Kineska kuhinja

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
BIFTEK SA LUKOM NA KINESKI


Sastojci:

‑ 1/2 kg bifteka
‑na vrh noža soli
‑3 kašike prošeka
-1/2 kašikice seckanog belog luka
- 2 kašike soja sosa ‑1 dl ulja
- 1 kašika šećera ‑2 glavice crnog luka
‑ 1 kašika, gustina ‑ 4 kašikice ulja
- na vrh noža praška za pecivo


Priprema:

Napraviti marinadu od prošeka, soja sosa, praška za peciva, soli i belog luka. Biftek iseći na tanke šnicle i staviti u marinadu da stoji oko dva sata. Ulje jako zagrejati i ubaciti luk isečen na što tanje kolutove i ispržiti ga do zlatno žute boje. Prženi luk izvaditi iz tave tako da što više ulja ostane u tavi.Meso iz marinade ispržiti s jedne i druge strane i servirati preko luka.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Govedina s paprikama

GOVEDINA S PAPRIKAMA



Sastav :

‑1/2 kg govedjeg buta
- 1/2 kašikice mešanih začina
‑ 2 manja crna luka
(đumbir, cimet, sitna ljuta paprika i dva zdrobljena klinčića)
‑ 1 crvena i 1 zelena paprika
‑1/2 kocke goveđe supe
‑ 4 kašike u1ja
‑1 kašika gustina
‑ 1/2 kašikice sitnog belog luka
‑1 kašika soja sosa


Priprema:

Meso iseći na tanke komadiće,luk iseći na deblje listiće a papriku na trake. U jako zagrejanom ulju naglo ispržiti meso, dodati povrće i sve začine,produžiti sa pečenjem dok paprika i luk ne odmeknu a sok iz tave ne ispari. Pola kocke goveđe supe razdrobiti u 1 dl hladne vode, dodati kašiku gustina, kašiku soja sosa, dobro promešati, sipati na meso u tavi i mešati dok ne provri.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Govedina sa przenim rezancima

GOVEDINA SA PRŽENIM REZANCIMA


Sastojci:

30 dkg tankih domaćih rezanaca
- 1 dl ulja
‑12 kg goveđeg buta
‑ 4 mlada crna luka
‑3 kašike soja sosa
‑ na vrh noža đumbira
- 1/2 kašikice Aji‑Shia
- 1/2 kašikice seckpnog belog luka
‑1 dl pileće supe (jedna kocka)

Priprema:

Skuvati rezance,ocediti ih i ostaviti da se suše oko 2 sata.Manju šolju vode (prokuvane,ohladjene) pomešati sa soja sosom,pilećom supom i Aji‑Shiom.Ulje dobro zagrejati ubaciti prosušene rezance i pažljivo ih mešati 2‑3 minuta.Vodu sa začinima preliti preko rezanaca i dalje mešati oko 2-3 min. a zatim skinuti sa vatre i ostaviti na toplom mestu.Goveđi but,predhodno očišćen od masnoća i žilica,iseći na sitne komade,mladi crni luk iseći na uzdužne rezance,dodati đumbir,beli luk i kašiku soja sosa,pa sve to zajedno ubaciti u vok u kome se već nalaze tri kašike vrlo zagrejanog ulja.Nakon 5 minuta prženja ovu mešavinu preliti preko vrućih rezanaca i jelo je gotovo.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Junetina u sosu od svezeg paradaiza

JUNETINA U SOSU OD SVEŽEG PARADAJIZA


Sastoici:

‑40 dkg govedine
‑1 kašika seckanog belog luka
‑l.kg svežeg paradajiza
‑1 kaišika šećera
‑1 srednji crni luk
‑na vrh noža djumbira
‑svežanj celerovih grančica
‑1 kašika gustina
‑2 kašike soja sosa
‑5 kašika ulja

Priprema:

Meso iseckati na veličinu zalogaja.Paradajiz radi lakšeg ljuštenja na kratko staviti u kipuću vodu,isplahnuti ga hladnom vodom i oguliti.Semenke odstraniti i iseći na tanke kriške.U većem tiganju zagrejati 3 kašike ulja i meso peći oko 2 min. i izvaditi ga na topao tanjir.U tiganj dodati 2 kašike ulja,pa u njemu peći iseckani beli i crni luk,celerove grančice,đumbir i paradajiz.Dobijenu mešavinu kuvati 5 minuta.U za to povoljnoj posudi izmešati sa dve kašike hladne vode,soja sos,sirće,šećer i gustin pa sve to,zajedno sa mesom,sipati u tiganj i kuvati dok ne provri.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Juneci ramstek sa mladim mahunama graska

JUNEĆI RAMSTEK SA MLADIM MAHUNAMA GRAŠKA


Sastojci:

‑1/2 kg junećeg ramsteka ( bez kosti)
- 20 dkg mladih mahuna graška
- 250 gr mladog kuvanog kukuruza
‑3 kašike soja sosa
‑ 2 mlada crna luka (samo beli deo)
‑1 kaika sakija (šjivovica)
- pola kašikice đumbira
‑1 kašikica sitnog belog luka
‑ 30 dkg, rezanaca za supu
‑na vrh noža djurnbira
- 6 kašika ulja
‑3 kašike gustina
-1 kocka pileće supe


Priprema:

Rezance skuvati,isprati,začinitl sa malo ulja i ostaviti do se suše oko 1 sat.Meso na kratko staviti u friz da se može lakše seći na tanke komadiće.Iseckano meso posuti kašikom gustina,dvema kašikama soja sosa i ostaviti da odstoji pola sata.Rezance ispžiti na dve kašike ulja do svetlo smeđe boje i ostaviti ih na toplom mestu. Zatim u isto ulje ubaciti mahune,malo prodinstati i izvaditi ih na tanjir.U tavu dodati još dve kašike ulja,propržiti meso i izvaditi ga na tanjir,po potrebi u tavu dodati još malo ulja,propržiti mladi kukuruz,luk,začiniti belim lukom i đumbirom te naliti supom,razmućenom u šolji vode i jednom kašikom soja sosa.Kada to provri,ubaciti meso, mahune i zagustiti sa dve kašike gustina,otopljenog u dve kašike vode.Kada provri dobijenom smesom preliti prepržene rezance.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Junetina sa kineskim knedlama

JUNETINA SA KINESKIM KNEDLAMA



Kineske knedle su veoma zanimljiv prilig pikantnilm kineskim jelima.One preuzimaju ukus sosa u kome se pirjaju,a mogu se i pržiti,pa narastu kao šupIjikavi baloni.Tada se serviraju odvojeno uz razne sosove.

Sastojci:

‑1 kg brašna
‑2kašike soja sosa
- 30 dkg, junećeg mesa
‑1 kašika gustina.
‑1/2 korena celera srednje veličine
‑2 kašike ulja
‑na vrh noža djumbira

Priprema:

Staviti kilogram brašna u dublju posudu i doliti vode da se formira srednje meko testo(kao za hleb).Na to testo doliti vode da ogrezne pa nastaviti sa mešenjem,kada voda pobeli,prosuti je i doliti novu količinu vode,tj postupak ponavljati dok mešenjem ne dobijemo gotovo bistru vodu(radi se u stvari o ispiranju skroba iz brašna).U posudi će nam na kraju ostati mala količina žilavog testa,tj.praktično čista pšenična belančevina.Dobijeno testo formirati u obliku kobasice i prebaciti preko varjače da se dobro ocedi.Odkidanjem parčića kobasice dobijamo knedle željene veličine.

Priprema junetine:

Ugrejati dve kašike ulja i u njemu propržiti meso isečeno na male komadiće,dodati đumbir,promešati i izvaditi na tanjir.U tiganj dodati još jednu kašiku ulja,ubaciti celer a nakon jednog minuta knedle i to pržiti oko 2 min. pa dodati 2dl vode,gustin i soja sos.Kada se mešavina zgusne,dodati meso,sačekati da provri i skinuti sa vatre.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Junetina sa kineskim kupusom

JUNETINA SA KINESKIM KUPUSOM


Sastojci:

‑40 dkg junećeg mesa
‑10 dkg gljiva. (najbolje vrganj)
‑1/2 kineskog kupusa
-2 kašike soja sosa
‑4 mlada crna luka (beli deo)
‑1 kašika gustina (skroba)
‑ svežanj celerivih grančica (bez lišća)
‑6 kašika ulja
‑ so,biber

Priprema:

Junetinu očistiti od žilica i masnoće iseći je na komade veličine zalogaja.Kupus iseckati na rezance celer na štapiće a luk na kolutove.Gljive iseći na ploške i peći na kašiki ulja dok sok ne ispari.Ugrijati 3 kašike ulja,ispeći meso staviti ga na topao tanjir.U tiganj dodati još 2 kašike ulja,pa redom peći:prvo luk a zatim celer i kupus.Sve zajedno,uz mešanje peći oko jedan minut a zatim posoliti pobiberiti sipati soja sos,gljive i meso,pojačati vatru i zgusnuti jelo sa jedonm kašikom gustina otopljenog u 1 dl hladne vode.Čim jelo provri skinuti ga sa vatre i toplo služiti.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Junetina sa ruzama karfiola

JUNETINA SA RUŽAMA KARFIOLA


Sastojci:

‑40 dkg junetine
‑2 kašike soja sosa
‑1 manji karfiol
‑ pola kašikice soli
‑ svžanj grančica celera
‑2 kašike gustina
‑1 srednji crni luk
‑4 kašike u1ja

Priprema:

Meso iseckati na manje zalogaje.Karfiol razdvojiti u male ruže.Celerove,grancice iseci na štapiće,luk na 4 dela pa ga razlistati.Ugrejati 2 kašike ulja,propržiti meso i izvaditi ga na topao tanjir.U tiganj dodati preostalo ulje,prvo propržiti luk i celer a zatim dodati karfiol i so,smanjiti vatru i dinstati 5 min.U odgovarajućoj posudi razmutiti četiri kašike vode,dve kašike gustina i soja sos.Dobijenu mešavinu usuti u tavu,kad provri staviti meso i malo prokuvati.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Teleca dzigerica sa ljutim papricicama

TELEĆA DŽIGERlCA SA LJUTIM PAPRIČICAMA


Sastojci:

‑ 40 dKg džigerice

Začini

‑ 3 ljute parpričice (sveže)

Marinada:

‑ 3 kašike soja sosa ‑ svežanj mladog crnog luka (beli deo)
‑ 2 kašike sake rakije(šljivovice) -1/2 manjeg celera-
‑ 2 kašike suvog belog vina -1 kašika gustina
‑1 kašika šećera ‑1 kašika soja sosa
‑1 kašika gustina ‑5 kašlka ulja
‑1 kašika u1ja ‑ na vrh noža djumbira
‑1 kaišika jabukovog sirćeta,

Priprema:

Džigericu očistiti od žilica i iseći na što tanje režnjeve, veličine oko 2 cm.Sastojke za marinadu sipati u odgovarajuću posudu izmešati i preliti preko džigerice te ostaviti da odstoji pola sata.Ljutu papriku očistiti od semena i iseći na trake,mladi luk preseći uzdužno na pola i iseći ne komadiće od 1 cm,celer oguliti i takodje ga iseći na tanje trake.Svo povrće preliti kipućom vodom,neka odstoji 5 minuta pa ocediti.Zatim pomešati u šolji jednu kašiku gustina (skroba) sa 3 kašike hladne vode,dodati jabukovo sirće soja sos i đumbir pa time preliti povrće. Dobro zagrejati u1je,ubaciti džigericu iz marinade i pržiti oko 2 min.Nakon toga džigericu izvaditi na topao tanjir a u isti tiganj ubaciti povrće izvađeno iz začina,pržiti ga oko 1 min uz mešanje.Povrće poslagati po džigerici i sve preliti pomešanim začinima.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Dinstana patka na kineski nacin

DINSTANA PATKA NA KINESKI NAČIN



Sastojci:

- Manja patka
- 3 kašike živinske supe
- 7 kašika gustina
- 10 dk gljiva
- Ulje za prženje
- Nekoliko grančica celera,bez lišća
- Kašikica iseckanog belog luka
- 2 mlada crna luka
- 2 kašike prošeka
- 2 kašikice šećera
- 2 kašike soja sosa
- ½ kašikice bibera
- ½ kašike đumbira


Priprema:

Patku istranžirati na uobičajen način(batkovi,karabatkovi,belo meso,rebra,trtica,krila).Načiniti mešavinu od 5 kašika gustina i soli po ukusu,u tu smešu uvaljati komade mesa pa ih komad po komad kratko pržiti u dobro ugrejanom dubokom ulju.Meso odložiti na papirnu salvetu da se ocedi,pa ga poređati u odgovarajuću vatrostalnu posudu.Pomešati jednu kašiku soja sosa,supu,đumbir i prošek,pa time preliti meso.Posudu staviti na vatru,kad provri kuvati 2-3 min.,smanjiti vatru na minimum,posudu pokriti folijom
i ostaviti da krčka oko sat vremena.Na kraju dodati iseckane i malo propržene gljive,iseckane celerove grančice,šećer,biber,kašiku soja sosa.Kuvati još oko 5 min i skinuti sa vare.
 
Natrag
Top