Karburatorski sistemi na automobilu

Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
kuciste filtera goriva ili vazduha ?
A membrana mislim da nije pukla.
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Izvini sto nisam zavsio do kraja svoje izlaganje. Ventil se nalazi na kucistu filtera vazduha, ima dva izvoda na njemu.
 
Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
Meni je cetvrtasti filter vazduha koji je dalje od karburatora a na njemu jedino ima ona klapna sto prebacuje topao-hladan vazduh.
Ti mozda mislis na deo koji stoji iznad mesaca plina i na njemu je usisno crevo koje ide na filter vazduha.
Na njemu imaju 2 cevcice za creva od kojih jedna ima crevo koje ide na kuciste filtera vazduha a druga je slobodna(nema crevo na njoj)
 
Član
Učlanjen(a)
12.07.2011
Poruka
95
Resio sam problem !
U pitanju jeste bila membrana na ventilu za obogacivanje.
Kao sto sam ti rekao nije bila busna ali je toliko stvrdla da nije zatvarala gorivo
Nadjem neku staru ali dobru,iskrojim je,zamenim i
masina radi kao sat!
Hvala u svakom slucaju
Evo ako bilo ko bude radio nesto oko ovakvog karburatora

Kod:
http://vwa1.dadoghouse.com/wp-content/uploads/2014/11/Pierburg_2E3.pdf

meni je pomoglo.Pozdrav
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Dolazi mi Lada Niva 1,7l sa jako losim radom motora. Majstor koji inace odrzava taj automobil, preporucio je vlasniku da se zamene: svecice, visoko naponski kablovi, razvodna kapa, razvodna ruka, pumpa goriva i motorno ulje ( povecavao se nivo motornog ulja u koritu - karteru ). Posle tih zamena nista se nije promenulo pa je majstor vlasniku preporucio da se proveri karburator, u kakvom je stanju...


Kad sam otvorio haubu, sve mi je bilo jasno ( odavno nisam imao tako zapusten motor ). Tolikih naslaga na na karburatoru ( odavno nisam video ), a kad sam ga otvorio. Blago receno katastrofa, pa sam dao preporuku da se odradi remont. Vlasnik je prihvatio dati predlog, jer ce je zapaliti koliko ga vise muci i nikako da je popravi.

Skinuo sam karburator i rasklopio ga u najsitnije delove. Tako raskloplen karburator sa svim delovima ( sem starih membrana i zaptivaca ), stavljeni u ultrazvucnu kadu sa odgovarajucom tecnoscu. Posle jednog sata pranja, svi delovi karburatora isprani - neutralizacija i produvani sa komprimovanim vazduhom. Svi delovi slozeni na radnom stolu ( cisti ko suce sto bi nas narod rekao ) i prekontrolisani. Zamenjeni novi zativac poklopca i zaptivaci termicke bakelitne ploce. Zamenjena membrana ekonomajzera, membrana za prinudno obogacenje smese i membrana sauha. Glavne dizne za gorivo proverene i iste vracene jer su dobre, a zamenjena glavna dizna ( sa vecom ) za vazduh prvog grla. Doterana je visina plovka, prekontrolisano zaptivanje drugog grla i pomocu zavrtnja doterano da bolje zaptiva. Podesen polozaj prvog grla i kvaliteta smese na leru ( proizvoljno - odokativno ).

Karburator kompletiran i postavljen na usisnu granu motora, povezani: dovodni i povratni vod goriva, sajla sauha, poluga gasa, vakumska creva i termicki grejac podnozja karburatora. Nadrukano gorivo u loncetu i vlasnik je imao cast da upali auto ( celo vreme je bio tu ), motor je sa lakocom upalio. Ostavljen je da radi pod sauhom ( prvo sa punim, da bi se po zagrevanju postepeno vracao u neutralnom polozaju ).

Kad se motor zagrejao na na radnu temperaturu, odradio sam moto test motora ( podeseno paljenje, podeseni obrtaji motora na leru, podesena smesa na leru i provereno sagorevanje na 3000 O/min. ). Na turazi dobivena vrednost od 0,7% CO , motor ostavljen da radi na leru. Dao sam preporuku da se provozamo, posto je sve kompletirano ( vraceno kuciste filtera za vazduh sa novim filterom za vazduh ).

Niva je krenula ko zmaj, sa lakocom prihvata komandu papucice gasa u svim prenosima menjaca ( jesenas je radjena polu generalna ). Majstore pa ovako nije isla ni posle generane, svak cast na rad!!!
Skinuta ista svecica kako bi vlasnik video kako je sad sagorevanje goriva ( u toku pranja karburatora skinuo sam svecicu ( drugu ), nema da fali crna ko ugalj ). Majstore, pa ova je ko nova, sve su takve odgovorih mu, jer je sad dobiveno pravilno sagorevanje gorivne smese....
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Dosao jako lep golf II 1,3 89 godiste. Sto bi nas narod rekao " ko casa ", enterijer na zavidnom nivou kako je ocuvan. Auto ima ugradjen lovato plinski sistem i pretezno je vozen na plin. Kad su dosli u servis, motor je na plinu radio kao na tri cilindra. Vidim da im je auspuh jako crn, zamolim vlasnika da rad motora sa plina prebaci na benzin. Relativno lako preusmeren rad motora sa plina na benzin, ali rad jos losiji. Iz auspuha izlazi crni dim, motor postepeno gubi obrtaje i gasi se. Skinem jednu svecicu, a ona crna ko gar.

Skinem membranu ekonomajzera, kad ona nikad menjana - originalna. Tvrda ispucala, zamenim je sa novom. Skinem ler diznu jer vidim da je masna, kad ona u delu emulzione cevi zapusena. Ocistim je, proverim sa kalibrisanim cesljem da li nije ostecena i kao ispravnu vratim je na svoje mesto.
Zamolim vlasnika da mi da kontakt, ocekujem specifican zvuk elektro ventila za propustanje gotove smese. Necujem ga pa sa auto glimericom proveravam dovod struje na dovodnom kablu. Lampica auto glimerice svetli, zamolim vlasnika da iskljuci kontakt a sa unimerom utvrdim da je elktro magnet neispravan. Skinem elektro ventil i preradim ga da vise ne zatvara dovod gotove smese.

Upalimo motor na benzin i pustimo ga da se zagreje na radnu temperaturu, dok se motor zagrevao vidno se osetilo poboljsanje. U okviru moto testa vidim da motor ima duplo ranije paljenje, prevelike obrtaje na leru i siromasnu smesu. Sve doteram kako treba i dignem obrtaje motora na 3000. Odlicno sagorevanje kazem musteriji, jer je sagorevanje 0,5% CO i netreba nista vise preduzimati.

Posle sagorevanja svog benzina u loncetu karburatora, prebacimo rad motora na plin. Kad ono obrtaji smanjeni jer je sad sagorevanje plina na leru 5,7% CO. Doteram smesu plina na 2,5% CO i dobijem ponovo obrtaje motora koje sam imao na benzinu. Doteram smesu na 3000 O/min. na 0,4% CO, besprekoran rad. Predlozim da se provozamo i da vidimo kako se auto ponasa u voznji.

Majstore to je to, radi odlicno na benzinu i na plinu. Vise se ne trese rucica menjaca i motor radi mirno kako na benzinu tako i na plinu. Sto je jos vaznije pa auto bolje vuce....
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Svim clanovima pravoslavne vere zelim sretne uskrsnje praznike sa zeljom da mi budu zdravi, vesli i puno km., da predju sa svojim ljubimcem. Uz HRISTOS VASKRESE!!!
 
Top