Kako se zvala država cara Dušana?

Član
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruka
98
A izvini onda, nisam te razumio. Ja sam mislio da hoces da kazes kako granice nisu bitne uopsteno, nisam razumio da si htio reci da nisu bitne sto se tice ovog pitanja. I da, otislo se od teme..malo previse. :)
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2009
Poruka
19
Citam ovo (sep 2012) i ne mogu da verujem da se postavlja pitanje da li su u 16. postojale drzave u danasnjem smislu? Postojali su "entiteti" ?!! Sad se setih: BiH je entitet kojim upravlja gubernator EU. Kakava je razlika izmedju Judeje kojiom je upravlajo Pontije Pilat i danasnje BiH? Nikakava! Judeja je imala kralja a iznad je bila rimska carevina. BiH ima nekakvo predsednistvo koje se takoreci ne pita nista a iznad ima gubernatora kojeg je postavila veca sila -> EU.

Zrelo je da procitate Platonovo delo "Drzava". U celoj rasparvi se izjednacavaju pojmovi "kraljevina" i "carevina" sto svakako nije isto.
Jel rismko carstvo bilo drzava u danasem smislu pojma drzave? pa naravno !!! samo nisu imali mobilne telefone i internet. Oruzije je bilo malo drugacije i sve ostalo je bilo isto.
 
Član
Učlanjen(a)
17.12.2010
Poruka
222
pravo ime carstva je glasilo carstvo srba i grka.neki spominju albance ali to je izmisljotina jer albanci tad nisu ni postojali.dusan je u ime stavio i carstvo grka jer bi tako pridobio grke i bio bi blizi svom cilju da postane vizantijski car.
 
Učlanjen(a)
04.09.2014
Poruka
1
Najblistaviji period nase istorije, nazalost, mozemo da istrazujemo uglavnom samo pomocu sekundarnih izvora. Smatram da je relevantan termin Kraljevina Srbija.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Zemlja Rašana.
Termin Srbija se javlja kasnije, koga baš zanima neka nađe istoriju Banata, pa će videti kako su Srbe zvali Raci od reči Rašanin, a tad se i javlja termin Srbija koji označava zemlju od Erdeljskih planina do Dunava tačnije, do Beograda i Smedereva. Dakle, delove Vojvodine. Vreme je 1594 godina i mnoštvo je spisa iz tog perioda, pre svega turskih, ugarskih i nemačkih. Razlog zašto postoji tolika dokumentacija je tzv. Banatski ustanak, tačnije, stvarni pravi Prvi srpski ustanak. U Srbiji dokumenata nema, jer su, ako je šta i zapisano, bili po manastirima koji su uništavani.
Joj, bre, stvarno ste lenji za istraživanje!
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Душан се прогласио царем Срба, Бугара и Грка, ваљда му се тако и држава звала.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
http://www.atlantaserbs.com/learnmore/library/DUSANOV-ZAKONIK.pdf
Evo ga istorijski dokument. Ko nađe kako mu se zvala država, nek javi. Ja nisam uspeo. On veli: "carstva mi". Dalje, on ne deli podanike kao narode, već po veri, drugo, deli ih na staleže (unutrnja organizacija društva i države) pri čemu ima katergorije meropse i robove. Sebre pominje generički i pitanje je da li pod njima misli na podanike ili na kakvu kategoriju drugačijeg tipa jer im izričito brani oskupljanja (zborove). Te odredbe nema za druge kategorije stanovništva. Kao narod poninej "Vlaha i Arbansa" i izričito brani njihovo doseljavanje. Pominje i Grke i Sase. Za sebra se može izvesti zaključak daa su to stočari jer navodi u čl. 94 mesta gde se može desiti zloćin "grad, župa ili katun" pri čemu se samo tu pominje katun kao pastirska kuća, nema njiva, nema šuma, nema selo. Iz tog je zaključak kako pod tim terminom misli na pastire ili stočare. On jasno razlikuje ratare (čl. 174) tako da je sebar samo termin za stočara, nikako za narod. Naprosto, on svoje naron ne imenuje. To se dešava kada se nešto samatra opšte poznatom činjenicom. Na žalost, mi danas ne možemo tačno iskopati kako je on zvao ni svoju državu niti kako je se zvao narod kojim je Dušan vladao i bio mu pripadnik.
http://www.czipm.org/o.r.p.html
Ovde jasno stoji kako se ta država zvala Raška.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.12.2014
Poruka
1
Већине држава нису имале назив,јер држава као држава није постојала. Држава је била хијарархија гомиле владара,са једним владарем на челу(феудализам). Тако да се у историјским белешкама из тог времена тешко помиње име државе,тек касније су кренули да зову Српско Царство,Рашка итд.
 
Natrag
Top