KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Protiv Makabija je lopta previše okrugla


Kad igra Makabi ove sezone, niko ne zna šta će se dogoditi, uključujući i košarkaše ove ekipe. Mogu rutinski da pobede Olimpijakos u Pireju, ali i da budu izviždani od svoje publike u Tel Avivu u ubedljivom porazu od Brozea.

smitdevin.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Nekad se u Izraelu znalo, dajte Makabiju odmah titulu, a ostali kako hoće. Čak 51 put su bili šampioni. Međutim, situacija se promenila. U poslednje četiri sezone, gigant iz Tel Aviva samo je jednom bio najbolji. Kako bi se to promenilo, ali i u skladu sa hronično visokim ambicijama u Evroligi, za ovu sezonu je napravljen izrazito zvučan sastav. I na papiru je to delovalo dobro, a na parketu...

Bilo je momenata u kojima je izgledalo kao da se sezona bliži kraju i svi jedva čekaju da se razbeže kućama, ali i trenutaka u kojima je milina gledati sve zvezde na okupu.

Pošto je Makabi već „ponos Izraela“, onda je logično da i Izraelci moraju da imaju određenu ulogu. Nekada su tu bili Berkovic, Đamši ili Kataš, danas su u ekipi Mekel, Ohajon i Pnini. Oni ne prave razliku, oni su tu za ponos Izraela. Kao i trener Rami Hadar. On je u svojoj 51. godini dobio posao života posle otkaza koji je dobio Erez Edelštajn.

Iz ove perspektive, zaista je teško reći da li bi neki trener sa većom reputacijom bolje vodio ovakav Makabi. Ako se Vimsu ili Gaudloku ne igra košarka, posao postaje Sizifov. Na primer, u 8. kou Makabi je gostovao Uniksu. Gaudlok je imao problema sa zglobom i nije igrao, pa se očekivalo da Vims predvodi ekipu. Na parketu je proveo svega 18 minuta, jer je bio u problemima sa faulovima. Pravio ih je na Antipovu i Voronovu, čak i na izlascima ovih igrača iz blokova. Meč je završio sa pet faulova, ali je pre toga postigao možda i odlučujuće poene za pobedu 74:73.

Kad je Edelštajn smenjen, Pini Geršon je okrivio upravo Vimsa za lošu atmosferu koju je stvorio u ekipi i konstatovao da je ovaj igrač to radio i u CSKA. Poznato je da iskusni izraelski trener voli da priča, ali nigde se njegov glas tako dobro ne čuje kao u Tel Avivu.

gaudlok.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Pored Sonija Vimsa, u resoru za poene dežura i Endrju Gaudlok. Kobi Brajant je Blek Mamba, a Gaudlok je igrao sa Kobijem u Lejkesima i ovaj ga je nazvao Mini Mamba, zbog Gaudlokove nepokolebljive želje da šutira i postiže poene. Kum nije dugme ni u NBA ligi, pa još kad je Kobi Brajant... Ipak, deluje da je ovoj mašini za postizanje koševa svejedno gde će da bude „uključena“, ako to već nije u NBA ligi. Uniks, Fenerbahče, Flajing Tajgersi u Kini, deo sezone za Hjuston Rokitse i sada Makabi. Sve to za tri i po sezone.

Njegova košarka je u takvoj brzini da ako ima svoje veče, za evroligaške standarde je nezaustavljiv. Najbolji je strelac ekipe, ali je ove sezone imao samo jdnu utakmicu u kojoj je opravdao status Kobijevog „kumčeta“, u prvom kolu na gostovanju Armaniju.

I dalje je najpouzdaniji igrač ekipe Devin Smit. Sa 33 godine provodi najviše vremena na parketu, igra na pozicijama tri i četiri, ima najviše skokova i najviše pogođenih trojki. Centarski tandem čine Maik Cirbes i Kolton Ajverson. „Zvezdin“ Nemac se po sopstvenim rečima vratio kući. Nije ni čudo što mu je toliko nedostajala, ovde je bio jedan od najboljih centara u Evropi, a sada je samo jedan od centara u Evropi. Igrač koji je neverovatno napredovao kod Dejana Radonjića u međuvremenu je postao i izrazito snažan, ali kao da je masa uticala i na njegovu snalažljivost i okretnost pod košem. Trenutno ima status rezervnog centra, pošto se Kolton Ajverson nametnuo.

ohajon.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Viktor Rad je imao fantastičnu sezonu u Novgorodu, a usled povrede Kvinsija Milera ima mnogo minuta u igri. Izuzetan je atleta, ali je i on ove sezone imao momenata kad odmahuje rukom tokom akcije nezadovoljan potezom nekog od saigrača. Di Džej Sili i Jogev Ohajon dele minutažu na poziciji plejmejkera. Iako Sili igra sve bolje, utisak je da je Makabiju najveći problem upravo organizacija igre. Gaj Pnini, Silvan Lendsberg i Džo Aleksander dobijaju minute po potrebi, a Gal mekel sekunde po potrebi. On teško da će konstatovati da se vraća kući.

Ono što je Dejan Radonjić u najavi duela prvo rekao jeste da Makabi dobro igra u gostima. Slavili su u Kaunasu, Kazanju i Pireju, a kod kuće pobedili Galatasaraj i Fenerbahče. Ekipa su iskusnih igrača na koje ne utiče preterano vrelina gostujućih terena, može samo da ih motiviše. U Tel Avivu su očekivanja velika, igračima se sve češće zviždi, a u takvim situacijama i iskustvo teško da može da pomogne. Makabi nije među liderima ni u jednom od statističkih parametara u Evroligi. Na pojedinim utakmicama su ovi igrači, uglavnom veliki ljubitelji lopte, umeli i da je dele sa ostalima i da napadi izgledaju vrlo brzo. Ipak, češći je bio slučaj pretvaranja košarke iz kolektivnog u individualni sport.

vims.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Planovi Makabija svakako su vezani za plejof i trenutno se nalaze na osmom mestu koje vodi u završnicu. Pozicija je bolja od njihovih igara u poslednje vreme, ali sa takvim imenima u ekipi pobede mogu da stižu i bez umetničkog utiska. Makabi ima dva poraza zaredom, rutinski su ih savladali Broze i Anadolu Efes u Tel Avivu.

Na drugoj strani Zvezda ima tri vezana poraza. Status najbolje odbrane prilično je narušen velikim brojem primljenih poena u tim porazima, preko 90 u proseku. Ipak, Crvena zvezda može da se nadmudruje sa ovakvim Makabijem. Po imenima, gosti su izuzetan skup igrača, jedan od najboljih u Evroligi, ali kao tim nikako. Protiv Makabija nema garancija. Ako krene Gaudloka ili Vimsa, ni bolje ekipe od Zvezde nemaju mnogo šanse.

Izraz „lopta je okrugla“ koristi se da se dočara koliko je igra nepredvidiva i ishod neizvestan. Kod Makabija ove sezone lopta je isuviše okrugla, jer ni oni sami ne znaju šta od sebe da očekuju. Igra ekipe iz Tel Aviva u poslednje dve utakmice u Evroligi mirisala je na rasulo i loše međuljudske odnose na parketu. Crveno-beli samo treba da budu na tragu tog mirisa i pobediće.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
EL: Zvezda demolirala Makabi u Pioniru!
Crvena zvezda ubedljivo je savladala Makabi iz Tel Aviva u hali 'Aleksandar Nikolić' u duelu 12. kola Evrolige – 83:58 (19:14, 23:10, 23:18, 18:15).

IZVOR: B92 ČETVRTAK, 15.12.2016. | 19:45 -> 21:35

1476673505585303a2158dc087116581_w640.jpg


Srpski i regionalni šampion prekinuo je seriju od tri poraza u elitnom takmičenju, pa sada ima isti skor kao 'Ponos Izraela' – pet pobeda i sedam poraza – na deobi desetog mesta.

Ekipa Dejana Radonjića odigrala je najbolji susret u sezoni, u potpunosti je razbila skupoceni tim iz Tel Aviva, pre svega maestralnom igrom u fazi odbrane koja im je donela čak 11 ukradenih lopti. Koliko su dobro odigrali u odbrani najbolje oslikava podatak da tim iz Tel Aviva nije izveo niti jedno slobodno bacanje i da je Zvezda napravila samo 12 faulova!

Gosti su samo na počeku imali malu prednost, ali je domaćin već na polovini prve deonice imao pet ukradenih lopti, da bi posle serije 10:2 prednost crveno-belih samo rasla. Na poluvremenu je bilo +18, a u istom ritmu nastavilo se i na startu trećeg kvartala.

Zvezda je pored dobre defanzive odigrala i izuzetno pametno u napadu, dok Makabi nije uspevao apsolutno ništa da pogodi, a prečesto je napade završavao i 'prodatim' loptama, odnosno očajnim rešenjima pri šutu.

Najveća prednost ekipe sa Malog Kalemegdana iznosila je 31 poen, sredinom treće deonice, a sve što su Izrealeci uspeli da urade do finiša bilo je da se približe na ispod 20 poena razlike. Međutim, tačku sa stilom stavljaju Stefan Jović, Milko Bjelica i Marko Simonović za konačnih i zasluženih 83:58.

1759258250585302ed14c89045464631_w640.jpg

StarSport

Zvezda je odigrala odličan timski meč na obe strane terena, a najviše se još jednom istakao Marko Simonović sa 14 poena (5/5 za dva, 1/4 za tri) i pet skokova. Odlično su ga pratili Ognjen Kuzmić sa 12 poena i takođe pet uhvaćenih lopti, odnosno Milko Bjelica s jednim manje i skokom više.

Branko Lazić pružio je najbolju partiju od starta takmičarske godine ubacivši deset poena, uz četiri skoka i standardno dobar učinak u odbrani. Stefan Jović ubacio je 10 poena i zabeležio devet asistencija, kao i dve ukradene i četiri izgubljenje lopte, dok se Čarls Dženkins zaustavio na sedam poena, po četiri skoka i asistencije, kao i tri krađe.

Kod gostiju iz Tel Aviva, koji su pogodili tek šest od 23 šuta za tri i izgubili 18 lopti, jedini raspoložen bio je Di Džej Sili sa 15 poena, ali je samo on imao šest izgubljenih lopti.

Dvocifreni su bili samo još Endru Gaudlok sa 13 i Majk Cirbes sa 10 poena, a bivši centar Zvezde imao je i šest uhvaćenih lopti.

Zvezdu narednog utorka očekuje gostovanje Olimpijakosu u Pireju, dok Makabi dan kasnije dočekuje prvaka Evrope moskovski CSKA.

21270939785852ed702e8de814222572_w640.JPG

StarSport
Desetak minuta pre početka susreta, na centru terena pojavio se Majk Cirbes, koji je sa crveno-belima osvojio pet trofeja za dve godine i postao veliki ljubimac navijača, a pored poklona dobio je i ovacije cele hale.

Zvezda je duel otvorila dobrom odbranom, Čarls Dženkins je upisao prve poene u sledećem napadu, ali je onda Luka Mitrović napravio faul u napadu. Međutim, Stefan Jović sjajno krade loptu, a onda je Mitrović na drugoj strani pogodio jedno od dva slobodna bacanja. Crveno-beli su nastavili sa odličnom odbranom, prvu krađu upisao je i Nemanja Dangubić, ali sada Ognjen Kuzmić nije uspeo to da materijalizuje.

Kolton Ajverson je iz drugog pokušaja upisao prve poene za svoj tim, usledila su dva promašaja na obe strane, da bi Mitrović položio uz kontakt. Makabi je potom vezao tri dobra napada, poentirali su Soni Vims, Endru Gaudlok i Devin Smit, posle čega je Dejan Radonjić zatražio prvi tajm-aut – 7:10.

Posle minuta odmora, Dangubić još jednom krade loptu i snažno zakucava, Di-Džej Sili koristi konfuzije Zvezdine odbrane na drugoj strani, a novu energiju domaćinu donosi Nejt Volters.Američki plej je najpre pogodio oba bacanja posle iznuđenog faula, da bi zatim i on upisao ukradenu loptu, odnosno iznudio nesportski faul Di-Džeja Silija.

Još jednom je pogodio oba penala, a ono što je posebno moglo da raduje navijače Crvene zvezde jeste neverovatna odbrana koju su njihovi ljubimci igrali u tom trenutku. Posebno su bili agresivni kada je gost prenosio loptu sa svoje polovine, seriju poena su u međuvremenu produžili Kuzmić i Volters, pa je sada Rami Hadar morao da reaguje tajm-autom – 17:12.

Seriju svog tima na 12:2 povećao je Dangubić 'dugom' dvojkom, Makabi istovremeno nikako nije imao rešenja u fazi napada, ali goste u ritam vraća Cirbes pogotkom sa distance. Na ulasku u poslednjih 40 sekundi, Dangubić promašuje trojku, zatim pravi pametan, poslednji 'mali' faul svog tima, Gaudlok promašuje trojku, a tačku na prvo poluvreme stavlja Volters promašajem iz floutera – 19:14.

4988571385852ee772fd90501392999_w640.jpg

StarSport
Pored sjajne odbrane i šest ukradenih lopti, crveno-beli su u prvih 20 minuta košarke pogodili 15 od 24 šuta za dva, odnosno dva od deset za tri, a upisali su i pet skokova više od rivala (19).

S druge strane, igrači Makabija, pored toga što nisu imali rešenja za defanzivu domaćina, bili su precizni 12 puta iz 21 pokušaja za dva poena, dok su promašili svih devet šuteva za tri.


Ekipa Dejana Radonjića je energiju iz prvih deset minuta prenela i u drugi kvartal, što prvi koristi Marko Simonović za lagane poene posle prodora. Izraelci i dalje nisu uspevali ništa da organizuju, kao ni da pogode, u napadu, a Kuzmić uvećava razliku novim lepim zakucavanjem. Odgovara mu Viktor Rad još atraktivnijim kucanjem na drugoj strani, ali Simonović održava osetniju prednost na strani svog tima – 25:16.

Ponovo Cirbes prekida nalet bivšeg tima, Marko Gudurić posle dva loša šuta dodaje loptu u ruke Vimus, ovaj lako poentira iz kontre, a Radonjić traži novi odmor i uvodi Dženkinsa umesto Gudurića. Nedugo zatim, prve poene uz faul beleži i Stefan Jović, pogađa i slobodno bacanje, dok Dženkins ne pogađa prvu trojku za Zvezdu na meču – 28:20.

Snažni Nemac nastavio je jedini da igra i pogađa u ekipi Makabija, bio je precizan i prilikom trećeg šuta, ali su to brzo neutralisali Branko Lazić i Simonović, prvom trojkom za 'eksploziju' u hali. Vims nekako uspeva da pogodi na drugoj strani dvaputa za redom, ali ni to nije bilo dovoljno da se Zvezda 'uspori' – 33:24.

Jović je odlično pronašao Milka Bjelicu koji zakucava, da bi posle nove dobre igre u defanzivi i Lazić bio precizan za tri poena, pa je trener gostiju još jednom morao da reaguje. Rad je u narednom napadu ostao potpuno usamljen na šutu za tri poena, ali ni on nije uspeo da pogodi, odgovorio mu je Bjelica sličnim promašajem na drugoj strani, a seriju promašaja za 'Ponos Izraela' nastavio je Vims – 38:24.

Crveno-beli su nastavili da igraju lepršavo, Jović i Bjelica odigrali su novi školski pik-en-rol, Ohajon nije dobacio do koša iz kornera, a agonija gostiju nastavila se pošto je Vims izašao van terena, usled fenomenalne odbrane Bjelice. Tačku na prvo poluvreme stavio je Lazić novom divnom odbranom, odnosno Jović dvojkom 'bez koske' za zaokruživanje vrhunske partije domaćeg tima – 42:24.

9001354125852f7877e0d3078690832_w640.jpg

StarSport

Zvezda je sjajnu igru iz prvog dela prenela i na start nastavka, pošto je Dženkins već u prvom napadu ukrao loptu, a Simonović još jednom poentirao iz kontre. Cirbes je nastavio da bude jedini igrač Makabija koji je bio u stanju nešto da pogodi, ali je sve to još jednom presekao Dženkins svojom prvom trojkom – 47:26.

Izrealeci su izgledali totalno pogubljeno kada su napadali, u samo 30 sekundi prodali su još dve lopte, što ne propušta da kazni Kuzmić novim snažnim kucanjem i polaganjem od tablu. Pokušao je Hadar nešto da promeni uvođenjem igrača koji nisu ulazili u igru u prvih 20 minuta, ali ni to nije dalo rezultata pošto je prednost Zvezde nastavila da raste, pogocima Kuzmića sa linije bacanja – 53:28.

Bez ikakve dileme, Zvezda je nastavila da igra najbolju košarku od starta sezone. Seriju su na 15:2 produžili Dženkins i Simonović, Makabi je nastavio sa promašajima iz svih mogućih pozicija, da bi na četiri minuta do kraja treće četvrtine, posle novog pogotka Lazića, na semaforu stajalo – 59:28.

Očajne napade gostiju prekida Sili trojkom, nedugo zatim pogađa još jednu, u međuvremenu Simonović pogađa bacanje, a Radonjić seče nalet Makabija tajm-autom jer je seriju trojki nastavio Gaudlok – 60:37.

Nastavili su igrači Makabija, tj napokon su pronašli kakav-takav ritam, i za kratko vreme ubacili dvocifren broj poena, iako su pre toga upisali svega četiri. Međutim, Gudurić uspostavlja kontrolu s dva pogotka s penala, a novi delirijum u hali izaziva Bjelica trojkom uz zvuk sirene za kraj trećeg perioda – 65:42.

6763223675852fc1ba2aca003471889_w640.jpg

StarSport


Iako je razlika i dalje bila izuzetno velika, crveno-beli nisu menjali svoj pristup, pa je tako posle ofanzivnog skoka i velike borbe Volters flouterom upisao svoj osmi poen. Ipak, Makabi se i dalje nije predavao, Sili i Ajverson su pogodili za dva, onda je Sili bio precizan i za tri, ali je Zvezda ponovo imala odgovor, posle trojke Lazića iz kornera – 70:49.

Na trojku Lazića odgovara Gaudlok svojom novom trojkom, trećom iz isto toliko pokušaja, ali onda Gaj Pnini pravi nesportsku ličnu grešku. Ipak, Lazić ne pogađa nijedno bacanje, a to ispravlja Bjelica pogotkom ispod koša. U tom periodu crveno-beli su ponovo podigli nivo igre u odbrani i, čini se, i definitivno prelomili duel – 72:52.

Domaći tim je napravio prvi faul tek u šestom minutu poslednje deonice, što možda najbolje i oslikava kakvu odbranu igra Crvena zvezda, odbrana koja je tokom prethodnih nekoliko sezona postala zaštitni znak kluba, ali i trenera Dejana Radonjića.

Jović je divno položio posle prodora, na šta je Hader reagovao novim tajm-autom, ali verovatno je i on bio svestan da povratka u Pioniru nema. Zanimljiva scena dogodila se posle promašaja Gaudloka, odnosno ofanzivnog skoka Cirbesa, kada je Simonović zalepio bivšeg saigrača, nateravši ga nešto kasnije da napravi i faul.

U međuvremenu, Jović pogađa novu trojku za svoj tim, a već u sledećem napadu Ognjen Dobrić upisuje svoje prve poene, samo što je ušao na parket. Tačku na fenomenalan meč stavljaju Jović, Simonović i Bjelica za najubedljiviji trijumf Crvene zvezde u ovogodišnjem izadnju Evrolige – 83:58.
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Fenomenalna Zvezda razbila Makabi!

Crvena zvezda mts odigrala najbolju utakmicu u Evroligi ove sezone i upisala pobedu nad Makabijem. Fenomenalna odbrana, energija i požrtvovanost za trijumf u hali "Aleksandar Nikolić" - 83:58 (19:14, 23:10, 23:18, 18:16).

Crvena-zvezda-Makabi


Fenomenalna partija Crvene zvezde mts i ubedljiva pobeda nad Makabijem!

Igrači Dejana Radonjića odigrali su bez jednog pada u igri tokom četrdeset minuta košarke i naneli ubedljiv poraz ekipi Ramija Hadara. Bilo je i "plus 31" u hali "Aleksandar Nikolić", koja je u 12. kolu Evrolige dočekala i prvu ovosezonsku pobedu Crvene zvezde u najjačem evropskom klupskom takmičenju, ali će se navijači na kraju morati zadovoljiti sa "plus 25".

Velika energija u odbrani, pre svih Branka Lazića i Čarlsa Dženkinsa, i odličan pritisak na prenosu lopte omogućili su domaćim košarkašima mnoštvo "lakih poena iz tranzicije".

Na sve to se nadovezala i odlična i sigurna igra u napadu, dok je Makabi bio sušta suprotnost. Nervozni igrači "Ponosa Izraela" igrali su sebično, haotično i sa mnogo grešaka, a tek sredinom treće četvrtine stigli su i do prve pogođene trojke.

Posebna pohvala Radonjićevim košarkašima koji su "poginuli" od trčanja u odbrani ide i zbog toga što protivnika nisu NIJEDNOM poslali na liniju za slobodna bacanja.

Ovo je peta pobeda Crvene zvezde u Evroligi ove sezone.

CRVENA ZVEZDA - MAKABI 83:58 (19:14, 23:10, 23:18, 18:16)

Već otpočetka meča se videlo da će igrači Zvezde "kidisati" u odbrani, ali bilo je malo i nervoze. Kada su videli da mogu da se nose sa skupljim i iskusnijim rivalom – dobili su na samopouzdanju i serijom 10:2 napravili prvu veću prednost. Ognjen Kuzmić je odlično reagovao u reketu protvinika, a bilo je i poena "spolja", pa je do poluvremena prednost otišla i na "plus 18".

Poučeni nekim ranijim mečevima Makabija, ali i Crvene zvezde, očekivao se odgovor Izraelaca u drugom poluvremenu, ali umesto toga – još bolja partija crveno-belih!


Nejt-Volters-Nate-Wolters


"Pucalo" je sve od energije, na kraju su igrači Makabija imali 18 izgubljenih lopti, a prednost je samo bivala veća. Sredinom treće četvrtine Makabi je došao do svoje prve pogođene trojke, ušao u mini-seriju preko Gaudloka i Silija, na kraju imao identičan broj pogođenih trojki kao i Zvezda (po šest), ali je tada već bilo kasno.

Timska igra je čitav meč "razbijala" individualne akcije igrača Makabija, čak je i Rad ostao na klupi čitavo drugo poluvreme zbog negodovanja, pa je tako igračima zbog dobrog "protoka lopte" bilo i lakše da dolaze do nekih poena iz prodora

Čak pet košarkaša Zvezde završilo je meč sa dvocifrenim košgeterskim učinkom, a prednjačio je Marko Simonović sa 14 poena. Ognjen Kuzmić je imao 12, uz pet skokova, dok je Milko Bjelica imao poen manje i skok više. Branko Lazić i Stefan Jović su postigli po 10, s tim da je plejmejkeru falila jedna asistencija za "dabl-dabl" učinak.

Kod Makabija je Di Džej Sili na kraju došao do 15 poena, Gadulkok je ubacio 13, a Maik Cirbes, koji je bio jedan od boljih, imao je 10 poena i 6 skokova.

Zvezda za pet dana gostuje Olimpijakosu, a Makabi čeka CSKA.

ZVEZDA: Volters 8 (4sk, 3as), Dangubić 4 (3as), Mitrović 3, Lazić 10 (4sk), Dobrić 2, Simonović 14 (5sk), Dženkins 7 (4sk, 4as, 3ukr), Gudurić 2, Jović 10 (9as), Kuzmić 12 (5sk), Bjelica 11 (6sk).

MAKABI: Gaudlok 13, Rud 2, Sili 15 (6izg), Smit 2, Mekel 2, Pnini 2, Ohajon, Vims 6 (7izg), Landsberg, Ajverson 6, Cirbes 10 (6sk).
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zanos kakav novac ne može da kupi
http://sportklub.rs/blogger112/Sasa-Ozmo
Autor
Saša Ozmo

Branko Lazić baca se za loptom, praktično s centra otklizao je van parketa i udario u reklamni pano. “Otišao bi Laza i ispod da je moglo“, konstatovao je posle meča Čarls Dženkins. Dvojica saigrača momentalno su prišli Laziću, navijači su oduševljeno klicali, a sa klupe su ustali svi.

jovara.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Tu scenu sa klupe su gledali predsednik Makabija Šimon Mizrahi, kao i menadžer kluba, legendarni Pini Geršon. Gledali su na televiziji i oni koji obično pune Menora Mivtahim arenu. I sigurno su žarko želeli da vide i košarkaše svog tima kako se bore sa istim zanosom.

Ali avaj, sa takvom strašću igra se samo za nešto što osećaš kao svoje, to je nivo-dva iznad pukog profesionalizma. Neke stvari novac uistinu ne može da kupi.


View image on Twitter
CzwEsE3XEAEMs4m.jpg:small

https://twitter.com/kkcrvenazvezda

I zaista, uz sve što je Zvezda košarkaški dobro uradila, najupadljivija razlika bila je gorespomenuta – u strasti, u energiji, u želji.

Crveno-beli su od prvog napada zaigrali odgovorno i samosvesno u odbrani – nijedno pomaganje nije kasnilo, pik-en-rol je dobro branjen, a osim nekoliko ukradenih, još koji put su domaći bili na lopti, čeprkali je ili je izbili.

Zvezda je primala poene uglavnom u ranom napadu, a Nejt Volters je sa klupe razmrdao celu ekipu i napravio nekoliko dobrih pozicija za saigrače i sebe.

Ono što je on započeo, nastavio je Jović u drugom ulasku u igru (ukupno 9 ast, izjednačio svoj rekord sezone), a ceo tim je pratio sjajnim kretnjama bez lopte. Zvezdina selekcija šuta bila je prava, a kada su lopte počele i da ulaze, crveno-beli su otišli na dvocifrenu prednost, posle trojki Lazića i Simonovića bilo je 38:24.

Iskorišćena je i problematična odbrana od pik-en-rola Cirbesa i Ajversona, a na drugoj strani Zvezda je nastavila da grize i da čini da se gosti osećaju neugodno u napadu. Vrlo je malo Makabi dobio otvorenih pozicija, a kada bi koja konačno i stigla, promašivali su pod uticajem svega što se prethodno dešavalo (Vims i Smit). Simonović je ušao u glavu Radu ostavljajući mu i po dva metra za šut za tri, a Amerikanac je bacio dve cigle.

Rečju, Zvezda je u prvom poluvremenu pružila savršenu timsku partiju, a to na adekvatan način ilustruju i brojke – devetorica košarkaša dali su poene, najviše Simonović (7, sve su češći njegovi prodori jer zbog šuta moraju da ga čuvaju vrlo usko), a najmanje Dženkins (2).

View image on Twitter
Czva8xmXAAAUk8J.jpg:small

https://twitter.com/kkcrvenazvezda

Znalo se da tim Dejana Radonjića početkom trećeg perioda može da prelomi meč, a to je i učinio. Dženkins je potpuno povratio samopouzdanje sa loptom i sa pet poena nagradio je sebe za briljantnu odbranu, racionalnu pre svega, što nije uvek slučaj sa Čarlsom.

Posle koša Lazića na 4:11 do kraja treće četvrtine na semaforu je pisalo 58:27 – protiv šestostrukog prvaka Evrope Crvena zvezda je vodila sa 31 poenom razlike. Velika stvar.

Trener Rami Hadar nije imao nikakvo rešenje, a utisak je da nema ni kontrolu nad svojim timom, koji je bio letargičan i bezvoljan. Zvezda jeste igrala čistu i pokretljivu odbranu, ali sramota je za tim takve veličine da ne izvede niti jedno slobodno bacanje na čitavom susretu.

Znalo se da tim Dejana Radonjića početkom trećeg perioda može da prelomi meč, a to je i učinio. Dženkins je potpuno povratio samopouzdanje sa loptom i sa pet poena nagradio je sebe za briljantnu odbranu, racionalnu pre svega, što nije uvek slučaj sa Čarlsom.

Posle koša Lazića na 4:11 do kraja treće četvrtine na semaforu je pisalo 58:27 – protiv šestostrukog prvaka Evrope Crvena zvezda je vodila sa 31 poenom razlike. Velika stvar.

Trener Rami Hadar nije imao nikakvo rešenje, a utisak je da nema ni kontrolu nad svojim timom, koji je bio letargičan i bezvoljan. Zvezda jeste igrala čistu i pokretljivu odbranu, ali sramota je za tim takve veličine da ne izvede niti jedno slobodno bacanje na čitavom susretu.

Jedini trzaj bile su po dve trojke Silija i Gaudloka, ali ni u jednom trenutku Ponos Izraela nije se spustio na manje od -18.

“Savršen meč“, konstatovali smo posle duela u razgovoru sa trenerom Radonjićem. Čak je i on, perfekcionista i čovek koji uvek želi od igrača još više, morao da se saglasi.

Bio je veoma zadovoljan, i to s razlogom – samopouzdanje je vraćeno na majstorski način, stilom igre koji stoji na prvoj strani košarkaškog udžbenika Dejana Radonjića.

 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda dominantna u Skoplju za 14. u nizu

Crvena zvezda zabeležila je još jednu ubedljivu pobedu, trijumfom protiv MZT u Skoplju zadržala je maksimalan učinak i posle 14. kola ABA lige – 93:73 (43:35).

200715579558557cb611a71715890785_w640.jpg


Srpski i regionalni šampion uspostavio je kontrolu već posle deset minuta igre, da bi fenomenalnom serijom od 19:2 u trećoj deonici samo potvrdio novo lagano slavlje, a navijači crveno-belih imali su prilike u finišu da vide i Petra Rakićevića na delu.

Mladi plej, koji je pre nekoliko meseci stigao na Mali Kalemegdana iz Metalca iz Valjeva, dobio je priliku da debituje i uspeo je da upiše tri poena i jedan skok.

Zvezdu je predvnodio raspoloženi Stefan Jović sa 11 poena (3/5 za dva, 1/2 za tri) i deset asistencija, dok je najefikasniji bio Nemanja Dangubić sa 16 poena (5/6 za dva, 2/2 za tri) i dva skoka.

Dvocifreni su bili još Nejt Volters i Milko Bjelica sa po 12 poena, Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić dodali su po devet, a Marko Gudurić osam poena.

Kod domaćina se najviše istakao Džoš Skot ubacivši 21 poena, uz pet uhvaćenih lopti. Jure Lalić zabeležio je 15, a Čarlon Klof 12 poena.

Ekipu Dejana Radonjća do kraja godine čekaju četiri teška meča, a posebno se ističu tri u Evroligi pošto će Zvezda već u utorak gostovati Olimpijakosu, a samo dva dana kasnije dočekati Real Madrid, odnosno 30. decembra ugostiti šampion Evrope CSKA iz Moskve.

U međuvremenu, Zvezda će gostovati i Ciboni u Zagrebu.

1612043258585566a4901a8522301658_w640.jpg

Domaćin je nešto bolje otvorio duel u Skoplju, pre svega zahvaljujući veoma dobrom ofanzivnom skoku, ali nije uspeo da stvori višak. Na dobru igru kompletne startne petorke MZT odgovorio je raspoloženi Luka Mitrović, Stefan Jović uskoro je upisao svoju prvu trojku, poentirali su i Čarls Dženkins, odnosno Ognjen Dobrić, pa je Zvezde ubrzo preuzela vođstvo.

Makedonski sastav se nekako držao sve do finiša prve deonice, ali je onda ekipa Dejana Radonjića dodala gas, pogodila još nekoliko lakiš šuteva, da bi Jure Lalić napravio 'medveđu' uslugu svom timu – zaradivši tehničku grešku, svoju treću ličnu. Crveno-beli su to iskoristili da dodatno uvećaju prednost, pa su posle deset minuta igre imali prednost od pet poena – 16:21.

Drugu deonicu otvorio je Nejt Volters dugom dvojkom, a posle poena Marka Gudurića i Milka Bjelica Zvezda je ponovo stigla do maksimalnih devet poena viška. Poput Lalića, i Branko Lazić je prerano zaradio tri lične greške, pa je to bio prvi problem za goste, ali se situacija na parketu nije nimalo promenila (22:29).

Srpski i regionalni šampion pojačao je pritisak u odbrani, što se videlo po broju izgubljenih lopti od strane MZT, pošto su ih domaći imali već sedam na pet minuta do poluvremena. Dženkins je nesportsku ličnu grešku anulirao svojom prvom trojkom, Jović je sve češće počeo da pronalazi Ognjena Kuzmića, koji je dominirao u reketu, pa su crveno-beli na poluvreme otišli sa osam poena viška – 35:43.

4954419985855734616810592754720_w640.jpg

Evroligaš iz Beograda je u potpunosti prelomio susret u trećem kvartalu i već tada bilo je jasno da će Crvena zvezda ostati neporažena i posle 14. runde regionalnog takmičenja. U potpunosti se razigrao Stefan Jović, koga je sjajno pratila cela ekipa – pogađajući sa 70 odsto uspešnosti za dva poena, a pri tom su imali i čak 19 timskih asistencija. Izuzetno kvalitetna odbrana gostiju donela im je veliki broj kontri, odnosno lakih poena.

Sve navedeno dovelo je do serije od 19:2 za ekipu s Malog Kalemegdana, dok s druge strane MZT nije imao rešenje u fazi napada, pokušavajući uglavnom posle solo akcija da stigne do poena. Jović je već sredinom treće četvrtine stigao do dvocifrenog broja asistencija (10), Nemanja Danbugić vezao je nekoliko uzastopnih pogodaka, što za dva što za tri, pa je pred poslednju deonicu postalo bitno samo to kojim će rezultatom Zvezda zabeležiti novo slavlje – 50:73.

Očekivano, poslednja deonica nije nam donela nimalo uzbuđenja, Zvezda je nastavila da igra u istom ritmu, da pogađa iz gotovo svih pozicija, a jedini koji je pravio kakav-takav otpor bio je Džoš Skot, odigravši najbolji susret od dolaska u redove šampiona Makedonije.

Osim nove ubedljive pobede, navijači crveno-belih po prvi put su na delu mogli da vide mladog pleja Petra Rakićevića, koji je pre nekoliko meseci stigao iz Metalca. Već u prvom napadu upisao je prve poene u novom dresu, da bi do kraja dodao još jedan s linije i jedan skok, a Zvezda je na kraju slavila sa 20 poena razlike – 73:93.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda u Pireju: Bratski samo na tribinama

Kad košarkaši Crvene zvezde sa parketa Dvorane mira i prijateljstva budu pogledali na tribine, mogli bi lako da se zbune. Videće mnogo crveno-belih zastava među kojima će značajno mesto zauzimati i Zvezdine. Tako je i kad Olimpijakos igra protiv ostalih timova u Evroligi, ne samo protiv Beograđana.


GettyImages-168625497.jpg

Izvor: Jamie McDonald/Getty Images

Dvorana mira i prijteljstva će u utorak biti Dvorana bratstva, ali samo na tribinama. I Olimpijakos i Crvena zvezda na parketu su poznati po svom ratničkom pristupu.

Dva puta je Dušan Ivković postavljao temelje modernog Olimpijakosa. Prvi put u sezoni 1996/1997. kad su Dejvid Rivers, Milan Tomić, Panajotis Fasulas, Jorgos Sigalas i Dragan Tarlać u Rimu osvojili prvu titulu šampiona Evrope za crveno-bele iz Pireja. U finalu su ubedljivo pobedili Barselonu koju su predvodili Aleksandar Đorđević i Arturas Karnišovas.

Trofejni srpski stručnjak je spomenik u Pireju zaradio u sezoni 2011/2012. Kad su svi mislili da je poslednju šansu za osvajanje Evrolige propustio 2005. sa CSKA u Moskvi, Duda se vratio u Pirej i stvorio vojsku koja je savladala čak i "crvenu armiju".

A u finalu u Istanbulu su u trećoj četvrtini bili i na minus 19. Da se u potpunosti dočara ambijent ruskog fronta. Osovina te ekipe i danas predvodi Olimpijakos. Vasilis Spanulis, Jorgos Printezis, Vangelis Mancaris i Kostas Papanikolau su najuticajniji igrači ekipe.

U međuvremenu je Kajl Hajns odigrao nekoliko sezona u CSKA, Pero Antić bio u NBA pa prešao u Fenerbahče, Dorsi takođe preko SAD našao put do Barselone, Ejsi Lo je čak postao trener. Jedini bitan grčki igrač koji i dalje nije tu je Kostas Slukas, on uveliko igra za Olimpijakosovu noćnu moru Željka Obradovića.

View image on Twitter
C0HFmGlWIAAlPuD.jpg:small



Trener Janis Sferopulos nasledio je Ivkovića i Jorgosa Barcokasa, čoveka koji je nadogradio rad srpskog stručnjaka i osvojio još jednu Evroligu. On nije morao mnogo da menja. Došao je na gotovo. Principi igre su i dalje slični. Sa jednom ovosezonskom razlikom, Olimpijakos igra brže nego ranije i posebno na startu meča traže brza rešenja u tranziciji. I dalje Mancaris uglavnom prenosi loptu u polje napada, dok Spanulis čeka pod košem pa izlazi iz blokova kako bi kreirao legendarni pik en rol. I dalje imaju vrlo okretne centre poput Kema Birča i Petrika Janga, koji su fantastični skakači i zaštitnici obruča. I dalje Spanulis i Printezis imaju zastrašujući procenat dobijenih neizvesnih završnica. Ove sezone su konkretno zajedno utišali 18 hiljada navijača Panatinaikosa u OAKI. Odbrana je uvek bila konstanta i zahvaljujući njoj, ova generacija igrača je trofejna.

Ako za Zvezdu postoji dobar trenutak za gostovanje u Dvorani mira i prijateljstva, onda je to večeras. Drugi strelac ekipe Jorgos Printezis se povredio u pobedi u Kaunsau i sigurno neće igrati protiv ekipe Dejana Radonjića. Danijel Heket je završio sezonu zbog teške povrede. I Spanulis se povredio protiv Žalgirisa i imao je terapije na levom kolenu. Nije igrao u prvenstvu protiv Paoka. U sezoni 2014/2015. Zvezda i Olimpijakos su igrali dva puta i ni u jednoj utakmici nije bilo Printezisa, a Spanulis je bio glavni na parketu. Atinski crveno-beli su slavili sa po pet poena razlike.


Olimpijakos je u odličnoj formi, od poslednjih šest mečeva u Evroligi dobili su pet, a u grčkom prvenstvu su bez poraza. Ipak, Zvezda ima realne šanse u Atini, posebno ukoliko Spanulis ne bude u stanju da pomogne ekipi. Najveći problem za odbranu Dejana Radonjića mogao bi da bude Met Lodžeski koji se baš raspucao u poslednje vreme. U Evroligi je na proseku od 15 poena na četiri utakmice, a ukupno ima 45 odsto šuta za tri u elitnom takmičenju. U pomenutoj utakmici protiv Paoka postigao je 28 poena. Ima izuzetan skok šut, a omiljene pozicije su mu korneri.

I Erik Grin je "u zoni". Njegova uloga će biti sve značajnija zbog povrede Heketa, u ranoj fazi sezone je u poslednjoj četvrtini sam pobedio Baskoniju u Vitoriji. Ako ne bude Spanulisa, a prema poslednjim informacijama verovatno neće, to su jedine prave pretnje u napadu za Zvezdu, pošto centarska linija Olimpijakosa može da poentira skoro isključivo iz pik en rola ili ofanzivnog skoka. To ne važi za Nikolu Milutinova, ali on igra oko 10 minuta po utakmici. Papanikolau je iz Olimpijakosa 2013. otišao sa 40 odsto šuta za tri poena, a ove sezone je na 18 odsto, pa ga Sferopulos uglavnom koristi da zbog izuzetnih atletskih sposobnosti čuva protivničke plejmejkere. Mancarisa je šut dobro služio na početku sezone, ali u poslednjih šest utakmica ima 5/21 za tri poena.

Većinu mečeva Olimpijakos je dobijao zahvaljujući odličnoj igri u odbrani, a Crvena zvezda je u stanju da u tom segmentu parira svakom timu u Evroligi. Duel Olimpijakosa i Crvene zvezde je verovatno najčvršća košarka koju ćete ove sezone imati prilike da vidite u Evroligi. U takvoj situaciji realno je očekivati i neizvesnu završnicu. U tom delu je Olimpijakos najbolji u Evropi, a Crvena zvezda nije baš u vrhu. I pored toga, Dejan Radonjić i njegova ekipa će priželjkivati da utakmicu odlučuje jedna lopta. Bratski će biti samo na tribinama.
 
Natrag
Top