Karburatorski sistemi na automobilu

Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
Pa svecice su crne i zaboravio sam da dodam da dimi na auspuh kad se doda gas i trosi kao tenk.Sve ovo vazi kad radi na benzin.Kad se prekine benzin u radu(prebacivanje benzin na plin) pri kraju benzina pocinje da radi normalnije na 2-3 sekunde pre nego se ugasi,pa mislim da ima previse benzina a i kazem ti vuce kao lud kad mu potopis gas.
Na karburatoru imaju dva dzeka sa po 2 pina.Kablovi koji na njih dolaze nemaju nikakvu struju na sebi ni kad radi ni kad ne radi auto.Interesuje me cemu oni sluze i da nije mozda menjan karburator sa nekog auta koji ima kompjuter pa mozda ne odgovara za moju starinu.
Jos jedna opcija.Na poklopcu karb.je ona ploca za plin i na njoj ima onaj lim sto smanjuje usis vazduha preko oba grla.Ako je to problem da li postoji neko stelovanje benzina i vazduha kao na mot.testeri :)?
Sad te previse zatrpavam ali jbg.,gledam da li mogu nesto ja da odradim pre odlaska kod majstora jer se i sam razumem po malo u te stvari.
Unapred hvala
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Imas jako bogatu smesu, razlog tome moze da bude i taj lim koji pominjes. Obavezno ga skini kako bi karburator dobio pravilnu kolicinu vazduha, a samim tim smanjio potrosnju benzina.

Ako ti plin lose radi trebalo bi ga prestelovati bez vracanja lima na usisu. Na kablovima dobijas stuju u odredjenim momentima, nemoj za sada opterecivatitime. Odakle si, ako nije tajna?
 
Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
Pozdrav druze
Taman kad sam hteo da skinem onaj lim,bacim pogled na izduvnu granu kad ono:
guyt7lh9x


Kod:
http://postimg.org/image/sze2oku5x/
Nesto mi govori da je to lamba sonda(ima 4 kabla na njoj odsecena),mozda gresim
A u blizini toga stoji dzek sa tri kabla koji dolazi iz instalacije i nigde nije prikacen evo i slika:
guyt7lh9x


Kod:
http://postimg.org/image/guyt7lh9x/

Mozda je to problem ali ne znam ni da li je taj dzek od toga ni kako ga povezati.Lim cu svakako skinuti ali
bih prvo da ovo resim.
Ja sam inace iz okoline Beograda,a ti imas neki servis ako sam dobro ukapirao pa ako ne resim u medjuvremenu problem svratio bih do tebe pod uslovom da si u Beogradu :) jer bi trebalo da idem u BG za
10-15 dana
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Molim te skini kuciste filtera i slikaj mi karburator iz vise uglova. Postavi ih kao i predjasnje ali smanji velicinu. Hocu tacno da znam o kom karburatoru se radi.

Nemoj nikakve limove da skidas kako nebi poremetio plin. Kad se dogovorimo docices u seris i popravicemo sve sto bude trebalo.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Skoda Favorit 1,3 dve godine neprekidno vozena na plin, doslepana jer nije htela da upali ni na plin ni na benzin. Otvorio sam karburator i imao sam sta i da vidim, od neprekidnog rada motora na plin propao je plovak. Membrane (ima ih dve, karburator dvogrli, kopija Pierburg-a) totalno otvrdle i ispucale, vakum aparat sauha, ko zna od kad je propao kad je zapusen kanal za dobijanje vakuma. Deo difuzora poceo da se topi na prvom grlu. Jedom recu "katastrofa", od karburatora.

Posto smo sve izmenjali (navedeno), sipali 10l svezeg benzina, uz to dopunili akumulator ( iskorisceno vreme dok je popravljen karburator ). Auto smo bez problema upalili, zagrejali ga na radnu temperaturu i pristupili podesavanju rada motora na benzin i plin.

Zakljucak ovog mog izlaganja clanovima je, auto vozite kombinovano ( povremeno na benzin i vise na plin ). Neka ukupna voznja na plinu bude 70 - 80%, ali nemojte zaboraviti da povremeno auto vozite i na benzin. Membrane ce dobiti odredjenu vlaznost - masnocu, pa ce samim tim i duze trajati.
Trebalo bi u zavisnosti koliko kilometara prelazite (12000 - 15000km), otici kod servisa koji imaju uredjaje za merenje CO%, na kontrolu sagorevanja plina i benzina. Verujte na rec, motor na autu ce Vam duze raditi, a mnogo manje trositi goriva (benzin - plin).
 
Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
Pozdrav
U medjuvremenu sam menjao lamelu,nesto oko struje pa tek sad evo slika

Kod:
http://postimg.org/image/ze124c6tn/
http://postimg.org/image/mlcy4ev7v/
http://postimg.org/image/tedb0om17/

i jos nesto,ona vakuum creva mislim da nisu dobro povezana zato sto je onaj el.magnet na karburatoru(sto ide jedan od dzekova na njega) nije povezan sa crevima(stoje slobodne cevcice) i na poklopcu usisa(gde ide crevo za filter vazduha) imaju dve cevcice za vakuum creva od kojih je jedna slobodna.Creva sam neka zamenio jer su bila dotrajala ali ista stvar.
Inace karburator je Pierburg 2E
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Prilikom snimanja, akcenat si dao na plinskom mesacu. Umesto na karburator, nemoj nista dirati dok se nevidimo. Videces kako vakumska instalacija, treba da bude povezana sa karburatorom.

Proverice mo u kakvom je stanju karburator i dati preporuku sta treba dalje preduzeti. Kako bi imao pravilno sagorevanje goriva, kako na benzinu tako i na plinu.

Moram dodati, da imas izuzetno dobar karburator. Ta familija ( PIERBURG ) karburatora u praksi se pokazala odlicno. Konstruktivno odlicno reseni, nisu komplikovani. Bez delova koji bespotrebno stvaraju probleme kod odrzavanja. Kao sto je slucaj kod japanskih karburatora.

Jedina mana ovog karburatora ako tako mogu da kazem, je nemogucnost zamene termickog dela. Za regulaciju obrtaja na hladnom startu, jer se taj termicki deo vise ne proizvodi. Vazno je da smo nasli kompromisno resenje i dobili ocekivane rezultate...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
Pozdrav Dobri Nikola,
Pre neki dan poceo da me zeza onaj bimetal za auto.sauh-nece da vrati skroz kad se zagreje.
Ja to raskacim i povezem vakuum creva kako treba(nasao na internetu) i neda mi djavo mira
pa ja resim da rasturim karburator :)
Situacija je sledeca:
-plovak radi normalno,znaci otvara-zatvara i na dobroj visini
-glavne dizne su prohodne(one sto vuku gorivo iz lonceta)
-ona prelazna dizna(kao cesmica ispod poklopca sto sprica gorivo kad dajes gas-sa kuglicom)je prohodna.Gumica na njoj je bila pukla pa sam kupio neku slicnu(kazu da je otporna na benzin) i zamenio
-prvo grlo-radno je crno iznutra valjda od plina
-drugo grlo je cisto
-guma ispod karburatora je dobra
Generalno je cist iznutra.Ono sto sam ja nasao i sumnjam da je to je onaj ventil ili dizna za obogacivanje smese:

Kod:
http://postimg.org/image/hshcqbgs1/

On stoji ovde:

Kod:
http://postimg.org/image/qimw8eabf/

Na prvoj slici obelezeni delovi na membrani su tvrdi kao kamen.
Taj ventil koliko sam ja ukapirao sluzi da da dodatno gorivo pri punom gasu ili blizu njega.
E sad moja logika je da mozda on pusta gorivo i kad ne treba pa pravi prebogatu smesu.Ove membrane od njega nemaju da se kupe kod mene.
E sad ti meni kazi sta je pametno raditi
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
To sto je tvrda, nemoj se sekirati. Proveri da li nije napukla, onda nevalja i mora da se zameni sa novom. Trebalo bi proveriti jednosmerni ventil na kucistu filtera, da li je prohodan?
 
Natrag
Top