Itudisov omiljeni specijalac. Voroncevič sa pozicije četvorke ima dobar šut za tri poena i doprinosi u skoku, Agustin je došao kao pojačanje iz Himkija. Ne može se reći da se preterano dobro uklopio.

Semjon Antonov sve više pomaže sa klupe preciznim šutevima spolja, a verovali ili ne, Džoel Frilend trenutno nije povređen. Dok je bio u pravoj formi, važio je za jednog od najboljih centara u Evropi, u ovom trenutku je daleko od toga. Za Viktora Hrijapu je dovoljno reći da ima svoju statuu u moskovskom metrou. Verovatno je lakše iščupati drvo iz korena nego isterati Kajla Hajnsa sa zauzete pozicije u reketu. Uvek je fascinantan podatak da sa 198 centimetara visine igra na poziciji centra. Viši je od Teodosića tri centimetra.

hrjapa.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Kompletan CSKA će igrati protiv Crvene zvezde. Dakle, teška artiljerija. Po brojkama, crveno-beli imaju treću najbolju odbranu Evrolige, ali je protivnik najbolji napad možda i u istoriji evropskog elitnog takmičenja. Za dva šutiraju preko 50, za tri poena preko 40 odsto.

Otežavajuća okolnost za Zvezdu je poraz Moskovljana od Fenerbahčea u prošlom kolu Evrolige, kao i činjenica da u sledećem kolu igraju protiv Reala pa će borbena gotovost rivala biti na visokom nivou. CSKA nikome ne odgovara u Evropi, zato i jesu najbolji. Ipak, njihova najveća snaga je na spoljnim pozicijama, a tu crveno-beli itekako znaju da zaključaju rivala.

Prošle sezone su se Zvezda i CSKA sastali u četvrtfinalu Evrolige i sva tri puta su slavili izabranici Dimitrisa Itudisa. Ipak, ni u jednoj utakmici nisu do kraja bili sigurni da će pobediti. Ruski tim ne bi trebalo da ima prednost u odnosu na Zvezdu kad je skok u pitanju, što je vrlo bitna činjenica.


Naravno, šampion Evrope je favorit protiv svakoga ove sezone u Evroligi, pa tako i protiv Zvezde pred skoro 20.000 navijača. Ipak, maksimalna agresivnost u odbrani na Teodosiću i De Kolou uz ravnotežu u skoku mogli bi da stvore nadu za bar neizvesnu utakmicu.

Zvezda nikad u istoriji nije pobedila CSKA u devet pokušaja. Protiv ovakve ekipe je privilegija samo igrati. Kakav li je osećaj tek pobediti!?
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Novogodišnji poklon: Zvezda srušila prvaka Evrope!

Košarkaši Crvene zvezde okončali su godinu punu velikih rezultata čudesnom pobedom protiv prvaka Evrope!
72654849458656c485795a135003516_w640.jpg


Ekipa Dejana Radonjiča je odigrala još jedan fantastičan meč i pobedila je pred više od 18.000 navijača u Kombank areni CSKA u 15. kolu Evrolige rezultatom 78:67

Od početka do kraja utakmice Zvezda je u potpunosti nadigrala ubedljivo najjači tim Evrope koji nijednom nije vodio.

U istom ritmu u kojem je srušila Real Madrid i Makabi Zvezda je otvorila duel sa CSKA i do kraja je uspela da odbije sve nalete gostiju.

Koliko je Zvezda od starta igrala dobro pokazuje i podatak da je Dimitris Itudis već posle četiri minuta promenio kompletnu petorku. Počelo je sa 13:0, posle 10 minuta je bilo 27:14, pa su velike Zvezde poput Teodosia, De Koloa, Hajnsa i ostalih igrača CSKA delovali pogubljeno u pojedinim trenucima.
58676599658656c48a0ec9354126437_w640.jpg


CSKA je u nekoliko navrata pokušao da se vrati u meč, ali Zvezda je imala odgovor za sve i na kraju je ostvarila najveću pobedu od kada je na klupi trener Dejan Radonjić.

Ognjen Kuzmić odigrao je briljantno sa 16 poena i 10 skokova. Dženkins ga je pratio sa 11 poena (sve u prvom delu), 3 skoka, 6 asistencija i neverovatnih 6 ukradenih lopti.

Simonović je dodao 14 poena i 3 skoka, a Volters se probudio u poslednjoj deonici i prelomio je meč sa 9 poena, 2 skoka i 1 asistencijom. Nemanja Dangubić je dodao 7, a Jović 6 poena i 5 skokova. Kod gostiju Voroncevič je bio sjajan sa 21 poenom i 5-9 za tri, a Džekson je imao 10 poena i 8 asistencija.

Ipak, Zvezda je uspela da zaustavi Teodosića (6 poena i 4 asistencije), kao i De Koloa (6 poena i 2 skoka).

Zvezda na pola sezone u Evroligi ima fantastičnih 7-8, dok je CSKA na čelu tabele pretrpeo tek treći poraz u sezoni.
6415730165865521ae846b261144115_w640.jpg


Zvezda je nošena fantastičnim navijačnjem pune Kombank arene počela veoma agresivno, pa je i CSKA u prvih 120 sekundi delovao kao neki prethodni Zvezdini rivali.

Tajm-aut Itudisa na 6:0. Luka Mitrović je otvorio poenima preko Hrijape, a potom su poentirali Jović i Dangubić. Posle tajm-auta Zvezda je nastavila da blista, a trojku za 9:0 pogodio je Dženkins.

Usledila je nova kontra i koš Dangubića za 11:0, a posle četiri minuta Itudis je napravio atipičan potez i zamenio celu petorku, a CSKA je poentirao tek posle pet! minuta kada je trojku za 13:3 ubacio Teodosić.

Veoma raspoloženi Dangubić ubacio je trojku iz ćoška za 16:3, a CSKA je do poena došao preko Hajnsa pod košem - 16:7. Nije se međutim Zvezda pokolebala i nastavila je da gazi rivala.

Simonović je ubacio trojku iz prvog šuta za 23:9, a na drugoj strani je uzvratio Voroncevič za 25:14. Posle prvih deset minuta Zvezda je vodila sa 27:14, a utisak je da je prednost mogla da bude čak i ubedljivija.

42733830558655555e73ac661649965_w640.jpg

Ipak, na samom startu drugoe deonice CSKA je pokazao svoju snagu. Za 80 sekundi ruski tim napravio je seriju 6-0, pa je Radonjić reagovao taj-autom.

Teodosić je ubacio trojku preko ruke Lazića za 31:27, a onda je važne poene postigao Gudurić u kontri - 34:27. Nisu crveno-beli popuštali iako su gosti zaigrali u punom kapacitetu.

Gudurić je iznudio nekoliko faulova, odbrana je bila na nivou, pa je Zvezda uspevala da održi kakvu-takvu prednost. U 17. minutu je bilo 38:30, a onda je publika pozdravila i jedan napad Moskovljana koji je istekao bez pravog rešenja.

Posle nešto mirnijeg perioda u finišu prvog dela Zvezda je ponovo dodala gas. Odbrana je naterala Moskovljane na nekoliko izgubljenih lopti, pa je posle poena Dženkinsa u 19. minutu bilo 46:32. Džekson je smanjio na 46:34, a Čerls Dženkins je sa linije slobodnih bacanja zaokružio neverovatno poluvreme Zvezde - 48:34.

Dženkins je ubacio 11, Dangubić i Simonović po 7, a Kuzmić 6 poena u prvih 20 minuta.

636169467586563189ac08230949383_w640.jpg

Ništa se ni početkom drugog poluvremena nije promenilo. Zvezda je nastavila sa strpljivom igrom u napadu i veoma dobrom odbranom. Kuzmić je izluđivao goste, pa je brzo postao prvi strelac Zvezde - 60:46 u 26. minutu.

Voroncevič je bio igrač koji je održavao CSKA u životu, a posle njegove četvrte trojke i poena Džeksona tajm-aut je pozvao Radonjić - 60:51.

Delovalo je da Zvezda gubi energiju u finišu treće četvrtine, ali je uspela da održi dovoljno dobar nivo u odbrani i tako zadrži i prednost. U samom finišu Gudurić je poentirao u kontri za 64:56 posle 30 minuta.

1556592020586564c318a8f990894514_w640.jpg

Početkom poslednje deonice Teodosić i De Kolo su preuzeli loptu u svoje ruke, a igrači CSKA su u pojedinim trenucima na silu pokušavali da dođu do preokreta.

Zvezda to nije dozvolila i uspevala je da u prva četiri minuta poslednjeg kvartala sačuva prednost. Važnu trojku ubacio je Volters za 67:58 na šest minuta do kraja.

Usledila je i dvojka Voltersa, a onda je Simonović podigrao Arenu na noge poenima uz faul za velikih 72:58 na pet minuta do kraja. Usledio je tajm-aut Itudisa i odgovor CSKA.

Novu trojku ubacio je Voroncevič i Moskovljani su ponovo bili u igri - 72:61. Ipak, CSKA nije imao snage u finišu za blistavu igru Zvezde. ODbrana i sjajna publika još jednom su odradili svoj posao i utakmica je okončana u velikom stilu za veliku pobedu crveno-belih.

CRVENA ZVEZDA – CSKA 78:67
/27:14, 21:20, 16:22, 14:11/

Beogradska arena;
Gledalaca: 18.847
Sudije: Gonzales Garsija (Španija), Mogulkoč (Turska), Romano (Izrael)

CRVENA ZVEZDA: Volters 9, Dangubić 7, Mitrović 2, Lazić 2, Dobrić, Simonović 14, Rakićević, Dženkins 11 (6as, 6uk), Gudurić 9, Jović 6, Kuzmić 16 (10sk), Bjelica 2.
CSKA: De Kolo 6, Teodosić 6, Ogastin 3, Fridzon 2, Džekson 10, Antonov 2, Voroncevič 21, Higins, Kulagin, Hrijapa, Kurbanov 8, Hajns 9.
 
Natrag
Top