Karburatorski sistemi na automobilu

Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Sve i svasta sam video ali, ovakvo konstruktivno resenje, odavno nisam imao prilike da vidim. Slikacu i postaviti slike na forumu da vidite o cemu se radi.
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Mnogi vlasnici automobila zanemaruju kontakte - spojeve na struji visokog napona. Odnosno na bobini, evo jednog primera gde je remontovan karburator na audiju 80 ( poznat kao jaje ) 1,6l motor. Motor posle sredjenog karburatora odlicno radi ali, oseca se povremeno seckanje - prekidanje na praznom hodu ( leru ). Uzrok tome je:Evo slike ispravnog spoja na kablu visokog napona:
Kad sam ugradio novu bobinu i zamenuo kabal koji povezuje razvodnu kapu sa bobinom, nestalo je prekidanja rada motora naleru.

Ovaj tip karburatora sa rucnim sauhom, ugradjuje se u pomenuti auto:
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Au drugari, sto mi danas dodje golf II 1,3l 88 godiste sa petso i kusur hiljada kilometara. Sto je limarijski lepo ocuvan ( nigde ogreban, prva farba ), a sto je unutra odlicno skockan.
Motor ni kap ulja netrosi, a kad pogledate odusku - iberlauf, da necujete rad motora mislili bi ste da neradi. Jer, ni trunku kompresije u karter ne pusta, nikad nije otvaran niti radjeno na njemu. Svaka pohvala predhodnom vlasniku, kako je tako ocuvao auto.
Problem zbog kog je dosao je:

- na benzinu auto nemoze da radi,
- povecana potrosnja plina i
- auto tesko pali kad je hladan.

Misio sam da je el. ventil koji propusta benzin neispravan. Daljom proverom video sam da pumpa goriva nemoze da povuce gorivo iz rezervoara ( otisla oba ventila ). Dok je vlasnik otisao da kupi novu pumpu goriva, nastavio sam sa daljom kontrolom karburatora. Primetio sam da se leptir sauha lako pomera. Pa sam zato skinuo ceo karburator kako bi ga detaljnije pregledao. I ustanovio sledece:
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
- plastican deo koji povezuje leptir sauha sa osovinicom termickog dela, polomljen i nema ga u svom lezistu,

- zavrtanj za regulaciju obrtaja pod sauhom nepotrebno odvijen i nedodiruje regulator obrtaja hladnog starta,

- membrana brizgaca ispucala i

- membrana ekonomajzera isto propala od starosti.

Svi pomenuti delovi zamenjeni, svi kanali produvani el. ventil proveren. Provereno nalaganje leptira drugog grla.

Posto je sad karburator doveden u ispravno stanje vracen je na usinu granu i povezan. Motor je sad upaljen na benzin i pusten da se zagreva, vlasnik se primetno iznenadio kako mu sad mirno radi motor na 1600 O/min...
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Dragi moji forumasi, cestitam Vam praznik rada i uskrs sa recenicom: " Hristos voskrese! "

Da u zdravlju i veselju provedete sa svojom porodicom...
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Nemam reci kako da iskritikujem plinadjije dragi moji forumasi. Evo oped specificnog slucajasa sa losim radom auta na benzinu i plinu.

U pitanju je skoda felicija 1,3 sa pierburg 2e karburatorom i vakumskim lovato plinskim isparivacem. Coveka nije mrzelo da iz Bgd-a dodje kod mene, jer je na tri mesta potrazio pomoc i nije zadovoljan. Na plinu auto lose radi, slabo prihvata turazu i dosta trosi plina. A na benzinu, cadjavi svecice i trokira.


Zao me je sto nisam slikao i postavio slike na forumu, pametne plinadjije sa crnom izolir trakom zatvorili ( skroz ) dovod vazduha koji ide ka izduvnoj grani. A ulazni deo hladnog vazduha zatvoren 90 - 95%. Mogu slobodno reci, kad bi auto radio pod punim sauhom imao bi vise vazduha.

Skinuo sam izlolir traku sa hladnog dela ulaska vazduha, a sa toplog dela ostavio sam jer su plinadjije izvadile usmerivac sa laktom. Rucno sam podesio sagorevanje plina kako bih dobio solidan rad motora na plinu.

Sa stroboskopom podeseno palje na sedam stepeni ( bilo je preko dvadeset ), doterani obrtaji na 880 - 900. A sa analizatorom izduvnih gasova plin podesen na 2,4 - 2,5% CO. Motor je vidno dobio miran rad i svoj specifican zvuk ( sto bi se reklo: " veselo se vrti " ) jedno recju, motor je progledao.

Prebacen je rad na benzin, mnogo bolja situacija jer se iz auspuha vise nevidi crni dim. Ostalo je da se krajem semptembra ili pocetkom oktobra detaljno pogleda karburator na benzin i nasteluju ventili.
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2013
Poruka
161
Evo svezeg i interesantnog slucaja sa plinom koji je ugradjen u audiju 80 1,8l karburatorski sistem. Vlasnik se zali na povecanu potrosnju plina i benzina, konkretno za 2000,00 dinara sipanog plina i sa predjenih 30 km otvorene voznje. Plina vise nema u boci, sreca sto uvek ima benzina, pa je bez problema stigao do benzinske pumpe.

Hajde da pogledamo u cemu je stvar kazem vlasniku, pomislo sam da plin negde nekontrolisano izlazi. Sa napravljenom jakom penom, prekontrolisao sam sve spojeve. Hvala bogu curenja nema, hajde da pogledam zasto dosta trosi i benzin. Nisam mogao da verujem svojim ocima sta su coveku plinadjije uradili. A februara ove godine radio je reatest, u usisnom dovodu vazduha do filtera postavljen sundjer za pranje sudova. Medjutim ni to im nije bilo dovoljno, pa su sa parcetom lima i zavrtnjem. 50% smanjili otvor ulaska prljavog vazduha u kucistu filtera.

Posto mi je kuciste filtera skinuto kako bih lakse prisao karburatoru, skinuo sam lim i izvukao sudjer. Predlozim vlasniku da uz pomoc ispitne opreme podesim rad motora na benzin. A kasnije cu doterati i plin, vlasnik je prihvatio predlog i krnuo sam da odradim moto test motora.

Obrtaji na leru su bili720 -740, podigao sam ih na 960 O.min., ( fabricki je 950 +- 50 ).
Kad sam sa stroboskopom pogledao ugao predpaljenja, bilo mi je jasno zasto motor tromo radi i teze pali. Ugao paljenja je podesen na 2 stepena a, fabricki treba da je na 17 stepeni na 950 O/min.
Cim sam poceo da podizem ugao predpaljenja, srazmerno su poceli da se dizu obrtaji motora. Kad je dobiven ugao od 18 stepeni obraji motora su dostigli 1570 O/min. Vlasnik je celo vreme prisutan i posmatra sta se desava sa njegovim automobilom. Spustim obrtaje na 970 i prekontrolisem ugao paljenja, podesim paljenje na 17 stepeni predpaljenje kako fabrika nalaze. Prekontrolisem sagorevanje benzina na leru i turazi, sagorevanje korektno i nema potrebe bilo sta dalje da se radi ( nastavicu ).
 
Natrag
Top