Kako je začet život na Zemlji?

Učlanjen(a)
28.06.2011
Poruka
11
Donedavno se tako mislilo, odnosno do prošle godine. Prošle godine je otkriven asteroid, čiji je sastav vode isti kao na Zemlji. Ta vijest je objavljena u mnogim medijima.
ako moze neki izvor informacija za ovu tvrdnju posto nisam upoznat s time.
I da li je u pitanju jedan asteroid ili vise.
To da je voda na zemlji nastala na takav nacin je samo teorija, jer koliko asteroida bi trebalo da pogadja zemlju za navodnih 4,5 milijardi godina za ovoliku kolicinu vode, i ti asteroidi bi trebalo da pogadjaju i ostale planete, a voda nije jednako zivot, naveo sam sto zivot nije mogao nastait iz primordijalne supe.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ako moze neki izvor informacija za ovu tvrdnju posto nisam upoznat s time.
I da li je u pitanju jedan asteroid ili vise.
To da je voda na zemlji nastala na takav nacin je samo teorija, jer koliko asteroida bi trebalo da pogadja zemlju za navodnih 4,5 milijardi godina za ovoliku kolicinu vode, i ti asteroidi bi trebalo da pogadjaju i ostale planete, a voda nije jednako zivot, naveo sam sto zivot nije mogao nastait iz primordijalne supe.
Nemam baš vremena da sada guglam i tražim izvornu informaciju o tome, ali, evo jedan tekst skinut sa sajta "Tajne svemira", koji takođe govori o otkriću leda na asteroidu. I dabome da je priča o asteroidima kao donosiocima vode na Zemlju, još uvijek samo nedokazana teorija kako je nastala voda na Zemlji, što ne znači da se jednog dana i ta teorija neće dokazati. U svakom slučaju, čini se da je ona najbliža istini.
Dakle, evo zanimljivog teksta o tome:


"Pomoću teleskopa s infracrvenim zrakama postavljenog na vrhu vulkana Maune Kee na Havajima, astronomi su otkrili da je asteroid 24 Themis prekriven ledom u kojem ima i organske materije.

Asteroid prekriven ledom otkriven je među kamenitim svemirskim tijelima koja kruže između Marsa i Jupitera, što bi moglo pružiti nove informacije o vremenu u kojemu su nastali oceani na Zemlji i o prošlosti Sunčeva sustava, javljaju agencije.

"Zaleđena voda je puno češća na asteroidima nego što se dosad mislilo, a mogla bi biti prisutna i u njihovoj unutrašnjosti", zaključili su Andrew Rivkin sa sveučilišta John Hopkins u Sjedinjenim Državama i Joshua Emery sa sveučilišta u Tennesseeju u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature.

Raniji radovi upućivali su da "voda koja danas postoji na Zemlji potječe od asteroida", ali "dosad nisu izvedena mjerenja zaleđene vode na asteroidima", napominje Humberto Campins sa sveučilišta u Orlandu, SAD, u istom časopisu.

Zahvaljujući teleskopu s infracrvenim zrakama postavljenom na vrhu vulkana Maune Kee na Havajima, dvije astronomske ekipe istraživale su Sunčevu svjetlost koju odražava veliki asteroid 24 Themis udaljen od Sunca oko 480 milijuna kilometara (3,2 puta udaljenost između Zemlje i Sunca).

Budući da je svjetlosni spektar bio nepromijenjen tijekom rotacije asteroida, Campins i kolege zaključili su da je velik dio asteroida dugog 200 km prekriven ledom i organskom materijom.

"Postojanje leda na površini 24 Themisa je pomalo neočekivano", ističu znanstvenici, budući da se smatra da su kamenita tijela u pojasu asteroida preblizu Suncu da bi se led na njima duže zadržao, čak i na prosječnoj temperaturi od -70 do - 120 Celzijevih stupnjeva. On bi mogao ispariti kao i led na kometima.

Otkriće leda moglo bi pomoći istraživačima da utvrde je li voda u oceanima na Zemlji nastala od asteroida, s obzirom na njezin sastav (sadrži deuterij, vodikov izotop), ističe se u komentaru objavljenom u časopisu Nature."
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Trenutno me nešto mrzi da čačakam oko izvora podataka ali postoji jedna teorija koja pojašnjava ne samo onih 70% vode nego i nastanak ledenog doba pa i činenjenicu da je došlo do naglog pada temerature na Zemlji tako da pojedine životinje nadjenje u Sibiru još imaju travke u čeljustima (grickaš travu i u sledećoj sekundi si sladoled). Ta teorija poalzi od toga da je Zemlja bila bliža Suncu nego sad, a da je Mars bio na mestu gde je sada Zemlja. Došlo je do prolaska jednog asteroida koji je na sebi imao vodu, pri čemu je on izbacio Mars iz sadašnje orite a zemlju pomerio na outanju na kojoj je sada. Prolaskom pored zemlje, došlo je naglog otopljavanja vode na dočnom asteridu te je navedena tečnost počela da naglo ulazi u zemljinu orbitu i dovodi do pada temperature kao i zakrivljena zemljine ose (Sibir nije bio gde je sad, već se nalazi tamo gde je ekvator). Dakle, okrenuo je stvar na tumbe. Usled ove rokade došlo je do strahovitih geoloških promena na planetici našoj sve dok se dotični asteroid nije zaustavio na putanji pored Sunca i danas nam je poznat kao Venera...
Malo polgedajte po cenjenom Googlu i naći ćete astrofizičare koji na ovaj način objašnjavaju i to odakle foslili bakterija u stenama sa Marsa koje su na Zemlji, i odakle uopšte kamenje sa Marsa na zemlji, te i odakle taj višak vode...
 
Član
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poruka
22
[video=vimeo;3684401]http://vimeo.com/3684401[/video]


Људска историја може да се подели у три главна раздобља на исти начин као што се и развој ембриона састоји од три тромесечја.
Током читаве своје прошлости ширили смо се, освајали, градили, уништавали, реструктурирали и изнова градили како смо настављали да се развијамо. Човечанство се ширило светом, све док коначно нисмо освојили баш све.

Људски фетус долази до тог стања у 38. недељи свог развоја.


За дете, најудобније место на коме може бити је мајчина утроба, а ипак, тај је стадијум развоја само прелазна фаза. Наш циљ је да се родимо и зато је немогуће остати у мајчиној утроби.

Током порођаја, мајчино тело производи огромне количине адреналина како би помогло детету да се роди с обзиром да је сам процес рођења поприлично тежак и болан за дете.


Слично томе, ми, као човечанство, досегли смо врхунац нашег развоја и не можемо наставити наше постојање према начелима која смо претходно створили. Иако немамо појма што треба да чинимо даље, то не значи да не постоји општи природни план за наш развој.

Природа делује властитим програмом који утиче на нас и присиљава нас да се родимо као истинска људска бића кроз кризу, катастрофе, епидемије и ратове. Јер након рођења дете наставља да се развија и спознаје потпуно нови свет који се налази изван мајчине утробе.


Морамо коначно досећи циљ нашег стварања. Како да то учинимо?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.10.2012
Poruka
71
[h=1][/h]Život na Zemlji začet je nakon udara asteroida na našu planetu, tvrde naučnici, a astronomi su prvi put potvrdili da jedna džinovska stena u svemiru na površini ima zaleđenu vodu.








19224656114bd97921a8642600988356_orig.jpg
Analize asteroida 24 Temis su, takođe, pokazale da se svuda na njegovoj površini nalaze organske hemijske materije, što potvrđuje teoriju da su asteroidi na Zemlju doneli kako vodu tako i materije koje su bile osnov za nastanak života na našoj planeti.

Pomoću teleskopa NASA na Havajima istraživači su izučavali infracrvene sunčeve zrake koji su se odbijali o površinu 200 kilometara širokog asteroida smeštenog na pola puta između Marsa i Jupitera u oblasti poznatoj kao Glavni pojas.

Oni su ustanovili da je asteroid 24 Temis prekriven tankim pokrivačem leda i da na njemu ima organske materije.

Ranije se verovalo da na asteroidima nema vode ni života, ali naučnici danas smatraju da su oni odigrali ključnu ulogu u evoluciji života.

Dr Džoš Emeri sa Univerziteta u Tenesiju kaže da organsku materiju otkrivenu na asteroidu 24 Temis čine kompleksni dugolančani molekuli.

Otkrivanje leda na Temisu je bilo neočekivano zato što je njegova površina previše topla da bi se na njoj zadržao, rekao je dr Emeri, čija je studija objavljena u časopisu "Nature".

To navodi na zaključak da u unutrašnjosti Temisa, ali i u drugim asteroidima, ima puno leda, naveo je on, dodajući da je led na asteroidima možda odgovor na zagonetku o tome odakle potiče voda na Zemlji.

Pošto Temis pripada "porodici" asteroida koji su nastali nakon sudara i naknadnim fragmentiranjem većeg svemirskog tela, taj scenario upućuje na zaključak da se i na tom matičnom telu nalazio led i da je imao značajan uticaj na formiranje našeg sunčevog sistema, preneli su svetski mediji.






Izvor: b92.net
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ima asteroida gde je cak otkrivena i amino kiselina,ali to ne znaci da je zivot nastao bilo kakvom evolucijom.
nista ne moze nastati tek tako slucajno,samo po sebi...
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ima asteroida gde je cak otkrivena i amino kiselina,ali to ne znaci da je zivot nastao bilo kakvom evolucijom.
nista ne moze nastati tek tako slucajno,samo po sebi...
To je samo tvoja gola tvrdnja koja nema nikakvog utemeljenja. Kada neki asteroid pogodi Zemlju, misliš li da je to slučajno, ili je neko naciljao našu planetu?
 
Natrag
Top