Kifle i kiflice - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pekarske kifle

Pekarske kifle

news_10757.jpg

Sastojci:
500 grama brašna,
1 šolja mleka,
1 kocka kvasca,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
1 kašika masti.

Priprema:
Staviti kvasac, sa šećerom, malo brašna i mlakim mlekom da uskisne.
U preostalo brašno dodati uskisli kvasac, mast i so, po potrebi dodati još malo mleka. Ostaviti testo, pokriveno, na toplom mestu da naraste.
Zatim, ga podeliti na 3 dela i razviti oklagijom krugove koje treba iseći na 8 delova. Svaki deo saviti u kiflu.
Poređati na nauljen pleh i peći u zagrejanoj pećnici dok kifle ne porumene.

Izvor: Veliki kuvar




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kiflice sa pudingom

Kiflice sa pudingom

1.jpg

SASTOJCI:

Testo:
* oko 1 kg brašna
* 1 kocka svežeg kvasca
* 1 kašičica soli
* 2 kašičice šećera
* 250 ml mlakog mleka
* 250 ml mlake vode
* 1 šoljica ulja


Fil:
* 1 kesica pudinga od čokolade (ili neki drugi ukus)
* 2-3 kašike šećera
* 500 ml mleka


Za premazivanje:
* 2-3 žumanceta
* 1/2 margarina
* šećer u prahu
* toping kakao, čokolada


PRIPREMA:

1. Brašno, so i šećer pomešati i dodati izmrvljen kvasac, a zatim ulje, mlako mleko i vodu. Zamesiti testo i ostaviti da nadođe.
2. Puding skuvati prema uputstvu sa kesice.
3. Testo podeliti na 5 loptica i svaku rastanjiti na pobrašnjavljenoj površini, pa filovati pudingom i zatim uviti u kiflicu.
4. Svaku kiflicu premazati razmućenim žumancima, ostaviti malo da narastu i peći oko 40 min na 180c.
5. Na vruće kiflice stavljati po malo margarina i prekriti ih krpom, kesom ili folijom da omekšaju, savetuje Coolinarika. Služiti ohlađene kiflice posute šećerom u prahu ili toping čokoladom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kiflice sa ratlukom i orasima

Kiflice sa ratlukom i orasima

news_13548.jpg

SASTOJCI:

* oko 700 g brašna
* 4 jajeta
* 30 g kvasca
* 1 dl ulja
* 2 dl mleka
* 2-3 kašike šećera
* 200 g ratluka
* 200 g oraha (100 g mlevenih i 100 g seckanih)

PRIPREMA:

1. U 2 dl toplog mleka rastopiti kvasac i jednu kašičicu šećera, izmešati i ostaviti da kvasac naraste. Umesiti mekše testo od brašna, 2 cela jajeta, 2 žumanca, 1 dl ulja, šećera i naraslog kvasca. Podeliti na 5 lopti, pa staviti na toplo
mesto i ostaviti da odstoji 15 min.

2. Posle toga, svaku loptu razviti i podeliti na 8 trouglova. Na sredinu svakog trougla stavljati po kocku ratluka i uvijati kifle počevši od šire strane.

3. U međuvremenu umutiti 2 belanca i svaku kiflu umočiti ili premazati, pa uvaljati u mlevene i sitno seckane orahe. Ostaviti u plehu oko 15 minuta, a zatim peći oko 30 min. na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaći brzi kroasani

Domaći brzi kroasani

im119_kroasani.jpg

Za 8 komada

Testo
700 g brašna
1,5 kesica suvog kvasca
3 dl mleka
2 jaja
3 kašike šećera
kašičica soli
125 g margarina
0,5 dl ulja

Voćni preliv
250 g malina
4 kašike šećera

Karamel preliv
2 dl pavlake za kuvanje
4 kašike žutog šećera
štapić vanile ili vanilin šećer

Način pripreme

1. Testo: U odgovarajuću posudu dodati brašno, so, 2 kašike šećera, razmućeni suvi kvasac u malo toplog mleka i šećera, 2 jaja od kojih jedno žumance sačuvati za premazivanje kroasana, ulje i mleko.

2. Zamesiti testo i ostaviti da naraste.

3. Gotovo testo premesiti, podeliti na osam jednakih jufki. Nakon toga otopiti margarina sa kojim seo premazuje testo. Svaku jufku razvući posebno debljine pola cm, premazati margarinom i ređati jednu preko druge. Oklagijom rastanjiti testo, seći na osam trouglova i uvijati od šireg dela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumancetom.

4. Kroasane peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C.

5. Voćni preliv: U posudu dodati 4 kašike šećera i maline, kuvati dok sos ne dostigne svoju gustinu.

6. Karamel preliv: U posudu dodati šećer, zagrejati dok ne počne da se karamelizuje (postane braon), dodati pavlaku za kuvanje i kuvati dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati vanilin šećer ili štapić vanile.

7. Servirati kroasane i po želji dodati preliv.

Izvor: GastroNomad




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mamine kiflice

Ovo je recept moje mame. Isproban nebrojeno puta, sa različitim filovima. Odličan!

Mamine kiflice

- Potreban materijal:
½ l mleka, 4 kašike kiselog mleka, 12 kašika ulja, 3 jaja, 1 paketić svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 4 kašičice šećera, brašna po potrebi (oko 1 kg), nadev po želji (sir, šunka, džem), susam, kim ili laneno seme za posipanje.

- Priprema:
Zamesiti mekše testo od kvasca razmućenog u mlakom mleku, 2 jaja, ulja, kiselog mleka, soli, šećera i brašna. Dobro ga obraditi, pa ga ostaviti da naraste. Kad naraste premesiti, pa ga ostaviti da naraste još jednom. Onda ga razvući, seći trouglove, nadevati po želji i uvijati kiflice. Poređati kiflice u podmazan pleh, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom, ostaviti da još malo narastu dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni, pa ih peći dok ne porumene.

Prijatno!

U mojoj izvedbi, sa sirom :)

ZcLdKiA.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Napravio ih, fantastično su ispale. Pravio sam samo slane u dvije varijante (sa dva različita punjenja). Prvo punjenje je bilo od šampinjona izdinstanih na luku i pred kraj povezanih jednom kesicom instant praška supe od vrganja. Drugi fil se sastojao od narendane gaude sa posutim ribanim parmezanom... zbog izražajnije arome koju volim. Ispalo ih je čitavo brdo, lijepo narasle i nije im trebalo duže od 15-17 minuta u rerni. Poslije premazivanja jajetom posipao ih prethodno na ploči poprženim susamom.

Sve pohvale tvojoj mami i tebi za ovaj uspješan recept.

P.s. Slijedeći put ću da pravim i u slatkoj varijanti, tijesto je dovoljno neutralno da podnosi i slatko punjenje pekmezom ili Nutelom.
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
TM_zps8e120ad0.jpg





Evo mene opet. Pala je i druga tura ovih fenomenalnih kiflica. Ovaj put sa slikama. Danas sam pored slane varijante punjene sirevima gaudom i parmezanom, te posutih makom, radio i slatku varijanti... marmelada od drenjka (drenjina) pomiješana sa dosta mljevenih oraha, vanil šečerom i par kapi limuna. Marmeladu i orahe sam dodavao "odokativno", isto tako i sok od limuna (negdje oko 10-12 kapi), ali sam pogodio i uspio da osnovna aroma oraha bude sačuvana a da se osjeti i drenjak i da "vuče" blago na limun.

Sve u svemu, sa ovim receptom se izgleda ne može omanuti. Pozdravi gospođu mamu i prenesi joj još jednom moju zahvalnost i pohvale za ovaj recept.



SLANE_zps229fbf07.jpg


SLATKE_zps70c1b1a8.jpg

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Toliko dobro izgledaju da ih ovde osećam kako mirišu, mmmmmmmmmmmmmmm...
Hvala još jednom, a mami pozdrav prenosim sutra. ;)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kiflice s tunjevinom

KIFLICE S TUNJEVINOM

1.jpg

POTREBNO JE
ZA TESTO
1 kg brašna (pola oštrog, pola mekog), 2,5 dl vode, 2,5 dl belog vina, 2 dl ulja, 20 g suvog kvasca, 2 kašičice šećera, 2 kašičice soli
ZA FIL 200 g tunjevine u komadićima, 2 čena belog luka
ZA PREMAZIVANJE 200 g margarina

PRIPREMA

Prelijte kvasac i šećer s malo mlake vode, pa ostavite da nadođe. Brašno izmešajte sa solju, napravite udubljenje, pa sipajte nadošli kvasac. Ostatak vode i vino zagrejte, pa dodajte u brašno zajedno sa uljem. Sve dobro izmešajte da dobijete glatko testo. Radnu površinu pospite brašnom, pa ga premesite i podelite na tri dela. Oblikujte loptice i ostavite da malo odstoje. Za to vreme izgnječite beli luk, pa ga pomešajte s tunjevinom. Svaku lopticu istanjite oklagijom u krug i isecite na 16 jednakih delova. Na svaki stavite po malo fila, pa savijte kiflice. Ređajte ih u pleh premazan margarinom i ostavite oko pola sata na toplom mestu da narastu. Pre pečenja preko kiflica narendajte margarin. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

(Blic žena)
 
Natrag
Top