Dolazi mi Lada Niva 1,7l sa jako losim radom motora. Majstor koji inace odrzava taj automobil, preporucio je vlasniku da se zamene: svecice, visoko naponski kablovi, razvodna kapa, razvodna ruka, pumpa goriva i motorno ulje ( povecavao se nivo motornog ulja u koritu - karteru ). Posle tih zamena nista se nije promenulo pa je majstor vlasniku preporucio da se proveri karburator, u kakvom je stanju...
Kad sam otvorio haubu, sve mi je bilo jasno ( odavno nisam imao tako zapusten motor ). Tolikih naslaga na na karburatoru ( odavno nisam video ), a kad sam ga otvorio. Blago receno katastrofa, pa sam dao preporuku da se odradi remont. Vlasnik je prihvatio dati predlog, jer ce je zapaliti koliko ga vise muci i nikako da je popravi.
Skinuo sam karburator i rasklopio ga u najsitnije delove. Tako raskloplen karburator sa svim delovima ( sem starih membrana i zaptivaca ), stavljeni u ultrazvucnu kadu sa odgovarajucom tecnoscu. Posle jednog sata pranja, svi delovi karburatora isprani - neutralizacija i produvani sa komprimovanim vazduhom. Svi delovi slozeni na radnom stolu ( cisti ko suce sto bi nas narod rekao ) i prekontrolisani. Zamenjeni novi zativac poklopca i zaptivaci termicke bakelitne ploce. Zamenjena membrana ekonomajzera, membrana za prinudno obogacenje smese i membrana sauha. Glavne dizne za gorivo proverene i iste vracene jer su dobre, a zamenjena glavna dizna ( sa vecom ) za vazduh prvog grla. Doterana je visina plovka, prekontrolisano zaptivanje drugog grla i pomocu zavrtnja doterano da bolje zaptiva. Podesen polozaj prvog grla i kvaliteta smese na leru ( proizvoljno - odokativno ).
Karburator kompletiran i postavljen na usisnu granu motora, povezani: dovodni i povratni vod goriva, sajla sauha, poluga gasa, vakumska creva i termicki grejac podnozja karburatora. Nadrukano gorivo u loncetu i vlasnik je imao cast da upali auto ( celo vreme je bio tu ), motor je sa lakocom upalio. Ostavljen je da radi pod sauhom ( prvo sa punim, da bi se po zagrevanju postepeno vracao u neutralnom polozaju ).
Kad se motor zagrejao na na radnu temperaturu, odradio sam moto test motora ( podeseno paljenje, podeseni obrtaji motora na leru, podesena smesa na leru i provereno sagorevanje na 3000 O/min. ). Na turazi dobivena vrednost od 0,7% CO , motor ostavljen da radi na leru. Dao sam preporuku da se provozamo, posto je sve kompletirano ( vraceno kuciste filtera za vazduh sa novim filterom za vazduh ).
Niva je krenula ko zmaj, sa lakocom prihvata komandu papucice gasa u svim prenosima menjaca ( jesenas je radjena polu generalna ). Majstore pa ovako nije isla ni posle generane, svak cast na rad!!!
Skinuta ista svecica kako bi vlasnik video kako je sad sagorevanje goriva ( u toku pranja karburatora skinuo sam svecicu ( drugu ), nema da fali crna ko ugalj ). Majstore, pa ova je ko nova, sve su takve odgovorih mu, jer je sad dobiveno pravilno sagorevanje gorivne smese....